RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2005. 09. 29. 16:31
Elküldve: 2005. 10. 14. 12:05

Egyébként eszerint az oldal szerint kötögetem be a kábeleket, az audioval nem foglalkozom, a kártya megy AtiRadeon 9200 se lesz
Jó uton haladok???

Elküldve: 2005. 10. 15. 06:30
kimertem szkoppal a kabelt, 10MHZ-s negyszogejellel, hat azert kerekiti... imho a legjobb legolcsobb az rg59-es feher koax ebbol kell 3 meg egy vekony akarmi a szinkronjelnek. csakhat azt behuzni stb....
akkor mar inkabb vagyel cat-5-os utp kabelt, az nagyobb frekvenciat tud atvinni es igy nem torzitja annyira a jelet. de ez csak akkor igaz, ha a csavart erperokat megfeleloen kotod be.
az rgb kabel nem csodaszer.... egy jobb vga svideo-n is jobb kepet tud csinalni, mint akarmelyik mai kartya rgb bekotessel. ez persze kicsit olyan mint a hifi, de azert nem rezegykristalykabel....
a mezei kartya nem adnak eleg eles kepet es az a foleg az arc/bor szinet rontja el. ati szerianal bevett gyakorlat hogy megfelesseled a bios-at egy aiw biossal. kepminoseg szerint kb mezei ati karyta-> vivo-s ati->aiw ati.
Elküldve: 2005. 10. 15. 23:19
Egy ECS G320 típusú notebookom van, amelynek nincs video kimenete, de van külső VGA csatlakozója, és egyszerre két monitort is kezel. A chipkészlet VIA CLE266, S3 Unichrome IGP-vel. Külső monitorral már próbáltam, kiválóan ment egyszerre a noti TFT-je és a CRT monitor klón és kiterjesztett üzemmódban is.
Mivel szeretném noti a képét a TV-re átvinni, ezért elkészítetem a VGA - RGB kábelt aktív Hsync - Vsync keverővel. A TV Thomson és van rajta RGB bemenetes SCART csatlakozó. Úgy tűnik, hogy működne is a dolog, de a második monitornál a notin nem lehet 60 Hz-nél kisebb frissítést beállítani, ezért szalad a kép a TV-n.
A http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuit...tv/circuit.html címen található kapcsolást építettem meg.
A Powerstrip legújabb 3.62-es full verzióját kipróbáltam, de sajnos nem engedi az egyéni időzítések beállítását, ez a gomb szürke a képernyő beállításoknál, tehát úgy tűnik, a program ezzel a videokártyával használhatatlan (pedig azt írják, hogy az S3-as videochipeket is ismeri). Így ezzel sem sikerült a PAL szabványnak megfelelő időzítéseket beállítani, pedig ezek értékét több helyen is leírták a neten.
Valakinek esetleg van-e valami ötlete, hogy lehetne a PAL szabványnak megfelelő időzítési értékekekt beállítani az S3 Unichrome IGP-ben? Már "csak" erre kellene rájönni és akkor működne a kép átvitele a TV-re.
Várom a javaslatokat, hozzászólásokat.
Elküldve: 2005. 11. 23. 10:43

Elküldve: 2005. 12. 20. 23:24
Én is kísérleteztem már régebben Matrox kártyával, hogy RBG-n hajtsam meg vele a TV-t sikeresen. PowerStrip nélkül, mert a driver tartalmazta a beállító panelt. Most egy Radeon9600-asom van és Színház módban néztem a filmeket a TV-n. Mivel kaptunk egy másik készüléket, nem volt máshol helye beszereltem a gyermekszobába és össze is kábeleztem s-video üzemre, antennát nem kapott, így csak azt és akkor nézheti a gyermek amit és amikor engedjük. Így azonban "elveszett" a nagyszobai TV számára a video kimenet, ezért, és utóbbi készülék közelsége miatt eszembe jutott, mi volna ha a kihasználatlan monitor csatival kötném össze RGB-n. Régen az Amiga is így működött, gyönyörű képet adva

Köszönettel.
Elküldve: 2005. 12. 29. 10:37
Egy ideje gondolkodtam egy ilyen kábel összedobásán, hát tegnap megcsináltam (összekötés az idiots oldal alapján és 2 ceruza elemről megy a 3V a 16-18-as SCART lábra).
A problémám a következő:
az elsődleges képernyőnek a monitor van bekötve és a másodlagos csatlakozón (DVI->VGA) pedig a TV-hez megy a kép. Ha a TV képét 256színre állítom, akkormegy a kép (mindegy, hogy a tiling on vagy off), de 16-32bittel szétesik (még tiling offal is). Videókártyám: BBA Radeon 9000Pro 64Mb. Catalystból használtam 5.8-at is és már frissítettem 5.12-re is, de semmi változás

Ami érdekes, hogy ha 256színre állítom és áthúzok oda egy filmet, akkor az szépen látható. Szóval a fő célra megfelel végülis, de én azért is csináltam ezt, mert szerettem volna Windowsos dolgokra is használni.
Olvastam már, hogy előttem pro2hp-nek is ugyanez volt a problémája, ugyanezzel a típusú videókártyával.
Kíváncsi lennék, hogy van-e rá ötletetek :confused: .
Előre is köszönöm: Sopi
Szerkesztette: sopi_sms 2005. 12. 29. 10:41 -kor
Elküldve: 2005. 12. 30. 02:02
Idézet: sopi_sms - Dátum: 2005. dec. 29., csütörtök - 10:37
Egy ideje gondolkodtam egy ilyen kábel összedobásán, hát tegnap megcsináltam (összekötés az idiots oldal alapján és 2 ceruza elemről megy a 3V a 16-18-as SCART lábra).
A problémám a következő:
az elsődleges képernyőnek a monitor van bekötve és a másodlagos csatlakozón (DVI->VGA) pedig a TV-hez megy a kép. Ha a TV képét 256színre állítom, akkormegy a kép (mindegy, hogy a tiling on vagy off), de 16-32bittel szétesik (még tiling offal is). Videókártyám: BBA Radeon 9000Pro 64Mb. Catalystból használtam 5.8-at is és már frissítettem 5.12-re is, de semmi változás

Ami érdekes, hogy ha 256színre állítom és áthúzok oda egy filmet, akkor az szépen látható. Szóval a fő célra megfelel végülis, de én azért is csináltam ezt, mert szerettem volna Windowsos dolgokra is használni.
Olvastam már, hogy előttem pro2hp-nek is ugyanez volt a problémája, ugyanezzel a típusú videókártyával.
Kíváncsi lennék, hogy van-e rá ötletetek :confused: .
Előre is köszönöm: Sopi
Frissítettem az alaplapi BIOS-t a legújabbra, de így sincs változás.
(alaplapom: Abit BH-7)
Videókártyáknál egyébként hogy lehet BIOS frissíteni?
Elküldve: 2005. 12. 30. 11:17
''Garbled Screen: Tile-based Rendering enabled
If you are confronted with a screen where everything is garbled but the mouse cursor looks fine then try disabling tiling. This is done in a hidden option In PowerStrip. Go toDisplay Profiles -> Advanced Timing Options -> Custom Resolutions and double click the ''New Resolution'' title bar, it should then pop up a window that will allow you to disable tiling.
I have recently read some posts that claim that this has been fixed in ATi Catalyst Driver 3.7 although I have still to verify it.''
Mint írtam, ezt már próbáltam, de nem használ

Egyébként lefuttattam a dxdiagban a 2.képernyő tesztelését:
a Directdraw hiba nélkül lefut (ha a képernyő 256színre van állítva), de a Direct 3D-nél egy váltás után csak fekete a képernyő. Gondolom azért, mert itt színmélységet váltana és úgy megy teljes képernyőbe (ha 16-32bitre állítom a TV-t és úgy húzok át rá egy filmet és rakom ki teljes képernyőbe, akkor is csak fekete a képernyő, ha meg nem teljes képernyőbe rakom, akkor össze-vissza duplázódik a kép)
Elküldve: 2006. 01. 01. 18:57
Idézet: sopi_sms - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 18:12
Ez nem a bolha, itt nem kell uppolni.
Elküldve: 2006. 01. 02. 10:29
Idézet
Bocsi, ezekszerint itt nem szokás...
Ami a tegnapi up-om mellől kimaradt:
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK

Szerkesztette: sopi_sms 2006. 01. 02. 10:31 -kor
Elküldve: 2006. 01. 08. 08:08
Elküldve: 2006. 01. 08. 08:41
Idézet: monobalu - Dátum: 2005. szept. 29., csütörtök - 17:31
Pl. Powerstrip. Az előző oldalon, meg a témaindítóban is be volt linkelve 1-1 oldal, amik alján szépen le van írva a dolog.
Szerkesztette: dezz 2006. 01. 08. 08:41 -kor
Elküldve: 2006. 01. 08. 09:06
(Azért fura, hogy mindenki nyomja a minnél magasabb fps-t a játékokban, de az eredetileg 50 mozgásfázis/sec-es anyagokat majd' mindenki vígan nézi 25 mozgásfázis/sec-re butítva. Pl. kb. összes DVD-R, DVDrip, stb. Nekem ez képregény.

[szerk: nem minden DVD ilyen 50-es, a mozifilmek többségükben nem.]
Na mindegy, most egy GF6600-asra váltottam, és ahhoz már nem jó úgy magában a kábel (a nvidiák nem tudnak kompozit szinkront), ezért gondoltam benézek, és lám, meg is találtam, amit kerestem, egy egyszerű megoldás képében.

Szerkesztette: dezz 2006. 01. 08. 09:10 -kor
Elküldve: 2006. 01. 08. 10:03
Idézet: dezz - Dátum: 2006. jan. 8., vasárnap - 8:08
Én is láttam, hogy a téma közepén volt másnak is ilyen baja pont ilyen kártyával (pro2_hp asszem).
De azóta már sikerült megoldani a problémát

A megoldás a következő volt:
Drivercleaner (külön progi) --> Omega driver install (közben TV végig bekapcsolva és odakapcsolva - a 2.VGA kimenetre kötve) --> És működik

Elküldve: 2006. 02. 09. 20:40
Elküldve: 2006. 02. 15. 00:40
component kimenetű játékos képét szeretném monitoron nézni. hasonló elképzelésem lenne, mint felinek volt anno:
Idézet
kimenetét RGB (VGA monitor) jellé alakitsam? Egyszerüen nem találok ilyen kapcsolást

Ja, és ha
Egy DVD progressive scan kimenetét csak a YPrPb-n (component-en) kapom meg, ugye?
Tehát SCART, SVIDEO... kimenetröl TV tunerbe beledug, majd monitor... akkor bukta?!!!
Egy asztali DVD-t szeretnék a legjobb minőségben a monitoromra rádugni és mivel
azon van YPrPb kimenet, gondoltam ez lenne a legjobb megoldás.
szóval valahogy RGB jelet kellene kicsikarnom a gépből. a kimenete 3 db RCA (nincs SCART), amit a doksi szerint RGB bemenetre kell kötni (a doksija rajzán is red/blue/green RCA csati van), és YUV input-nak hívja.
akkor most component csatlakozás van 3: RGB, Y/Pr/Pb és ez a YUV?
ezzel kapcsolatban átnéztem már rengeteg helyet, de nem találtam frankó infókat. tudtok esetleg vmi leírást component, progressive scan, YUV, Y/Pr/Pb, RGB ügyben.
ismét csak a doksi szerint menüből aktiválható a YUV kimenet (ezen kívül van composite RCA & s-video mini-din csati, de az s-video-t is csak végszükségben használnám, szeretném a legjobb minőséget kapni). váltani lehet ezen a kimeneten a progressive scanning & component video módok között.
lehet, hogy nem kapok sehogy RGB-t? component & progressive scan meg van. de lehet, hogy az RGB nem is jó megoldás? mivel:
Idézet
Idézet
gyorsan megnéztem, hogy van e a DVD-mnek RGB ki a SCART-on keresztül (az egyiken,
mert kettő van a kicsikének wink_2.gif )
Szóval nézem-nézem a bekötést és valahogy olyan késztetésem van, hogy kipróbálja forditva...
RGB to VGA. Az R megvan G megvan B megvan és a Scart composite sinc 20 as lába egyezik
a VGA 13 (H-sync) lábával, csak egy nyomorult V sync kéne valahonnan confused.gif confused.gif
Szerintetek működne?
Ilyen egyszerűen nem megy, mivel a mai VGA monitorok nem tudnak 30kHz HSync alá menni, miközben a Scart-on, és más, PAL/NTSC időzítéső kimeneteken 16kHz környékén van a Hsync. (Magát a Vsync-et egy sync-separator kapcsolással ki lehet nyerni a kompozit szinkronból.)
Viszont léteznek erre bonyolultabb kapcsolások és kis kész "kütyük", 20eFt körül, amik megcsinálják a scan-konverziót.
ez lehet a megoldás? amennyiben YUV v. prog scan = Y/Pr/Pb?
Idézet
de ez is bíztatónak tűnik:
Idézet
hogy miért szeretném: monitor van, ez a lejátszó van, megoldást keresek. meg érdekel a dolog.
remélem ti átláttok ezen a káoszon a component csatik világában, és vki segíteni tud. előre is köszi.
ui Felinek: neked sikerült vmi megoldást találni? (igaz vagy 2 éve volt

Elküldve: 2006. 03. 01. 17:30
kiindulás az RGB. vörös-zöld-kék színjelek + szinkronjel(ek) (horizontális, vertikális, vagy csak kompozit szinkron), (+ létezik vmi kioldó v. trigger jel is, professzionális RGB-nél).
ezek ezek a komponens RGB információ teljes sávszélességű továbbítási módjai:
csatlakoztathatók BNC, D-Sub, scart csatikkal.
5 BNC csatlakozón, RGBVH jeleket továbbítanak, melyek közül az utolsó kettő szinkronjelek.
D-Sub-on is mennek a szinkronjelek az RGB jeleken kívül. Scart-on csak kompozit szinkronjel megy (valószínűsítem ezért nem lehet prog. scan scart-on).
a komponens videojel másik...
Idézet: guru@hazi-mozi.hu - Dátum: 2003. szeptember 15., hétfő
RGB jel világosság vagy fekete és fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza. A második és harmadik jelet színkülönbségi jeleknek nevezzük, melyek azt jelzik mennyi a kék (B) illetve a piros ® a világossághoz (Y) képest. A kék komponens a „B-Y”, a piros komponens az „R-Y”. A színkülönbségi jelek matematikailag származnak az RGB jelből. A zöld (G) információt ez esetben nem kell külön jelként továbbítani, mivel az származtatható az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből. A képmegjelenítő eszköz ugyanis az Y komponensből ismerve a kép világosságát, és a másik két komponensből a kék és piros összetevők nagyságát, kiszámolja a maradék zöld mértékét. (...) A zöld (Y), kék (Pb/Cb) és piros (Pr/Cr) RCA aljzatok közül a zöld szállítja a világosságjelet, a másik kettő a színüknek megfelelő színkülönbségi jeleket. Ez a fajta komponens videoinformáció továbbítás az RGB információ teljes sávszélességű átviteléhez képest kétharmadával kevesebb sávszélességet igényel, mert teljes sávszélességgel csak a világosság (Y) jelet kell továbbítani, a színkülönbségi jelekhez kisebb is elegendő.
s-video és kompozit gondolom tiszta.
Idézet: én - Dátum: 2006. febr. 15., szerda - 1:40
az előzőekben nincs benne, de a YUV=Y/Pr/Pb.
szóval nekem egy olyan 'kütyü' kéne 3 db RCA bemenettel, amivel a Y/Pr/Pb kimeneten nyert jelből visszakapom az RGB + szinkron jeleket, és ezeket egy 15 pin-es D-sub csatin (amibe a monitort be tudom dugni) megkapom. jó lenne mondjuk egy scart kimenet is.
ezt találtam:
Idézet
Y = 0,299R + 0,587G + 0,114B (fénysűrűség)
U = (B-Y) × 0,492 (kék színkülönbségi jel)
V = (R-Y) × 0,877 (vörös színkülönbségi jel)
Visszaalakítás:
R = Y + 1.140V
G = Y - 0.395U - 0.581V
B = Y + 2.032U
meg ezt:
Idézet
igen, mint látjuk nem ugyan az, Y=RGB-ből a világosság infó, de hol vannak a szinkronjelek?
Idézet
világos. prog. komponensből akarok "vga-szerű" kimenetet
Idézet
na ezt akarom vhogy megoldani. vkinek ötlet?
Elküldve: 2006. 03. 02. 15:36
Horizontal frequency (kHz) of 30 - 69
Vertical frequency (Hz) of 50 - 120
nincs erre vmilyen megoldás? lehet, hogy teljesen rossz helyen érdeklődöm, nyissak neki új topic-ot? mert én nem láttam ilyen témájút.