HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (169 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek II.

#2981 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:06

Biztos olvastátok már a dpreview Olympus E-300 tesztjét. Én most jutottam odáig, hogy átfussam. Még nem jutottam el a végéig, de ezt a két lapot annyira beszédesnek találtam, hogy beszúrom ide :)

http://www.dpreview....e300/page25.asp
http://www.dpreview....e300/page26.asp

Egyrészt nagyon érdekes, hogy az Oly 8080 milyen jól teljesít a nagytestvér mellett az alacsony érzékenységen elvégzett stúdióteszt alatt (simán szorongatja a többi tükörreflexest is), másrészt érdekes, mennyire nagy (az alacsony ISO-n mutatott teljesítményhez képest pedig egyenesen mellbevágó) a különbség a "D-SLR@ISO800 vs. kompakt@ISO400" tesztben (második belinkelt oldal). Húbakker.

#2982 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:17

Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:06

Biztos olvastátok már a dpreview Olympus E-300 tesztjét. Én most jutottam odáig, hogy átfussam. Még nem jutottam el a végéig, de ezt a két lapot annyira beszédesnek találtam, hogy beszúrom ide :)

Egyrészt nagyon érdekes, hogy az Oly 8080 milyen jól teljesít a nagytestvér mellett az alacsony érzékenységen elvégzett stúdióteszt alatt (simán szorongatja a többi tükörreflexest is), másrészt érdekes, mennyire nagy (az alacsony ISO-n mutatott teljesítményhez képest pedig egyenesen mellbevágó) a különbség a "D-SLR@ISO800 vs. kompakt@ISO400" tesztben (második belinkelt oldal). Húbakker.

Meg az is látszik, hogy egyelőre a Canon CMOS verhetetlen. :cool:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2983 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:25

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:17

Meg az is látszik, hogy egyelőre a Canon CMOS verhetetlen. :cool:

Azért ne felejtsük, hogy Az Olynál egy kisebb, 2-es szorzójú érzékelőről beszélünk, ami remélhetőleg olcsóbb is lesz. :up:
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#2984 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:30

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:25

Azért ne felejtsük, hogy Az Olynál egy kisebb, 2-es szorzójú érzékelőről beszélünk, ami remélhetőleg olcsóbb is lesz. :up:

Nem tudom, jó irány lesz-e? Nem olvastam a gépről túl sokat, csak a hozzá kifejlesztett obikkal lehet használni? :think:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2985 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:40

Az E-1-nek nagyon jó híre van jelenleg és ha sikerül túllépniük a készítőknek a kicsi objektív és kiegészítő választékon, akkor sikeresek lehetnek.

Ja és természetesen csak az ilyen obikat lehet használni.

Szerkesztette: saen 2005. 01. 14. 20:41 -kor

#2986 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:30

Nem tudom, jó irány lesz-e? Nem olvastam a gépről túl sokat, csak a hozzá kifejlesztett obikkal lehet használni? :think:

ez elvileg valami nagyban elterjesztendo uj szabvany, fel-fel vitezek, csillagos lobogo, ilyesmi. egyelore nem sok ilyen obi van a tobbi rendszerhez kepest, viszont ugy nez ki, az olympuson kivul mar a sigma is elindult ezen a teruleten a sajat uvegeivel. meg a hwsw mai czikkeben emlegettek meg egy csomo mas (nagy) nevet is, de roluk nem hallottam meg a 4/3 kapcsan.

nekem szemely szerint eddig tenyleg a canon cmos jon be legjobban. igazan kar, hogy a dynax 7d-ben nem az van :( ha az lenne, nagyon megkonnyitenek a dolgomat a valasztassal ;)
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#2987 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Az Oly 4/3 szabványa megy hozzá, amit több gyártó is támogat. Lásd Satriani linkját pár hozzászólással feljebb. A teljesség igénye nélkül: a Panasonic, Sigma, Kodak és a Fuji már támogatja a dolgot.

#2988 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 21:14

Nem olvastam a gépről túl sokat...

Szerintem szaladj végig a cikken :) Vannak hibái (ami nekem nagyon nem tetszik: zaj ISO400 felett, nem épp színhelyes pirosak), egyébként életképes kis masinának tűnik.

#2989 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 21:46

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:40

Az E-1-nek nagyon jó híre van jelenleg és ha sikerül túllépniük a készítőknek a kicsi objektív és kiegészítő választékon, akkor sikeresek lehetnek.

Ja és természetesen csak az ilyen obikat lehet használni.

ami valljuk be, nem lesz gyors, és egyszerű...

nézd meg, hogy canon/nikon/minolta aktuálisan használt bajonettje mennyi idős, mennyi ideje készül hozzájuk objektiv...
szerintem elég merész húzás volt ez a 4/3 és nem sok jót jósolok neki.

szerintem picit is profibb felhasználásnál egyértelműen a minél nagyobb (ff 35mm) érzékelő lesz a fejlődés vonala...
én már most se vagyok hajlandó olyan objektivért pénzt adni, ami FF érzékelőre ne lenne jó.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2990 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 21:53

Érdekes kérdés. Ha egy 1,5-1,6 crop faktorú érzékelőtől kapok számomra elfogadható minőséget, zajszintet, felbontást, csinálnak hozzá megfelelő nagylátószögű lencséket, akkor nem fog zavarni, hogy az egész felszerelésem 5-6 kilóval könnyebb, mintha mindez full-frame lenne. Persze a csúcs az a full frame, sőt közép-nagyformátumú digitális lesz, de az átlag felhasználónak is kell ám DSLR, amihez az APS méret, vagy esetleg a 4/3 szabvány megfelelő lehet.
Persze ehhez az is kell, hogy a megfelelő objektívparkot is magasabb színvonalra emeljék, mert pl az EF-S objektívek kínálata tényleg nem lehet alternatívája az L obiknak.

#2991 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 22:10

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 21:53

Érdekes kérdés. Ha egy 1,5-1,6 crop faktorú érzékelőtől kapok számomra elfogadható minőséget, zajszintet, felbontást, csinálnak hozzá megfelelő nagylátószögű lencséket, akkor nem fog zavarni, hogy az egész felszerelésem 5-6 kilóval könnyebb, mintha mindez full-frame lenne. Persze a csúcs az a full frame, sőt közép-nagyformátumú digitális lesz, de az átlag felhasználónak is kell ám DSLR, amihez az APS méret, vagy esetleg a 4/3 szabvány megfelelő lehet.
Persze ehhez az is kell, hogy a megfelelő objektívparkot is magasabb színvonalra emeljék, mert pl az EF-S objektívek kínálata tényleg nem lehet alternatívája az L obiknak.

Az objektívpark akkor lesz elfogadható ár/teljesítmény viszonyú, ha milliós darabszámban tudják gyártani.
Az inci-finci kompakt szenzorokhoz képest valóban jelentős előrelépés, de szerintem csak akkor lesz versenyképes, ha az árát sikerül belőni a kompakt kategória csúcsa környékére, de mindenképpen a jelenlegi DSLR-ek alá.

#2992 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 22:22

Simán van jövője szerintem a 4/3-os szenzornak, ha el is bukik akkor sem azért lesz, mert nem elég jó.

A full frame 35mm-es dslr-ek (effektíve Canon 1Ds és 1DsmarkII) jelenleg már a középformátummal viaskodik és jó eséllyel le is fogja nyomni. Ilyen minőségre nincs mindenkinek szüksége és pont ezért van esélye ennek a rendszernek. Kisebb, könnyebb, olcsóbb, és ez sokmindenkinek fog tetszeni.

#2993 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 22:40

Így érzek én is, hogy jelenleg az 1,5-1,6 crop faktorú szenzorok megfelelnek az átlagos elvárásoknak, és ez csak fejlődni fog. Kevesebb zaj, nagyobb felbontás egy 20D, D100 kaliberű gépben bőven sok az átlagfelhasználónak. Ha ezt ki tudják egészíteni, olcsóbb, könnyebb, de jó minőségű objektívekkel, akkor csak a profiknak kell FF, vagy nagyobb formátumú gépekben gondolkodni.

#2994 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 22:55

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 22:46

szerintem picit is profibb felhasználásnál egyértelműen a minél nagyobb (ff 35mm) érzékelő lesz a fejlődés vonala...
én már most se vagyok hajlandó olyan objektivért pénzt adni, ami FF érzékelőre ne lenne jó.

Az 1,5x-es field of view szerintem sokáig meg fog maradni, ha máshol nem az olcsó gépek piacán. A profik egyértelműen FF-et akarnak, sokan bele vannak ebbe szerelmesedve. Sokaknak azonban az ár igen fontos tényező, az obik és egyéb kiegek így is nagyon drágák, nem lehet elég olcsó a váz. A profi vázak meg szerintem követni fogják azt a vonalat amit már a Nikon elkezdett a D2X-szel (kis módosítással persze), mégpedig hogy tud majd FF-et is és 1,5x-es crop-ot is, így lehet majd használni a DX/EF-S obikat is.

#2995 Felhasználó inaktív   linyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 16. 20:33

Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 21:06

Az Oly E300-ban egy képpont mérete kb. 30 négyzetmikrométer. 
.
Az APS kategóriába tartozó (1,5-1,6-os fókusztávolság szorzójú) Canon 300D, Pentax *ist D(S), KM Dynax 7D, Nikon D70 esetén kb. 60 négyzetmikrométer, a Canon 20D esetén 45 négyzetmikrométer.
.
AZ Oly 8080-nál kb. 7,3 négyzetmikrométer.
.
Ugye a zajosság közel fordítva arányos a képpont nagyságával, így természetes, hogy a 60 négyzetmikrométeres gépek jobban teljesítenek, mint a 7 négyzetmikrométeresek. Azonban úgy tűnik, kisebb játéktere van a zajosságban a CCD/CMOS konstrukciójának is, mert a Canon 20D nem zajosabb a 45 négyzetmikrométeres pixelmérete ellenére sem, mint a 300D és egyéb 60 négyzetmikrométeres társai. Az Oly E300 tesztjei alapján úgy tűnik, a benne lévő Kodak érzékelő egy kicsit elmarad attól, amit a Canon CMOS és a Sony CCD-k tudnak (ez van a *istD(S), 7D és D70 gépekben). Persze, egy kicsit, kb. 33%-kal kisebb a mérete, de a zajossága mégis 100-150%-kal nagyobb. Vagy a 8080-nal összevetve azt látjuk, hogy a több mint négyszeres terület is csak alig felére nyomta le a zajokat, ami nem túl jó teljesítmény.
.
Úgy vélem, a 4/3-as rendszerben még vannak műszaki tartalékok. Ez lehet a jövőben a "prosumer" kategória: a jelenlegi még megfizethető árú 5-8 négyzetmikrométeres, 4-8 MP-es, 1/1,8"-2/3" érzékelő méretű, de alacsony érzékenységű (ésszerűen csak legfeljebb ISO 200-on használható), fényképezőgépek helyett:
.
ISO 800-on is jól használható, 4/3"-os, 5-10 MP-es, 24-45 négyzetmikrométeres képpont méretű masinák lesznek.
.
Ehhez tényleg kell néhány olcsó optika, az Oly új 240-280 dolláros darabjai ebbe az irányba mutatnak, de még mindig drágák, s a Sigmánál én csak elvileg látom a támogatást, a gyakorlatban nem találtam helyet, ahol az FM (Four Third, "négyharmad") jelzésű optikáikat meg lehetne venni.
.
Kell persze több váz is, hogy legyen miből válogatni (Panasonic?, Fuji?, Kodak?). Műszakilag ésszerű az irány, de persze az APS kategória esetleges áresése megakadályozhatja a folyamat kibontakozását. Ezért van a visszafogott lelkesedés a gyártók részéről, mert félnek attól, hogy Canon, Nikon, Pentax, KM egyszer csak árharcba keveredik, és akkor ki lenne az a hülye, aki ISO 1600-on is használható, olcsó gépek helyett zajosabb és a kis darabszám miatt drágább gépeket venne? ;)

#2996 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 16. 21:29

szerintem prosumer inkább az APS méret lesz (1.5-1.6x)

consumer lehet a 4/3-ból.

és pro az FF, illetve az 1.3x (canon 1D (mk2))
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2997 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 08:52

Idézet: linyi - Dátum: 2005. jan. 16., vasárnap - 20:33

Ehhez tényleg kell néhány olcsó optika, az Oly új 240-280 dolláros darabjai ebbe az irányba mutatnak, de még mindig drágák, s a Sigmánál én csak elvileg látom a támogatást, a gyakorlatban nem találtam helyet, ahol az FM (Four Third, "négyharmad") jelzésű optikáikat meg lehetne venni.
.

Az olcsóság a minőség rovására megy. Főleg egy ilyen, kifejezetten ehhez az érzékelőmérethez konstruált darabnál. Az olcsóbb full-frame optikák széleken jelentkező leképezési hibái az 1.5-1.6 szorzójú érzékelőkön nagyrészt kívül estek, ezeknél a spéci optikáknál, ha van ilyen hiba, az bizony látható lesz. Lehet, hogy méreteinél fogva olcsóbban előállíthatók, viszont a minőségre jobban oda kell figyelni, ez pedig az árban fog jelentkezni.

#2998 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 21:45

Dpreview-n megjelent a Konica-Minolta 7D teszt

#2999 Felhasználó inaktív   denes44 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:39

Lenne egy jó hosszú kérdésem.

Akarok venni egy digitális fényképezőgépet (ez lesz az első). Nem kell (még) egy profi SLR, elég egy kis kompakt is, de fontos, hogy mindent lehessen manuálisan állítani.
Én egy Minolta Z2-t néztem ki magamnak, 70k-ért (megapixel).
Kérdés: ez jó ár?
(Vagy ha valakinek van más ötlete, ajánlhat mást is, ha tud. Előny, ha SD kártya megy bele, mert olyan már van, és jó lenne minél több optikai zoom).

A gépet hobby célra szeretném használni: családi ünnepek, nyaralások, nyári sportesemények fotózása (triatlon), és egyéb érdekes téák fotózása (tájak, naplemente, meg minden olyasmi, amik a Digitális fotózás topicban vannak). Ez lesz az első gépem, de már azért értek hozzá.

Nagyjából ennyi.
Tekintsd meg a fotóimat, itt: http://vdenes.hu
Forma 1 Tippverseny: http://f1tipp.net

#3000 Felhasználó inaktív   Gregorius 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:45

Hali!

Z2-t akartam venni en is, de sajnos mar nem gyartjak, de helyette vehetsz egy Olympus C765-t vagy egy FujiFilm Finepix S5500-at. En az s5500 melett tartok.

Téma megosztása:

• (169 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.