HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k Értékeld a témát: -----

#881 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 16:40

Idézet: xlacix - Dátum: 2004. április 13, kedd - 15:38

Nyerte a genyó!  ;)

Előfizetett a GAMER-re, aztán megnyerte a 2. díjat.

Akkor külön gratula hozzá! :up:

Ez nálam (is) az álom kategória... :(

#882 Felhasználó inaktív   Füleske 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 17:02

Nyerte a genyó!  ;)

Én meg sosem nyerek a lottón.  :confused:
(Mondjuk ott jóval kisebb az esély)

:eek:  :cool:

:kocc: :smoker:
Gazdaságos szemek by AOC

#883 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 17:13

Nyerte a genyó!  ;)

Én meg sosem nyerek a lottón.  :confused:
(Mondjuk ott jóval kisebb az esély)

Úgy van, ahogy Lacix írja. :-)
Ilyen kategóriára nem tellett volna. Egy 17-esre gyűjtögettem, amit az év végén terveztem venni.

#884 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:41

Idézet: hajsza - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 10:38

Úgy látom, még nem értetted meg a lényeget, megpróbálkozom egy hasonlattal: képzelj egy futóverseny pályát, ahol minden fényességértékhez tartozik egy-egy pont a pálya mentén (0-tól 255-ig vagy hexadecimálisan #ff-ig). Ha a #12-ből #13-ba kell futni, akkor az egy picike út, ezért a 10 ms időn belül bőven odaér a versenyző (a folyadékkristály megváltozása). Sőt biztosan érzed, hogy ennél sokkal kevesebb időre lesz szükséged. Ha #05-ből a #aa-ba kell "átfutni", akkor már jobban megközelítjük a maximális távolságot, ezért a 10 ms-hoz közelebbi lesz a változáshoz szükséges idő. A Tr érték (r a rise szó miatt, ami növekedést jelent) akkor számít, ha az adott képpont színe fényesedni fog, mint az általad adott két példában is ("balról jobbra" fut a pályán a versenyző). A Tf (f a fall, esés szó rövidítése) értékét akkor kell figyelembe venni, ha az adott pixel fényessége csökkenni fog (például #8c-ből #32-be, vagyis "jobbról balra" fut a pályán a versenyző). Most képzeld el azt, hogy a képernyőn található milliónyi pixel egyszerre változik meg (sok pályán fut egymás mellett milliónyi versenyző, akik mind ugyanolyan gyorsan futnak), de mindegyik más mértékben. Vajon melyik átváltozás tart majd a legtovább? Természetesen az, amelyiknek a legnagyobb fényerősség változást kell végrehajtania (leghosszabb utat befutnia), vagyis legrosszabb esetben a 0->255, illetve 255->0 átmenetek. Azonban ha ezen átmenetek időtartama nem azonos, akkor csak annyit lehet biztosan állítani, hogy a két érték közül a nagyobbik (a 15 ms) alatt biztosan be fog következni az összes pixel átállása az új színére (minden versenyző eléri a számára kijelölt új pontot). Szóval a 15 ms egy becslés, ami legrosszabb esetet veszi figyelembe, ennyi idő alatt biztosan minden a helyére kerül (de elképzelhető olyan eset is, amikor ennél sokkal hamarabb).

Korrekt. Már csak az a kérdés hogy a gyártók tipikus vagy maximális Tx időket adnak-e meg :]

Viszont mi okozzza akkor az elmosódást?

#885 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:53

Idézet: fotel - Dátum: 2004. április 13, kedd - 17:46

Korrekt. Már csak az a kérdés hogy a gyártók tipikus vagy maximális Tx időket adnak-e meg :]

Viszont mi okozzza akkor az elmosódást?

Full fekete->full fehér (Tr), ill. full fehér->full fekete (Tf) átmenetek 10% és 90% közötti részének idejét adják meg, szobahőmérsékleten. Tehát, ebben nincs benne az első és utolsó 10% ideje, ami paneltípusonként eltérő (mivel ez nem mérhető olyan pontosan). Az is eltérő, hogy a kisebb intenzitáskülönbségű átváltások hogy aránylanak a full átmenetekhez. Tehát, a megadott idők egy bizonyos esetre vonatkoznak, és "tipikus"-nak nevezhetők. A palentípust mindíg figyelembe kell(ene) venni, amikor ez kerül szóba. Pl. S-IPS-nél az értékek nagyjából a max.-nak tekinthetők, MVA/PVA-nál nagyon is "tipikus"-nak, TN-nél nem tudom pontosan.

Azt már leírtuk 1x-2x, mitől van az elmosódás. Most csak röviden: mert a 10-15ms még elég ahhoz, hogy látni lehessen. (Főleg, ha még hosszabb is, mint a megadott "tipikus" érték.) Hiszen ez századmásodperc nagyságrend, ami nem olyan kevés...

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 13. 19:21 -kor

#886 Felhasználó inaktív   gepard 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:21

Uraim, help kéne:

Szigorúan irodai melóra kell választanom 3 tft közül:

LG 1710S
Samsung 172V
Samsung 173S

Ezek vannak, melyiket?

#887 Felhasználó inaktív   Fehérsólyom 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 20:57

Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. április 13, kedd - 11:32

Fehérsólyom!

Olvasom a hozzászólásodat. Abba belegondoltál már, hogy ha a TFT úgy működne, hogy mindig ki és bekapcsolnák a pixeleket, akkor még egy 16 ms-os panel is igencsak villogna?
A 100000 Ft-ért "tökéletes" monitorhoz pedig annyit, hogy az én 20 colos NEC-m itthoni ára, ahogy Füleske írja több mint 600000 Ft, de mégsem mondom, hogy tökéletes. De azt mondom, hogy nálam a CRT-t minden szempontból helyettesíteni tudja. Még játékok alatt is, pedig 25 ms (12+13) S-IPS panel van benne. Ha tökéletes monitorra vágysz, akkor sokáig várhatsz még rá.

Többeknek gondja van az olvasással... :(
Megint leírom akkor, hogy azt mondtam, hogy SZÁMOMRA TÖKÉLETES. Nem másnak, nem neked...

Egyébként én is úgy vagyok vele ahogyan te, mindenben képes volt kiváltani, így megérett a csere.
(Egy régi mondás: Nem minden arany ami fénylik. Ezzel nem akarom becsmérelni a monitorod, de az ár egyedül nem garancia a minőségre. Az, hogy sajnos vagy sem, döntse el mindenki maga! Illetve én nem 20 colos árat mondtam...)

Nem is vártam egyébként  ;)

Az elméleti réssze a dolognak most már szomomra is tiszta... most már csak egy kérdés van. Miért teljesít az a monitor jobban aminek kisebb az együttes frissítési frekvenciája? :think:

#888 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 21:15

Idézet: gepard - Dátum: 2004. április 13, kedd - 20:26

Uraim, help kéne:

LG 1710S
Samsung 172V
Samsung 173S

Ezek vannak, melyiket?

Amelyik olcsóbb/szebb/több rá a gari. Irodai melóra tökéletes az összes.

#889 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 22:47

Idézet: Fehérsólyom - Dátum: 2004. április 13, kedd - 20:02

Az elméleti réssze a dolognak most már szomomra is tiszta... most már csak egy kérdés van. Miért teljesít az a monitor jobban aminek kisebb az együttes frissítési frekvenciája? :think:

Olyan nincs, hogy "együttes frissítési frekvencia".

És azt is leírtuk már többször, hogy az miért van, hogy egy 15ms/5ms-os panelon egy kicsivel több pixel fog előbb beállni, mint egy 15ms/15ms-oson. (Mert ha jól sejtem, a fentivel erre próbáltál célozni.) Ezért már egy kicsit unalmas, hogy állandóan mások olvasási nehézségeiről beszélsz... Olvasd el még egy párszor, és akkor még tisztább lesz a tisztánál.

És mintha azt mondtad volna, hogy neked olyan monitor kell, ami minden szempontból tökéletes. Erre (is) mondta RLaci, hogy arra lehet még várni.

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 13. 22:54 -kor

#890 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 23:43

Idézet: gepard - Dátum: 2004. április 13, kedd - 18:26

Uraim, help kéne:

LG 1710S
Samsung 172V
Samsung 173S

Ezek vannak, melyiket?

Az a 173S nem inkább 172S?
Mindenesetre a ezek a Samsungok TN panelesek, és nem is a leggyorsabbak (25ms), és a függőleges láthatóság sem a legnagyobb. Valószínűleg csak a keretük és a talpuk más.

A 1710S LG állítása szerint S-IPS, de ez eléggé kétséges, inkább ez is TN. (Hogy ezt alátámasszam valamivel: kisebb a láthatósági szöge, mint a minimum az S-IPS-ekneknél; 16ms-es, ami furcsa lenne, mivel már egy éves, és akkoriban a legjobb S-IPS-ek is 30-40ms körül voltak; ráadásul úgy jön ki a 16ms, hogy 12ms/4ms, ami nem épp az S-IPS-ekre jellemző arány [lásd pl. legújabb, leggyorsabb S-IPS-eknél 7ms/9ms]. Persze több tesztoldalon is szóvá tették ezt. Meg azt is, hogy lassabbnak tűnik, mint 16ms. Szóval 1-2 dolog biztos nem stimmel itt az adatokban.)

Nincs rajtuk DVI sem.

Ettől függetlenül, irodai munkára tényleg teljesen jók.

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 14. 00:13 -kor

#891 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 14. 05:40

Koszonom a konkret tanacsot!
Akkor olyan ez a tema,mint az anyagcsere!
Mindenki csinalja,csak nem beszel rola,mert maganugy... ;)
Forumlako

#892 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 14. 07:47

Egy kérdés: miért nézi mindenki olyan veszettül a láthatósági szögeket? Én speciel szembe ülök a monitorral...

#893 Felhasználó inaktív   xlacix 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 14. 09:55

Idézet: fotel - Dátum: 2004. április 14, szerda - 6:52

Egy kérdés: miért nézi mindenki olyan veszettül a láthatósági szögeket? Én speciel szembe ülök a monitorral...

Azért fontos a láthatósági szög, mer az nem azt jelenti hogy egészen addig mindent tökéletesen látni aztán meg eltűnik a kép.  ;)

Hanem azt jelenti hogy addig a szögig a kontrasztarány már leesik 10:1 v. 5:1 -es értékre.

És az igaz hogy szemben ülsz a monitorral, de nem minden pixellel.
( Számold ki hány fokban látod a szélén lévő pixeleket.  :D )

De abban egyetértek hogy nem a legfontosabb szempont egy monitornál.
(mondjuk akkor fontos lehet, ha annak is mutatod a képét aki mögötted áll, és jóval magasabbról nézi a monitort)

#894 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 14. 10:11

Pl. a TN paneloknak főleg a függőleges szöggel van problémája. Egy részüknek olyan korlátozott a függőleges láthatósági szöge, hogy egyszerűen nem lehet egyszerre az alsó és felső részt egyforma fényerővel látni... (Esetleg 3m-ről.)

A TN-nél a fényerő a derékszögtől távolodva gyorsabban is csökken. Engem nagyon zavar, ha ilyen előtt ülök (ritkán), hogy kisebb elmozdulásokra is változik a kép. S-IPS-nél fél métert mehetek jobbra-balra, le-fel, nem igazán változik a kép.

Kép

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 14. 10:13 -kor

#895 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 07:16

A CRT-kről az volt az általános vélemény, hogy a ki-be kapcsolás jobban igénybeveszi mint a folyamatos üzem. A TFT-knél is így van? Ha pl nem használom a monitort kb 30-60 percig, akkor jobb kikapcsolni, vagy menjen inkább a képernyőkímélő?

#896 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 11:57

Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. április 16, péntek - 8:16

A CRT-kről az volt az általános vélemény, hogy a ki-be kapcsolás jobban igénybeveszi mint a folyamatos üzem. A TFT-knél is így van? Ha pl nem használom a monitort kb 30-60 percig, akkor jobb kikapcsolni, vagy menjen inkább a képernyőkímélő?

Inkább kapcsold ki, már pár percre is, kíméld a fénycsöveket. Képernyőkímélő meg monnyon le! :D

#897 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 15:06

Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2004. április 16, péntek - 10:57

Inkább kapcsold ki, már pár percre is, kíméld a fénycsöveket. Képernyőkímélő meg monnyon le! :D

Tehát elméletileg növelhetem a fénycső élettartamát ha inkább kikapcsolom?

#898 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 15:22

Igen. Beállítasz egy 5 perces automatikus kikapcsot, a screensaver meg felejthető.

#899 Felhasználó inaktív   -=G.I.JOE=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 20:45

Szerintetek ha játékra szeretnék egy tft-t max. 140e-ért, akkor egy Acer 1721-essel jól járok, vagy van valami jobb ötletetek?

#900 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 09:30

Tegnap láttam a CC-beli MM-ben egy Samsung 213T-t, amit Füleske említett. Nos, azt kell mondjam, az is egy kitűnő monitor. Ha a NEC-hez és a Dell-hez tényleg csak olyan rettentő drágán lehet hozzájutni, akkor jó választás. Játékra nem tökéletes, mert azért mégiscsak PVA, de munkára igen. Elfogadnám.

Mellesleg ellenőríztem, hogy az LG1710B/S-ben milyen panel van, és az akkor S-IPS, amikor én apáca vagyok. Olyan TN, mint annak a rendje. (Pl. kicsit lentről nézve máris negatívba vált - a nem-TN panelek sosem váltanak negatívba. Pepitázik is rendesen. A színárnyalatok is "bukdácsolósak".)

Téma megosztása:

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.