idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
Ezt az elektronikus kis kütyüt ami minden vga-val megy meg kéne csinálni;-) Sajna kicsit hülye vagyok az ilyenhez, max próbanyákon tudnám összerakni a cuccot.[/quote]
Szerintem nem túl bonyi, és poén, ha sikerül olyanoknak, akik eddig még nem csináltak ilyesmit...UPD: mondjuk jó, ha alapvetően tudják, hogy mit csinálnak.
idézet:
A kérdésem az lenne, hogy egy tv hiába 100hz, ugye ugyanúgy 50hz interlace kell neki?[/quote]
Vannak olyanok, amik tudnak fogadni sima VGA jelet (bár többnyire csak 640x480@60Hz). Ezeken vagy eleve van egy VGA csati, vagy opcionálisan kérhető, és elég hozzájuk egy sima VGA kábel. Ha nem ilyen (mint pl. az enyém), akkor sima PAL/NTSC időzítésű képet kell beadni, abból már maga csinál 100Hz-est. Létezik már olyan is, ami HDTV-s képet is tud fogadni.
[ 2004. január 04.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2003. 12. 31. 21:40
Elküldve: 2003. 12. 31. 21:59
idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
tehát bekapcsolom a gépet, akkor látni fogok valamit? vagy csak miután felállt a rendszer és a powerstrip aktiválta magát? vagy végig fogom tudni nézni a bootolást is mint pl egy tv out ra kötés esetén?[/quote]
Boot közben valszeg egy vízszintesen megkettőzött képet fogsz látni, de lehet, hogy függőlegesen futni is fog. Tehát a TV alapból "nem eszi" a VGA képet. (Azokon a 100Hz-eseken, amiknél opcionálisan kérhető VGA bemenet, elképzelhető, hogy Scart-on is tudnak fogadni VGA-t, de akkor már egyszerűbb beletetetni a VGA fogadó panelkát a VGA csatival.)
Kivéve ugye, ha felteszed az előbb említett kis DOS-os proggit. Tényleg, megvan valakinek? Csak valószínű, hogy ez csak az "univerzális" kábellal fog működni (ami maga állítja elő a kompozit szinkront), mert nem hiszem, hogy van rá opciója, hogy bekapcsolja a kompozit szinkront ATI kártyákon.
A grafikus kártyákon lévő PAL/NTSC kóder chip általában a 2. kimenet képét konvertálja át (ehhez 50/60Hz-es képre van szüksége, csak nem kell interlace-nek lennie, azt már ő oldja meg).
Ennek az RGB-s játéknak megvannak a bonyodalmai, meg az előnyei. El kell döntenie mindenkinek, megéri-e neki... (Tudjátok, az Élet, meg a Nagy Döntések...)
[ 2004. január 01.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 31. 22:11
idézet:
Ezt írta Inquisitor:
Ööö. Még sose volt 100Hz-es TV-m, de azok az 50HZ interlace-ből nem csinálnak progressiv 100Hz-et???[/quote]
De. De nem mindegyik progresszívet, a többség egyfajta duplázott frissítésű interlace-t csinál. (Ezt még lehetne bonyolítani azzal, hogy melyik milyen sorrendben teszi ki a beérkezett un. félképeket (fieldeket), de most hagyjuk.)
[ 2003. december 31.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 31. 22:52
Eddig még azt nem sikerült megoldani, hogy klón módban is interlace-be kapcsolja a 2. kimenetet a Powerstrip, mert ilyenkor rendszerszinten nincs 2. képernyő.
Ha csak egy kimenet van, már lehetnek zűrök (ha pl. a Powertrippel játszadozunk, és olyan időzítést állítunk be, amit sem a TV, sem a monitorunk nem bír). Ebben az esetben inkább a haladóbbaknak ajánlatos ezzel próbálkozni.
(Remélhetőleg később, ha jönnek a HDTV-s TV-k, ezt az egészet a driver fogja intézni.)
Elküldve: 2004. 01. 01. 04:44
Nagyon ötletes megoldás, de nem veszélyes azt a kis feszkót rákötni a cuccosra?
KCS menne, ha lehetne...

PS: A "Videokártya és megjelenítők" rovatban 2004-ben enyém volt az első hozzászólás

@
[ 2004. január 01.: kuk@c szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 01. 05:20
idézet:
Ezt írta kuk@c:
Nagyon ötletes megoldás, de nem veszélyes azt a kis feszkót rákötni a cuccosra?[/quote]
Jó, foglalkozzunk ezzel a kérdéssel is. 2 dolog: 1. Ha valaki maga akarja összerakni a kábelt, valószínűleg megnézte a belinkelt oldalt. Az oldal tetején ez állt pirossal kiemelve: "Only attempt this if you are willing to take the risk of destroying the video input circuitry on your TV and/or the video output circuitry on your Radeon!" Magyarul: "Csak akkor próbálkozz ezzel, ha vállalod a veszélyt (és ugye a felelőséget), hogy esetleg (véletlenül) meghibásodik a TV video-bemenete, és/vagy a videokártya video-kimenete." Hmm, ez nagyon horrorisztikusan hangzik... Persze, minden hasonló lapon olvasható ilyen. Nyílván csak olyan fogjon bele, akinek van némi alapvető (kisfeszültségű) eletromosságtani ismerete. Pl. kicserélt már egy villanykapcsolót, és még él.De tulajdonképpen az egyedüli veszélyt az jelenti, ha rosszul kötjük össze a dolgokat. Legalábbis, ami pl. a 12V-ot illeti, azt jól meg kell nézni, hova kötjük. Bár van némi védelem a TV Scart bemenetén is (kondis leválasztás, stb.). A legjobb, ha a 12V-ot 1:1 kihagyjuk, és csak akkor kötjük be, ha mindenképp kell. (Általában csak akkor kell, ha nem lehet a programválasztóval "AV"-re, stb. kapcsolni, és egy külső eszköz, pl. video ezzel jelezné, hogy "adás van", és a TV csak akkor kapcsolna oda.) Az 5V 100 ohmon keresztül már viszonylag veszélytelen (főleg, ha a VGA csatiról vesszük, mert azon van egy öngyógyuló biztosíték is). Szóval, jól meg kell nézni, 2x is ellenőrízni, hogy a megfelelő sorszámú érintkezők vannak összekötve.
Elküldve: 2004. 01. 01. 08:46

Elküldve: 2004. 01. 04. 21:23
idézet:
Ezt írta Mumia:
Tesztábrát hol találtál?[/quote]
Nokia monitortester.
Elküldve: 2004. 01. 04. 22:20
idézet:
Ezt írta Mumia:
Tényleg, már el is felejtettem, hogy olyan létezik[/quote]
Régi, de attól még jó. Nem rolmik meg, digitális.
(1-2 éve kijött belőle egy újabb, több tesztábrával.)
Elküldve: 2004. 01. 05. 17:13
idézet:
Ezt írta pumper:
A 12 és 5 V-ot hogyan vitted be a kábelbe?[/quote]
Nem egészen értem a kérdést.
Elküldve: 2004. 01. 06. 10:52
Tetszik a dolog.
Kérdésem: a YCrCb jeleket is elő lehet állítani. Vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Az RGB-vel egyetlen bajom van, hogy RGB Scart bemenet nem tudja a progresszív jelet fogadni. (legalább is a TV leírása szerint)
Elküldve: 2004. 01. 06. 18:35
idézet:
Ezt írta SirGin:
Tetszik a dolog.
Kérdésem: a YCrCb jeleket is elő lehet állítani. Vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Az RGB-vel egyetlen bajom van, hogy RGB Scart bemenet nem tudja a progresszív jelet fogadni. (legalább is a TV leírása szerint)[/quote]
Pontosan ezért van szépen leírva, hogy kell interlace képet vágni hozzá.
Valami módon az YCrCb is megoldható. Hallottam már róla, de konkréten nem tudom, hogyan. A Catalyst is ismer egy bizonyos YPbPr megjelenítő eszközt. Olyanra keress rá, hogy "ATI YCrCb (vagy YPbPr?) dongle". Gondolom ez egy kis adapter, amit külön lehet venni/készíteni.
Elküldve: 2004. 01. 06. 19:27
De félreértettél én progresszív jelet akarok, mert a TV tudja, persze csak YCrCb - bemeneten.
Néztem is ATI-nak van többféle is (ATI kártyákhoz), de europában nem forgalmmazzák. (40 dolcsi)
Lehet, hogy megpróbálok rendelni egyet.
Elküldve: 2004. 01. 07. 02:20
Viszont valószínű, hogy egy interlace anyag interlace megjelenítéssel néz ki a legjobban... Kivéve pl. a Philips Natural Motion-féle megoldásokat, de ahhoz cél-HW kell, szerintem egy mai PC még kevés hozzá. Ehelyett van a BOB nevű dolog, ami lényegében el-blur-özi

Elküldve: 2004. 01. 07. 10:50