Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 21:06
Biztos olvastátok már a dpreview Olympus E-300 tesztjét. Én most jutottam odáig, hogy átfussam. Még nem jutottam el a végéig, de ezt a két lapot annyira beszédesnek találtam, hogy beszúrom ide
http://www.dpreview....e300/page25.asp
http://www.dpreview....e300/page26.asp
Egyrészt nagyon érdekes, hogy az Oly 8080 milyen jól teljesít a nagytestvér mellett az alacsony érzékenységen elvégzett stúdióteszt alatt (simán szorongatja a többi tükörreflexest is), másrészt érdekes, mennyire nagy (az alacsony ISO-n mutatott teljesítményhez képest pedig egyenesen mellbevágó) a különbség a "D-SLR@ISO800 vs. kompakt@ISO400" tesztben (második belinkelt oldal). Húbakker.
Az Oly E300-ban egy képpont mérete kb. 30 négyzetmikrométer.
.
Az APS kategóriába tartozó (1,5-1,6-os fókusztávolság szorzójú) Canon 300D, Pentax *ist D(S), KM Dynax 7D, Nikon D70 esetén kb. 60 négyzetmikrométer, a Canon 20D esetén 45 négyzetmikrométer.
.
AZ Oly 8080-nál kb. 7,3 négyzetmikrométer.
.
Ugye a zajosság közel fordítva arányos a képpont nagyságával, így természetes, hogy a 60 négyzetmikrométeres gépek jobban teljesítenek, mint a 7 négyzetmikrométeresek. Azonban úgy tűnik, kisebb játéktere van a zajosságban a CCD/CMOS konstrukciójának is, mert a Canon 20D nem zajosabb a 45 négyzetmikrométeres pixelmérete ellenére sem, mint a 300D és egyéb 60 négyzetmikrométeres társai. Az Oly E300 tesztjei alapján úgy tűnik, a benne lévő Kodak érzékelő egy kicsit elmarad attól, amit a Canon CMOS és a Sony CCD-k tudnak (ez van a *istD(S), 7D és D70 gépekben). Persze, egy kicsit, kb. 33%-kal kisebb a mérete, de a zajossága mégis 100-150%-kal nagyobb. Vagy a 8080-nal összevetve azt látjuk, hogy a több mint négyszeres terület is csak alig felére nyomta le a zajokat, ami nem túl jó teljesítmény.
.
Úgy vélem, a 4/3-as rendszerben még vannak műszaki tartalékok. Ez lehet a jövőben a "prosumer" kategória: a jelenlegi még megfizethető árú 5-8 négyzetmikrométeres, 4-8 MP-es, 1/1,8"-2/3" érzékelő méretű, de alacsony érzékenységű (ésszerűen csak legfeljebb ISO 200-on használható), fényképezőgépek helyett:
.
ISO 800-on is jól használható, 4/3"-os, 5-10 MP-es, 24-45 négyzetmikrométeres képpont méretű masinák lesznek.
.
Ehhez tényleg kell néhány olcsó optika, az Oly új 240-280 dolláros darabjai ebbe az irányba mutatnak, de még mindig drágák, s a Sigmánál én csak elvileg látom a támogatást, a gyakorlatban nem találtam helyet, ahol az FM (Four Third, "négyharmad") jelzésű optikáikat meg lehetne venni.
.
Kell persze több váz is, hogy legyen miből válogatni (Panasonic?, Fuji?, Kodak?). Műszakilag ésszerű az irány, de persze az APS kategória esetleges áresése megakadályozhatja a folyamat kibontakozását. Ezért van a visszafogott lelkesedés a gyártók részéről, mert félnek attól, hogy Canon, Nikon, Pentax, KM egyszer csak árharcba keveredik, és akkor ki lenne az a hülye, aki ISO 1600-on is használható, olcsó gépek helyett zajosabb és a kis darabszám miatt drágább gépeket venne?