Elküldve: 2004. 09. 01. 01:42
sziasztok! megosztom veletek frissen szerzett (jó) tapasztalataim...
ma vettem 9800SE-t (XpertVision). először az aqua-ba mentem, mivel ott volt a legolcsóbb (30600 bruttó!), de kiderült, hogy az 128bit-es. aztán végül az Extreme Digital Online-nál vettem meg. ez már 256bit-es (a dobozán is fel van tűntetve: 128MB/256Bit/TV/DVI) és 33700Ft volt bruttó (online rendelés esetén). az árlistájukban csupán annyi szerepel, hogy ATI RADEON 9800SE, szóval XpertVision-t ne keressetek... csak arra figyeljetek a vételnél, hogy ne legyen bontott a doboz (két darab kerek, ezüst matrica), mert az lehet annak a jele, hogy valaki már kipróbálta esetleg a kártyát előttetek. bár itt az ED-nál szerintem azt se tudják mire képes egy 9800SE...
ezt a karit még lehet kapni gepbolt.hu-n is (még olcsóbban!), de itt kicsit zűrösebb a személyes átvétele a vásárolt cuccnak, és nem érdeklődtem utána, hogy vajon az hány bites...
amit vettem tehát referencia (piros) nyákos, nagy tápcsatival. a softmod is jól működik rajta; megy rendesen mind a 8 pipeline mellékhatások nélkül! nem tudom mázli-e, de azt hallottam, hogy mégha ugyanazon a helyen vennéd is, tehát ugyanazon a gyártosoron levő kártyákból levennék kettőt egymás után, akkor se biztos, hogyha az egyiknek megy rendesen mind a 8 pipe-ja, akkor a másiknak is fog... végülis tehát mázli kérdése az egész. a XpertVision-t azért is ajánlom, mert 2.8ns-os Hynix RAM-okkal vannak szerelve. ez pedig azt jelenti, hogy 365MHz-re vannak kvalifikálva ezek a memória chipek, magyarán 360-on simán megy, ami majdnem a 9800XT-nek az órajele (365MHz).
ja és lecseréltem a gyári hűtést egy Zalman chipset hűtőre (NB-32J). csupán 1100Ft (bluefish) és buherálás nélkül felszerelhető a kártyára, mert nagyon jól ki lett találva a rögzítése! ez azért nagyobb mint a gyári és pont csak a mellette levő slot helyet foglalja el (ahogy az arctic cooling vga silencer is). viszont a hátránya, hogy a ventillátort azt külön kell hozzá aplikálni. egyenlőre most csak odatettem a hűtőborda mögé egy FOP32-es ventillátorát, hogy fújja kifelé a meleg levegőt...
mindenesetre jól jönne egy hőmérsékletmérő, hogy tudjam valóban olyan jó-e ez a hűtő, mint képzelem... nem tudjátok hol lehet kapni hőmérséklet szenzort, ami az alaplaphoz csatlakozik? mert külön panelen elég drága!
sok szerencsét mindenkinek a vételhez!