Idézet: saen - Dátum: 2005. aug. 5., péntek - 4:39
De, belekerülhet. Főleg ha nedvesebb környezetben fotózol, vagy ha nagy nyomáskülönbséget teszel meg rövid idő alatt, pl lesétálsz egy vulkánról. Az ilyesmi állítólag rászippantja a cuccot úgy a chipre, hogy alig lehet leszedni még a folyadékos tisztítókkal.
Ez utóbbit nem értem. A nyomás változása hogyan szippantja rá a koszt a ccd-re? Mert lesétálni mondjuk egy magasabb hegyről beletelik pár órába, és ez alatt az idő alatt nagyon lassan változik a nyomás. Kb olyan gyorsan szerintem, mint amikor hirtelen változik meg az időjárás, beborul az ég, lehűl a levegő (ciklon/anticiklon határon az egyes eltérő nyomású légrétegek kicserélődnek). Valahogy az egésznek a miértjét nem értem. A rászippantást úgy tudnám elképzelni, hogy egy nagynyomású keszonkamrában van a gép, aminek fél másodperc alatt megszüntetik a nyomását, és a gép hátfalán keresztül távozik a levegő.
A nedves, párás környezetben való odatapadást nagyon is elképzelhetőnek tartom. Sőt, extrém esetben még egy ccd párásodást is el tudok képzelni rövid időre (halmozva a rosszat ebbe akár bele is ragadhat a szmutyi). A pumpás porecsetet én is használom, egy fenntartásom van vele csak, hogy a labdaccsal pumpálva a levegőt ugyanazt a poros, mindenfélével teli levegőt mozgatom, mint amit beszív.
Tényleg, ami még esetleg undok dolog lehet, az a virágpor, vagy pollen megtapadása a ccd-n.