idézet:
Ezt írta Zugi:
[/quote]
Leírnád hogy milyen értékere állítottad?
(Tudom, hogy szubjektív, kinek mi tetszik, de azért kíváncsi lennék hogy ki hogyan használja![]()
Mrt: mi az a digital vibrance? A Catalyst-ben van ilyesmi?
Kösz!
Asztali TFT-k
Elküldve: 2003. 11. 30. 15:15
Elküldve: 2003. 11. 30. 16:41
idézet:
Ezt írta Zugi:
Ugye mint szintén 1731-es tulajdonos, nekem is a fényerő erősségével volt gondom a CRT után...Úgyhogy továbbra sem értem azokat akik a TFT-k megadott fényerőértékeit hasonlítgatva nem mernek egyik másik félét megvenni és keresik a minél magasabb értékekkel jellemzett monitorokat, holott pl. ez az Acer 1731-es még csak nem is a legmagassabb kontrasztarány értékkel rendelkező masina, de eszméletlen tartalékai vannak, az ember ki sem használja.
[/quote]
Úgy érzem Te kevered a kontrasztot a fényerővel. A fényereje nagy a TFT-knek, a 250cd/m² elég tartalékkal bír. A kontrasztarány viszont a teljes fekete és a teljes fehér arányszáma. Ez minél magasabb annál jobb, mert annál sötétebb a fekete és annál világosabb a fehér (elméletileg).
idézet:
Ezt írta Zugi:
Ugyanezt érzem a sebességbeli értékeknél. Az Acer 1731-es az adatai szerint 20ms-os monitor. Nos nekem minden tökéletes rajta. Filmtől kezdve minden. Nem is tudom milyen az az utánhúzás, mert ezen soha nem láttam... Úgy tudom 25ms alatti monitoroknál már nem is észrevehető emberi szemmel a különbség. [/quote]
Nekem is ilyen LCD-m van, de azért lehet látni néha utánhúzást. Nem annyira zavaró, de azt mondani, hogy az emberi szem nem érzékeli, kicsit túlzás.
idézet:
Ezt írta Zugi:
Így felesleges hatalmas pénzekért egy kis, csak a specifikációban megjelenő jobb számadatokért fizetni, miközben a napi használat során semmi jelentőségük.[/quote]
Abban igazad van, hogy nem szabad a specifikációkra hagyatkozni, hanem meg kell nézni személyesen a kiszemelt darabot. De azért a számadatok nem csak tájékoztató jellegüek.
Panasonic TH-42PY80P :: Yamaha RX-V663 :: Quadral Quintas T-160 :: XBMC
Elküldve: 2003. 11. 30. 16:43
idézet:
Ezt írta Attila23:
Én a Samsung S192V -t tudom neked javasolni. Ez egy teljes puritán modell, sima D-SUB -os csatlakozóval. Ára: 170-175 bruttó. A céghez múlt héten vettünk egyet, nincs rajta pixelhiba, tökéletes a képe, semmi panasz nincs rá, 3 év garancia.
Annyi, hogy hiány van belőle, Budapesten nagykereknél volt 1 db, de talán jövő héten érkezik újabb adag.[/quote]
19 -es monitornál alapkövetelmény a dvi. Nélküle én nem veszek monitort.
Ez Samsungnál a T típus , de erről azt olvastam hogy lassú .
Azért köszi.
Elküldve: 2003. 11. 30. 23:13
idézet:
Ezt írta mzj:
Leírnád hogy milyen értékere állítottad?
(Tudom, hogy szubjektív, kinek mi tetszik, de azért kíváncsi lennék hogy ki hogyan használja![]()
Mrt: mi az a digital vibrance? A Catalyst-ben van ilyesmi?
Kösz![/quote]
Valóban szubjektív kinek mi tetszik. Én a CRT-met is szerettem kicist sötétebben nézni, azzal a szememnek nyugattóbb hatású volt.
Acer 1731-esemen 1-100-as skálán az alábbi értékeken hazsnálom:
fényerő: 10
kontraszt: 20
vörös: 50
zöld: 50
kék: 30
És ezekkel az értékekkel látom nagyjából ugyan olyannak mint a CRT-met.
Elküldve: 2003. 11. 30. 23:21
idézet:
Ezt írta Füleske:
Azért köszi.[/quote]
Megelőztél, szerintem is egyértelmű, hogy DVI nélkül nem szabad 19-es TFT-t venni.
Viszont a lassúsághoz fűzném hozzá, hogy a 19-esek soha nem lesznek olyan gyorsak, mint akár egy ugyanolyan rt-jű 15-ös v. 17-es. A nagyobb képfelület miatt ugyanis sokkal jobban látható az utánhúzás. Ha nagyon megrángatom az egeret akkor több példányban is láthatom az egérkurzort. Ez szvsz nem olyan zavaró, mint mondjuk a szar színek, v. gyenge látószög.
És különben is, ha már játék: NFSU-ban még rá is tesz egy lapáttal a motion blurre![]()
Elküldve: 2003. 11. 30. 23:32
idézet:
Ezt írta Ubi:
Úgy érzem Te kevered a kontrasztot a fényerővel. A fényereje nagy a TFT-knek, a 250cd/m² elég tartalékkal bír. A kontrasztarány viszont a teljes fekete és a teljes fehér arányszáma. Ez minél magasabb annál jobb, mert annál sötétebb a fekete és annál világosabb a fehér (elméletileg).
[/quote]
Mind a kontrasztra, mind a fényerőre értem, hogy nagyon nagy tartalékokkal rendelkezik. Lásd előző hozzászólásom, hogy mindkét értéket elég alapon használok.
De hiába növeled a kontrasztot, azzal a szemeddel érzékelt fényerő is nő, hiszen egyre vakítóbb a fehér. Nem beszélve egy bizonyos érték felett eltűnnek a színek, minden kifehéredik ami világosabb színben volt. Tehát messze nem lehet maximum kontraszton nézni a monitort, így annak az értéke is feleslegesen olyan magas. Nálunk ugye 430:1 az értéke, de 450:1, 500:1, 600:1 és stb. paraméterekkel rendelkező monitorokat is látni. Azoknál nem is tudom mire használnák ezeket.
A fényerő 250cd/m²-jénél is hány helyen 270, 290, stb. értékeket adnak meg. Ezt érzem már feleslegesnek valahol.
idézet:
Ezt írta Ubi:
Nekem is ilyen LCD-m van, de azért lehet látni néha utánhúzást. Nem annyira zavaró, de azt mondani, hogy az emberi szem nem érzékeli, kicsit túlzás.
[/quote]
Kíváncsi vagyok milyen esetben látsz ilyet, írd le hogyan állíthatok elő utánhúzást, mert nekem még nem sikerült!
Elküldve: 2003. 11. 30. 23:39
Most akkor három lehetőség van: 1.Másik sokkal drágább tft 100K + rulez

2. VGA csere, 3. veszek egy jó CRT-t 70K körül
Mit tegyek ???
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S
Elküldve: 2003. 12. 01. 00:41
idézet:
Ezt írta melon.:
A nagyobb képfelület miatt ugyanis sokkal jobban látható az utánhúzás. [/quote]
Én amit olvastam a neten , az nem éppen igazol téged.
Mármint hogy a nagyobb képfelület lenne a lassúság oka.
A tesztek szerint a Samsung 213T (ami 21.3 colos) JÓVAL gyorsabb mint a Samsung 191 T.(ami ugye 19 colos). Gyári adata mindkettőnek 25 ms , és ha jól tudom mindkettő PVA panel. (Samsung féle MVA)Na ezt magyarázd meg...
Más. Miért lehet az USA - ban kb. 40 % - kal olcsóbban kapni a dolgokat mint itthon ? Fasza hogy 10 - szer annyit keresnek és a cuccok is olcsóbbak ! Vagy az EU - ban is ennyi és akkor májustól itt is lemennek az árak ?
Naív on : a bérek is EU - sak lesznek ? :confused:![]()
Naív off
Elküldve: 2003. 12. 01. 01:02
idézet:
Ezt írta Füleske:
Azért köszi.[/quote]
Magamnak én se hiszem, hogy DVI nélkül vettem volna ekkora monitort. Azonban ez a 19-es már így is elég sokba került, a DVI rádobott volna még minimum nettó 30-at, új videókártyával együtt.
Egyébként belegondoltatok már, hogy egy 17"-os és egy 19"-os TFT között legtöbbször csak annyi a különbség, hogy a pixelméret nem 0,27 mm hanem 0,29?
Elküldve: 2003. 12. 01. 09:03
idézet:
Ezt írta Füleske:
Én amit olvastam a neten , az nem éppen igazol téged.
Mármint hogy a nagyobb képfelület lenne a lassúság oka.
A tesztek szerint a Samsung 213T (ami 21.3 colos) JÓVAL gyorsabb mint a Samsung 191 T.(ami ugye 19 colos). Gyári adata mindkettőnek 25 ms , és ha jól tudom mindkettő PVA panel. (Samsung féle MVA)Na ezt magyarázd meg...[/quote]
OK, ezt nem tudom megmagyarázni, mindössze az én szemem ezt érzékeli, ill. teljesen logikusnak tűnik számomra, hogy ha nagyobb képfelület rajzolódik ki ugyanolyan sebességgel, akkor azt lassabbnak érzékeli a szem, ill. jobban kijönnek a részletek. Gondolj bele, ez valahol a crt-k vertikális frissítésével analóg, minél nagyobb a képfelület, annál fontosabb a magasabb frissítési ráta, azaz egy 12"-os képernyőn annyira nem is feltűnő a 60 Hz, de 21"-on már nagyon bántó ugyanolyan felbontás mellett is.
BTW a gyártók névleges értékei is eltérhetnek a megadottól, valahol volt is egy ilyen cikk, ahol megmérték, ki mennyit teljesít a névlegeshez képest, és hát jócskán voltak eltérések.
Egyáltalán nem akarom védeni a magam igazát, sőt, elképzelhető, hogy nincs igazam, csak próbálok érvelni...![]()
Elküldve: 2003. 12. 01. 09:06
idézet:
Ezt írta Attila23:
Magamnak én se hiszem, hogy DVI nélkül vettem volna ekkora monitort. Azonban ez a 19-es már így is elég sokba került, a DVI rádobott volna még minimum nettó 30-at, új videókártyával együtt.
Egyébként belegondoltatok már, hogy egy 17"-os és egy 19"-os TFT között legtöbbször csak annyi a különbség, hogy a pixelméret nem 0,27 mm hanem 0,29?[/quote]
Tényleg annyi a különbség - a többi paraméter többnyire azonos. De ha valakinek rossz a szeme, bármilyen hihetetlen, az a 0,02 mm is tud számítani.
p.s. Igen, kipróbáltam, s nem a húgom fiújának a nővére hallotta egy ismerősétől!![]()
Elküldve: 2003. 12. 01. 09:55
idézet:
Ezt írta melon.:
OK, ezt nem tudom megmagyarázni, mindössze az én szemem ezt érzékeli, ill. teljesen logikusnak tűnik számomra, hogy ha nagyobb képfelület rajzolódik ki ugyanolyan sebességgel, akkor azt lassabbnak érzékeli a szem, ill. jobban kijönnek a részletek. Gondolj bele, ez valahol a crt-k vertikális frissítésével analóg, minél nagyobb a képfelület, annál fontosabb a magasabb frissítési ráta, azaz egy 12"-os képernyőn annyira nem is feltűnő a 60 Hz, de 21"-on már nagyon bántó ugyanolyan felbontás mellett is.
BTW a gyártók névleges értékei is eltérhetnek a megadottól, valahol volt is egy ilyen cikk, ahol megmérték, ki mennyit teljesít a névlegeshez képest, és hát jócskán voltak eltérések.
Egyáltalán nem akarom védeni a magam igazát, sőt, elképzelhető, hogy nincs igazam, csak próbálok érvelni...[/quote]
Azért annak is adnék egy piros pontot aki elmagyarázná nekem, hogy egy 16 msec-es TFT monitor képfrissítése hogyan lehet 75 Hz.![]()
Elküldve: 2003. 12. 01. 11:16
idézet:
Ezt írta Füleske:
Engem a 19 - es lcd - k érdekelnek. Eddig ezeket néztem ki , szerintetek ? :
neovo f419 191ezer
neovo k19 196ezer
ctx 922e 207ezer
benq fp991 219ezer
iiyama 4821dtbk 256ezer
acer 1931 216ezer
eizo 767 260ezer
lg 1810p 188ezer (ez 18 colos de 1910p - t itthon sehol sem látok)
Amit eddig leszűrtem :
A Neovo olcsó de nem túl minőségi.Vagy mégis ?
A ctx már jobb , bumszli kerettel.
A benq külsőre tetszik , de mást nem tudok róla.
Az iiyama tetszik,főleg a 2 dvi bemenet meg a pivot , de amúgy nem tudom milyen.
Az Acer a bemenetek miatt tetszik,de azt írtátok hogy bűn lassú.(Internetre,filmre azért elég ?)
Az LG külsőre tetszik de szintén nem tudom milyen amúgy.
Az eizo a legjobb , de nincs rajta semmi extra , még dvi kábelt sem adnak , és ez a legdrágább.[/quote]
Szia!
Nekem otthon egy NEOVO F419 van. A kepe nagyon szep.Eloszor K19-t akartam venni, de sehol nem lehetett kapni, mert kifuto szeria volt.A 419-hez kepest a K19-nek kicsit egyenetlenebb a hattervilagitasa. Ha DSUB-on hasznalod a 419-t akkor zavaroan nagy az utanhuzasa.DVI-n viszont egesz jo.En nem bantam meg, hogy megvettem.CAD programokhoz nagyon jo.
Elküldve: 2003. 12. 01. 12:02
idézet:
Ezt írta Szücsien:
Szia!
Nekem otthon egy NEOVO F419 van. A kepe nagyon szep.Eloszor K19-t akartam venni, de sehol nem lehetett kapni, mert kifuto szeria volt.A 419-hez kepest a K19-nek kicsit egyenetlenebb a hattervilagitasa. Ha DSUB-on hasznalod a 419-t akkor zavaroan nagy az utanhuzasa.DVI-n viszont egesz jo.En nem bantam meg, hogy megvettem.CAD programokhoz nagyon jo.[/quote]
Jaja. A Neovo-t eddig még nem nagyon húzták le. Az ár-érték aránya minden kategóriában nagyon jó.
Elküldve: 2003. 12. 01. 12:20
is egy Acer al1731-es tft-t veszek többek jó véleménye alapján, SeX-ben.
Eredetileg 19"-osat akartam venni, de egyenlőre a jobbak még elég drágák.
Mig lejjebb megy az áruk valahogy kihúzom egy 17"-essel...

A monitort már le is foglaltam, és ma este fogom megvenni. A kérésem az lenne,
hogy adjatok tanácsot mire figyeljek vásárláskor leginkább? Aki esetleg még
tud valamit a monitor hátrányairól, az beszéljen most, vagy hallgasson mindörökre:-))
Előre is köszönöm
Elküldve: 2003. 12. 01. 12:21
Én is mostanában akarok 19" colos tft-t venni. Én elsősorban a Sony SDM-HX93-at (bruttó 246 eFt) ajánlanám (ilyet fogok venni), mert ahhoz képest, hogy MVA-s, munkára, játékra, filmre is jó, gyönyörű színek, ütősek a tulajdonságai is: 450 ccd/m2, 800:1 kontraszt, 25ms válaszidő. Valaki írta, hogy minek ekkora érték, hát én már láttam 450-es fényerejű tft- és nem piskóta, nem beszélve arról, hogy le is adnak azért belőle egy idő után a tft-k. A másik amit láttam az az AG-Neovo X190-es (250 ccd/m2, 700:1, 25ms ), ami szintén nem rossz, semmi utánhúzás, pedig ez is MVA-s és 19 colos! Kb annyiba kerül mint a Sony, de a Sony jobb. Lg-t inkább ne vegyél.
Elküldve: 2003. 12. 01. 14:19
Ja és még vmi tudtok adni olyan linket ahonnan vmi teszt progit le lehet szedni, megnézni hogy nincs e pixel hiba!
Előre is köszi.
Elküldve: 2003. 12. 01. 14:25
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2003. 12. 01. 14:37
idézet:
Ezt írta Szelim:
Azért annak is adnék egy piros pontot aki elmagyarázná nekem, hogy egy 16 msec-es TFT monitor képfrissítése hogyan lehet 75 Hz.[/quote]
Ez egy jó kérdés![]()