Milyen notebookot vegyek? - második rész
Elküldve: 2003. 06. 20. 13:52
Üdv
Godot
Elküldve: 2003. 06. 21. 04:07
Arrol tudtok valamit, hogy hogy lehet blutooth modult rakni bele, meg hol lehet hozzajutni (es most nem az usb-s kutyukre gondolok)?
Meg valami: valakinek van tapasztalata a Toshiba notebookokrol?
Koszontem
Elküldve: 2003. 06. 21. 12:24
Elküldve: 2003. 06. 21. 13:54
idézet:
Ezt írta Dzsekó:
En egy Toshiba M15-S405-ost vettem nemreg. (Intel Centrino 1.4, Hynix 512 Ram, Teac 8xDVD24-10-24CDRw, 15" TFT, WIFI, Toshiba 40GigaHDD, nVidia GeForce 4 420 go 32MByte, stb..). Nekem csak pozitiv tapasztalataim vannak vele. Az aksi idejet kb 5 orara saccolom (alacsony orajelen, de igazan meg nem probaltam). Minden franyeszul megy, es bar otthoni gepemen nemreg meg 98se-t hasznaltam, de ezen szivesen nyomom az XP-t.
Arrol tudtok valamit, hogy hogy lehet blutooth modult rakni bele, meg hol lehet hozzajutni (es most nem az usb-s kutyukre gondolok)?
Meg valami: valakinek van tapasztalata a Toshiba notebookokrol?
Koszontem[/quote]
Jól sejtem, hogy a Toshiba árából legalább két Asus kijön? Vagy inkább három![]()
Elküldve: 2003. 06. 23. 04:01
idézet:
Jól sejtem, hogy a Toshiba árából legalább két Asus kijön? Vagy inkább három [/quote]
Ha 600 dollar kornyeken osztjak az Asus-okat, akkor kijon 3 belole. Ja, es termeszetesen ilyen teljesitmenyut nezz.
![]()
Elküldve: 2003. 06. 23. 10:28
Egyébként ez a M15-s405 Toshiba gép súlyban hol van?
Üdv
Godot
Elküldve: 2003. 06. 23. 20:27
idézet:
Ezt írta Dzsekó:
Ha 600 dollar kornyeken osztjak az Asus-okat, akkor kijon 3 belole. Ja, es termeszetesen ilyen teljesitmenyut nezz.
[/quote]
Elnéztem, hogy te az usában vagy. A Toshiba haza forgalmazójánál emlékeim szerint az M10-es Satelite Pro 900ezer + fa.
Sajna nem vígasztal, hogy kint 2000dollár, itthon meg 4.
Elküldve: 2003. 06. 23. 23:49
idézet:
Ezt írta Yoisten:
Egyszer már kérdeztem, mi a téma a Centrinos cuccokkal.
...
Ebben a 3xx-ezres (jó lenne 350ig ugyebár) versenyben indul még valami centrinos csoda?
Játék nem érdekel a gépen és a teljesítmény is elégnek tűnik.[/quote]
Az AcerTm800-at néhány helyen már kb410+Fa -ért vesztegetik. Csak ebben benne van egy WinXp is, 15'1400x1050-es felbontással,+ Radeon9000+512RAM, 2év gari, Az ASUS-nál tudtommal oprendszer nincs. viszont az Acer nehezebb(2,7Kg). Csak a teljeség kedvéért irtam le, hogyha dönteni szeretnél.
+Van még a Dell-nek is Centrinós gépe, és az egyik hazai nagykerben láttam is.. de árban drágább. Az IBM T40,T31 ese, szintén kiválló.. (kb 500+FA) már a hwsw-en is láttam felbukkanó
reklámját.
A Sony centrinós gépe nagyon szépen néz ki, de drága... Esetleg lehet, hogy a Fujitsu-Siemes S6010-ének a Centrinós változata már megjelent , utánnanézhetsz .. [url="http://"http://www.fujitsu-siemens.hu"]http://www.fujitsu-siemens.hu[/url] (csak 1 telefon)
Vagy most jelent meg az ASUS S1000N -is Centrino 1.3GHz, 256MB RAM, 40GB HDD, 8x8x4x24xComboDrive, 13.3'' TFT LCD, 1xIEEE1394 Fire Wire, 56k, 10/100, Mg-Al burkolat, WLan.
Külső COMBO drive, USB FDD (nem tartozék!!!), 8 cellás Li-Ion akkumulátor, 1.9kg!
vagy
Dell Latitude D600 PentiumM Centrino 1.4 GHz, 256Mb (1*256) 266MHz DDR RAM 14.1" SXGA+ 40GB EIDE HDD Windows XP Professinal Hun Combo 8x DVD/24x CD-RW for D/Bay, 56k Internal Modem, 6 Cell Primary Battery, Intel PRO Wireless2100/802.11b, Internal Bluetooth Card, magyar billentyűzet : kb 560+Fa
Amikor én kerestem, akkor még az AcerTM800 volt a legjobb választás ...,de akkor még kevesbb versenytársa volt.. És ha leszámitod a Win XP árát, akkor beleesik a 3xx-es árba.
Elküldve: 2003. 06. 24. 00:11
idézet:
Ezt írta Pella:
Az AcerTm800-at néhány helyen már kb410+Fa -ért vesztegetik. Csak ebben benne van egy WinXp is, 15'1400x1050-es felbontással,+ Radeon9000+512RAM, 2év gari, Az ASUS-nál tudtommal oprendszer nincs. viszont az Acer nehezebb(2,7Kg). Csak a teljeség kedvéért irtam le, hogyha dönteni szeretnél.
+Van még a Dell-nek is Centrinós gépe, és az egyik hazai nagykerben láttam is.. de árban drágább. Az IBM T40,T31 ese, szintén kiválló.. (kb 500+FA) már a hwsw-en is láttam felbukkanó
reklámját.
A Sony centrinós gépe nagyon szépen néz ki, de drága... Esetleg lehet, hogy a Fujitsu-Siemes S6010-ének a Centrinós változata már megjelent , utánnanézhetsz .. [url="http://"http://www.fujitsu-siemens.hu"]http://www.fujitsu-siemens.hu[/url] (csak 1 telefon)
Vagy most jelent meg az ASUS S1000N -is Centrino 1.3GHz, 256MB RAM, 40GB HDD, 8x8x4x24xComboDrive, 13.3'' TFT LCD, 1xIEEE1394 Fire Wire, 56k, 10/100, Mg-Al burkolat, WLan.
Külső COMBO drive, USB FDD (nem tartozék!!!), 8 cellás Li-Ion akkumulátor, 1.9kg!
vagy
Dell Latitude D600 PentiumM Centrino 1.4 GHz, 256Mb (1*256) 266MHz DDR RAM 14.1" SXGA+ 40GB EIDE HDD Windows XP Professinal Hun Combo 8x DVD/24x CD-RW for D/Bay, 56k Internal Modem, 6 Cell Primary Battery, Intel PRO Wireless2100/802.11b, Internal Bluetooth Card, magyar billentyűzet : kb 560+Fa
Amikor én kerestem, akkor még az AcerTM800 volt a legjobb választás ...,de akkor még kevesbb versenytársa volt.. És ha leszámitod a Win XP árát, akkor beleesik a 3xx-es árba.[/quote]
Huh, köszi a kimerítő választ
Az XP valóban hiányzik róla, de a Home meg fog felelni oem változatban 21-22 körül.
A képernyővel csak az a bajom, hogy az előző topic elején zsozso hiába győzködött, hogy egy 15-ös cuccon az 1400x akármi nem kicsi, mert olyan közel ülök hozzá automatice, stb... Itthon a 19-esen az 1280x1024 totál jó. Most elképzelem 4collal kisebben és kicsit nagyobb felbontással... hát. De mindenképpen megnézem, pláne ha a 410 az kiskerár. Kiderül mennyire nehéz a 2,7kg.
S1000-as Asust én is kuksiztam, de tömegre hasonló, csak kisebb a méréte és vékonyabb. Osztrák árlistában láttam még csak, de az alapján itthon szerintem 500k körül lesz.
A Fusi6010-es adatlapja még 1gigás P-IIIat ír a pdf-ben. S6120 és E4020 ami Centrinos, de ha igaz amit zsozsó írt, akkor hamarosan megjelenik a metro újságban, mint új termékés 10%-al olcsóbb lesz. Bár lehet LB-t nem visznek oda.
Nagykerben 315ért láttam az M-es Asust, ami még mindig igen jó ár.
Amúgy neked hogy vált be az Acer? Főleg akkuidő és a strapabíróség érdekel, illetve voltak-e egyéb 'porblémák'?![]()
Elküldve: 2003. 06. 24. 04:21
Elküldve: 2003. 06. 24. 07:43
idézet:
Ezt írta Yoisten:
Egyszer már kérdeztem, mi a téma a Centrinos cuccokkal.
Most konkrétan is előkerült egy Asus M2400N, a legkisebb 1,3-as procival, 256 ram, 40-es winyó, 14tft + stb.
Az M2 szériát mint marha könnyű (2kg) notit írják. Régebben volt szó a súlyról is, ahogy láttam a 2kg télleg nem a nehéz darabok közé tartozik.
Árban a mobil p4 2ghz nál kicsit drágább, de elvi szinten több akkuidőt ígér. Kérdés ez hogy mozog gyakorlati szinten?
Ebben a 3xx-ezres (jó lenne 350ig ugyebár) versenyben indul még valami centrinos csoda?
Játék nem érdekel a gépen és a teljesítmény is elégnek tűnik.[/quote]
Nekem Toshiba Portégé 2000-esem van, ebben PIII 75MHz ULV (Ultra Low Voltage) proci van.
A Centrino-nak szerintem két fő előnye van:
Forróság. Nem melegszik, ergo nem égeti az ember combjait, nem melegszik fel ott, ahova az ember a kezét teszi a billentyűzet előtt. Ha egész nap a laptopomon dolgozom, akkor idegesítő tud lenni, hogy forró a gép.
Zaj. Mivel a Centrios cucc nem melegszik annyira, hűtés sem kell neki. Nekem, ha akkuról megy a gép, ritkán kapcsol be a ventillátor, de ha bekapcsol, iszonyú hangja van, ahogy a keskeny résen kisüvít a levegő. Ha AC poweren van, és fullon van a proci, akkor meg egyszerűen bosszantóan hangos. Ha otthon vagyok, akkor ez még oké, de ha a könyvtárban, vagy a buszon ülök, akkor ez elég ciki, ahogy mindenki rosszalló pillantásokat vet az emberre. Ha meg zenét akar valaki hallgatni, vagy filmet nézni, akkor is tök idegesíző, amikor a film 20-ik percében egyszercsak bekapcsol a süvítés.
Az, hogy a teljesítménye jobb-e vagy sem, szerintem nem olyan fontos. Nekem a PIII 750-en minden szuperül fut már, gyorsan betölt a Win stb. Szerintem az csak akkor lehet fontos, hogyha valaki videot szerkeszt, mp3-ba kódol, játszik, vagy ilyesmi. A Windows XP, office, e-mail, explorer és hasonlók szerintem nem lesz érezhetően gyorsabb a Centrino alatt. Legalábbis én egy csomó gépet kipróbáltam már, és azokon nem volt különbség.
Az akku idő is készülék függő. Az én Toshiba Portégé 2000-esem 5,5 órát bírja a hozzá adott akkuval, és PIII 750 ULV procival. A Portégé R100-as 900 MHz-es P-M procival kb. ugyanennyi ideig bírja a tesztek szerint. Vagy a 2000-es modell lett nagyon jó, vagy az R100-asban rontottak el valamit.
Elküldve: 2003. 06. 24. 09:10
idézet:
Ezt írta Yoisten:
A képernyővel csak az a bajom, hogy az előző topic elején zsozso hiába győzködött, hogy egy 15-ös cuccon az 1400x akármi nem kicsi, mert olyan közel ülök hozzá automatice, stb... Itthon a 19-esen az 1280x1024 totál jó. Most elképzelem 4collal kisebben és kicsit nagyobb felbontással... hát.
[/quote]
Akkor megismétlem az állításom, mert nem érted: totálisan indiferens, hány colos a kijelző. A lényeg a látószög. Egy notebook kijelzőt sokkal közelebbről nézel, mint egy CRT monitort. Már csak azért is, mert a billentyűzet bele van nőve a kijelzőbe. Másrészt meg ugye nem égeti a szemed.
Ha az 1400x1050-es méretet még ezek után olvashatatlanul kicsinek tartod, még mindig ott a Large fonts opció, mely 1024x768 esetén nem igazán használható. Eredményeképp gyönyörű részletes betűket kapsz, és ha egy Acrobat 5-ösben CTRL-L-et nyomsz, akkor rájössz arra is, hogy mennyi plusz részletet kapsz (egyben olvasható az A4-es oldal).
Elküldve: 2003. 06. 24. 12:38

Ha lesz időm elmászok valahova és megnézek pár ilyet.
1280-ban is totál jól olvasható a pdf, de álló helyzetben az igazi. Gondolom notiknál még nincs ilyen képernyőforgatás.
Dzsekó: ne már, hogy a centrinos toshibád 3,5kiló?
olee: a Portege az 1milleres árszintjével sajna nem játszik. De a nagy akuidő, a 2kg körüli súly és az ára ami vonzóvá teszi a Centrinot nekem. (2010-es Portege 3100euró bruttó sógoréknál, 1300font nettó angoloknál) Nálunk miért lesz ez 1M+fa, azt fene se érti.
Elküldve: 2003. 06. 24. 13:35
idézet:
Ezt írta Yoisten:
S1000-as Asust én is kuksiztam, de tömegre hasonló, csak kisebb a méréte és vékonyabb. Osztrák árlistában láttam még csak, de az alapján itthon szerintem 500k körül lesz.
Amúgy neked hogy vált be az Acer? Főleg akkuidő és a strapabíróség érdekel, illetve voltak-e egyéb 'porblémák'?[/quote]
Most néztem meg egy Bp.-i szgép bolt listáját,
Az ASUS S1000N, ASUS M2000N,ASUS M3400N egyárban voltak.
...
Nekem megfelelő az Acer, habár lehetne még könnyebb is.
Az LCD-s 120dpi-s,large-font -nál néhány rosszul beállított weboldal elcsúszik. ( nagyobb lesz a betüméret ..) és emiatt egy kicsit furcsa. De ez más 1400x1050 -es gépnél
is állitólag igaz.
Az 1024x768 szerintem sokszor megfelelő, de ha otthonra veszel egy 19colos monitort, és rákötöd a notebookra, akkor nagyobb felbontásban is élvezheted.
Az LCD látószöge tényleg nagyon fontos! Ha 2-3-an akartok rajta DVD-t nézni, akkor a nagy látószög a jó, ha viszont nem akarod, hogy a vonaton, vagy a buszon más is belenézzen, akkor a kislátószög..
Az AcerTM800-am Akku szempontjából az akkor kapható gépek közül a legjobb volt. Az ASUS-ok lehet, hogy jobbak, erről nincs infóm. Mindenesetre egyre gyakrabban hagyom otthon a tápegységet...
USB-s egérrel használom, mivel nem igazán szeretem a touchpad-et. viszont most néha driver problémára panaszkodik, ha "el akar aludni" ...
Mindenesetre aminek érdemes megfontolni a beszerzését
+ USB2.0/Firewire-es Winchester/mobilrack,
(sokkal gyorsabb, és megoldja a helyproblémákat ... )
Ha nagy adatbázisokkal dolgozol, akkor mindenképpen
hasznos ...
+ külső monitor (2 monitoron fejleszteni az igazi..)
+ USB-s egér ( lehetöleg behuzható madzaggal)
Amugy elég strapabiró, és élvezem a Radeon9000-est.
Mindenesetre ha az Asus mellett döntesz, akkor rakass bele
még +256RAM-ot. Szerintem az ára alapján megéri ..
Elküldve: 2003. 06. 24. 14:06
idézet:
Ezt írta Pella:
Az LCD látószöge tényleg nagyon fontos! Ha 2-3-an akartok rajta DVD-t nézni, akkor a nagy látószög a jó, ha viszont nem akarod, hogy a vonaton, vagy a buszon más is belenézzen, akkor a kislátószög..
..[/quote]
Félreértettél. Látószög alatt azt értettem, hogy a kijelző és a látótávolság meghatározza, hogy a látóteredből hány fokot vesz el maga a kijelző. Ez 15"-ös LCD normál esetben jobban olvasható, mint egy 19"-es CRT, mert sokkal közelebb ülsz hozzá. Ezzel a magyarázattal mertem indokolni, hogy a 15" XGA-nak a 14"-eshez képest semmi előnye sincs.
Az értelmezésed szerinti látószög minden notesznél kicsit, mert úgyis szemből nézed, ha használod és alapcél az, hogy feltűnés nélkül más ne tudjon beleolvasni a dolgaidba.
[ 2003. június 24.: zsozso szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 24. 14:14
Szvsz dög nagy lesz tőlük a notebook. Az "ultra" hordozható kategóriában, ahová szerintem a Centrino-t kitalálták, elég a 14" ( akár még a 13") kijelző is.
Persze a hordozható munkaállomás az más tészta... ,ott jöhet a 16,7" kijelző is

Üdv
Godot
Elküldve: 2003. 06. 24. 14:31
idézet:
Ezt írta Pella:
Most néztem meg egy Bp.-i szgép bolt listáját,
Az ASUS S1000N, ASUS M2000N,ASUS M3400N egyárban voltak.
[/quote]
Megsúghatod a bolt nevét majd.
A látószögön én is a tft-kre jellemző víszintes és függőleges szöget értettem. Kvázi bármilyen fejmozgásra a kép széle, vagy teteje már a szokásos kontraszt betegséggel küzdött ami azért zavart. Nyilván szemből fogom nézni, tehát a csoportos, nézzünk együtt mátrixot telesync aviban nem játszik![]()
Elküldve: 2003. 06. 25. 04:39
Elküldve: 2003. 06. 25. 07:26
idézet:
Ezt írta zsozso:
Akkor megismétlem az állításom, mert nem érted: totálisan indiferens, hány colos a kijelző. A lényeg a látószög. Egy notebook kijelzőt sokkal közelebbről nézel, mint egy CRT monitort. Már csak azért is, mert a billentyűzet bele van nőve a kijelzőbe. Másrészt meg ugye nem égeti a szemed.
Ha az 1400x1050-es méretet még ezek után olvashatatlanul kicsinek tartod, még mindig ott a Large fonts opció, mely 1024x768 esetén nem igazán használható. Eredményeképp gyönyörű részletes betűket kapsz, és ha egy Acrobat 5-ösben CTRL-L-et nyomsz, akkor rájössz arra is, hogy mennyi plusz részletet kapsz (egyben olvasható az A4-es oldal).[/quote]
Egyetértek teljesen. Nekem noti kijelző terén a 12"-es képernyő 1024x768 pixelszám (képpontszám) mellett jött be a legjobban, ezt tudom a legkönnyebben olvasni, dolgozni rajta.
A 14"-est 1024x768 pixelszám mellett messzebb kellett tenni, mint ami nekem ideális lenne gépeléshez, így az inkább rosszabb, mint jobb. Nézegettem néhány IBM T30-as modellt 14"-es kijelző vel, amin 1400x1050-es pixelszámú TFT-volt, és nekem nagyon apró volt rajta minden, nem tudtam rajta kényelmesen olvasni. A Large fonts-ot kipróbáltam, de valahogy nem jött be, pl. volt egy csomó weboldal, ahol nem lettek nagyobbak a betűk, meg voltak programok, amikben úgyszintén. Szerintem a 14"-eshez valamilyen olyan pixelszám kellene, ami ugyaolyan fizikai képpontsűrűséget eredményez, mint az 1024x768-as pixelszám a 12"-es képernyőn. De ez igaz a 10-es Sony kijelzőkre is, ami nekem ugyanúgy kényelmetlen volt, mint a 14"-es az 1400x1050-nel.
Elküldve: 2003. 06. 25. 07:30
idézet:
Ezt írta Yoisten:
olee: a Portege az 1milleres árszintjével sajna nem játszik. De a nagy akuidő, a 2kg körüli súly és az ára ami vonzóvá teszi a Centrinot nekem. (2010-es Portege 3100euró bruttó sógoréknál, 1300font nettó angoloknál) Nálunk miért lesz ez 1M+fa, azt fene se érti.[/quote]
Hát, ezt én sem értem, amikor már vám sincsen rajta, csak a 25% áfa. Iszonyat nagy haszonkulcsot tesznek rá, vagy mi? Különben a 2010-es még nem Centrino-s, abban 850 MHz-es PIII ULV van, ha jól emlékszem, az R100-asban van a Centrino 900 MHz.