HWSW Informatikai Kerekasztal: RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (28 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 31. 21:40

idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
Ezt az elektronikus kis kütyüt ami minden vga-val megy meg kéne csinálni;-) Sajna kicsit hülye vagyok az ilyenhez, max próbanyákon tudnám összerakni a cuccot.[/quote]

Szerintem nem túl bonyi, és poén, ha sikerül olyanoknak, akik eddig még nem csináltak ilyesmit... ;) UPD: mondjuk jó, ha alapvetően tudják, hogy mit csinálnak.

idézet:
A kérdésem az lenne, hogy egy tv hiába 100hz, ugye ugyanúgy 50hz interlace kell neki?[/quote]

Vannak olyanok, amik tudnak fogadni sima VGA jelet (bár többnyire csak 640x480@60Hz). Ezeken vagy eleve van egy VGA csati, vagy opcionálisan kérhető, és elég hozzájuk egy sima VGA kábel. Ha nem ilyen (mint pl. az enyém), akkor sima PAL/NTSC időzítésű képet kell beadni, abból már maga csinál 100Hz-est. Létezik már olyan is, ami HDTV-s képet is tud fogadni.

[ 2004. január 04.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#42 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 21:59

idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
tehát bekapcsolom a gépet, akkor látni fogok valamit? vagy csak miután felállt a rendszer és a powerstrip aktiválta magát? vagy végig fogom tudni nézni a bootolást is mint pl egy tv out ra kötés esetén?[/quote]

Boot közben valszeg egy vízszintesen megkettőzött képet fogsz látni, de lehet, hogy függőlegesen futni is fog. Tehát a TV alapból "nem eszi" a VGA képet. (Azokon a 100Hz-eseken, amiknél opcionálisan kérhető VGA bemenet, elképzelhető, hogy Scart-on is tudnak fogadni VGA-t, de akkor már egyszerűbb beletetetni a VGA fogadó panelkát a VGA csatival.)

Kivéve ugye, ha felteszed az előbb említett kis DOS-os proggit. Tényleg, megvan valakinek? Csak valószínű, hogy ez csak az "univerzális" kábellal fog működni (ami maga állítja elő a kompozit szinkront), mert nem hiszem, hogy van rá opciója, hogy bekapcsolja a kompozit szinkront ATI kártyákon.

A grafikus kártyákon lévő PAL/NTSC kóder chip általában a 2. kimenet képét konvertálja át (ehhez 50/60Hz-es képre van szüksége, csak nem kell interlace-nek lennie, azt már ő oldja meg).

Ennek az RGB-s játéknak megvannak a bonyodalmai, meg az előnyei. El kell döntenie mindenkinek, megéri-e neki... (Tudjátok, az Élet, meg a Nagy Döntések... :D )

[ 2004. január 01.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#43 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 22:11

idézet:
Ezt írta Inquisitor:
Ööö. Még sose volt 100Hz-es TV-m, de azok az 50HZ interlace-ből nem csinálnak progressiv 100Hz-et???[/quote]

De. De nem mindegyik progresszívet, a többség egyfajta duplázott frissítésű interlace-t csinál. (Ezt még lehetne bonyolítani azzal, hogy melyik milyen sorrendben teszi ki a beérkezett un. félképeket (fieldeket), de most hagyjuk.)

[ 2003. december 31.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#44 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 22:52

Ja, azt ne felejtsétek el, hogy ezt persze a 2. kimenetre is rá lehet dugni (nálam is úgy van), szóval nincs gond, ha nincs kép a TV-n, nem kell visszadugdosni a monitort, stb. A 2. kimenetet elsődlegessé téve még játszani is lehet. (Bár ilyenkor valszeg le kell tiltani egy bizonyos tiling-ezt a Powertripben, ezt később majd fixálják.)

Eddig még azt nem sikerült megoldani, hogy klón módban is interlace-be kapcsolja a 2. kimenetet a Powerstrip, mert ilyenkor rendszerszinten nincs 2. képernyő.

Ha csak egy kimenet van, már lehetnek zűrök (ha pl. a Powertrippel játszadozunk, és olyan időzítést állítunk be, amit sem a TV, sem a monitorunk nem bír). Ebben az esetben inkább a haladóbbaknak ajánlatos ezzel próbálkozni.

(Remélhetőleg később, ha jönnek a HDTV-s TV-k, ezt az egészet a driver fogja intézni.)

#45 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 23:26

idézet:
Ezt írta Moha:
B.U.É.K Mindenkinek! ;) [/quote]

--||-- !!! ;)

#46 Felhasználó inaktív   kuk@c 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 01. 04:44

Először is: Boldog Új Évet Mindenkinek!

Nagyon ötletes megoldás, de nem veszélyes azt a kis feszkót rákötni a cuccosra?
KCS menne, ha lehetne... :cool:

PS: A "Videokártya és megjelenítők" rovatban 2004-ben enyém volt az első hozzászólás :D :cool:

@

[ 2004. január 01.: kuk@c szerkesztette a hozzászólást ]
"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot...

#47 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 01. 05:20

idézet:
Ezt írta kuk@c:
Nagyon ötletes megoldás, de nem veszélyes azt a kis feszkót rákötni a cuccosra?[/quote]

Jó, foglalkozzunk ezzel a kérdéssel is. 2 dolog: 1. Ha valaki maga akarja összerakni a kábelt, valószínűleg megnézte a belinkelt oldalt. Az oldal tetején ez állt pirossal kiemelve: "Only attempt this if you are willing to take the risk of destroying the video input circuitry on your TV and/or the video output circuitry on your Radeon!" Magyarul: "Csak akkor próbálkozz ezzel, ha vállalod a veszélyt (és ugye a felelőséget), hogy esetleg (véletlenül) meghibásodik a TV video-bemenete, és/vagy a videokártya video-kimenete." Hmm, ez nagyon horrorisztikusan hangzik... Persze, minden hasonló lapon olvasható ilyen. Nyílván csak olyan fogjon bele, akinek van némi alapvető (kisfeszültségű) eletromosságtani ismerete. Pl. kicserélt már egy villanykapcsolót, és még él. :D De tulajdonképpen az egyedüli veszélyt az jelenti, ha rosszul kötjük össze a dolgokat. Legalábbis, ami pl. a 12V-ot illeti, azt jól meg kell nézni, hova kötjük. Bár van némi védelem a TV Scart bemenetén is (kondis leválasztás, stb.). A legjobb, ha a 12V-ot 1:1 kihagyjuk, és csak akkor kötjük be, ha mindenképp kell. (Általában csak akkor kell, ha nem lehet a programválasztóval "AV"-re, stb. kapcsolni, és egy külső eszköz, pl. video ezzel jelezné, hogy "adás van", és a TV csak akkor kapcsolna oda.) Az 5V 100 ohmon keresztül már viszonylag veszélytelen (főleg, ha a VGA csatiról vesszük, mert azon van egy öngyógyuló biztosíték is). Szóval, jól meg kell nézni, 2x is ellenőrízni, hogy a megfelelő sorszámú érintkezők vannak összekötve.

#48 Felhasználó inaktív   Moha 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 01. 08:46

Ja,ja. Inkább kétszer mérni, mint egyszer sírni. :D
"Egyetlen atombomba tönkreteheti a napodat"

#49 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 04. 21:14

Tesztábrát hol találtál?

#50 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 04. 21:23

idézet:
Ezt írta Mumia:
Tesztábrát hol találtál?[/quote]

Nokia monitortester.

#51 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 04. 21:29

idézet:
Ezt írta Victor:

Nokia monitortester.
[/quote]

Tényleg, már el is felejtettem, hogy olyan létezik :D

#52 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 04. 22:20

idézet:
Ezt írta Mumia:
Tényleg, már el is felejtettem, hogy olyan létezik :D[/quote]

Régi, de attól még jó. Nem rolmik meg, digitális. :D
(1-2 éve kijött belőle egy újabb, több tesztábrával.)

#53 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 04. 22:43

idézet:
Ezt írta Victor:

Régi, de attól még jó. Nem rolmik meg, digitális. :D
(1-2 éve kijött belőle egy újabb, több tesztábrával.)
[/quote]

Tudom megvan mind2 sőt használtam is, csak valahogy elfelejtkeztem róla.

#54 Felhasználó inaktív   pumper 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 11:11

A 12 és 5 V-ot hogyan vitted be a kábelbe?

#55 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 17:13

idézet:
Ezt írta pumper:
A 12 és 5 V-ot hogyan vitted be a kábelbe?[/quote]

Nem egészen értem a kérdést.

#56 Felhasználó inaktív   SirGin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 10:52

Hi all.

Tetszik a dolog.
Kérdésem: a YCrCb jeleket is elő lehet állítani. Vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Az RGB-vel egyetlen bajom van, hogy RGB Scart bemenet nem tudja a progresszív jelet fogadni. (legalább is a TV leírása szerint)

#57 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 18:35

idézet:
Ezt írta SirGin:
Tetszik a dolog.
Kérdésem: a YCrCb jeleket is elő lehet állítani. Vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Az RGB-vel egyetlen bajom van, hogy RGB Scart bemenet nem tudja a progresszív jelet fogadni. (legalább is a TV leírása szerint)
[/quote]

Pontosan ezért van szépen leírva, hogy kell interlace képet vágni hozzá. ;)

Valami módon az YCrCb is megoldható. Hallottam már róla, de konkréten nem tudom, hogyan. A Catalyst is ismer egy bizonyos YPbPr megjelenítő eszközt. Olyanra keress rá, hogy "ATI YCrCb (vagy YPbPr?) dongle". Gondolom ez egy kis adapter, amit külön lehet venni/készíteni.

#58 Felhasználó inaktív   SirGin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 01. 06. 19:27

Köszi

De félreértettél én progresszív jelet akarok, mert a TV tudja, persze csak YCrCb - bemeneten.

Néztem is ATI-nak van többféle is (ATI kártyákhoz), de europában nem forgalmmazzák. (40 dolcsi)

Lehet, hogy megpróbálok rendelni egyet.

#59 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 02:20

Ja, bocs, a két kérdést külön kezeltem. Hát, rendelj, és majd írd le a tapasztalataidat! Mondjuk elötte szét lehetne nézni, nincs-e fenn valahol, mi van ebben a cuccban.

Viszont valószínű, hogy egy interlace anyag interlace megjelenítéssel néz ki a legjobban... Kivéve pl. a Philips Natural Motion-féle megoldásokat, de ahhoz cél-HW kell, szerintem egy mai PC még kevés hozzá. Ehelyett van a BOB nevű dolog, ami lényegében el-blur-özi ;) a szőrözést.

#60 Felhasználó inaktív   debug 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 01. 07. 10:50

Nem hiszem, hogy jobb lenne ezzel a megoldással, mint SVHS kábellel. Nekem így van és tökéletesen éles meg minden. Egy dolog van, hogy nem mindegy, hogy milyen kábelt használsz. Nekem aranyozott profi kábelem van.

Téma megosztása:

• (28 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.