Sziasztok!
Ma vásároltam egy Samsung SyncMaster 172x monitort. A tapasztalatomat szeretném veletek megosztani.
Még csak pár órája használom. Határozott véleményem viszont már most kialakult bennem: A monitor egyszerűen tökéletes! Nekem teljes mértékben megfelel.
Az NFSU2-őt és a Doom3-at próbáltam ki rajta, hogy az utánhúzást teszteljem. Én nem tapasztaltam semmi ilyesmit. Ezelőtt TFT-t még csak kirakatokban láttam. Nekem egy CRT 15 colos LG 57i-m volt idáig, szóval ez tekinthető számomra a viszonítási alapnak.
Az utánhúzás tesztelése érdekében DVD filme is néztem. Szintén minden pörgött, csak úgy peregtek a film-kockák.
Az Internetről letöltöttem a DisplayX - LCD monitor-tesztelő programot. Az utánhúzás tesztelésére fekete alapon fehér négyzetek mozogtak különböző miliszekundumos sebességgel. A legkisebb 16 ms-el száguldott. Akárhogyan néztem, semmilyen utánhúzást nem sikerült megfigyelnem.
A fényerővel és a kontraszttal is teljesen elégedett vagyok. A szobámban most egy 60 Wattos izzóval szerelt asztali lámpám van a plafon felé fordítva - háttérvilágítás képpen. Fényerő jelenleg 30%-on, kontraszt 80-on. De biztos vagyok benne, hogy a monitor fényes nappal is majd kellő fénnyel fog működni.
Először egy Samsung 710T-t szerettem volna vásárolni, mivel azt hallottam, hogy azt a monitort négy lámpa világítja meg hátulról, ellentétben ezzel a monitorral amit egy. Ezért a 172x monitorok alsó része világosabb, mint a tetejük. Mivel a 710T típusból az idén már lehet vásárolni, ezért mégiscsak a 172x mellett döntöttem. Ebből is már csak az utolsó darabot sikerült megcsípnem. Visszatérve az árnyalatbeli különbségre: valóban légtezik. A display alsó része világosabb mint a teteje, de csak minimálisan. Nagyon kis mértékben tér el! Ha nem figyeltem volna kifejezetten a monitor ezen tulajdonságát, akkor ez fel sem tűnt volna. Én először is 172x-et akartam venni, azátán megilyedtem amikor erről hallottam. De most nagyon örülök, hogy mégiscsak ilyen szép monitorom lett.
A TFT monitorokkal kapcsolatban még tartottam attók, hogy amennyiben majd nem a natív felbontást használom, akkor nem lesz tökéletes a kép. Elmosott és életlen az alacsonyabb felbontásokban - ezt hallottam másoktól. Én ezen véleményeknek a legkisebb mértékű megnyilvánulását sem tapasztaltam. Az NFS-t és Doom-ot 800x600-ban játszottam. Nemhogy életlen, de kifejezetten éles és tiszta volt a kép. Mondanám, hogy nem értem miről beszéltek mások - ezen felbontásbeli romlással kapcsolatban - ha nem tartanám szem előtt azt, hogy ahány monitor, annyi kép.
Összességében én nem tudok rosszat mondani erről a monitorról. Fényer, kontraszt, színek, utánhúzás, stb. mindennel meg vagyok elégedve. Nem is beszélve a monitor szépségéről! Amikor először megláttam, majd leesett az állam! Nagyon gyönyörű!
Nem vagyok egy TFT szakértő. Mint említettem - testközelből - még csak most volt szerencsém ilyesmihez. Kéretik ennek tekintetében értékelni véleményemet.
(Még egy utolsó infó: DVI kábelt használok.)