HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1361 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 05. 22:46

Idézet: Ashlon - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 21:10

kösz szaki!
átolvastam vagy 2x mire fogtam a dolgot...
a serverbe két különálló gigás serverLAN kártya van, dugjam rá az egyiket az uplinkre, másikat meg csak 100on a többi közé? erre gondolsz? nem fog hülyének nézni?
a gyűrű rendszer izgatja a fantáziám, hardwaresen elvileg működőképes lehet, a bizonytalan tényező a win.. meg az adatforgalom irányok... (melyik kártya és merre is küldje? <= ezt hogy döntené el?)
majd jól kiprószálom egyáltalán működik-e aztán sok meg nagy adattömeggel mit mutat a rendszer...
a cucc még garis, tehát nyugodtan jácchatok :)

-- nah ezt hallaná a nagyker meg a gyártó.... ki is herélnének rögvest  :D

Aha ket lankartyas, semmit sem szol a halozat hozza a szervertol fugg es a switchtol mit lehet kezdeni vele ha menedzselheto elvileg meglehet csinalni hogy tronkolod oket, ha nem akkor csak az egyik mukszik folyamatosan ha azt nem eri el a win masikat veszi elo. Ebbol latszik nem dontoget hanem nem veszi figyelembe.
A lan portnak mindegy mibe dugjuk auto modban ugyis a lehetosegnek megfeleoen fog mukodni, a gigahoz meg eleve Cat6 vagy Cat7 es kabel kell a nagykonyv szerint.

A gyarto sem a nagyker nem fog kiherelni csak csodalkozni es elmondjak mikor fog rendesen mukodni a ketto egyutt tronkolve. Amit tamogatnia kell az OS-nek a switchnek is.
Az informatika atok de jo hogy van.

#1362 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 08:33

gyerekek, adott egy központi gateway, dhcp-n keresztül ip címet oszt ki egy naaagy nagy tartománynak + routing ilyesmik.

ha ez kiesik, a lyúzerek szívnak.

hogy lehet ezt backup-olni ? meg tudom azt oldani, hogy a kiesik ez a szerver, akkor ennek a (nagyjából) pontos másolata, egy másik szerver automatán átvegye a funkcióját ?

switch-ben ez konfigurálható lenne, gondolom.

de a kiesésen nem csak arra gondolok, hogy van-e ping vagy nincsen, vagy hálózati kapcsolat.

hanem ha mondjuk elszáll valami, vagy betörnek, lelövik dhcp-t, valami ilyesmi.

van erre megoldás ? :think:
Om mani peme hung.

#1363 Felhasználó inaktív   Nagyika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 08:43

Felosztod a tartomanyod ket reszre, es beallitasz meg egy dhcp szervert. Valamint a lease time-al is jatszhatsz. Kis kieseseket athidalhatsz vele.

#1364 Felhasználó inaktív   sunci_01 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 12:27

Sziasztok!

Teljesen tanácstalan vagyok. Haveromnak van egy gépe és nagyon belassult rajta az Internet. Átmentem hozzá és próbálgattam ezt azt, rugdostam a szolgáltatót is de semmi. Egy két fontos információ:
Invitel ADSL, integrált hálókártya :down: , észrevételem. Új rendszer rakás után se változott a helyzet, sőt az is furcsa (lehet, hogy csak nekem) a letöltésnél max-al jön az adat (külön progi nem winfosú progi) IE 6.0-nál meg negyed óra egy oldal. Ez miért van? Nem lehet böngészni egy programmal sem. Nem lehet vírus, féreg stb. A letöltést eliondítom ott max... kiakad. Beírom, hogy pl. google és 10-15 perc alatt jön be az oldal. Másik észrevételem, mind a saját, mind az ő oprendszerével a fogadott/küldött csomagok száma nagyon eltért, az egyik 3000 addig a másik 3000000!!!! És a bejövő a sok ha jól emlékszem.

mI LEHET A BAJ??? nincs router, nincs switch nincs semmi. A sávszélje pedig tényleg annyi mert lemérték a központból, és a letöltésnél is max.on megy!!

Javaslatok??? Mert én feladtam....

Szerkesztette: sunci_01 2005. 12. 06. 12:30 -kor

#1365 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 12. 06. 12:34

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 8:33

gyerekek, adott egy központi gateway, dhcp-n keresztül ip címet oszt ki egy naaagy nagy tartománynak + routing

hogy lehet ezt backup-olni ? meg tudom azt oldani, hogy a kiesik ez a szerver, akkor ennek a (nagyjából) pontos másolata, egy másik szerver automatán átvegye a funkcióját ?

Ha elszáll valami, akkor azt BDC-nek hívják, esetleg clusternek. Ha betörnek, arról nincs tapasztalaton, de valószínű backupnak hívják a gyógyszerét.

DHCP kieséstől még nem dől össze a világ, 1 napra kell adni a lease timeot, oszt szevasz.
Make love not Wor.

#1366 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 12:40

Idézet: sunci_01 - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 12:27

(lehet, hogy csak nekem) a letöltésnél max-al jön az adat (külön progi nem winfosú progi) IE 6.0-nál meg negyed óra egy oldal. Ez miért van? Nem lehet böngészni egy programmal sem. Nem lehet vírus, féreg stb. A letöltést

DNS vagy proxy hiba. Proxyt lődd le, DNSből állítsál be valami mást. Vagy kitalálsz egy oldalt, amit mostanában nem néztél meg, pld. kapuvar.hu, aztán "ping www.kapuvar.hu" meglátjuk mennyi idő alatt ér vissza a csomag.

Rendszer az frissítve van, meg ilyenek? Külön tűzfal?
Make love not Wor.

#1367 Felhasználó inaktív   sunci_01 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 12:49

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 13:40

DNS vagy proxy hiba. Proxyt lődd le, DNSből állítsál be valami mást. Vagy kitalálsz egy oldalt, amit mostanában nem néztél meg, pld. kapuvar.hu, aztán "ping www.kapuvar.hu" meglátjuk mennyi idő alatt ér vissza a csomag.

Rendszer az frissítve van, meg ilyenek? Külön tűzfal?

nem semmi tűzfal csak win saját fala. később hozzá át a gépét és akkor majd megmondom

#1368 Felhasználó inaktív   sunci_01 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 12:51

nem tudom frissíteni mert, nem megy a net!!

#1369 Felhasználó inaktív   sunci_01 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 13:41

DNS és az Ip is automatikusra van állítva

#1370 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 13:47

Hellosztok!

Ismerősöm vett 15m UTP kábelt hálózat építéshez. Tökéletesen összekötöttek mindent (modem->router->gépek), de még sincs nála se net, se háló.
3ból 2gép felismeri, működik, minden rendben (sőt az egyik helyére kötve ez az egy is kapott netet). Tehát a géppel és a routerrel nem lehet baj. Kábelt megnéztem, szabvány csatlakozó,  boltban méretve és csatiztatva. A kis vezetékek egy másik (működő) kábellel azonos sorrendben lettek bekötve. Annak a kábelnek ugyan nem néztem a másik végét, de ez (amelyikkel gond van) a tulsó felén is ugyanolyan sorrendben köttetett... (egyenesen... párhuzamosan... nem tom mi a neve)

Lehet hogy fordítottan kéne kötni? De nem szabvány gyártásúak a kábelek? Ha azt mondom, hogy hálózathoz kéne, akkor neki nem kéne tudnia, hogy milyet csináljon? Én még ilyen hibával nem találkoztam.
Vagy esetleg jó a vezetékek elhelyezése, csak szakadt lenne valahol az egész? De hát tök új...

Ha tudtok valami megnyugtató infoval szolgálni, írjatok plz!
(ja és mellesleg a router összes aljzatában végig néztük... se azzal, se a hálókártyával, géppel, XP?vel nem kéne h gond legyen)
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1371 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 13:51

Kicsit más...

Fizikai tűzfallal rendelkező routerem van. Érdemes azt aktiválni? Dolgozik, van haszna? mert én még nem tapasztaltam... nem állítottam játék host-okat (amiket engedélyeztetnék), de nem is tiltja őket le...
(hivatalos oldalát most nem volt időm megkeresni, de ez lenne az: Conceptronic 4port FW router )
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1372 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 14:01

Idézet: Smooth - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 13:47

csatlakozó,  boltban méretve és csatiztatva. A kis vezetékek egy másik (működő) kábellel azonos sorrendben lettek bekötve. Annak a kábelnek ugyan nem néztem a másik végét, de ez (amelyikkel gond van) a tulsó felén is ugyanolyan sorrendben köttetett... (egyenesen... párhuzamosan... nem tom mi a neve)

Lehet hogy fordítottan kéne kötni? De nem szabvány gyártásúak a kábelek?

Előző oldalon linkeltem nagy színes ábrákat a bekötésről, ellenőrizd le, nomeg világít-e a link LED a hálókártyán, meg a vindóz azt mondja, hogy "csatléakoztatva, 100 Mb" meg ilyenek?

Többi zavaros, pöcsöljél csak vele, széthúz, XP-t routerhez 2 méteres másik gyári kábellel odakötözödö, estébé. Ha ezzel megy, akkor a 15 méteressel.
Make love not Wor.

#1373 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 16:58

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 8:33

gyerekek, adott egy központi gateway, dhcp-n keresztül ip címet oszt ki egy naaagy nagy tartománynak + routing ilyesmik.

switch-ben ez konfigurálható lenne, gondolom.

de a kiesésen nem csak arra gondolok, hogy van-e ping vagy nincsen, vagy hálózati kapcsolat.

van erre megoldás ? :think:

ISC dhcpd-t be lehet úgy konfigolni, hogy legyen backup is. Windowsos dhcp-hez nem tudok hozzászólni.
Jahno: a lease time meg hiába nagy, ha közben kikapcsolják a gépeket  :omg:  :D

Szerkesztette: melon 2005. 12. 06. 16:58 -kor

#1374 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 18:41

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 15:01

Előző oldalon linkeltem nagy színes ábrákat a bekötésről, ellenőrizd le, nomeg világít-e a link LED a hálókártyán, meg a vindóz azt mondja, hogy "csatléakoztatva, 100 Mb" meg ilyenek?

Többi zavaros, pöcsöljél csak vele, széthúz, XP-t routerhez 2 méteres másik gyári kábellel odakötözödö, estébé. Ha ezzel megy, akkor a 15 méteressel.

Köszi a választ, az ábrákat mindjárt meglesem...

De (bár lehet kicsit zavarosan, akkor elnézést) már írtam, hogy egy másik kábellel működött, szal se a gépnek, se a routernek nem lehet baja. Routeren világított a led (inkább villogott)... hálókártyán stimmelt minden, XP meg azt mondta nincs csatlakoztatva (utóbbiakat nem mondtam korábban).

Köszönöm a segítséget, remélem sikerül kisilabizálni... :)
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1375 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 20:13

Idézet: Smooth - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 18:41

De (bár lehet kicsit zavarosan, akkor elnézést) már írtam, hogy egy másik kábellel működött, szal se a gépnek, se a

Akkor el is mesélted magadnak a problémát, ha másikkal működött. Vagy nem?
Make love not Wor.

#1376 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 20:15

Idézet: melon - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 16:58

Jahno: a lease time meg hiába nagy, ha közben kikapcsolják a gépeket  :omg:  :D

Azt én tudom, de akkor állítsa fixre. DHCPnek nem kellene fél napokat állnia jahh, én ilyenkor fogok valami ultragagyi routert, aztán DHCPzzen kedvére, addig tudok szögelni.
Make love not Wor.

#1377 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 22:56

na, újabb kérdés szakik:

adott egy linuxos gép. natol.

eth0 a net fele, eth1 a belső hálóra.

eth0 publikus ip nyilván.

- a belső háló ip-je 192.168.1.x lenne (kevesebb mint 254 gép)
- szeretnék egy DMZ-t, ahová pakolom a DHCP szervert a helyi háló számára, mail szerver, apache, minden babra .. és azért DMZ, mert így tartom normálisnak, hogy a belső háló ellen is védve legyen kicsit, ki tudja mikor melyik windows-os gép hogyan trójázódik be vagy száll el stb.. értitek.

A gondom:
- eth0 ip-je világos, "iface eth0 inet static" .., ez adott.
- eth1 ip-je mi legyen ? ő lesz a gateway ip a 192.168.1.x -es belsőhálós gépek számára.
- DMZ számára mi lesz a gateway ? ők hogy látnak ki ?

A cél tehát, hogy tulképpen két külön alhálóm legyen, egy sokgépes júzeres, és egy kis szerveres szegmens. Mindkettő lássa a routergép eth1-ét, nyilván, hiszen mindkettőnek ki kell látnia a külvilágra (nat + proxy). Viszont a két háló gépei ne tudják egymást elérni - ez a cél.

A DHCP úgy tudom, layer 2-3 valahol, így az átmegy (elvileg) nem ? :think: még akkor is, ha más a subnet.

De (és ezek a kérdések !!!!):

- milyen subnet-et állítsak be a sokgépes háló gépeinek a dhcp-ben (véletlenszerűen menne a kiosztás). ?
- milyen ip-t és subnet mask-ot állítsak be eth1-re interfaces-ben ?
- milyen ip-ket és subnet mask-ot állítsak be a szintén eth1-re néző DMZ-s gépekhez dhcp-ben (kiosztás MAC alapján) ?

Menne az, hogy eth1-nek 192.168.0.254-et adok, alhálózati maszk pedig 255.255.0.0 ? Belső hálós gép lenne 192.168.1.x -> 255.255.255.0 ? Akkor nemigen látja server eth1-et, így van ? 255.255.0.0 ? Így meg látja majd a DMZ-t is, nem ?

DMZ-k ? Ők lennének a 192.168.0.x tartomány (ebből a 254-es gép maga a router eth1-e). Nekik subnet mask ?

Vagy egyszerűbb egy eth2 a DMZ-nek, és sima routing / szűrő cumók ? :think: Hálókártya van, PCI hely van bűven ! :)

Valaki homályosítson már fel pls, tele vagyok könyvekkel, halálra olvastam a tudományt, de így igazából éles gyakorlat nélkül húzós móka átlátni ..
Om mani peme hung.

#1378 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 22:58

Még valami: ha szeretnék még egy teljesen elkülönített hálózati szegmenst ? :think: :Đ Mondjuk 1-2 játék szervernek, amik portforwarding-on keresztül elérhetőek bizonyos portok tekintetében a külvilág számára - de ő ne lássa se a DMZ-t, se a belsőhálós gépeket.

ajjaj ..
Om mani peme hung.

#1379 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 23:14

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 22:58

Még valami: ha szeretnék még egy teljesen elkülönített hálózati szegmenst ?

Így sok sör utn első olvasatra előbb kell Neked második if, mint a sok kavarás...
Make love not Wor.

#1380 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 23:20

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 22:14

Így sok sör utn első olvasatra előbb kell Neked második if, mint a sok kavarás...

Om mani peme hung.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.