Idézet: mtubi - Dátum: 2005. júl. 17., vasárnap - 21:37
Köszi Donphobos!
Még az Olympus-os időkből emlékszem Rád!

Sok szép fotódat láttam már (éjszakai tájképes, virágos...).
Olvastam a netet erről az obiról (Sigma 12-24) de elbizonytalanítottál ezzel az állvány dologgal.
Az említett oldal is kissé sötét obi-nak titulálta a fényereje miatt. Igaz dicsérte a "Petteri's Pontifications" is, és sok más helyen is pozitív véleményeket olvastam, DE nem szeretnék csak állványról ill. tűző napsütésben fotózni. Így más után néztem -> Sigma 17-35 (2.8-4).
Olcsóbb is, mint a 12-24, ill. jobb a fényereje. Igaz kissebb is a látószöge, de No Problem.
Sajnos nagyon kevés véleményt olvastam erről az obiról, pedig már 2004 óta kihozta a Sigma.
Nem értem...

Ennyire átlagos Obi lenne? Ha rossz vagy jó, azt úgyis megírja mindenki.
Valaki hallott erről az Obi-ról valamit?
SIGMA 17-35 2.8-4?
Köszi.

Sziasztok!
Volt a 17-35 f2.8-f4 Sigma obinak egy régi változata (HSM az is) és egy új, a DG kiegészítéssel. Az utóbbi sokkal jobb, mint a régi, más is a szűrőmérete és az újabb EX lencsék sémáját követi a kialakítása. Nem rossz obi, de ha összehasonlítják a Tamron konkurrens lencséjével, akkor szinte mindenhol azt hozzák ki elsőnek optikailag.
A Sigma előnye a kisebb ár és a HSM, valamint a komoly építési minőség (EX, nem véletlenül). A Tamron optikailag nagyon ott van a szeren, de sima DC motoros és tekeredik az élességállító gyűrű menet közben. Annyi előnye azért van, hogy igen elöl van a gyűrű és vékony, tehát nehéz véletlenül lefogni.
Láttam olyan összehasonlítást, ahol a Tamron és a Canon 17-40 obival fényképeztek egy könyvespolcot (alacsony iso, MLU és állvány, azonos fényviszonyok) és bizony jobb volt a Tamron f4-en és f8-on is. Nem sokkal, de jobb. Ha a kábé 60 rugóval olcsóbb árát nézzük és a jobb képminőséget, akkor elgondolkodtató. Viszont a Canon garantáltan működni fog újabb vázakkal is, az építési minősége még az EX-nél is jobb és kicsivel hosszabb a "tele" végen. Viszont nincs f2.8 rajta és többet kell csengetni. Mindenki döntse el, hogy mennyit tud szánni a nagylátóra.
Ársorrendben: Sigma, Tamron és Canon.
Leveleztem egy ideig egy Angliában élő sráccal, aki meg is vette a Sigmát, de aztán nagyon nem tetszett neki. Mondjuk ezekkel a nagylátókkal könnyű rossz képet csinálni, mert nagyon nagy a tér, amit befog, nagyon nehéz élességet állítani az autófikusznak (ezért néha mellémegy, amire a mai felhasználók nagyon ugranak, ők próbálják ki a Zenitart, ott ilyen gond nincs

) és a fénymérés is problémás, a szenzor valószínűleg nem fogja tudni feldolgozni ezt a dinamikát. De tény, hogy ha sikerül, akkor nagyon jó képeket lehet csinálni.
Én Canon-ra gyűjtök, mert az az átfogás jónak tűnik alapobinak. Az alapobi legyen jó strapabíró (ez az lesz) és lehessen rajta normális filtereket használni. Sajnos emiatt (és a zajos AF, valamint a megbízhatatlan blende rémtörténetei miatt) esett ki nálam a Sigma 15-30. pedig az aztán már elég jó nagylátó, 24mm átszámítva. Viszont én úgy gondolkodom, hogy "extrém" nagylátónak ott van a Zenitar, normál nagylátónak lesz 17-40, közepes zúmnak a 28-135. a tankölő nagytubus pedig a tele.
Ezek az én szempontjaim, másnak biztos más. Remélem, hogy segített a gondolatmenet.
Üdv!
.
.
.