RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2008. 03. 17. 14:44
Elküldve: 2008. 03. 17. 14:48
Idézet: Stev65 - Dátum: 2008. márc. 16., vasárnap - 20:38

nezd meg hogy a tvd tamogatja-e a SOG-t. szerintem nem.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2008. 03. 17. 22:30
Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. márc. 17., hétfő - 14:48
SOG? Az mi??? és hogy tudom megnézni hogy támogatja -e?
Elküldve: 2008. 03. 17. 22:54
Idézet: Mumia - Dátum: 2008. márc. 17., hétfő - 14:44
Hát csak MAME menne a gépen ezzel kéne összehozni a dolgot mindenképpen.
Elküldve: 2008. 03. 18. 13:56
Idézet: Stev65 - Dátum: 2008. márc. 17., hétfő - 23:30
Gondolom Sync On Green, csak SOG-nak írva senki nem érti, na meg gizdább is sokkal... :Đ
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2008. 03. 18. 20:27
Idézet: EV6 - Dátum: 2008. márc. 18., kedd - 13:56
Hát én még így sem nagyon értem..... :confused:
Elküldve: 2008. 03. 22. 20:09
Idézet: Stev65 - Dátum: 2008. márc. 18., kedd - 21:27
Nagyjából arról van szó, hogy a H/V szinkronjeleket a zölg (G) színjelbe multiplexelve továbbítják, így 6 helyett elég 4 db vezeték az RGB összeköttetéshez. Itt egy egész jó link.
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2008. 04. 22. 17:26
Én is megépítettem ezt a kábelt, ahogy a http://ryoandr.free.fr/english.html oldalon meg van írva. Laptopról szeretném kivezetni az RGB jelet, mert nincs TV-out és mert hallottam hogy ez sokkal jobb minőségű. A laptopban egy ATI Radeon Xpress 200-as integrált videócucc van. Power Strip teljes mértékben támogatja. Nem csak felismeri, hanem a felbontást és a friss.frekit is át tudja állítani. (Ezt onnan tudom, hogy sima CRT monitorra ha kivezetem és beállítom a Clone módot az ATI CCC-ben, majd powerstripben átállítok valamit, akkor az a monitoron is úgy jelenik meg (a monitor menüjben meg lehet nézni az aktuális felbontást és friss.frekit)).
Van 2 TV-m. Az egyik egy elég régi Watson 50Hz-s PAL tv, de a scartja támogatja az RGB-t. Valamint van egy "újabb" 16:9-es 82 centis Philips 100Hz-s világvevőm (azaz támogatja a PAL,SECAM, és NTSC szabványokat is, azaz elvileg a 60Hz-t is) és természetesen ez is tudja az RGB-t.
A Watsonnal próbálkoztam először. Ugyanazt megpróbáltam mint a sima monitornál: Clone mód + powerstripben beillesztettem azt a 3 beállítást amiket az előbb említett oldalon közöltek (720x576 PAL, 640x480 NTSC, 720x480 NTSC). Természetesen először a PAL-t próbáltam hiszen ez a TV elvileg csak azt tudja. Diagonálisan futott a kép, ezért a Scart csatiból kivezettem egy-egy kábelt amiket 16-os és a 18-as lábhoz forrasztottam, és egy 1.5 voltos elemhez érintettem a 2 kábelt, hogy RGB módba váltson a TV. Valóban így lett. Megváltozott a kép, ugyanúgy futott csak vertikálisan és azokat a színeket véltem felfedezni amik a desktopomon is voltak. (Később átállítottam a windows témát egy teljesen más színre hogy biztos legyek benne, tényleg azt érzékeli e a TV, és valóban így van a TV-n is olyanra változtak a színek. Sajnos a kép annyira fut, hogy megállapítani mi van rajta nem lehet, csak a színeket). Érdekes, hogy leglassabban akkor futott a kép mikor 640x480-as NTSC módba tettem. De lényeg, hogy mindhárom módnál kivehetetlen a kép, annyira fut. A kérdésem az lenne, hogy ez milyen hibára utal. A honlap alapján azt jelentené, hogy NTSC módban vagyok, és PAL kéne. De ahogy mondtam azzal is kipróbáltam. Az hogy eddig eljutottam, az azt jelenti, hogy szinkronjel közösítőre nincs szükségem, azaz az ATI kártyám ezt már tudja, ugye? Vagy elképzelhető, hogy mégis ez a hiba? Esetleg a forrasztással lehet baj?
Érdekes az is, hogyha a CRT monitorra kivezetve próbálom meg a PAL-t és megnézem a monitor menüjében a beállítást, az 60Hz-et ír friss.frekinek. Nem tudom eldönteni, hogy most a monitor húzza fel 60Hzre, azaz 60Hzen jeleníti meg az 50Hz-es jelet (Pont úgy mint a 100Hz-es TV-k esetében, amik 50Hz-es jelet jelenítenek meg 100Hz-en) vagy pedig valóban lehet hogy 60Hz-es a jel amit az ATI-m kiad, mert nem képes 50Hz interlacedre?
Na mindegy gondoltam kipróbálom a Philipsen, hiszen az támogatja az NTSC-t ami 60Hz-es, tehát gondoltam azzal nem lesz baj. Ezen a Philipsen viszont zajzár van amit nem lehet kikapcsolni, azaz ha zajos a kép akkor nem mutat semmit. Végigpróbáltam ugyanazt mint a Watsonnal, ugyanazt a 3 beállítást de semmitse mutat. Azt viszont tudom, hogy érzékeli a TV, mert ha újraindítom a gépet, akkor a Windows indulásáig a TV kirak fekete alapon, két fehér téglalapot egymásmellé.
Már azt is megköszönöm, ha valaki csak elolvasta a(z) (s)írásomat, de ha valaki bármi tippet, ötletet tudna adni, vagy legalább meg tudná mondani mi a hiba, az lekötelezne.
Ja igen és tiling kikapcsolásával is próbálkoztam mindkét TV esetében, de nem változtat semmit.
Szerkesztette: thefool 2008. 04. 22. 17:28 -kor
Elküldve: 2008. 04. 29. 18:35
Idézet: thefool - Dátum: 2008. ápr. 22., kedd - 17:26
Én is megépítettem ezt a kábelt, ahogy a http://ryoandr.free.fr/english.html oldalon meg van írva. Laptopról szeretném kivezetni az RGB jelet, mert nincs TV-out és mert hallottam hogy ez sokkal jobb minőségű. A laptopban egy ATI Radeon Xpress 200-as integrált videócucc van. Power Strip teljes mértékben támogatja. Nem csak felismeri, hanem a felbontást és a friss.frekit is át tudja állítani. (Ezt onnan tudom, hogy sima CRT monitorra ha kivezetem és beállítom a Clone módot az ATI CCC-ben, majd powerstripben átállítok valamit, akkor az a monitoron is úgy jelenik meg (a monitor menüjben meg lehet nézni az aktuális felbontást és friss.frekit)).
Van 2 TV-m. Az egyik egy elég régi Watson 50Hz-s PAL tv, de a scartja támogatja az RGB-t. Valamint van egy "újabb" 16:9-es 82 centis Philips 100Hz-s világvevőm (azaz támogatja a PAL,SECAM, és NTSC szabványokat is, azaz elvileg a 60Hz-t is) és természetesen ez is tudja az RGB-t.
A Watsonnal próbálkoztam először. Ugyanazt megpróbáltam mint a sima monitornál: Clone mód + powerstripben beillesztettem azt a 3 beállítást amiket az előbb említett oldalon közöltek (720x576 PAL, 640x480 NTSC, 720x480 NTSC). Természetesen először a PAL-t próbáltam hiszen ez a TV elvileg csak azt tudja. Diagonálisan futott a kép, ezért a Scart csatiból kivezettem egy-egy kábelt amiket 16-os és a 18-as lábhoz forrasztottam, és egy 1.5 voltos elemhez érintettem a 2 kábelt, hogy RGB módba váltson a TV. Valóban így lett. Megváltozott a kép, ugyanúgy futott csak vertikálisan és azokat a színeket véltem felfedezni amik a desktopomon is voltak. (Később átállítottam a windows témát egy teljesen más színre hogy biztos legyek benne, tényleg azt érzékeli e a TV, és valóban így van a TV-n is olyanra változtak a színek. Sajnos a kép annyira fut, hogy megállapítani mi van rajta nem lehet, csak a színeket). Érdekes, hogy leglassabban akkor futott a kép mikor 640x480-as NTSC módba tettem. De lényeg, hogy mindhárom módnál kivehetetlen a kép, annyira fut. A kérdésem az lenne, hogy ez milyen hibára utal. A honlap alapján azt jelentené, hogy NTSC módban vagyok, és PAL kéne. De ahogy mondtam azzal is kipróbáltam. Az hogy eddig eljutottam, az azt jelenti, hogy szinkronjel közösítőre nincs szükségem, azaz az ATI kártyám ezt már tudja, ugye? Vagy elképzelhető, hogy mégis ez a hiba? Esetleg a forrasztással lehet baj?
Érdekes az is, hogyha a CRT monitorra kivezetve próbálom meg a PAL-t és megnézem a monitor menüjében a beállítást, az 60Hz-et ír friss.frekinek. Nem tudom eldönteni, hogy most a monitor húzza fel 60Hzre, azaz 60Hzen jeleníti meg az 50Hz-es jelet (Pont úgy mint a 100Hz-es TV-k esetében, amik 50Hz-es jelet jelenítenek meg 100Hz-en) vagy pedig valóban lehet hogy 60Hz-es a jel amit az ATI-m kiad, mert nem képes 50Hz interlacedre?
Na mindegy gondoltam kipróbálom a Philipsen, hiszen az támogatja az NTSC-t ami 60Hz-es, tehát gondoltam azzal nem lesz baj. Ezen a Philipsen viszont zajzár van amit nem lehet kikapcsolni, azaz ha zajos a kép akkor nem mutat semmit. Végigpróbáltam ugyanazt mint a Watsonnal, ugyanazt a 3 beállítást de semmitse mutat. Azt viszont tudom, hogy érzékeli a TV, mert ha újraindítom a gépet, akkor a Windows indulásáig a TV kirak fekete alapon, két fehér téglalapot egymásmellé.
Már azt is megköszönöm, ha valaki csak elolvasta a(z) (s)írásomat, de ha valaki bármi tippet, ötletet tudna adni, vagy legalább meg tudná mondani mi a hiba, az lekötelezne.
Ja igen és tiling kikapcsolásával is próbálkoztam mindkét TV esetében, de nem változtat semmit.
Mindez megoldódott: Annyi volt a probléma, hogy csak kiterjesztett asztallal megy a dolog, clone módban nem.
Elküldve: 2008. 06. 21. 21:50
Átirányítottak egy másik topicról, hogy ez ide tartozik, ezért átmásollom ide is lelki sérülésem okát, hátha valaki megszán, és hozzám vág egy-két használható ötletet :
Végső kétségbeesésemben írok a fórumon, mert már több napja böngészek, kábeleket gyártok, és hangolok, mint a zenész az első koncertje előtt, de nem akar kép lenni !
A cél a következő lenne. Az alaplapi videokártyám (analóg) VGA kimenetéről a Sony 100 Hz-es TV-t szeretném üzemeltetni. Vettem gyári kábelt: fekete kép. Szétszedtem, nem jól volt bekötve. Átkötöttem volna, de nincs rajta annyi ér. Elmentem PC boltba, vettem VGA kábelt. Egyik csati nyissz. Gyártottam az általatok belinkelt leírások alapján kábelt. Átvittem a három színt, a szinkront, és a testjüket. Próbáltam már a 16-os lábbal 8-ról 75 Ohm-os ellenállással, próbáltam, 8 as lábat is bekötni-kikötni, de normális kép még nem volt.
Véleményem szerint nekem a színeken, és a szinkronjelen, árnyékoláson kívül más nem szükséges, mert a TV-t tudom menüből AV1-re állítani, ami tud fogadni RGB-t, beállítható, hogy az RGB jel, még a méretarány is, sőt a képméretet, és az elhelyezést is a TV menüjéből be lehet konfigolni. De akkor mi nem működik? Már 2 délutánt, és 3 éjszakát hangoltam a powerstriptet. Az 5 éves fiam már megkérdezte tegnap este, mi tetszik ezeken a rohanó ferde csíkokon annyira, hogy egész nap ezt nézem?
A következőképpen állítottam:
Bal kezemben a TV távirányítója (már 3 akkordot is le tudok fogni rajta), jobb kezemmel egerészek a powerstripen, a lábammal pedig kapcssolgatom ki-be a PC-t (a végén dühből). Most ott tartok, hogy a szép új kábellel fojtogatni kezdem a TV-t, majd hozom Bubukát, és szinkronizálom a testesebbik végével, csak hogy legyen sikerélményem is. A feleségem azt kéri menjek el orvoshoz, de én félek nem azt mondaná: elmehetek, hanem hogy elmebeteg.
Naszóval: Elképzelhető lenne, hogy valaki tanácsot adna ezzel kapcsolatban ?
Hogy mit állítok? Képernyőprofilok, konfigurálás, speciális időzítési beállítások. Az a baj, hogy ott bármit állítok, minden állítódik, és nem igazán tudom, mibe kellene kézzel, külön belenyúlni. A képet
Kb. 25 Hz-nél lehet megállítani, de ott sem szép, csak nem megy mindíg. Alatta, felette balra, vagy jobbra dől a kép, és több van belőle. Az összetett szinkron nem javít a dolgon, a zöld szinkron, és a váltottsoros frissítést pedig valamiért nem is tudom bekapcsolni.
Lehet, hogy a 100 Hz-eseket nem lehet szinkronizálni PC-vel ? Vagy esetleg az alaplapi videokártyám egyáltalán nem tud szinkronjelet generálni ?
Egyáltalán mekkora felbontással kellene kezdenem? A biost még nem sikerült frissíteni, bár nem hiszem, hogy köze lenne hozzá.
Esetleg valamit nem vettem észre, vagy le kell még töltenem valamit, ami tudja konfigolni az alaplapi kártyát ?
Légyszi segítsetek, mert belebolondulok. Nem, már késő.........
Adatok:
alaplap: Gigabyte GA-MA78G-DS3H
Alaplapi videovezérlő:Integrated ATI Radeon HD3200 graphics (DirectX10)
Tv: Sony KV-29C3K
User: Luser
Előre is köszönet.
D.K.
Elküldve: 2008. 06. 26. 12:23
Elküldve: 2008. 07. 27. 22:45
Érdkesség képpen leírom ide, hogy a 9800 pro kárnyám sehogy sem működött de az nv440 mx-em hajlandó volt elindulni, de le kellet törölnöm hozzá a powerstrip progit, mert mindig elállította az nv kártya driverében beállított értékeket. A H, év V szinkronjel közösítőt persze be kellett iktatnom.
üdv.
Elküldve: 2008. 08. 14. 23:08
Nekem is sikerült nemrég egy ilyen kábelt működésre bírnom, amit CAT5-ből készítettem.
Ami a fő problémám, hogy az Mplayer egy zöld mezőt mutat csak TV-re kitéve a video helyett. Ez mitől lehet?
Ami még zavar, hogy néha egy 30-40 pixel széles sávban a kép jobbra balra "mocorog" vízszintesen. Ez talán az árnyékolatlan kábel miatt lehet?
Az mennyire igaz, hogy csak ATI kártyákkal működik? A húgom akar venni egy notebookot rövidesen, és ez is szempont lenne a vásárlásnál.
Elküldve: 2008. 08. 16. 16:02
Idézet: frankie! - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 23:08
Nekem is sikerült nemrég egy ilyen kábelt működésre bírnom, amit CAT5-ből készítettem.
Ami a fő problémám, hogy az Mplayer egy zöld mezőt mutat csak TV-re kitéve a video helyett. Ez mitől lehet?
Ami még zavar, hogy néha egy 30-40 pixel széles sávban a kép jobbra balra "mocorog" vízszintesen. Ez talán az árnyékolatlan kábel miatt lehet?
Az mennyire igaz, hogy csak ATI kártyákkal működik? A húgom akar venni egy notebookot rövidesen, és ez is szempont lenne a vásárlásnál.
Megvettük a gépet, Intel 945 grafikus kártyával van felszerelve, és úgy néz ki, hogy nem tudom beállítani az időzítési profilokat, mert aSpeciális időzítési beállítások szürke marad a Power Stripben. Nem tölthető le valahonnan erre vonatkozó patch ehhez a VGA-hoz, vagy egyáltalán nem támogatja?
A PowerStrip-en kívül nincs más program, amivel ez beállítható lenne?
Elküldve: 2008. 08. 25. 21:52
Elküldve: 2008. 09. 09. 22:37
Ati radeon 3850esem van. Két dvi és egy tüskés csati van rajta. Utóbbiba megy az svideo kábel meg a gyári RGB kábelja. Egy SIEMENS fs 275ös tvt akarok rákötni. SVIDEOval és kompozittal megy, de a betűk nem valami tiszták. Próbáltam csinálni kábelt de nem lett jó,pedig sokat szerelek. Én gyári vga kábelt használtam. Az RGB 6 vezetékét meg a kompozit szinkront is bekötöttem meg annak a groundját. A tvt egy elem kapcsolja RGBre. Ez ment is. A tv mindhárom színt megkapja mert látszik minden színből valami. Viszont hiába próbáltam powerstripet nem ment rendesen. Egyszer eljutottam odáig,h volt kép és csak lassan futott, de ekkor is csak kb negyed képernyő ment és manuálisan kellett állítania frekvenciát kb 24 herzig. Interlace és a kompozit szinkron jel be volt kapcsolva. Polaritásra nem emlékszem,h hogy volt. Felbontás asszem 720*576 Érdemes ezzel vacakolnom? Rossz kábelt használtam? Használjak hálókábelt? Csak a 8 vezetéket kell bekötni?
Üdv: Márió
Elküldve: 2008. 09. 10. 15:48
Idézet: mario1111 - Dátum: 2008. szept. 9., kedd - 22:37
Üdv: Márió
Szia!
Már közel jársz, ne add fel! Nekem is sok vesződségbe került, míg sikerült a PowerStrippelo működésre bírnom, de megérte, aztán utána már nem kell állítgatni.
Egy átlagos TV felbontása tudtommal 640x480. Először 720x576-al próbáltam én is, jó is volt a kép, de nagy volt mindkét irányban. Azóta 640x480-al használom gond nélkül. Igen, csak 8 vezetéket kell bekötni, összeföldelni szükségtelen, sőt, a 75 Ohmos ellenállás nélkül is ugyanolyan a kép!!!
Elküldve: 2008. 09. 10. 15:49
Elküldve: 2008. 09. 10. 16:36
Idézet: frankie! - Dátum: 2008. szept. 10., szerda - 15:48
Már közel jársz, ne add fel! Nekem is sok vesződségbe került, míg sikerült a PowerStrippelo működésre bírnom, de megérte, aztán utána már nem kell állítgatni.
Egy átlagos TV felbontása tudtommal 640x480. Először 720x576-al próbáltam én is, jó is volt a kép, de nagy volt mindkét irányban. Azóta 640x480-al használom gond nélkül. Igen, csak 8 vezetéket kell bekötni, összeföldelni szükségtelen, sőt, a 75 Ohmos ellenállás nélkül is ugyanolyan a kép!!!
Láttam párképet a powerstripről,de nálam sokkal több dolgot ír ki és ahogy változtatom a frekit úgy változik minden. A szinkronizáció polarítását mire kell állítani? A gyári RGB kábelt nem lehet fölhasználni? A componens jelet nemlehet szinkronizációra használni?