Milyen notebookot vegyek? - második rész
Elküldve: 2004. 03. 09. 13:40
[ 2004. március 10.: czaki szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 10. 20:45
idézet:
Ezt írta randomly:
Hello
Erre az egyénre is igaz lehet, hogy ettől kattan néha eszeveszet nagyot?
[/quote]
Ha ugyanazt hallod, mint en, akkor lehet. Nezd meg [url="http://"http://users.northnet.com.au/~mitchymoo/textharddrives.html"]ezt[/url] az oldalt es toltsd le a silentdrive.zip-et. Egy konyvtarba kinyomod, berakod a startup folderbe es mar kesz is. Ha ez sem szunteti meg a vinyoklikkelgetest, akkor
- nem a vinyod kattog
- a vinyod kattog, de nem ez a baja
Mind a ketto eleg gaz. Ird majd meg, hogy mit sikerult...
Elküldve: 2004. 03. 18. 18:21
Próbáltam magam átrágni az előzményeken de egy "kicsit" tömény...

Szóval: Kinéztem egy IBM Thinkpad G40-et (2388-53G Pentium® 4 3.0GHz, 256 MB, 60GB, DVD/CD-RW, 15.0" TFT 1024x768, FDD, modem, ethernet, integrált Intel vid.vezérlő), kérdéseim:
-ismeri-e valaki, tud-e esetleg tapasztalatot mondani
-van-e rajta svideo vagy sima RCA aljzatos (kompozit???) vid.kimenet (nem találtam erről semmit az IBM honlapján)
Több notebookkal volt dolgom (HP/Compaq, Fujitsu-Siemens, ASus,IBM,...) ezek közül a kezeim közé került IBM-ek tűntek a legmasszívabbnak, legjobben megtervezetteknek (most azt leszámítva hogy egy-kettő bűnronda).
Ja igen! tudom hogy kb 4 kiló, de nem igazán útközbeni munkára, mint több helyen való fix munkára kell, közben meg az autó/vonat elbírja.

Előre is köszi mindenkinek.
[ 2004. március 18.: m-t szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 18. 19:42
Előre is köszi!
Elküldve: 2004. 03. 22. 13:09
idézet:
Ezt írta zsozso:
Erre céloztam. A cucc használt és nincs hozzá magyar gari. A HP minden új géphez ad oprendszert (windows). Az egy év jótállás csak a notebook store igérete. Ha van is hozzá magyar taszt, az szitázott. Egyrészt esztétikailag sem csúcs, ráadásul kopik. Magyarországon még alkatrészt sem tudnak rendelni hozzá.
A Pavilion azt jelenti, hogy nem EVO. A Paviliont a HP Magyarország nem forgalmazza. Kivülről megszólalásig hasonlít az NX9010-re, belül viszont eltér. A Pavilion a HP retail széria, nagy elektronikai üzletekben lehet kapni, kizárólag az otthoni vásárlókat célozza meg vele.
[ 2004. március 05.: zsozso szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Kedves Zsozso!
Azt hiszem, ez az amit úgy hívnak, hogy "hitelrontás".
Erre szokták azt mondani, hogy mindig az kiabál legjobban, akinek a háza ég.
Én személy szerint ott vásároltam egy pavilion ze4300-ast, gyári magyar billentyűvel. Vásárláskor közölték velem, hogy az 1 éves garanciát ők vállalják és hogy a készüléket hozzájuk kell visszavinni probléma esetén, mivel a hp érdekes üzletpolitikája miatt mo-on az nem támogatott. Ugyan a készülék sajnos 4 hónap után meghibásodott ( se kép se hang ), de egy nap alatt megjavították, kapott egy új alaplapot és újraindult a garanciája. Azóta hibátlanul működik és maximálisan meg vagyok vele elégedve.
Egyébként ilyen, vagy hasonló pavilionokat rengeteg helyen lehet kapni, csak máshol sokkal drágább.
Elküldve: 2004. 03. 23. 15:56
Naponta 20 kereskedelmi és minőségellenörző ügynökük járja az ázsiai gyártók, hogy minnél kedvezőbb áron tudjanak beszerezni elektromos dolgokat. Ezek egy részét pl. a computereket a Flextronics, Longatech meg egyébb hasonló cégek szerelik össze.
De a lényeg amiért a hozzászólást írtam, az az, hogy most azon dolgoznak gőzerővel, hogy az ALDI boltjaiban 500 EURO-s áron tudjanak kinálni laptopot.
A cikk nagyon dicsérte, hogy a szervízháttérret, amire óriási erőfeszítést tesznek, hogy a vásárlók minnél elégedebbek legyenek, ha esetleg valami elromlana. A kisebb 30 EURO alatti dolgogat azonnal cserélik stb.
Elküldve: 2004. 03. 23. 16:13
idézet:
Ezt írta pentino:
A minap olvastam egy külföldi újságban egy cikket a Medion cégről. A cég döntően az ALDI (olyan mint nálunk a Penny Markt) ill. a Tschibo cégnek szállít elektromos cuccokat. Tavalyi bevételűk 3Mrd Euro volt, és 109m Euro nyereség mellett.
Naponta 20 kereskedelmi és minőségellenörző ügynökük járja az ázsiai gyártók, hogy minnél kedvezőbb áron tudjanak beszerezni elektromos dolgokat. Ezek egy részét pl. a computereket a Flextronics, Longatech meg egyébb hasonló cégek szerelik össze.
De a lényeg amiért a hozzászólást írtam, az az, hogy most azon dolgoznak gőzerővel, hogy az ALDI boltjaiban 500 EURO-s áron tudjanak kinálni laptopot.
A cikk nagyon dicsérte, hogy a szervízháttérret, amire óriási erőfeszítést tesznek, hogy a vásárlók minnél elégedebbek legyenek, ha esetleg valami elromlana. A kisebb 30 EURO alatti dolgogat azonnal cserélik stb.[/quote]
Ha már legalább trágya, legyen jó olcsó. Nem tudom 500€ körül milyen noteszt lehet összehozni, ha már a 8-1000€-s szegmens is kvázi hulladéknak számít. Anyuka bekapcsolja egy héten egyszer típusúnak biztos elmegy.
Elküldve: 2004. 03. 24. 09:14
idézet:
Ezt írta pentino:
A minap olvastam egy külföldi újságban egy cikket a Medion cégről. A cég döntően az ALDI (olyan mint nálunk a Penny Markt) ill. a Tschibo cégnek szállít elektromos cuccokat. Tavalyi bevételűk 3Mrd Euro volt, és 109m Euro nyereség mellett.
A cikk nagyon dicsérte, hogy a szervízháttérret, amire óriási erőfeszítést tesznek, hogy a vásárlók minnél elégedebbek legyenek, ha esetleg valami elromlana. A kisebb 30 EURO alatti dolgogat azonnal cserélik stb.[/quote]
És a cikk legjobb része a utolsó pont után található X volt, zárójelek között.
Akkor lefordítom magyarra, iksz nélkül. A Medion rágja az ECS fülét, hogy adja oda az egyik A szériás noteszét úgy, hogy azt 500EUR alatt lehessen adni. Nos ebben a noteszben vagy duron 850van (A535) vagy Trasmeta 800 (asszem a A980). Ez a cucc jelenleg 569EUR a Vobis-nál és egy másik direkt kereskedőnél (majd keresem a nevét, a Cebiten kaptam egy katalógust). Ezekhez a gépekhez ezen az áron nem jár aksi.
Nos, annak esélye, hogy a Medion ezt a cuccot 500EUR-ért adja, elég csekély. A jelenleg folyamatosan növekvő LCD árak és a dollár lassú erősödése miatt ez nem fog menni. A Medion ráadásul - a Gericomhoz hasonlóan - árhátrányban is van, mert a Vobis közvetlen beszerzés - értékesítés vonala helyett neki még egy retail (pl. Aldi) árrését is be kell építenie. A Medion valóban nyereséges, de ez leginkább azért van, mert sz@rtól a repülőig mindent beszállít. A számítástechnikai üzletága viszont masszivan veszteséges, akárcsak a Gericomé ( a gericom forgalma tavaly 30%-ot esett ). A Computereket egyébként nem a Flextronics, hanem a Twinhead állítja elő nekik.
A "naponta 20 minőségellenőr járja a világot aktatáskával" rész különösen meseszerű; egyik iparágban sincsenek csodák: kb. egy tucat noteszgyártó van a világon és nem nőnek ki naponta újak a földből - legfeljebb egy alaplapgyártó is elkezd noteszt gyártani -. Tehát mindenki mindenkit ismer. Jelenleg az ECS tud - talán legolcsóbban gyártani -, így a Geri és a Medion is kezd kacsintgani felé.
Elküldve: 2004. 03. 24. 09:30
idézet:
Ezt írta Samy:
Kedves Zsozso!
Azt hiszem, ez az amit úgy hívnak, hogy "hitelrontás".
Erre szokták azt mondani, hogy mindig az kiabál legjobban, akinek a háza ég.
Én személy szerint ott vásároltam egy pavilion ze4300-ast, gyári magyar billentyűvel. Vásárláskor közölték velem, hogy az 1 éves garanciát ők vállalják és hogy a készüléket hozzájuk kell visszavinni probléma esetén, mivel a hp érdekes üzletpolitikája miatt mo-on az nem támogatott. Ugyan a készülék sajnos 4 hónap után meghibásodott ( se kép se hang ), de egy nap alatt megjavították, kapott egy új alaplapot és újraindult a garanciája. Azóta hibátlanul működik és maximálisan meg vagyok vele elégedve.
Egyébként ilyen, vagy hasonló pavilionokat rengeteg helyen lehet kapni, csak máshol sokkal drágább.[/quote]
Kedves Samy,
Két napot gondolkodtam, hogy mit írjak publicban és mit magánban. Úgy döntöttem, minden legyen mások számára is olvasható, hoszen közérdekű.
Kb. két hónappal ezelőtt felhívott az egyik HP-s, hogy mit tudok az országban keringő nem -channel cuccról-. A HP.hu problémája az, hogy az különféle csatornákon dől be a használt HP notesz, ráadásul a "kereskedők" újként árulják. 2002 óta a védjegy jogosultak - pl. a HP.hu a Compaq és HP védjegyek tulajdonosa - értesítést kapnak a VPOP-tól, amennyiben a megadott márkájelzésű termékeket akar valaki vámkezeltetni és import véto joga van. Erről minden kereskedőnek tudnia kell. Nos, a HP gondja az, hogy nem kapott ilyen értesítést, és az engedély nem adta volna meg. Tehát ez a fajta cucc de jure és de facto csempászárú. Úgy tudom, a feljelentés megtörtént, az eljárás masszívan folyamatban van. Ennek eredményeként árulefoglalás és eljárás várható.
Visszatérve az esetedre: készséggel elfogadom, hogy Te egy vásárló vagy, - bár a leveled stílusa más irányú érintettséget sejtet.
Lehet, hogy az általad vásárolt noteszre találtak, olyan billentyűzet, mely más típusról passzolt. A jótállást is feltehetően úgy tudták teljesíteni, hogy kibányászták a hibás cuccot egy másik raktáron levő cuccból. (A HP szervizekben nem rendelhető alkatrész Pavilionhoz, és a sebességükre is inkább az egy-két hét, mint az egy-két nap jellemző). Szóval az a kérdés, hogyha neked garanciát igérő szövetkezetnek meggyűlik a baja a szervekkel és mondjuk lehúzza a rolót, vagy egyszerűen nem tud alkatrészt szerezni, a seholsem garis használt noteszedhez, akkor ki vállalja a garanciát?
Az igazsághoz tartozik, hogy máj 1-től megszűnik a határ nyugat felé, így dőlni fog befelé a használt cucc - igy nálunk is lesz, feltehetően. Az árak viszont messze nem lesznek ilyen kedvezőek, mert nem lehet majd kiléptetéssel visszakapni az MWst-t, magyarul a csempészet nem lesz nyereséges.
Elküldve: 2004. 03. 24. 12:21
Én pillanatnyilag ezen a gépen töprengek: GIGABYTE G-MAX N601
[url="http://"http://notebook.hu/hu/notebook/gigabyte/g-max-n601"]Bővebb infó itt...[/url]
Van valakinek esetleg véleménye, tapasztalata róla?
Elég jó paraméterekkel rendelkezik (ár viszonylatban is).
Érdemes-e egy ilyenbe beruházni (megbízhatóság, teljesítméy, minden tapasztalat érdekelne)?
Elküldve: 2004. 03. 24. 18:42
Először is köszönöm kimerítő és kézséges válaszodat. Elhiszem amit írtál, de látszik, hogy belőled maximálisan a kereskedő beszél. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen én is csak a saját szempontjaimat nézem:
Vettem egy készüléket, szerintem jó áron. Meg vagyok vele elégedve. A problémámat gyorsan és zökkenőmentesen megoldották, nem kellett heteket várnom. Ennyi.
Egy két dolgot viszont nem értek a gondolatmenetedben.
Nem tudom ti, illetve más cégek mekkora árréssel dolgoznak, de miért érné meg valakinek tönkretenni egy raktáron lévő cuccot, amit aztán nem tud értékesíteni? Vagy ekkora árrés van ezen termékeken? Én is kereskedelemben (mobiltelefon) dolgozom, de nálunk egy ilyen móka nagyon nem érné meg. Lehet, hogy szakmát kéne válltanom:-)
Egyébként mi a garancia arra nézve, hogy ki mikor húzza le a rolót? Az egyik barátommal például a portocom tavaj szeptemberben szemrebbenés nélkül kifizetette a kért plussz 2 éves garanciát, majd bezártak. ( Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerencsére nincs baja a gépével - kopp,kopp:-) Szerintem még mindig jóval nagyobb eséllyel indulok egy ilyen esetben alkatrészt szerezni, mintha nem márkás cuccot vettem volna. (ezt tapasztalatból is tudom, volt már rá példa rengeteg telefon esetében)
Azt nem tudom, hogy ki mihez és mit tud rendelni, és azt sem tudom, hogy a gépem alap esetben milyen billentyűs volt(?). Felajánlották az ingyenes angol vagy feliratozott magyar billentyűre való cserét, illetve a gyári magyar billentyűzet megvételét. Én ez utóbbit választottam bruttó 10e-ért, melyet elöttem bontottak ki egy új hp-s dobozból.
Ezt a legutolsó MWst-es dolgot meg nem igazán értettem, persze te biztos jobban tudod, hisz jobban benne vagy az ilyesmiben.
idézet:
Ezt írta zsozso:
Kedves Samy,
Két napot gondolkodtam, hogy mit írjak publicban és mit magánban. Úgy döntöttem, minden legyen mások számára is olvasható, hoszen közérdekű.
Kb. két hónappal ezelőtt felhívott az egyik HP-s, hogy mit tudok az országban keringő nem -channel cuccról-. A HP.hu problémája az, hogy az különféle csatornákon dől be a használt HP notesz, ráadásul a "kereskedők" újként árulják. 2002 óta a védjegy jogosultak - pl. a HP.hu a Compaq és HP védjegyek tulajdonosa - értesítést kapnak a VPOP-tól, amennyiben a megadott márkájelzésű termékeket akar valaki vámkezeltetni és import véto joga van. Erről minden kereskedőnek tudnia kell. Nos, a HP gondja az, hogy nem kapott ilyen értesítést, és az engedély nem adta volna meg. Tehát ez a fajta cucc de jure és de facto csempászárú. Úgy tudom, a feljelentés megtörtént, az eljárás masszívan folyamatban van. Ennek eredményeként árulefoglalás és eljárás várható.
Visszatérve az esetedre: készséggel elfogadom, hogy Te egy vásárló vagy, - bár a leveled stílusa más irányú érintettséget sejtet.
Lehet, hogy az általad vásárolt noteszre találtak, olyan billentyűzet, mely más típusról passzolt. A jótállást is feltehetően úgy tudták teljesíteni, hogy kibányászták a hibás cuccot egy másik raktáron levő cuccból. (A HP szervizekben nem rendelhető alkatrész Pavilionhoz, és a sebességükre is inkább az egy-két hét, mint az egy-két nap jellemző). Szóval az a kérdés, hogyha neked garanciát igérő szövetkezetnek meggyűlik a baja a szervekkel és mondjuk lehúzza a rolót, vagy egyszerűen nem tud alkatrészt szerezni, a seholsem garis használt noteszedhez, akkor ki vállalja a garanciát?
Az igazsághoz tartozik, hogy máj 1-től megszűnik a határ nyugat felé, így dőlni fog befelé a használt cucc - igy nálunk is lesz, feltehetően. Az árak viszont messze nem lesznek ilyen kedvezőek, mert nem lehet majd kiléptetéssel visszakapni az MWst-t, magyarul a csempészet nem lesz nyereséges.[/quote]
Elküldve: 2004. 03. 24. 21:24
idézet:
Ezt írta Samy:
Kedves Zsozsó,
Először is köszönöm kimerítő és kézséges válaszodat. Elhiszem amit írtál, de látszik, hogy belőled maximálisan a kereskedő beszél. [/quote]
Ez lefordítva magyarról-magyarra annyit tesz, hogy mivel nekünk ilyen nincs - gondolom azért mert balfácánok vagyunk - savanyú a szőlő és ez beszél belőlem. Igaz???
Kételyeidet sebtiben eloszlatom, de szigorúan magánban.
Utána elvárom, hogy nyilvánosan bocsánatot kérj!
A magánlevél szigorúan neked szól, tartalma nyilvánosan nem ismertethető.
Elküldve: 2004. 03. 25. 03:26
Elolvastam az egészet

Kérdezem tisztelettel a hozzáértőket, milyen géppel kezdjek barátkozni? A Compaq anno félmillióba került, most se gondoltam többet elkölteni. Láttok megoldást?
Elküldve: 2004. 03. 25. 21:09
idézet:
Ezt írta eo.sz:
Szervusztok!
Elolvastam az egészetés, ahogy lenni szokott, pont arra senki sem kérdezett rá, ami engem érdekelne. Vásárlás előtt állok, a legfontosabb alkalmazás Canon 1OD képek rendezgetése, RAW-ból jpg készítés, archiválás. Fotós vagyok, heti 6oo-1ooo körüli kép is előfordul, ezeket kell válogatni. Komolyabb utómunka is előfordulhat, de arra inkább az asztali gépet használnám és a kalibrált CRT monitort. De kisebb igazításo, vágás, Photoshop 7-ben lennének. A tapasztalatom szerint az asztali 2.4 GHz PIV-en 512 MB RAM-mal mindez elég tempósan megy. Tehát ezt a teljesítményt szeretném a notebooktól is, legalább. (persze ott 72oo-at pörögnek a vinyók.) 3D és komoly játékok nem izgatnak. A széles képernyő izgat, nagyobb a munkafelület, meg több képet lehetne egyszerre áttekinteni. Nagyon fontos lenne még, hogy csendes legyen a gép. Nem szoktam kikapcsolni a masinát éjszaka sem csak szundikálni küldöm, a mostani Compaq Armada 736oDT is vagy hat éve folyamatosan megy
Kérdezem tisztelettel a hozzáértőket, milyen géppel kezdjek barátkozni? A Compaq anno félmillióba került, most se gondoltam többet elkölteni. Láttok megoldást?[/quote]
Szerintem a kijelző a legfontosabb. Legyen nagy felbontású és nagy látószögő. A hagyományos látószögű kijelzőkön a képek a képernyő szélső traktusában nem szinhelyesek.
7200-es noteszvinyó létezik és egyben elérhető is.
Elküldve: 2004. 03. 25. 21:41
idézet:
Ezt írta zsozso:
Szerintem a kijelző a legfontosabb. Legyen nagy felbontású és nagy látószögő. A hagyományos látószögű kijelzőkön a képek a képernyő szélső traktusában nem szinhelyesek.
7200-es noteszvinyó létezik és egyben elérhető is.[/quote]
Értem
Kösz, hogy felvetted a fonalat.
Akkor most komolyan. Ahogy írtam, végig elolvastam mindent, tudom, hogy hol dolgozol, láttam a honlapotokat, és kb. 1o éve vagyok aktív PC használó, DOS-tól idáig. Persze, egy csomó dolog van, amiről fogalmam sincs, de az általad említett két tényt ismertem véletlenül
Szóval: arra kérlek, a kínálatotokból javasolj valamit. Gondolom, így felkérésre, nem etikátlan, ha kokrét tipusokat mondasz.
Centrinót szeretnék, de fogalmam sincs, hogy az általam űzött 2D-s műfajban mekkorának számítanak a centrínós teljesítmények. A fotók 2 és 8 MB közötti fileméretűek, RAW-ból konvertálva 2o mega fölötti állományok is keletkezhetnek. Sok kép, sokszor kis várakozás, az ugye sok semmittevés...
A notebook képernyőkhoz sem értek. Nem tudom, csak remélem, hogy a széles képernyők talán a magasabb minőségből kerülnek ki.
Látom a D51oE-s sorozatot, amiről írjátok, kiemelkedő az LCD minősége, de egy kicsit nehéz.
Valójában három gépről érdekelne, ajánlod-e a fent vázolt feladatokhoz: A Gigabyte két gépe, a HPQ EVO NX két gépe vagy valamelyik Clevo. Tudom, nehéz az is, de pl. ha nem melegszik agyon, nem zörög a ventillátor, lehet, hogy érdekes a D47oV, ha pl azt mondanád, felejtsem el a centrinót és gondolkozzam inkább az új PIV-esekben.
Mit szólsz?
Elküldve: 2004. 03. 25. 22:36
idézet:
Ezt írta eo.sz:
Értem
Kösz, hogy felvetted a fonalat.
Akkor most komolyan. Ahogy írtam, végig elolvastam mindent, tudom, hogy hol dolgozol, láttam a honlapotokat, és kb. 1o éve vagyok aktív PC használó, DOS-tól idáig. Persze, egy csomó dolog van, amiről fogalmam sincs, de az általad említett két tényt ismertem véletlenül
Szóval: arra kérlek, a kínálatotokból javasolj valamit. Gondolom, így felkérésre, nem etikátlan, ha kokrét tipusokat mondasz.
Centrinót szeretnék, de fogalmam sincs, hogy az általam űzött 2D-s műfajban mekkorának számítanak a centrínós teljesítmények. A fotók 2 és 8 MB közötti fileméretűek, RAW-ból konvertálva 2o mega fölötti állományok is keletkezhetnek. Sok kép, sokszor kis várakozás, az ugye sok semmittevés...
A notebook képernyőkhoz sem értek. Nem tudom, csak remélem, hogy a széles képernyők talán a magasabb minőségből kerülnek ki.
Látom a D51oE-s sorozatot, amiről írjátok, kiemelkedő az LCD minősége, de egy kicsit nehéz.
Valójában három gépről érdekelne, ajánlod-e a fent vázolt feladatokhoz: A Gigabyte két gépe, a HPQ EVO NX két gépe vagy valamelyik Clevo. Tudom, nehéz az is, de pl. ha nem melegszik agyon, nem zörög a ventillátor, lehet, hogy érdekes a D47oV, ha pl azt mondanád, felejtsem el a centrinót és gondolkozzam inkább az új PIV-esekben.
Mit szólsz?[/quote]
Esetleg képben lehetnek a Dell gépek, melyekben Ultrasharp kijelző van. A mobil használatban gondolkodsz, felejtsd el a desktop gépeket.
Elküldve: 2004. 03. 25. 22:40
idézet:
Ezt írta zsozso:
Esetleg képben lehetnek a Dell gépek, melyekben Ultrasharp kijelző van. A mobil használatban gondolkodsz, felejtsd el a desktop gépeket.[/quote]
Értsem úgy, hogy az említett (!) gépek közül a Dell (!) felé terelsz?![]()
Elküldve: 2003. 06. 20. 12:06
Szerkesztette: czaki 2004. 04. 06. 14:48 -kor
Elküldve: 2003. 06. 20. 12:22
Most konkrétan is előkerült egy Asus M2400N, a legkisebb 1,3-as procival, 256 ram, 40-es winyó, 14tft + stb.
Az M2 szériát mint marha könnyű (2kg) notit írják. Régebben volt szó a súlyról is, ahogy láttam a 2kg télleg nem a nehéz darabok közé tartozik.
Árban a mobil p4 2ghz nál kicsit drágább, de elvi szinten több akkuidőt ígér. Kérdés ez hogy mozog gyakorlati szinten?
Ebben a 3xx-ezres (jó lenne 350ig ugyebár) versenyben indul még valami centrinos csoda?
Játék nem érdekel a gépen és a teljesítmény is elégnek tűnik.