HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k Értékeld a témát: -----

#3241 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 31. 20:13

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 19:19

Köszi a kimerítő választ.

Egy-két apróság:

Mi a pixel és a subpixel között a különbség?
Bár azt írtad, hogy analóggal még nem próbáltad, mégis, mi a különbség az analóg és a digitális output között? Lényegesen szebb az utóbbi, vagy valami más?

Konkrétan mennyi az alábbiak még optimális alsó határa?
Fényerő:
Kontraszt:
Látószög:

És egy brutális kérdés:
Konkrétan mely márkák mely típusai számítanak jó ár/érték arányúnak (19 colos, 150eFT alatt)?

Idézet

Mi a pixel és a subpixel között a különbség?

Egy egész pixel 3 kisebb részből tevődik össze. Egy vörös, egy zöld, és egy kék szubpixelből, pont úgy mint a CRT monitoroknál. Attól függ milyen az egész pixel színe, hogy az adott szubpixelek éppen mennyire világítanak. Pl teljesen piros képnél csak a piros subpixel "ég", kéknél csak a kék, zöldnél csak a zöld, fehérnél pedig midegyik egyforma erősen.
Van olyan meghibásodás, hogy nem az egész pixel, hanem csak egy része, egy szubpixel hibásodik meg. Ilyenkor az a pixel bizonyos színeket nem tud megjeleneíteni.

Idézet

Bár azt írtad, hogy analóggal még nem próbáltad, mégis, mi a különbség az analóg és a digitális output között?

A nevéből is látszik a különbség, az analógnál a jelek analóg módon jutan el a monitorig, a digitálisanál pedig digitálisan. :) Digitális jelnél minden pixel pont a "helyére megy", nem tud annyi zavart összeszedni, tévedni.
Nagyon elvont hasonlattal élve olyan mint a kazettás magnó és a CD. A szalagon analóg jel van, ezt alakítják hanggá, a CD-n pedig egy digitális jelsorozat. Analóg jelnél lehet tévedés, digiálisan viszont mindig pontosan ugyanazt a jelsorozatot kapod vissza.
Éppen ezért a monitoron van 1-2 funkció amivel az analóg bemenetre érkező jelet lehet állítgatni, hogy ha valami baj van a képpel akkor ki lehessen javítani. Digitálisan ezek a funkciók nem működnek, mert mindig tökéletes a kép, nem igényel semmilyen állítgatást.
Pl analóg jelnél lehet állítani a kép pozícióját vertikálisan és horizontálisan is, hogy ha nem jó helyen van akkor korrigálni lehessen. Digitális jelnél ez a funció a monitoron inaktív, mert nincs olyan, hogy a kép el van csúszva, minden pixel pontosan a helyre kerül.
Elvileg analóg jelnél is jónak kell lennie a képnek, de én még nem próbáltam.

Fényerő: igazából szerintem mind jó amit kapni lehet, 250 alatt nem is szoktak lenni, ez bőven elég. Valaki írta korábban, hogy a sima CRT monitorok fényereje kb 100.

Kontraszt: paneltípus függő adat, egy jobb panelnak már 800:1, 1000:1-es kontrasztaránya van.

Látószög: igazán nem tudok nyilatkozni mert akkora tapasztalatom még nincs, nem láttam túl sok TFT-t. Ez talán akkor lényeges, ha többen akarjátok a monitort nézni és így nem tud mindenki pont szembe ülni a képernyővel. A másik pedig az, hogy minnél nagyobb a panel annál jobb ha nagy a látószöge. A nagyobb képernyőnek a széle messzebb van a középpontól (ki gondolta volna? :)), ezért más szögben nézel rá. Tehát hiába vagy pont a monitorral szemben, akkor is a széleire már nem pont merőlegesen nézel, ezért ha kicsi a látószög akkor már észre lehet venni, hogy nem pont olyan színe mint amilyennek lennie kéne.
Olyan 70 centire vagyok a monitortól, és ha úgy ülök, hogy a képernyő jobb szélével legyek szemben, akkor a bal oldalt már látom, hogy egy árnyalatnyival már más a színe mint jobb oldalt (úgy vettem észre, hogy melegebb).

Az, hogy mi jó, az attól függ, hogy mire akarod használni. Okosabbat én se tudok mondani mint amit a korábbi hozzászólásokból megtudhatsz. Én is csak innét informádtam, utólag is köszönet mindenkinek! :respect:
Ha visszaolvasol láthatod, hogy pl a TN+Film panelek gyorsabbak, viszont a látószögük kisebb, kontrasztjuk gyengébb, és kevesebb színt tudnak megjeleníteni (én ezért mondtam le azonnal róla). A PVA panelek látószöge nagyobb, jobb a kontrasztjuk, általában rendes 24 bitesek viszont lassabbak.
El kell döntened, hogy mire akarod használni a monitort, és, hogy Neked mi fontosabb.

Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 20:22 -kor

#3242 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 20:30

sziasztok. a kovetkezo cuccost keresem:

bontas 1920x1200 (16:10)
response time 16ms
s-ips panel

ki gyart ilyet, hol kaphato es mennyibe faj?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#3243 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 31. 20:48

Nem túl régi hozzászólásomat erősíti meg az alábbi index.hu-s cikk idézet:

Idézet: index.hu

Megoldás?

A monitorok – talán a nagy tételben dolgozó hivatalos beszállítóknak köszönhetően – nettó áron gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek mindkét országban. Persze ha a bruttó árakat vizsgáljuk már nem olyan vidám a kép, az LG L1910B itthon 162 ezer forintba kerül, az Egyesült Államokban 126 ezerbe, a Samsung Syncmaster 213T hazai ára 247 ezer forint, a kinti 188 ezer. Köszönhető ez annak, hogy míg itthon 25 százalékos a számítástechnikai termékeket sújtó áfa, addig Amerikai egyes államaiban olyan alacsony, hogy szinte nincs is (de még Németországban is csak 16 százalék).

"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#3244 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 20:49

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 2:05

Ezt Neked kell eldöntened. Láttál-e ill. próbáltál-e PVA/MVA monitorokat játékra? Sokan mondják, hogy teljesen megszokható az utánhúzásuk. (Mondjuk a HC. FPS játékosok lehet, hogy ezzel nem értenének egyet.)  :-)  Ha vársz még, biztos egyre gyorsabb xVA, S-IPS panelek jönnek, na de meddig érdemes várni?  :-rolleyes-:  És akkor eljutottunk a szokásos ördögi körhöz.  ;-)

A HP L1955 S-MVA 16ms.  ;-)

Hogy tudod bebizonyítani, hogy ez MVA-s? :think: Szétnéztem, nincs információ róla, de találtam egy érdekességet: "Active matrix TFT (thin film transistor)", mintha TN-Film -es lenne, hisz a magas rálátási szög és kontraszt, tuti MVA-s kéne. 300 ezer Ft ár? Ez baromság. :(

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF...7-11399273.html

http://www.c-enter.h...er/0137269.html ( HP L1955 19 Flat Panel (silver) Monitor 1280x1024 resolution, digital/analog inputs, height adjustable base with quick release. 13mm bezel, USB hub, silver bezel. PH466A4  242 400 Ft  303 000 Ft  985.3 € 1 231.7 €  ) :eek:

Nem próbáltam (hol lehet? :reklamacio: ), az egyik kereskedő nem javasolta nekem a 25ms MVA monitort játékra, ez igaz (lásd korábbi hozzászólásomnál). :( Nem tudok várni, most ezen a héten vagy jövő héten veszem meg, majd eladom és jön az újabb stb. ;) Vajon mégis zuhannak-e az árak jövőre is? Majd a jóslat előre szól. :D
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#3245 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 21:39

Idézet: bolic77 system - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 20:49

Szétnéztem, nincs információ róla, de találtam egy érdekességet: "Active matrix TFT (thin film transistor)", mintha TN-Film -es lenne, hisz a magas rálátási szög és kontraszt, tuti MVA-s kéne.

Maga a TFT rövidítés a Thin Film Transistor.

#3246 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 21:49

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 22:39

Maga a TFT rövidítés a Thin Film Transistor.

Jólvan, inkább aludni megyek... :D :omg:
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#3247 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:07

Köszi Lipton az újabb kimerítő választ.

Most már csak egy kérdésem van:
Szeretnék venni egy TFT monitort, DE! a CRT képe szebb, negyedannyiba kerül, látószög nem korlátozza (persze oldalról és hátulról igen  :cool: ), válaszideje hibátlan. Mivel indokoljam meg mégis (főleg magamnak :D ), hogy kiadtam egy kisebb vagyont egy TFT-re?!?
Weblap: Terragen Images

#3248 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:19

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 22:07

Köszi Lipton az újabb kimerítő választ.

Most már csak egy kérdésem van:
Szeretnék venni egy TFT monitort, DE! a CRT képe szebb, negyedannyiba kerül, látószög nem korlátozza (persze oldalról és hátulról igen  :cool: ), válaszideje hibátlan. Mivel indokoljam meg mégis (főleg magamnak :D ), hogy kiadtam egy kisebb vagyont egy TFT-re?!?

Szemed csak kettő van.

#3249 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:28

Idézet: bolic77 system - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 20:49

Hogy tudod bebizonyítani, hogy ez MVA-s? :think:

Bebizonyítani  :confused: legfeljebb úgy, hogy veszel egyet és szétszedjük.  :D De egyszerűbb, ha elhiszed nekem.  ;) Jobban is jársz!  :)

Egyébként, most melyikről is beszélünk? A HP L1955 állítólag kb. 153~155 között fogható.

#3250 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:31

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 22:07

DE! a CRT képe szebb, ........

Az attól függ, hogy miben? Színben igen. Élességben nem.

#3251 Felhasználó inaktív   BigDil 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:35

Idézet: diab303 - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 2:10

hehe a 1710b-m PONTOSAN ugyanilyet produkalt nehany napja ugy 10 percig.. de csak dvi-n, mert analogon is van radugva valami, es ott jo volt..
tudod mi volt a baja? kilazult a dvi kabel a monitor feloli vegen. elso otletem a gep<>kabel kapcsolat volt, de ott semmi.. lehet hogy nalad is csak ez volt, azota nalam sem csinalt ilyet
egyebkent ugy jottem ra, hogy egy masik gepet radugtam dvi-vel (masik kabellal is, megpedig ugy hogy a monitorbol szedtem ki a kabelt) es meggyogyult, aztan visszapakoltam es jo volt a regivel is.
szoval no para :)

Sajnos itt más a helyzet, már akkor is ezt csinálta, amikor nem dugtam rá semmit, a "no signal" vagy ilyesmi kiírás helyett. :( Visszavittem gariba, jelenleg 1 hete ül rajta a Cobra Computer, remélem rövid időn belül történik valami most már.

#3252 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:43

Idézet: fLeSs - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 23:19

Szemed csak kettő van.

Az tény, hogy félnapi gépezés után igencsak kiguvad a szemem. A TFT tényleg nem nyírja a szemet?

#3253 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 22:50

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 22:43

Az tény, hogy félnapi gépezés után igencsak kiguvad a szemem. A TFT tényleg nem nyírja a szemet?

Nem tudom az enyémet a CRT már kinyírta.  :) 
Az biztos, hogy kevésbé fárasztja és nem lőnek szembe elektronágyúval.  :D

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 31. 23:08 -kor

#3254 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:05

Idézet

Szemed csak kettő van.

Nem tudom, de nekem a CRT-től se fárad jobban a szemem. Persze ehhez jó minőségű CRT kell, aminek szép képe van és jó frissítést tud.

Idézet

Ugyanúgy ki tudja guvasztani, ha egész nap bámulod. :) Nem túl jó a szemnek, hogy az ember egy fényforrásba néz folyamatosan, ami mindig ugyanolyan messze van. Ha fáj a szemed tarts inkább egy kis sünetet, és nézz a távolba.
Ha gonosz lennék azt írnám, hogy hiába TFT de a szemnek sokat kell birkóznia a kép kenődésével, ami fárasztó lehet hosszútávon.

Idézet

Az biztos, hogy kevésbé fárasztja és nem lőnek szembe elektronágyúval.

:Đ Egy másik topicban volt róla szó, hogy az elektronágyú sugarából semmi nem jut el az előtte ülő emberig. A képcső üvegében elnyelődik minden.
Ha olyan káros lenne akkor már hallottunk volna olyat, hogy Amerikaiak beperték XY gyártót, hogy a látásuk a monitortól lett rosszabb, és 100 millió dollár kártérítést követelnek. :)

#3255 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:11

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 22:50

Nem tudom az enyémet a CRT már kinyírta.  :) 
Az biztos, hogy kevésbé fárasztja és nem lőnek szembe elektronágyúval.  :D

Engem nem bántanak az itthoni CRT-k sem, csak a tesztmonitor megy 85 Hz-en, azt percekig nézem, többi közül egyik sem megy 100 Hz alatt...
Make love not Wor.

#3256 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:16

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 23:05

Nem tudom, de nekem a CRT-től se fárad jobban a szemem.

Nem tudom, én úgy vettem észre, hogy itthon a (F900P) CRT jobban fárasztja a szememet, mint a munkahelyemen a 193P. (TFT)

Idézet

Egy másik topicban volt róla szó, hogy az elektronágyú sugarából semmi nem jut el az előtte ülő emberig. A képcső üvegében elnyelődik minden.

Ott a sor végén a szmájli!  :D  (Most már, mert az előbb lemaradt.)

Ja és 100Hz alatt sohasem megy. (Kivéve a játékok 1600x1200 85Hz)

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 31. 23:20 -kor

#3257 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:25

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 23:16

Nem tudom, én úgy vettem észre, hogy itthon a (F900P) CRT jobban fárasztja a szememet, mint a munkahelyemen a 193P. (TFT)

Miután hazamész a melóbol fáradt szemmel, otthon még tovább fárasztod a CRT-vel. Ezért érzed, hogy az jobban fárasztja! ;) Mindenre van elméletem! :p :D

Viccet félre téve, én volt hogy folyamatosan 16 órán át melóztam és néztem a monitort, és nem éreztem, hogy különösebben megerőltető lett volna. Gondolom mindenki másképpen érzékeny erre.

Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 23:28 -kor

#3258 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:32

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 23:25

Miután hazamész a melóbol fáradt szemmel, otthon még tovább fárasztod a CRT-vel. Ezért érzed, hogy az jobban fárasztja! ;) Mindenre van elméletem! :p :D

Viccet félre téve, én volt hogy folyamatosan 16 órán át melóztam és néztem a monitort, és nem éreztem, hogy különösebben megerőltető lett volna. Gondolom mindenki másképpen érzékeny erre.

Nekem CRT-vel folyamatosan bevérzések voltak a szememen (napi 12-18 óra a monitor előtt), a bal szemem már gyengébb is, mint a jobb. Ezután váltottam. TFT-vel nincs ilyen, itt csak a magas fényerő zavarhat.

Szerkesztette: fLeSs 2005. 01. 31. 23:32 -kor

#3259 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:33

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 23:25

De én otthonról mentem fáradt szemmel melózni és nem éreztem, hogy a TFT tovább fárasztja, sőt!  :D

Idézet

Nekem CRT-vel folyamatosan bevérzések voltak a szememen (napi 12-18 óra a monitor előtt)

Az nagyon durva, nekem a feleségem szokta észrevenni, mert én nem is figyelem, de nekem is nagyon csúnyán be szokott vérezni a szemem!  :(
Akkor ezért vagy sötét szemüvegben?  :think:

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 31. 23:57 -kor

#3260 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 23:40

Tehát jó vétel a TFT, vagy hülyeség (jelen árviszonyok mellett)?

Téma megosztása:

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.