HWSW Informatikai Kerekasztal: Monitor javításához kérnék némi helpet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Monitor javításához kérnék némi helpet Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 08. 09:33

idézet:
Ezt írta Rive:

2. A KH mellett földelési problémák is okozhatnak ilyen gondokat. Próbáld ki úgy, hogy a monitor és a PC közös, földelt elosztóból kapja az áramot, és semmi antenna, video, erősítő, stb. ne legyen rádugva. Ha javul, OK. Ha nem, akkor érdemes még megpróbálni másik videokártyával, vagy méginkább: másik PC-vel, ugyanis a PC áramkörei is sűrűn okoznak ilyen típusú gondokat.

[ 2003. május 08.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Igen, azt nem mondtam, hogy egy havertól van a monitor. Eleinte nála is előjöttek a hibák, de a fényerő mérsékelt visszavételével megoldódtak.
A véleményed alapján el tudom képzelni hogy a vid. kártyánk más típusai miatt nem jó nálam a kép.
Mindenesetre azt hiszem szervízbe kerül a "kicsike". Addig jó lesz a 17"-es LG is. :D (mondjuk amig nem volt a Belinea, addig ez ment, csak hát az élmény a nagy képernyővel.... :cool: )

Nos, köszönöm a gyors választ mind Neked, mind turho-nak.

#22 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 09:38

idézet:
Ezt írta Bl@tty:
[QB Eleinte nála is előjöttek a hibák, de a fényerő mérsékelt visszavételével megoldódtak.[/QB][/quote]

Az bizony más téma, a monitorban nagyobb feszültségek környékén nincs rendben valami - KH, vagy áthúz valahol, esetleg valamelyik poti van túlterhelve. Szervíz kell neki!

Elköltöztem :-)

#23 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 09:39

idézet:
Ezt írta Bl@tty:
Üdv!
Nekem is lenne néhány monitor problémás kérdésem. (a mon. egy Belinea 21" 1996-os gyártmány!!!) Szóval, 2 probléma is van.
1. A piros szín "elhatalmasodik" a másik kettő felett.(nagyon ronda színösszeállítás!! :D )
2. Mintha frissítési gondja lenne, szép hullámos csíkok kezdenek szaladgálni rajta. Frissítés állítás nem segít.
(És az oldalba veregetés sem :D )
[/quote]

Szerintem nem a piros hatalmasodik el, hanem elmegy a másik kettő, de ha azért látsz némi lila, vagy kék dolgot, akkor csak a ződ hiányzik időnként. Szal, nálad is az lehet a gond, mint nálam. Kigyűjtöm ide mások hasznos hozzászólásait:

idézet:
Ezt írta Rive:
A színhibát valószínű a nyakpanelon lehet majd megtalálni. A pozícihiba az alaplemezen lesz, de a forrása bizonytalan, mindent végig kell nézni, leginkább az elkók lábait.[/quote]

idézet:
Ezt írta Rive:
... zöld szín hibája a képcső nyakán levő panelen van, valószínűleg a képcsőfoglalat, vagy az RGB végtranzisztor forrasztási hibája okozza. [/quote]

Szal, ketten is emlegetik a képcső nyakán a panelt. Ebben az a jó, hogy viszonylag kicsi, bár nehéz leszedni. Az enyémben ezer féle testkábel van ráforrasztva mindenfelől, ráadásul olyan fülekbe, hogy öröm kibányászni. Aztán itt van még amit Rive mondott:

idézet:
Ezt írta Rive:
... monitor tápegységének primer része kikapcsolás után nagyjából fél óráig feszültség alatt lehet, a képcső pedig akár egy napig is. Tehát: tényleg vigyázni!
Bár a repkedő csavarhúzókra anno a gyakvez csak annyit mondott: 'Jobb, mint a kávé, ugye?', a dolog akár életveszélyes is lehet.
[/quote]

Ha nem nagyon értesz hozzá, cipeld el egy normális szerelőlöz. Az ilyen hibát 3-4e HUF-ért javítják.
21"-nál megéri.

[ 2003. május 08.: WaqWarYou szerkesztette a hozzászólást ]
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#24 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 09:42

Azért azt még megállapítom, hogy - lagelábbis számomra, és Htjet számára is - igen hasznos lett ez a topic. Mindenkinek köszi a segítséget.

Akinek tudtam, adtam egy KCS-t. A többieket meg felvettem a jó arcok listájába, bát azt nem tudom, hogy hol lehet megtekinteni.

[ 2003. május 08.: WaqWarYou szerkesztette a hozzászólást ]
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#25 Felhasználó inaktív   @ndrás 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 13:19

Sziasztok
Kérdeznék én is. 72cm Panasonic TV mennyi ideig tart feszűltséget magában. Nem akarom javítani csak szeretném kitakarítani portalanítani. Köszi a segítséget.

#26 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 13:30

idézet:
Ezt írta @ndrás:
Sziasztok
Kérdeznék én is. 72cm Panasonic TV mennyi ideig tart feszűltséget magában. Nem akarom javítani csak szeretném kitakarítani portalanítani. Köszi a segítséget.
[/quote]

Szerintem ez miatt nem kell sokáig várnod, csak ne használj a takarításhoz fém porszívócsövet, meg egyéb fém cuccokat, és ne mássz bele derékig!
Mellesleg: (cáfoljatok meg, ha nincs igazam!) ilyen takarítások során szoktak kimozdulni, elállítódni olyan alkatrészek, amik a TV működéséhez kifejezetten szükségesek. SZVSZ én nem szednék szét olyat, ami jól működik.

#27 Felhasználó inaktív   @ndrás 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 13:37

Porpisztoly mehet

#28 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 13:39

idézet:
Ezt írta @ndrás:
Sziasztok
[/quote]

Egy napot számolhatsz arra is. A gond a képcső: gyakorlatilag kapacitásként funkcionál kikapcsolás, áramtalanítás után is, szépen őrzi a 2XkV-ot. Gyakorlottabb ember ki tudja sütni, de amatőr ezzel inkább ne próbálkozzon.

Ha nem klamolsz bele a TV belsejébe, hanem egy műanyagnyelű ecsettel porolsz, és egy porszívó - műanyag! - csövével felszívod közben a szmötyit - nem valami precíziós szerszámok, tehát óvatosan kell velük bánni: a porszívóval ne érj semmihez -, akkor nem lesz baj.

Modernebb panasonic TV-k esetében jól teszed, ha megnézed, hova állítod a cuccot. A hátlap nem csak takar, hanem merevít és egyensúlyoz is, ha leveszed, könnyen orrabukik a készülék.

#29 Felhasználó inaktív   @ndrás 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 13:43

Köszönöm Rive ;)

#30 Felhasználó inaktív   vkee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 09. 06:50

Esetleg a nehezebben hozzáférhető helyekről vmi sűrített levegős vagy hasonló spray-vel (pl. Dust off) ki tudod fújni a port, meg egy jó ecset is segíthet, ha óvatosan bánsz vele...
Konfig:
Microkey gyártmány, Z80 processzor, monokróm képernyő (Junoszty 402BC típus) 48kb RAM, érintőgombos billentyűzet, BRG MK 29 kazettásmagnó, BASIC interpreter, TV out, beépített hangszóró, külső tápegység (Primo A48)

#31 Felhasználó inaktív   @ndrás 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 09. 06:54

Igen a portisztoly az levegő fúvó spray. Köszi

#32 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 15. 10:36

Na, tökre kész lett. Megcsináltam a színhibát is, meg a konvergenciagyűrűket is belőttem.

#33 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 15. 10:57

idézet:
Ezt írta WaqWarYou:
Na, tökre kész lett. Megcsináltam a színhibát is, meg a konvergenciagyűrűket is belőttem.[/quote]

Grats :cool:

#34 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 27. 20:10

Sziasztok!

Nem nyitok uj topicot, jó lesz ez is...

Szóval van egy EIZO T660i-T moncsi, néha elszáll a piros szin. van hogy pattan egyet, van hogy 2-3 percre, de van hogy egész sokáig ugy marad (az utobbi időben). Ugy láttam időtől nem függ (látszólag), mert volt hogy egy napot megy hiba nélkül. Ilyesmi hiba volt fentebb is, de nem tudom mihez kezdjek...
Most már minden alkalommal csinálja, bekapcs után pár perccel.

Szoval tud vki segiteni?

Szétkaptam (nem egyszerü darab), leporoltam belül ugyahogy. Belül a müanyag alatt mégegy komplett fém-ház van, azt csak nagyjából szedtem szét. Nézzem végig a forrasztásokat? Mit keressek? Kicsit kétségbe vagyok esve, nem szeretném ha megvágnának huszonezerre...

Vagy akinek van MEGBIZHATÓ monitoros ismerőse, annak is örülnék ;)

Sajnálnám kidobni (nameg igy karácsony után nem vagyok eleresztve pénzileg sem...)

Minden hozzászólást nagyon megköszönnék!
kuronya.hu                             Mediagalaxy.hu

#35 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 17:10

Na senki? :(

#36 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 19:17

Én is kérdeznék. Adott egy Sony Multiscan 200GS monitor (17"). '99-es gyártmány. Az utóbbi fél év alatt eléggé lesötétült a képe, és bekapcsolás után is, fél-1 óra alatt még sötétül egy kicsit (pihenés után ez visszaáll). Szétnéztem benne, nincs egy darab poti sem a sorkimenő trafón kívül, de érdekes módon az azon lévő mindkét poti a fókuszt állítja, tehát nem tudom fejlebb tekerni a fényerőt ott sem. Mi lehet a baja?

Sony szakszervízben azt mondták (email-en, személyesen nem vittem be), hogy hibás az a készülékük, ami az ilyen monitorokat (félig) automatikusan, digitálisan beállítja, tavaszra lesz kijavítva, és nem is olcsó a művelet, mert csak félig automatikus, vagy ilyesmi. De szerintem itt egy sima beállítás nem elég, vagy nem is szükséges, másfajta, valódi hiba van (de valszeg nem egyszerű kh).

Vagy tud valaki megfelelő szervízt a Blaha környékén?

u.i. a fentebbi beszélgetéshez kapcsolódva: pár éve 2 monitornál én is újraállítottam a konvergenciát, mert a gyári nem volt 100.00% tökéletes. Egyenként 6 órába telt, de sikerült... :) (Az első 1-1 óra annak kiderítésével telt, hogy hogy is befolyásolják a dolgokat az egyes gyűrűk, és hogy hatnak egymásra, stb. :D )

[ 2003. december 28.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#37 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 20:00

idézet:
Ezt írta Kuronyab:
Na senki? :([/quote]

Amíg a hozzáértőbbek hozzászólnak: úgy tűnik, hasonlít az eseted a fentiekhez. Tehát talán vagy kontakthiba, vagy a színmeghajtó (vagy hogy is hívják pontosan) tranyók közül az egyik. (Mindkét esetben a képcsövön lévő panel környékén van a hiba). Első lépésként te is átmehetnél a forrasztásokon. Ha ez nem segít, szervíz.

Hogy érted a pattanást? Nagyfeszültségű pattanásról beszélsz? Mert akkor valószínű, hogy egy áthúzás tesz be a neki. Ennek forrását is meg kell keresni (talán a képcső foglalata közelében van, esetleg a nagyfesztrafó a hibás, utóbbi eset zűrösebb). Ha erről van szó, főleg szervízre kell bízni.

#38 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 00:30

idézet:
Ezt írta Victor:

Amíg a hozzáértőbbek hozzászólnak: úgy tűnik, hasonlít az eseted a fentiekhez. Tehát talán vagy kontakthiba, vagy a színmeghajtó (vagy hogy is hívják pontosan) tranyók közül az egyik. (Mindkét esetben a képcsövön lévő panel környékén van a hiba). Első lépésként te is átmehetnél a forrasztásokon. Ha ez nem segít, szervíz.

Hogy érted a pattanást? Nagyfeszültségű pattanásról beszélsz? Mert akkor valószínű, hogy egy áthúzás tesz be a neki. Ennek forrását is meg kell keresni (talán a képcső foglalata közelében van, esetleg a nagyfesztrafó a hibás, utóbbi eset zűrösebb). Ha erről van szó, főleg szervízre kell bízni.

[/quote]

Nem, a pattanást ugy értettem hogy egy pillanatra elszáll a piros és máris visszajön. Tegnap kipucoltam és ma még egyszer sem ment el(kopp-kopp), pedig a tegnap már alig volt hogy normális lett volna...
Nem kezdenék neki, elég monstrum belül, illetve parázok hogy összekötnék pár lábat a nyákon.... :D

Meglátjuk, köszi az infót, akkor várok és keresek egy korrekt tv-monitor szerelőt ;)

#39 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 00:37

Akkor szerintem csak egy kis kh van. Ha szervízbe viszed, én megjegyezném, hogy "csak egy kis kh", véletlenül se jusson az eszükbe egy "nagygenerál"... :D

ps. Sony ügyben valaki?

#40 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 12:00

idézet:
Ezt írta Kuronyab:
Nem nyitok uj topicot, jó lesz ez is...[/quote]

Hát én sem nyitok, pedig ilyet még nem pipáltam:

- EEPROM WRITED OK - mondta a Belinea 10 50 35, és kattant egyet válaszul a bekapcsolását indítványozó gazdájának. Aztán adott egy kis képet is, de sértődöttségében amolyan 2/3 méretűt, és jóval sötétebbet a vártnál.
Gazdája sem volt rest, nekitámadt az OSD gomboknak, de a kis masina csak makacsul pattogott, akár egy Belinea. És nem változott semmi.
Itt a mese vége, bár igaz se volna.

Merthogy én vagyok a gazdi, és nem tudom, hogy mi történ, és lehet-e javítani.

Ugyanis Pécsett hiánycikk a monitorszerelő, és ha az a kettő méltóztatik is, akkor 5 rugó, hogy megnézzék egyáltalán.

Ti mit gondoltok?

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó