HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#281 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 22. 21:13

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 20:35

A Giga azért lesz mert ez egy nagyobbacska háló lesz amely végpontján általában megrögzött Kvéker neadj isten Dixv őrült ül aki imád tölteni ezerrel.

Az ilyeneket egy atlag operator imadja lekorlatozni ezerrel.
Vagy nem is kell lekorlatozni, eleg, ha jo alacsony prioritast adsz neki. Marmint a csomagjainak (ez pl. tipikusan egy olyan feature, amit a 20k-s csumpi dlink nem tamogat).

#282 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 22. 21:55

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 22:13

Az ilyeneket egy atlag operator imadja lekorlatozni ezerrel.

A lényeg pont az, hogy nem lekorlátozni, hanem nagyobb sávszélességet kell adni. Pont az említett egyének számára lesz kreálva.
Minnél nagyobb sávszélesség, annál szélesebb mosoly (fültől fülig).

Csakhogy tisztán láss. Adott kicsi település. Adott cimborák és nem cimborák akiknek csak net kell. Cash össze, anyag megvétele. I-net bekötés, xDSL megtámogatva műholdas kapcsolattal letöltés ezerrel központ fileserverre (éjjel nappal ahogy az illik) aztán osztózás kinek mi tetszik, proxy ramdrive 3 Gbyte. Továbbá videofon, térfigyelés, + egyéb közszolgálati dolgok, stb.......

És ehhez (szerintem) igenis kell a nagy sebesség mondjuk 1 Gbit.

Apropó prioritás: ahhoz nem kell menedzselhető switch, elég egy progi ami figyeli a I-net felé folyó adatforgalmat, vagy egy szoftveres tűzfal.

Thx. Arnold.
"Csak windows-os lélegeztetőre neeee!"
-Bill Gates az intenzíven.

#283 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 04:20

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 22:55

Csakhogy tisztán láss. Adott kicsi település. Adott cimborák és nem cimborák akiknek csak net kell. Cash össze, anyag megvétele. I-net bekötés, xDSL megtámogatva műholdas kapcsolattal letöltés ezerrel központ fileserverre (éjjel nappal ahogy az illik) aztán osztózás kinek mi tetszik, proxy ramdrive 3 Gbyte. Továbbá videofon, térfigyelés, + egyéb közszolgálati dolgok, stb.......

Erdekes lesz.
Gondolom tisztaban vagy az internetszolgaltatas jogi es egyeb hatterevel is, ha mar azzal nem, hogy ilyen helyen nem illik egy biznyony szint ala menni az eszkozok minosegevel. Par honapja valaki leirta, hogy mennyi minden szarsagot (papirok, engedelyek) kell beszerezni/megcsinalni egy internetszolgaltatas inditasahoz es uzemeltetesehez (nhh+onkormanyzat engedelyek, telefonos support, ufsz iroda, aszf, mittomen), es ezekkel csak papiron vagy rendben, a halozat meg sehol!
Nem leugatni akarlak, de nezz utana jobban ennek a temanak, mert amit te akarsz csinalni az internetszolgaltatas, es az ilyesmi nem megy haveri alapon -- ha fizetnek erte.

Idézet

Apropó prioritás: ahhoz nem kell menedzselhető switch, elég egy progi ami figyeli a I-net felé folyó adatforgalmat, vagy egy szoftveres tűzfal.

Ja. Nagy forgalmat gigabiten sw-bol szokas szurni.
Tovabba az sem tiszta, hogy sw-bol milyen csomag szintu prioritast fogsz krealni (ugye management csomagoknak szokas a legnagyobb prioritast adni, utana RT cuccoknak, pl. VoIP, utana minden mas, legvegen a renittenskedo juzerek).

#284 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 06:17

Igaz hogy ez már részben internet szolgáltatás és addig el is kell intézni a papírokat amíg az csak úgy szolgálgatgatok, csakhogy mivel az egész egy BEJEGYZETT egyesületen belül zajlik és mindenki akinek be van kötve egyesületi tag addig (ha jól tudom) nem az.

Az igaz, hogy nem megy haveri alapon, de csak csupán a fenntartási díjat kell összeszedni ami max. (a switchek áramfogyasztásával együtt) 50.000/hó. Akkor csak számold ki, hogy 50-100 fő esetén mennyi / fő, és tudod akinek nincs 1.000 az szerintem akassza fel magát a mai világban.

A menedzselhető switch marha drága (főleg 1 Gbiten)., úgyhogy marad a másik megoldás.

Thx. Arnold

#285 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 07:07

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 6:17

Igaz hogy ez már részben internet szolgáltatás és addig el is kell intézni a papírokat amíg az csak úgy szolgálgatgatok, csakhogy mivel az egész egy BEJEGYZETT egyesületen belül zajlik és mindenki akinek be van kötve egyesületi tag addig (ha jól tudom) nem az.

Az igaz, hogy nem megy haveri alapon, de csak csupán a fenntartási díjat kell összeszedni ami max. (a switchek áramfogyasztásával együtt) 50.000/hó. Akkor csak számold ki, hogy 50-100 fő esetén mennyi / fő, és tudod akinek nincs 1.000 az szerintem akassza fel magát a mai világban.

A menedzselhető switch marha drága (főleg 1 Gbiten)., úgyhogy marad a másik megoldás.

Thx. Arnold

Bátorságod elismerésre méltó, hajrá.
Még csak annyit segíts, utánagondoltál-e, merre és hány üvegnyak lesz a hálóban? A PROXY-d hogy fogja bírni a terhelést?
Egyébként a 64 bites Gb Ethernet tartósan bírja a terhelést (csak legyen mögötte vas!), a 32 bites meg le fog pukkanni, állandóan cache gondjai lesznek a kártyának.

#286 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 08:00

Én még annyit szólnék hozzá, hogy az emberi oldalát is nagyon nézd meg. Most gondolj bele, hogy hol viszed a kábelt? Ha közterületen, akkor nem kevés pénzt kell fizetni az önkormányzatnak. Ha magánszemélyeknél akkor nekik. A másik, hogy honnan kap tápot? azt ki fizeti? Hogy méred? Mit csinálsz akkor, ha az egyik user úgy dönt, hogy márpedig neki nem kell és vidd a cuccod meg a kábeleid? Én ezeken a dolgokon túlvagyok, szerintem csak akkor vágj bele, ha van annyi pénzed fölöslegbe, mint amennyit buksz az egészen.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#287 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:22

Idézet: VKP - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 9:00

hol viszed a kábelt? honnan kap tápot? azt ki fizeti? Hogy méred?  vidd a cuccod meg a kábeleid? van annyi pénzed fölöslegbe, mint amennyit buksz az egészen.

A kábel közterületen lesz víve, amiért nem kell fizetni (mivelhogyiskolák, Polg M. Hiv. stb.... is össze lesz kötve, a könnyebb adat továbbítás céljából). Tápot magánszemélyektől kap melyet átlag számítással +10% lesz kiszámolva (névleges teljesítménnyel, pl: 10W*24*30/1000*aktuális áramár*1,1). Ha az user úgy döntene hogy neki nem kell egyszerűen az kihúzom a kábelt a házából az utcára oszt punkt (bár nem hinném hogy lenne ilyen).

Az meg teljesen egyértelmű, hogy nem fogom eladni a fejem fölül a házat csak azért hogy ezt megcsináljam.

Várnám tapasztalataidat e téren

Thx. Arnold

#288 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:30

Idézet: lrajmon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 8:07

hány üvegnyak lesz a hálóban? A PROXY-d hogy fogja bírni?
32 bites meg le fog pukkanni, állandóan cache gondjai lesznek a kártyának.

Úgy gondoltam, nem üvegezek. Amennyiben nem bírná a proxy úgy raid tömbösített fileserver lesz 4 db, mondjuk ez csak akkor valószínű, ha nem lenne elég  a 3 Gb Ramdrive. Ezenkívűl mire gondoltál hogy nem bírja a proxy?

Nem azért akarok 1 Gbit-eset mert az olyan hűde fasza, hanem teszem azt 3 év múlva a 100 Mbit-es már olyan naon elavult és lassú lesz az akkori átlaghoz képest hogy ihaly, az 1 Gbit-esnek mondjuk 6 év kell.
Csak az árak altérők 100 Mbit-es átlagolva f. méterre max:300 Ft míg a másiké 800 Ft. No ez a nagy különbség.

Konkrétan mit jelent hogy lepukkan a 32 biter hálókártya?

Thx. Arnold

#289 Felhasználó inaktív   modzso 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:45

Lenne egy nagyon primitív kérdésem.
A kábel (UTP) áthúzva a falon, csatlakozók előkészítve, krimpelő fogó az asztalon.
Viszont az ereket nem bírom egyforma hosszúra vágni.
Van erre valami trükk vagy csak én vagyok béna?

#290 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:52

Idézet: modzso - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 11:45

Lenne egy nagyon primitív kérdésem.
A kábel (UTP) áthúzva a falon, csatlakozók előkészítve, krimpelő fogó az asztalon.
Viszont az ereket nem bírom egyforma hosszúra vágni.
Van erre valami trükk vagy csak én vagyok béna?

lehámozod, széttekered a végét sorbarakod őket, egy síkba egymás mellé, és lecsapod a fogóval a végeit, aztán belenyomod a dugóba, és összekrimpeled. remélem nem cs két dugód van, mert az első kettőböl legalább az egyik szar szokott lenni mindenkinek :D
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#291 Felhasználó inaktív   modzso 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:58

Na, síkba nem tudom rendezni őket, mindig csavarodik mivel a zöld fehér és a zöld közé bejön a kék, kék fehér.
De veszek még fél tucat csatlakozót és próbálkozok :)

#292 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 12:08

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 10:22

A kábel közterületen lesz víve, amiért nem kell fizetni (mivelhogyiskolák, Polg M. Hiv. stb.... is össze lesz kötve, a könnyebb adat továbbítás céljából). Tápot magánszemélyektől kap melyet átlag számítással +10% lesz kiszámolva (névleges teljesítménnyel, pl: 10W*24*30/1000*aktuális áramár*1,1). Ha az user úgy döntene hogy neki nem kell egyszerűen az kihúzom a kábelt a házából az utcára oszt punkt (bár nem hinném hogy lenne ilyen).

Az meg teljesen egyértelmű, hogy nem fogom eladni a fejem fölül a házat csak azért hogy ezt megcsináljam.

Thx. Arnold

http://www.winnetmag...4584/24584.html   

http://www.digit-lif...h-64bit-amd760/

#293 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 12:48

Idézet: lrajmon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 13:08

Az elsőt nem találtam annyira érdekesnek, viszont a második a jó.

Kösz.

#294 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 13:18

Idézet: modzso - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 11:58

Na, síkba nem tudom rendezni őket, mindig csavarodik mivel a zöld fehér és a zöld közé bejön a kék, kék fehér.
De veszek még fél tucat csatlakozót és próbálkozok :)

a tövénél kell fogni és nyomkodni erősen :D
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#295 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 13:30

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 11:22

Thx. Arnold

Közterületen hol viszed? A közterületi oszlopok még véletlenül sem önkormányzati tulajdonban vannak. Földben akarod vinni? Tudod mennibe kerül 1KM föld alatti nyomvonal megépítése?

Csak pár "nem" annyira fontos kérdés  :)
MCSE+M/S, MCITP

#296 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 14:14

Idézet: kraftxld - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 14:30

Közterületen hol viszed? A közterületi oszlopok még véletlenül sem önkormányzati tulajdonban vannak. Földben akarod vinni? Tudod mennibe kerül 1KM föld alatti nyomvonal megépítése?

Csak pár "nem" annyira fontos kérdés  :)

Szerintem a köztudott dolog, hogy a villanyoszlopok az éppen aktuális áramszolgáltató kft-é. 1 KM föld alatti nyomvonal, nagyábból egy nap. Ja hogy hol viszem: járda mellett, út mellett.

Nem tudom hol laksz, hallottál már az altalaj lazítóról, na, egy ahhoz hasonlatos eszközzzel elég (relatíve) gyorsan lehet ezt elvégezni, ja és kisebb (jóval) költséggel.

Úgyhogy ez a "pár" tényleg nem annyira fontos.

Thx. Arnold

#297 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 14:25

Idézet: Novog - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 15:14

1 KM föld alatti nyomvonal, nagyábból egy nap.

Csak megsúgom, hogy földalatti nyomvonal tervezés (csak a tervezés, itt még a lapátot sem fogták meg) 100K+fa / km ár körül van. A napot meg mire értette.

Egyébként olyan helyen lakom ahol nem mindegy, hogy feltúrod-e az egész közterületet :D

Szerkesztette: kraftxld 2004. 09. 23. 14:25 -kor

MCSE+M/S, MCITP

#298 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 16:25

Idézet: kraftxld - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 15:25

földalatti nyomvonal tervezés 100K+fa / km

nem mindegy, hogy feltúrod-e az egész közterületet :D

Persze ami jár az jár az államnak, meg nehogy már átvágjak valami vezetéket, vagy csövet. A napot (12 óra) 1 km kábel lefektetésére értettem, persze ez csak a kábel fektetés, óne doboz, bekötés, elágazás.

Ez a módszer nem túrja fel (annyira) a közterületet, persze helyenként muszály ásó lapát nagyharang, de általában nem.

Egyébként látod erre nem is gondoltam hogy még ezért is tejelni kell (100k+fa/km). Eszem az állambácsi drága szivét. Ez új kalkulációt kíván (pedig még a tejesember is benne volt).

Thx. Arnold

#299 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 16:31

Nem azt mondtam, hogy az állam bácsinak kell fizetni. Hogy fogod megtervezni a hálót? Kiállsz az út mellé, és elkezded leásni a kábelt?  :) A 100K+áfa/KM tartalmazza a teljes tervdokumentációt, közműegyeztetést, szakhatósági engedélyt, HIF engedélyt, stb.

Úgyhogy nem is olyan egyszerű, mint gondolnád.

Egyébként azt javasolnám, hogy a földkábelt próbáld minnél jobban elkerülni, mert az a legdrágább kábelfektetési mód.
MCSE+M/S, MCITP

#300 Felhasználó inaktív   Novog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 16:45

Idézet: kraftxld - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 17:31

földkábelt próbáld minnél jobban elkerülni, mert az a legdrágább kábelfektetési mód.

Konkrétan nem gondoltam még bele hogy (pontosan) hol lesz vezetve, csak térkép alapján ill helyismeret alapján.

A földkábel lehet hogy a legdrágább, viszont később ezzel lesz (valószínüleg) a legkevesebb problémám. Semmi kedvem kifizetni félévente horribilis összeget az áramszolgáltató felé, mert olyan marha nagy megterhelés az Ő oszlopainak az én egy v. két kábelem. Lakósági átvezetést meg nem akarok (tudod tetőtől tetőig), mert ha valaki bal lábbal kel és nincs ép senki a közelében akit baszogathana akkor felteszi magában a kérdést, MI A FENÉT KERES ITT EZ A KÁBEL, aztán akkor vagy tejelek szépen (amiért aztán az összes többi is ácsingózni fog), vagy ennyi volt.

Polg. M. Hiv-lal pedig szépen szerződés és ők nem fognak nyavajogni.

Ezért lesz földkábel. Ja és persze azért mert nehéz kiásni és ellopni.

Thx. Arnold

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17