Idézet: GP#2 - Dátum: 2005. szept. 11., vasárnap - 22:06
Még annyit tudok hozzátenni a témához, hogy megfigyeléseim szerint magas iso értéknél az alacsony zajszint titka a helyes expozíció. Ha alulexponálok egy képet, akkor az már régen rossz, szóval érdemes odafigyelni. Ja, és persze a kép sötét részei mindig zajosabbnak tűnnek, mint a világosak, tehát emiatt is gondolhatod, hogy nálad az iso1600 már használhatatlan, ha esetleg nagyrészt sötétebb témájú képen tesztelted.
*Szerk.: Nyilván csak a lustaságom miatt, a neatimage-et meg kéne tanulnom használni, azt mondják jó.
igen, ez nagyon igaz.
sot, megprobalom kicentizni, "jobbra exponalni", ami azert kicsit veszelyes jatek, mert az alulexponalt reszek zajosabbak, de ami ugy igazan beegett, azon mar csak a Joisten tud segiteni, de nem foglalkozik ilyesmivel, vagy csak nagyon ritkan

legjobb az, ami jpeg-ben mar beegett volna, de raw-ban meg nem erte el az FFF-et
ott omlik csak ossze az elmelet, hogy iso-t azert szoktam emelni, mert mar nem merem tovabb fesziteni a hurt a zaridovel, igy hiaba emelek erzekenyseget, nem exponalhatom "tul", mert ahhoz eppugy nincs feny, mint alacsonyabb iso-hoz...
igazabol egy esetben nagyon van ertelme: ha fontos, ami az arnyekban van, mert azt kesobb "kihozva" zajosodik. ha viszont gonoszul kicentizem a vilagos reszeket, meg lehet szep az arnyek is.
egyebkent meg ugy vettem eszre, hogy nativ 800 iso lathatoan szebb, mintha mondjuk 100 iso-t pusholnek 3 blendevel.
u.i. kell nekem mindig ilyen veszelyes jatekokkal szorakoznom... volt mar, hogy raszivtam a 'jobbra exponalasra'
ja, a lenyeget nem irtam, amit akartam: hogy sokszor hasznalok ugy zajcsokkentest, hogy
csak a szinzajt szedetem le vele, akkor megmaradnak a reszletek, es a zaj is sokkal kevesbe lesz zavaro, szineivel szinte belesimul a kepbe.
Szerkesztette: alvaro 2005. 09. 11. 22:00 -kor