HWSW Informatikai Kerekasztal: Monitor javításához kérnék némi helpet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Monitor javításához kérnék némi helpet Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 06. 12:04

idézet:
Ezt írta mckay:

...Ti mit gondoltok?
[/quote]

Ez nem egy építő jellegű hozzászólás, de az jutott eszembe, hogy nemrég vettem a monyitomat, és egy Belinea, meg egy másik között vaciláltam, míg végül a másikat választottam. Hál' Istennek :)
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#42 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 13:53

idézet:
Hogy is írtad?
Ez nem egy építő jellegű hozzászólás[/quote]
;) Bocs, nem tudtam kihagyni!

Mindenesetre nagyon hála, hogy hamar hozzászóltál.

Kicsit off lesz, de ettől függetlenül elégedett vagyok/voltam vele:
- használtan vettem ZAKO-tól, ő is küldte neki sokat.
- szép képe volt.
- 15" létére viszi a 1024@768@100-at, ami manapság már a 17" esetében is a ritkábbik. Sajnos. Bezzeg a boldog '90-es évek... :D

Szóval ugye ez nem sorkivető/térítő, ha jól sejtem.
Ja, ha ez fontos, akkor az a 4/5-ödnyi kép balra van elcsúszva.

Plz, mondja valaki hogy látott már ilyent!

[ 2004. január 06.: mckay szerkesztette a hozzászólást ]

#43 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 01. 06. 13:55

Huhh..Firmware=gáz. Monitort nem flash-elnek minden szervízben. én még nem is hallottam ilyet..De sajna ebben is SW van és hajlamos is meghalni, nem egy ilyen moncsi járt nálunk.
Eizo-k: Volt egy nagyfesztrafó hibás széria, de a 660 asszem már másik tarfót eszik. Forrassz. Óvatosan, mert drága és ritka alkatrészek vannak bennük..
Rive, látom, nagyon pörögsz :D! Bízzatok benne, ért hozzá :). Írtam privet Neked.
Konvergenciagyűrűkkel én is szoptam, az otthoni orion TVről lepattant az összes(egy megrepedt, aztána többit már ledobta magáról). Így, gyűrűk nélkül egész tűrhető képe lett! :D :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#44 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:10

Úgy gondolod, hogy egy másik, teljesen meghalt Belineából szedjem ki a ROM-ot, és forrasztgassam át?

Azért ez elég meredek?

Amúgy lehet flash-elni moncsikat?

#45 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:13

idézet:
Ezt írta didyman:
Huhh..Firmware=gáz. Monitort nem flash-elnek minden szervízben. én még nem is hallottam ilyet..De sajna ebben is SW van és hajlamos is meghalni, nem egy ilyen moncsi járt nálunk.

Konvergenciagyűrűkkel én is szoptam, az otthoni orion TVről lepattant az összes(egy megrepedt, aztána többit már ledobta magáról). Így, gyűrűk nélkül egész tűrhető képe lett! :D :D
[/quote]

Általában nem a firmware száll el, hanem a beállításokat tároló EEPROM. Persze, szélsőséges esetben ez az, ami megmondja a firmware-nak, hogy tulajdonképpen melyik készülékről is van szó... Ugyanazt a prociszerűséget ugyanis sokszor alkalmazzák többféle beállítással többféle készülékben...

Ha elszáll az EEPROM, akkor vagy a gyári szervíz CD-vel és egy PC-vel újraírják a tartalmát - ilyenkor persze jól meg kell fizetni, hogy megvették a gyári CD-t - vagy, ha az EEPROM nem írható, akkor cserélik is.

Házilag megoldás lehet másik ugyanolyan, de más hibával tönkrement monitorból áttenni az EEPROM-ot, de ilyenkor fokozottan vigyázni kell, hogy ne melegedjen túl az IC - képes spontán törlődni, pláne egyes régebbi típusok.

Oh, régi színes Orionok... :) :D

Ui.: remélem, azért néha nézed a dátumokat... :)

[ 2004. január 06.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)

#46 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:21

idézet:
Ezt írta Kuronyab:
Sziasztok!

Nem nyitok uj topicot, jó lesz ez is...

Szóval van egy EIZO T660i-T moncsi, néha elszáll a piros szin. van hogy pattan egyet, van hogy 2-3 percre, de van hogy egész sokáig ugy marad (az utobbi időben). Ugy láttam időtől nem függ (látszólag), mert volt hogy egy napot megy hiba nélkül. Ilyesmi hiba volt fentebb is, de nem tudom mihez kezdjek...
Most már minden alkalommal csinálja, bekapcs után pár perccel.

Szoval tud vki segiteni?

Szétkaptam (nem egyszerü darab), leporoltam belül ugyahogy. Belül a müanyag alatt mégegy komplett fém-ház van, azt csak nagyjából szedtem szét. Nézzem végig a forrasztásokat? Mit keressek? Kicsit kétségbe vagyok esve, nem szeretném ha megvágnának huszonezerre...
[/quote]

1. Ellenőrizd, hogy a monitor-kábel hajlítgatására reagál-e. Különösen a PC-hez közel szeretnek ezek a kábelek megtörni.

2. Ha az 1. nem jött be, akkor a képcső nyakán levő panelt kellene első körben átforrasztgatni. Olvasd át a fentebbi figyelmeztetéseket, miheztartás végett!

#47 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:25

idézet:
Ezt írta Victor:
ps. Sony ügyben valaki?[/quote]

Valószínűleg gyöngül a képcső, a bekapcsolás utánai fokozatos fényerőváltozásért pedig valamelyik szabályozóhurok felelős.

Szakszervíz. A képcső hibáját egy ideig még elég jól lehet korrigálni az elektronikán keresztül.

#48 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:33

Köszi Rive!

Szóval valaki, akinek van Belinea CD-je. Hm.
Pesten tudsz valakit?

Ja, és ha már így beindult (újra) ez a topic, akkor feldobom ezt is:
ACER 19", pár napig ment (használtan vettem, én *!), aztán egyre sűrűbben jöttek a fehér tüskék, és ma már hiába kapcsolom be, nagy fehérséget látok.
Elvittem "szerelőhöz", aszongy elromlott a procija.
Azóta a pincében áll.
Kell valakinek?

#49 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:40

idézet:
Ezt írta mckay:
Szóval valaki, akinek van Belinea CD-je. Hm.
Pesten tudsz valakit?
[/quote]

Nem igazán. Lehet, érdemes lenne levelezni egyet a gyártóval, hogy ki az itthoni szakszervíz. Esetleg a forgalmazók is tudnak segíteni.

idézet:
ACER 19", pár napig ment (használtan vettem, én *!), aztán egyre sűrűbben jöttek a fehér tüskék, és ma már hiába kapcsolom be, nagy fehérséget látok.
Elvittem "szerelőhöz", aszongy elromlott a procija.
Azóta a pincében áll.
Kell valakinek?[/quote]

Később: igen. De csak valamikor a nyáron, előbb már nem - sok a meló, a jelenleg meglevő vackaimra se jut idő, kupacban áll minden.

[ 2004. január 06.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]

#50 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:45

Ah, szóval szerinted javítható az az ACER?

Belineára pedig kontaktálok, ahogy mondtad.

#51 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 14:49

idézet:
Ezt írta mckay:
Ah, szóval szerinted javítható az az ACER?[/quote]

Azt nem tudom, hogy javítható-e, de érdemes lenne ránézni. Az alacsonyfeszültségű rész nem így szokott tönkremenni.

#52 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 15:41

idézet:
Ezt írta Rive:

[/quote]

Mimimii?:-) Milyen dátumra?:-)
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#53 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 15:43

A topik eleje majd' egy éves... ;)

#54 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 15:46

idézet:
Ezt írta Rive:

Azt nem tudom, hogy javítható-e, de érdemes lenne ránézni. Az alacsonyfeszültségű rész nem így szokott tönkremenni.
[/quote]
A teljes fehérség vagy az RGB végfok teljes halála(ami nem valószínű) vagy az előfok baja, de inkább feketeség szokott lenni. Táphibára gondolok, aztán az még valamit megevett, vagy akár földelés is lehet, valahol megszakadt a GND fólia, ilyesmi..Nem tűnik veszélyesnek. "Processzor" (vagy mit mondtak) nem száll el így, amit leírtál, analóg meghibásodásnak tűnik.

#55 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 19:00

Sziasztok guruk!

Van egy csoffadt 14" NEC moncsim. Eltűnt a piros szín (aminek pirosnak kéne lennie, az fekete) és a kép is zöldes. A moncsit szétszedve az R G B potikat tekergetve a pirosra abszulúte nem reagál. Kábel szvsz nincs megtörve. Csatlakozások mozgatása nem segített. Mit gondoltok, nyakpanel forrasztás ez is?

#56 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 08:47

idézet:
Ezt írta FakeJack:
Sziasztok guruk!

Van egy csoffadt 14" NEC moncsim. Eltűnt a piros szín (aminek pirosnak kéne lennie, az fekete) és a kép is zöldes. A moncsit szétszedve az R G B potikat tekergetve a pirosra abszulúte nem reagál. Kábel szvsz nincs megtörve. Csatlakozások mozgatása nem segített. Mit gondoltok, nyakpanel forrasztás ez is?
[/quote]

Ha hirtelen tűnt el, akkor érdemes megnézni, de sajnos lehet az RGB-végfok hibája is, ami viszont szakember dolga.

Ha fokozatosan lett ilyen, akkor sajnos valószínűleg képcsöves...

#57 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 09:10

idézet:
Ezt írta Rive:
Valószínűleg gyöngül a képcső, a bekapcsolás utánai fokozatos fényerőváltozásért pedig valamelyik szabályozóhurok felelős.

Szakszervíz. A képcső hibáját egy ideig még elég jól lehet korrigálni az elektronikán keresztül.
[/quote]

Köszi. Sajnos, erre mondta a szakszervíz, hogy rossz az a készülék/gép, ami ehhez kell, és amiből egy van az országban, majd tavasszal hoznak újat. :( Reméltem, hogy a két hiba valójában egy, és akkor talán én is tehettem volna valamit. Pl. az egyik feszt egyre kisebb árammal szolgáltatja a táp, mondjuk kiszáradó elkó miatt, vagy ilyesmi. Ez nem lehet? (Túl sok időm nincs nézegetni.)

#58 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 09:22

idézet:
Ezt írta Victor:
Pl. az egyik feszt egyre kisebb árammal szolgáltatja a táp, mondjuk kiszáradó elkó miatt, vagy ilyesmi. Ez nem lehet? (Túl sok időm nincs nézegetni.)[/quote]

A kondikból fakadó hibákra nem igazán a feszültségcsökkenések a jellemzőek.

#59 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 10:00

idézet:
Ezt írta Rive:
A kondikból fakadó hibákra nem igazán a feszültségcsökkenések a jellemzőek.[/quote]

Nekem végülis mindegy, hogy miből fakad. ;) Csak a sötétedés is fakadjon ugyanabból. :D Hogy fakadjon meg! :D

#60 Felhasználó inaktív   nomore 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 08. 15:26

Sziasztok!

Nekem is lenne egy vergődő monitorom. Méghozzá egy 21''-es SUN. A pontos tipusát nem tudom, a régebbi UltraSparc-okon szokott ilyen lenni. (ez a távirányítós modell)

Szóval, ha nagyobb fényerőt kell leadnia, (mondjuk doksi fehér háttérrel), akkor hajlamos villódzni a kép. Tehát 1 mp-enként hol elmegy a fókusz, hol visszajön. Mintha akevés lenne benne a nagyfesz.

Bekapcsoláskor meg több órán át képes arra, hogy a zöld fényerejével játszon. Hol egy jó, hol kékes, hol túl zöld. Ezt is olyan 1-1mpekre csinálja, ahogy épp kedve tartja.

Semmi szívem kidobni, mert a képminőség amúgy magasan ver bármit, amit eddig láttam és inkább csak zavaró, nem teszi nézhetetlenné a jelenség.

nomore

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó