Elküldve: 2011. 07. 11. 22:45
Sziasztok!
Kérdésem lenne Gigabyte GA-P55M-UD2 alaplappal kapcsolatosan.
I) Úgy döntöttem, hogy veszek egy SSD winchestert a gépbe fejlesztésként.
Intel 320 Series 2.5" SATA II 80GB (SSDSA2CW080G3K5) mellett döntöttem.
Ennek csatoló felülete SATA II.
A Gigabyte alaplapomon következő csatolók vannak:
Lapkakészlet:
1.) 1 x eSATA 3Gb/s connector on the back panel supporting up to 1 SATA 3Gb/s device
2.) 5 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2_0, SATA2_1, SATA2_2, SATA2_3, SATA2_4) supporting up to 5 SATA 3Gb/s devices
3.) Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
GIGABYTE SATA2 chip:
1.) 2 x SATA 3Gb/s connectors (GSATA2_0, GSATA2_1) supporting up to 2 SATA 3Gb/s devices
2.) Support for SATA RAID 0, RAID 1 and JBOD
3.) 1 x IDE connector supporting ATA-133/100/66/33 and up to 2 IDE devices
Melyikre lenne érdemes kötni az optimális teljesítmény érdekében?
Mehet a sima SATA csatolókra, vagy a GSATA-ra kellene? Ezek között van különbség?
II) Másik kérdés: természetesen ekkora tároló kapacitás mellé kell külső winchester is.
Van egy új 2TB-os külső winchesterem. A csatoló felület USB 3.0.
A fenti alaplapom azonban csak USB 2.0-t támogat. Mi a teendő? (tudom, hogy visszafelé kompatibilis, DE....)
Korábban tapasztaltam, hogy ez rendkívül fontos kérdés. Pl. ha HD filmet akartam nézni a régi külső vinyómról, akkor USB 2.0 mellett akadt, míg eSATA csatlakozással már fasza volt.
Szóval mit tudok tenni?
Láttam, hogy van PCI-express-es kártya, ami képes USB 3.0 csatlakozókat varázsolni nekem.
A problémám az, hogy a (videókártya helyén kívüli) egyetlen PCI-expres csatolóm:
1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
csak ilyen. Na most ez mire lesz képes? Ehhez érdemes beszerezni USB 3.0 Card-ot? Elég lesz az nekem? Ha igen, akkor milyet lenne érdemes?
Esetleg láttam átalakítókat eSATA és USB 3.0, meg SATA és USB 3.0 között.
Szóval adott feltételek mellett milyen megoldással tudnám kihozni a legjobb teljesítményt a külső USB 3.0-s winchesteremből (sajnos eSATA nincs rajta).
Előre is nagyon szépen KÖSZÖNÖM a segítséget!