HWSW Informatikai Kerekasztal: RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (28 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 07. 04:10

Összedobtam az alábbi website-on található RGB kábelt a videokártyám és a TV-m közé. A DVI-I kimenetet haszálom ehhez (DVI->VGA adapterrel). A Scart 8-asra nem kellett 12V, az 5V-ot meg a VGA csati 9-es pontjáról vettem, így csak egy szimpla kábel lett. [url="http://"http://www.idiots.org.uk/vga_rgb_scart/"]http://www.idiots.or.../vga_rgb_scart/[/url]

Eredmény: ESZMÉLETLEN JÓ LETT A KÉP!!! :cool:

Mindenkinek ajánlom, akinek van egy kis barkácsolási kedve. (És némi gyakorlata. Plusz tudja, mit csinál.)

Eddig s-video-n ment. Most sokkalta élesebb, részletgazdagabb a kép, színek tökéletesek, stb. Zaj is nulla. Így a kontrasztot jól fel lehet tekerni. Szóval olyan monitor-kép jellege van. (Kivéve az interlace sorvillogást, de az filmeknél minimális, és nálam amúgy sem gond [100Hz TV, sorvillogás-kompenzáció].)

3 felbontást állítottam be PowerStrippel:
640x480i
720x576i (DVD-hez)
800x600i

(Sajnos az én TV-m még nem támogatja a VGA üzemmódot.)

Nokia monitortesterrel néztem: 640x480i-ban teljesen jól lehet látni a függőleges 1-pixeles csík-mintát! 720x576i-ban már kezd összemosódni, de még jól lehet látni, hogy nem szürkeség van ott, hanem csíkok! 800x600i-ban ezek már összemosódnak, de a pici szövegek még teljesen jól olvashatóak. (Ha lesz egy kis időm, a jövő héten csinálok pár fényképet.)

UPD: a TV-m 4:3-as, 63cm-es...
UPD2: nahát, jobban megnéztem a 800x600-at, és még ott is csak kicsit mosódik össze a csík-(/fésű-)minta! Szóval ki lehet venni.

Na, így már kijön a DVD minősége TV-n is, nem a monitoron akarnám továbbra is nézni.

Levonható a következtetés, hogy a TV-k eredeti (képcső pixelszám) felbontását a kompozit ill. s-video átjátszás (ide-oda konvertálás, szűrés, szín-kódolás, stb.) rontja le erősen, ill. csúfítja el a képet (ahogy az megjósolható volt).

Tehát van értelme asztali DVD lejátszóból is RGB-kimenetest venni. (Már ha a TV tudja fogadni [általában a kék Scart-osak igen].)

Viszont filmnézés még nem jött össze. A fenti oldalon említett hiba jött elő (az overlay-re vertikálisan 2x-es méretben tevődik rá a kép). Fent azt írják, ez megoldódott a 3.4-es Catalyst óta. Úgy látszik, mégsem, mert én 3.6-ossal és 3.8-assal is próbáltam, és ugyanazt csinálják.

UPD: azóta ez is megoldódott.

[ 2003. december 08.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. február 14.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. február 15.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#2 Felhasználó inaktív   wittman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 08. 08:28

Nagyon jó az anyag!
Szedem össze a hozzávalókat!
Remélem beválik!
köszi a linket!
Wittman

VMH59

#3 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 08. 15:40

Könnyítésként idemásolom a Powerstrip .ini-fájljából az új módokhoz kellő sorokat. Ezeket mindenképp olyankor kell bekopizni, amikor nem fut a program (és ha már vannak ilyen bejegyzések, akkor oda). Ha minden igaz, elég a [Modelines] is, az első a készítéskor kellett.

[Custom Resolutions]:
640x480=640,61,64,99,480,6,7,35,13582,312
720x576=720,40,72,96,576,13,3,37,14701,312
800x600=800,1,72,55,600,1,3,30,14718,312

[Modelines]:
640x480="640x480" 13,582 640 704 768 864 480 486 493 528 interlace +hsync +vsync
720x576="720x576" 14,701 720 760 832 928 576 589 592 629 interlace +hsync +vsync
800x600="800x600" 14,718 800 801 873 928 600 600 603 632 interlace +hsync +vsync

[ 2003. december 08.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#4 Felhasználó inaktív   wittman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 10. 08:11

Ezt is nagyon köszönöm!
:)
Wittman

VMH59

#5 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 27. 18:09

Naszóval. Az új BSPlayerben (V1.00 RC1, Build 803) beállítható egy bizonyos "RGB overlay" ill. VMR-9 használata, így akár Cat 3.10-en is lehet filmet nézni. (T.i. a sima overlay-jel megduplázódik a kép interlace képernyőn. Bár állítólag ez ki lesz javítva a köv. driver frissítésben.) (DVD-t mostanában nem próbáltam.)

#6 Felhasználó inaktív   iljicSke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 27. 21:07

Vagyis egy hozzám hasonló mezei user is képes filmezni RGB kábel segítségével, mindenféle probléma nélkül ?
I cry, when Angels deserve to die

Az Everesttől Zanzibárig

6121m

#7 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 07:00

idézet:
Ezt írta iljicSke:
Vagyis egy hozzám hasonló mezei user is képes filmezni RGB kábel segítségével, mindenféle probléma nélkül ?[/quote]

Többnyire. .AVI, .MPG, stb. már nem gond, de DVD-t még nem próbáltam. Nem tudom, van-e most olyan sima DVD-lejátszó, amiben hasonlóan egyszerűen beállítható a megjelenítő felület (nem kell "graph"-okkal vacakolni, stb.). Végső esetben az is jó, ha letiltható a HW overlay. Azért egy picit körülményesebb, mint a sima (s-)video output (leszámítva a szívásokat ez utóbbival). De szerintem megéri, 2x élesebb és kontrasztosab lehet a kép, stb.

#8 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 21:57

Azt azért hozzátenném, hogy a TV-k nagyrészén nem kötik be az RGB bemenetet a scart csatin (főként az olcsó TVken). Így azokon ez a megoldás nem fog működni --> meg kell nézni a TV leírásában, hogy be van-e kötve vagy sem.

#9 Felhasználó inaktív   zef 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 22:46

idézet:
Ezt írta pgyafi:
Azt azért hozzátenném, hogy a TV-k nagyrészén nem kötik be az RGB bemenetet a scart csatin (főként az olcsó TVken). Így azokon ez a megoldás nem fog működni --> meg kell nézni a TV leírásában, hogy be van-e kötve vagy sem.[/quote]

Spórolós egy világ ez, régen szinte nem volt olyan SCART-os TV, amin ne lett volna RGB bemenet... :(

Victor: Gratula a sikeres kivitelezéshez! :) Esetleg bérmunkában nem-e tudnál készíteni nekem is egy 3-4m-es példányt? :)

z.

#10 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 23:01

hja, tizenxéves Videotonokon (ahol még OSD sincs, csak 2 db 8 szegmenses LED) is ott figyelt az RGB

valszeg igény nem volt rá egy köztes időszakban: a '90-es évek elejéig még volt néhány home computer (különösen az Amiga), ami 16kHz-es videojelet adott ki, s persze az RGB volt a legjobb csatlakozás
aztán a PC-ket már külön monitorral használta mindenki, a videómagnók nem RGB jelet adtak ki, és az első játékkonzolok sem
a DVD lejáccók elterjedése kellett ahhoz, h újra alapvetően fontos legyen - de ez csak az utóbbi pár évet jelenti

#11 Felhasználó inaktív   blancer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 28. 23:31

Ezt az VGA/RGB dolgot egy kicsit magyarosabban nem tudnád átpasszolni nekem?
kösz szépen!
Abit TH7II-RAID, Intel P4 1.6, 2*256 RAMBUS(800), Geforce3 Ti500, 120 Samsung HDD, 10 Maxtor

#12 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 00:05

idézet:
Ezt írta zef:
Spórolós egy világ ez, régen szinte nem volt olyan SCART-os TV, amin ne lett volna RGB bemenet... :([/quote]

Azért a nagyképernyős (63+) tévék többségén, ha van Scart, akkor azon van RGB is, leszámítva a legolcsóbbakat. Persze mielőtt nekiáll valaki, nem árt megnézni a manualt.

idézet:
Victor: Gratula a sikeres kivitelezéshez! :) Esetleg bérmunkában nem-e tudnál készíteni nekem is egy 3-4m-es példányt? :)
[/quote]

Nem nagy ügy összerakni egy ilyen kábelt. Egy kész "21 pólusú" Scart-Scart kábel kell (ebben minden vonal be van kötve) - bár nem tudom, van-e 3-4-5 méteres, valszeg igen -, plusz egy VGA csati (apa), házzal. Az egyik Scart-ot levágod, és a helyére forrasztod a VGA csatit. (Minden kábelnek más színe van, de nem igazán szabványosított, melyik érintkezőhöz melyik meg, ezért meg kell jegyezni, vagy a másik oldali Scart-ot figyelni forrasztás közben.)

Ha a hangot is a TV-be akarod vezetni a Scart-on, még mellé lehet tenni egy Jack-et (aminek a 15-20cm-es kábele tehát célszerűen a VGA csati házában van összekötve az eredeti kábelekkel), amit majd a hangkártyába lehet dugni.

Ne haragudj, nekem nem nagyon van időm ilyeneket gyártani (nem azért indítottam a topikot :) ). De ha nem megy (pl. nincs forrasztód), csak akad egy ismerős, aki össze tuja rakni neked. Ha nagyon nem megy, küldj üzenetet.

[ 2003. december 29.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#13 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 00:15

idézet:
Ezt írta blancer:
Ezt az VGA/RGB dolgot egy kicsit magyarosabban nem tudnád átpasszolni nekem?
kösz szépen!
[/quote]

Ez nekem szól? Úgy érted, fordítsam le az oldalt? Ezt sajnos nem tudom vállalni.

#14 Felhasználó inaktív   sf 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 00:37

Hi!

Vajon max mekkora kabel gyarthato igy, amivel meg jo marad a kepminoseg?

#15 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 01:03

idézet:
Ezt írta sf:
Vajon max mekkora kabel gyarthato igy, amivel meg jo marad a kepminoseg?[/quote]

Passz. Nem tudom, hogy ez érzékenyebb-e, mint pl. egy kompozit video kábel. Arra tippelek, kevésbé. Egyszer egy 5m-es kábellel kötöttem össze egy PC-t és monitort, és 1280x1024-ben nem lehetett látni különbséget (bár nem volt egy csúcs monitor). TV-s felbontásokban ennek bizonyára a többszöröse is mehet. Mondjuk 10-20m-ek után már 'valamelyest' lecsökkenhet a jelszint, de szerintem amúgy más baja nem nagyon lesz. (Persze nem árt, ha normálisan árnyékolt a kábel.)

#16 Felhasználó inaktív   sf 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 01:40

idézet:
Ezt írta Victor:

Passz. Nem tudom, hogy ez érzékenyebb-e, mint pl. egy kompozit video kábel. Arra tippelek, kevésbé. Egyszer egy 5m-es kábellel kötöttem össze egy PC-t és monitort, és 1280x1024-ben nem lehetett látni különbséget (bár nem volt egy csúcs monitor). TV-s felbontásokban ennek bizonyára a többszöröse is mehet. Mondjuk 10-20m-ek után már 'valamelyest' lecsökkenhet a jelszint, de szerintem amúgy más baja nem nagyon lesz. (Persze nem árt, ha normálisan árnyékolt a kábel.)
[/quote]

S-video kabelnel tobbfele "egeszseges" meretrol hallottam. Van, ahol max 30m-ig, van ahol 15-ig javasoljak.
VGA kabel eseteben ez max 2-3m korul van. Ebbol kiindulva gondoltam, hogy valoszinuleg ennek az RGB kabelnek sem hasznalhat, ha par meternel hosszabb...

#17 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 01:53

idézet:
Ezt írta sf:
S-video kabelnel tobbfele "egeszseges" meretrol hallottam. Van, ahol max 30m-ig, van ahol 15-ig javasoljak.
VGA kabel eseteben ez max 2-3m korul van. Ebbol kiindulva gondoltam, hogy valoszinuleg ennek az RGB kabelnek sem hasznalhat, ha par meternel hosszabb...
[/quote]

Itt nem a kábel típusa számít, hanem a szükséges sávszélesség. Egy VGA kábelen normalis esetben át kell mennie egy 100MHz feletti jelnek (1280x1024@85Hz = 111.4MHz), de TV esetén elég 8-10MHz (pl. 640x480@25Hz = 7.8MHz), ami megfelel egy (s-)video kábel sávszélesség-igényének. És itt külön mennek a jelek, nem zavarják egymást annyira.

#18 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 02:10

Most olvastam ([url="http://"http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?threadid=340692&perpage=20&pagenumber=1"]>>itt<<[/url] , pontosabban a 2. oldalon), hogy már Cat3.10-zel is (újra) jó a sima overlay kezelés (mármint interlace képernyőn is)! Így már elvileg nem kell vacakolni az overlay-jel, kvázi bármely movie és DVD playernek működnie kell (kivéve, amelyik eleve nem szereti az interlace képernyőt, mint pl. ha jól emlékszem a PowerDVD).

#19 Felhasználó inaktív   sf 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 02:35

idézet:
Ezt írta Victor:

Itt nem a kábel típusa számít, hanem a szükséges sávszélesség. Egy VGA kábelen normalis esetben át kell mennie egy 100MHz feletti jelnek (1280x1024@85Hz = 111.4MHz), de TV esetén elég 8-10MHz (pl. 640x480@25Hz = 7.8MHz), ami megfelel egy (s-)video kábel sávszélesség-igényének. És itt külön mennek a jelek, nem zavarják egymást annyira.

[/quote]

Savszelesseg OK, viszont sztem a kulon RGB jel igy is elegge zavarhatja egymast.
Ezen ezen 2 okbol kifolyolag gondoltam, hogy az igazsag vhol a ketto kozott lehet...

#20 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 03:24

idézet:
Ezt írta sf:
Savszelesseg OK, viszont sztem a kulon RGB jel igy is elegge zavarhatja egymast.
Ezen ezen 2 okbol kifolyolag gondoltam, hogy az igazsag vhol a ketto kozott lehet...
[/quote]

Hát, lehetséges, bár azt gondolnám, ha egy 5m-es kábellel nem zavarják egymást 111MHz-es jellel, akkor 15m-en sem nagyon fogják 10MHz-es jellel... És pl. az s-video kábelben is két éren megy a jel, mégis el lehet vezetni jó messzire. Szóval az "eléggé" talán túlzás, esetleg egy kicsit.

Ha szükséges, lehet használni erenként árnyékolt kábelt is. (Be lehet szerezni direkt erre a célra gyártott kábelt is, ahol csak a színjelek vannak külön árnyékolva, ez talán valamivel költségkímélőbb is.)

Most jut az eszembe, nemrég egy rendezvényen egy ugyancsak hosszú (10m?) RGB kábelen volt egy projektorhoz vezetve nagyfelbontású PC-s VGA kép, és teljesen jó volt.

Inkább az lehet gond, hogy nem olcsó egy hosszú, jobb, "sokeres", jól árnyékolt, stb. kábel.

Téma megosztása:

• (28 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó