Idézet: SCupi - Dátum: 2005. febr. 15., kedd - 20:45
Köszi a segítséget! Valóban elsősorban a pénz miatt váltok 15”-ra. De úgy tudom, hogy egy 15”-os TFT megfelel egy 17”-os CRT-nek, ami nekem elég. A mostani monitorom 15”-os (800*600), ennél csak nagyobb lesz egy TFT. Vagy nem így van?
Az adatok valóban nagyon egyformák... az jobb, hogy külön van a tápegység az LG-ben? Esetleg emiatt jobb a képe (nem zavarja a trafó)? A kontrasztban az az 50 különbség szemmel érzékelhető?
Esetleg más képátmérőben melyikről (LG, Samsung) hallottál jót/rosszat?
Mi az a „TN panel”?
Köszi

Mint előttem is írták, kb egy 16-os CRT-nek felel meg a látható képe egy 15-ös TFT-nek.
A trafó kérdésre nem tudok konkrétan válaszolni, hogy a mi jó vagy mi nem. Az én Samsungomban belső trafó van és tökéletes a képe, semmit nem zavar és nem is melegszik. Mivel az adatlapon a Samsungál nem volt kiemelve, hogy beépített trafós, ezért szerintem abban is külön van. Gondolom egy 15-ös monitorba nehezebb belepréselni és ezért inkább külön rakják.
400:1 és 450:1 között igaz csak 50 van, de ha százalékban nézed akkor ez +12,5%. Azt, hogy ezt látni vagy nem, nem tudom. Ezekre a gyári adatokra se lehet mérget venni. Korábban valaki írt arról, hogy a kontraszt mennyit számít.
A TN panelról elég sok szó volt már, ha visszaolvasol megtalálsz mindent. A legtöbb monitorban TN+Film vagy MVA panel van.
A TN kontrasztja gyengébb, ezeknek a 15-ösöknek is csak 450:1, az MVA panel 800 vagy 1000:1 arányt tud már.
A TN panel betekintési szöge gyengébb mint az MVA-nak.
Állítólag a fekete szín se olyan jó rajta mint az MVA-s monitorknak.
A TN szerintem legnagyobb hátránya az, hogy nem 24 bites. Nem 8 csak 6 bit jut színenkénet, ezért kb 262K tiszta színt tud megjeleníteni, ami ugye elég messze van a 16,7 milliótól. Különböző technikákkal át tudja verni a szemed

, és így meg tud jeleníteni 16,2 millió színt. Legalábbis annyinak látod.
Előnye is van azért TN paneles monitorknak, mégpedig a sebességük, lehet kapni már 8 miliset is. Bár írtak itt már olyat is, hogy hiába gyorsabb, a "színcsalás" miatt mégse annyi a reakcióideje mint ami meg van adva.
15-ös CRT után persze, hogy nagyobb meg szebb lesz egy 15 colos TFT, de én még mindig azt mondom, hogy valahogy húzd ki és legalább egy 17-est vegyél, hidd el nem fogod megbánni.
bolhapiac:
15" LG L1530S - 49900 brutto
17" LG L1730S - 66250 brutto
19" LG L1915S - 92500 brutto
+16K és nagyobb a képernyő, nagyobb a felbontás.