HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek

#281 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 05. 07:49

idézet:
Ezt írta Kenoby:
Ahha értem. PodMAN te amikor használod a 10x-es optikai zoom-ot akkor kézből vagy állványról fényképezel. És ha kézből akkor mennyire mozdul be a kép? Ha bemozdul. :confused:[/quote]

szia!

azt az ökölszabályt kell észben tartani, hogy a fókusztávolság reciprokához közel eső záridővel tudsz még kézből fényképezni. ennél gyorsabb értéknél nem mozdul be, lassabbnál pedig igen. mindez ideális fényviszonyok között értendő.

ha tehát egy "ojjektív" gyújtótávolsága 300mm, akkor 1/250-et még talán meg tudsz fogni kézből, ha ügyes vagy. (homlokhoz szorítva, levegő visszafojtva, stabil beállás, etc.)

ha van optikai vagy elektronikus képstabilizátor, akkor akár 2 értéknyit is nyersz az idővel. ha pedig olyan a gép, hogy nem túl zajos a szenzor, akkor az ISO felnyomásával is nyersz időt.

ha versenykocsikat fényképezel, akkor érdemes egy egylábú állványt használni, amivel tudsz svenkelni. ekkor követed fordulva a kocsit, a háttér bemozdul, a kocsi pedig éles lesz. így még jobban is látszik a sebesség, mintha 1/1000-es kimerevíted az egészet.

én hirtelen ennyit tudok elmondani a dologról, Targa még biztosan ki tudná egészíteni sok hasznos dologgal a mondanivalómat. remélem, hogy segítettem!

üdv!
.
.
.

#282 Felhasználó inaktív   McFreeze*** 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 05. 08:42

idézet:
Ezt írta WiZARD:

F200at és F300at is érdemes talán megnézni (nemtudom mennyibe kerülnek)
illetve, amit talán érdemes ebben a kategóriában megnézni, az a canon powershot S400
[/quote]

Köszi a tanácsot, utána néztem ezeknek a gépeknek is. A dpreview-n. Igaz, tesztet nem találtam, de van már egy pár visszajelzés róluk: az F300-ast eléggé kritizálják (nem olyan jó a CCD-je, igaz 5 mpixes), s vannak "betegségei" is. Az F200-asról még kevés vélemény van, kb. 1 hónapja jelent meg, de az mind pozitív visszajelzés volt. Ebben leginkább kijavították az F100-as hibái, hiányosságait.

#283 Felhasználó inaktív   PodMAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 10:19

Kenoby,

Ahogy ígértem, egy olcsóbb, xD kártyát árusító bolt:
[url="http://"http://www.nanotrade.hu/nano_arlista.htm"]http://www.nanotrade...ano_arlista.htm[/url]

Brutto 16.300Ft a 128MBos xD kártya.

#284 Felhasználó inaktív   Tillu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 11:44

Gyerekek!
Nemrégiben tettem szert egy HP 850 csodára, mivel lecseréltem egy 4 hónapos teljesen „elavult” 720-ast…
A tapasztalatokról néhány szót, amolyan szubjektív (mondjuk ez tőlem nem újdonság… ;) teszt jelleggel:
Első benyomások:
Végre ez is megfogható fényképezőgép, aminek – nem mellékesen- fényképezőgép alakja van, és nem valami hitelkártyaméretűizé, amellett súllyal is rendelkezik, eddig tehát oké. A hozzá tartozó elemeket nagy műgonddal helyeztem az ellentétes irányba a gépbe, így szegény meg sem mukkant. Rövid infarktus-szerű balkézzsibbadás után a helyzetet felismerve rögtön segítettem a dolgon, így a gép életre kelt, a méretes optika erektáltan állt a helyére. A HP mindig híres volt a jól kezelhető menürendszeréről, ezt ebben a gépben is jól eltalálták, igazándiből nincs semmi kivetnivalóm a dologban, jól, logikusan és – nem utolsó sorban- használható funkciókat raktak a gépbe, ami finoman kalibrál a túl sok opció és az aligállítokvalamit közt. A kereső ún. tükörreflexes-jellegű, egy mini kijelzővel, ami csak akkor kapcsol be, ha belenézünk! Szerintem ez nagyon pöpec dolog, amellett, hogy energiatakarékos, minden infót megjelenít, így nem mindig kell használni a nagy kijelzőt. Ugye nem kell mondanom, milyen jó dolog ez napsütéses időben, amikor alig látszik a legfényesebb kijelző sem! Egyébként a kereső minden egyes képpontja képes „minden” szín előállítására, így alig érzékelhető pixelesség, egyedül a képfrissítéssel lehet gond, de hozzá lehet szokni. Talán a keresőn lehetett volna valamit javítani, mert egyszer a túl élénk színekkel, másszor a színhűséggel adódnak problémák. De összességében jól használható, legalábbis nagységrendekkel jobban, mint bármilyen átnézeti kereső. A kijelzővel (ezt a nagy kijelzőre értem!) már több gondom akadt:
Egyrészt nem tudtam olyan szögből nézni a kijelzőt, hogy annak valamely részletét ne fedte volna részlegesen homály, másrészről a színhűséggel is voltak problémáim, bár ez kétségtelenül jobban adja vissza a színeket, mint a kereső. Érdekes módon a kijelző életre kel mihelyst a már elkészült képeket nagyítva nézzük. Ez a funkció egyébként – szerintem nagyon kell a digitális fényképezéshez, hiszen a kép élességét igazán csak ezen keresztül lehet jól megítélni. A menü navigáló gombjai jól eltaláltak, keresés közben is elérhetőek, jól használhatóak. A vakuról igazándiból nem tudok rosszat mondani, makró fotózáskor az objektív jó nagy részt kitakar a derítésből, de a hosszú optika ezzel jár…
Apropó makró: Alapvetően használható, bár nem a teljes Zoom tartományban, és néha elég sokat kell szöszölni, míg az automatika megtalálja a megfelelő fókuszt, de lehet vele boldogulni. Minden esetre, aki nagyon közeli makrókat akar fotózni, az ne ilyen gépet vegyen. Egyébként a gép legjobb része az optika! Egyrészről a 8X zoom igen nagy szabadságot enged, másrészről igen jó fényerővel dolgozik, és ez meg is látszik a képeken! Főleg az éjszakai képek lettek igen jók, úgyhogy távlati terveimben egy állvány beszerzését irányoztam elő, teljes összhangban a családi költségvetéssel.. (kell és KÉSZ!, na… ;)
Az elkészült képek minősége nem rossz, bár kicsit zöldes árnyalatú, ami lehet annak az oka is, hogy jobban érzékeny a különböző fényforrások milyenségére. Viszont a 4 MP felbontás nagyon kellemes nagyításokat enged. A gép 3 minőségben és 2 felbontásban tud rögzíteni képeket, ami szerintem bőven elég! Filmet 1 percig tud rögzíteni, de én nagyon ritkán használom ezt a lehetőséget. Ami viszont hiányzik, az a sorozatkép készítés! Érthetetlen miért hagyják ki ezt az opciót!
Ja, és egy érdekesség! Ha nem vízszintesen tartott géppel fotózom, hanem 90’-ban megdöntött módban, akkor a rögzített képet már helyesen adja vissza a kijelzőn! És ezt bármelyik irányba állítva megcsinálja! Lepadlóztam mikor erre rájöttem!
Összeségében: Nem bántam meg, hogy ismét HP gépet vettem! Sőt! Végre egy olyan gép amivel nagyon jó képeket lehet csinálni, de megadatik az egyéni beállítások öröme is, de a legfontosabb, hogy egy igazán használható gép ez a 850-es! Bátran ajánlom mindenkinek!!! Az ára pedig nem vészes…

#285 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 12:11

Tisztelt szakértők, lenne egy láma kérdésem:
Canon 2 megapixeles gépben gondolkodom, kell optikai zoom. A 2 jelölt a Powershot A40 és az A60. Melyik a jobb? Lehet hogy az én hülyeségem, de a gyártó oldalán nézegettem az adatokat és sok különbséget nem fedeztem fel a 2 gép között. Mezei usernak (mint nekem) mi a különbség a kettő között? Amit mondjuk ki is használnék...
Bocsi ha fárasztanálak benneteket, tudom ez hülye kérdés (látom itt repkednek a 4-5 megapixelek :) ) de nekem hobbifotózás céljából kellene csak...

[ 2003. május 05.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ]

#286 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 12:47

idézet:
Ezt írta Tillu:
Gyerekek!
Nemrégiben tettem szert egy HP 850 csodára,

.
.
.

A kereső ún. tükörreflexes-jellegű, egy mini kijelzővel, ami csak akkor kapcsol be, ha belenézünk! Szerintem ez
[/quote]

szia!

kongratulálok az új masinához, várjuk a képeket a másik témában! csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez alighanem EVF kereső és nem tükörreflexes. ekkor simán kiklónozzák a fő kereső képét egy kis LCD-re, ami sokkal kevesebbet fogyaszt. az előnye az, hogy általában az egész látómezőt lefedi, tehát amit látsz ott, az is kerül a kockára. a hátránya pedig az, hogy sötétben majdnem használhatatlan, mert azt látod, amit az optika. de egyébként nappal elvileg tényleg jobb, mint az átnéző.

üdv!
.
.
.

#287 Felhasználó inaktív   PodMAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 13:10

idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Tisztelt szakértők, lenne egy láma kérdésem:
Canon 2 megapixeles gépben gondolkodom, kell optikai zoom. A 2 jelölt a Powershot A40 és az A60. Melyik a jobb? Lehet hogy az én hülyeségem, de a gyártó oldalán nézegettem az adatokat és sok különbséget nem fedeztem fel a 2 gép között. Mezei usernak (mint nekem) mi a különbség a kettő között? Amit mondjuk ki is használnék...
Bocsi ha fárasztanálak benneteket, tudom ez hülye kérdés (látom itt repkednek a 4-5 megapixelek :) ) de nekem hobbifotózás céljából kellene csak...

[ 2003. május 05.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ahogy így elnézem az A60 az A40hez képest csak kisebb ráncfelvarráson esett át. Kisebb és könnyebb lett, de lényegi tulajdonságaiban nem változott. Ahogy olvastam a feature listát, nem találtam semmi kifogásolható dolgot. Kompakt kategóriában amit tudni kell azt mind tudja. És manuális beállítások terén is egész jó. Kezdő és hobbifotóst símán kiszolgál. Egyetlen kisebb hátránya a 2MPixel, de ezt az ára kompenzálja. Ha elég a 2MPixel (érdemesebb a 3) akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani az A60-at.

Üdv: PodMAN

#288 Felhasználó inaktív   Tillu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 13:25

Igen-igen tökéletesen igazad van, a kereső képe talán annyival jobb, mintha csak "tükörleflexes" lenne, hogy az elkészülz kép megjelenik rajta, de este valóban pixeles a képe és ezen az elektronika sem segít sokat

#289 Felhasználó inaktív   bekefiu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 15:25

Sziasztok!

most akarok venni egy canon a60 vagy a70-t!

A kettő között csak a mpixel a különbség?
Ha igen akkor az nem számít nekem első osztályú az 1600x1200!

Milyen elemet és milyen töltött vegyek hozzá!
Memóriát milyent vehetek (128 MB az mehet)

Válaszotokat előre is köszönöm!

#290 Felhasználó inaktív   bfg900 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 16:19

idézet:
Ezt írta bekefiu:
Sziasztok!

most akarok venni egy canon a60 vagy a70-t!

A kettő között csak a mpixel a különbség?
Ha igen akkor az nem számít nekem első osztályú az 1600x1200!

Milyen elemet és milyen töltött vegyek hozzá!
Memóriát milyent vehetek (128 MB az mehet)

Válaszotokat előre is köszönöm!
[/quote]

Ha jól tudom a megapixelen kívül csak pár apróságban külömböznek, pl hogy az a70 tud videt felvenni 640x480-ban is, meg pár ilyen dolog. Aksit a manual szerint csak NiMH-t érdemes beletenni. Nekem van 2 NiCd-m és nemtudom hogy merjek-e még 2 venni és azzal használni a gépet. Memóriát én 8k ért vettem -noname 128as- eddig baj nem volt vele és szerintem ez a minimum méretben. Egyébkéne pár tapasztalat az a70-ről (amellett hogy még mindíg nagyon szeretem):
-Rohadt nagy a torzítás a kép szélén. Szerintem túl nagy.
-Van benne zajszűrés 1.3 s expozíciós idő felett, ennek ellenére iso 400 ban még nem sikerült elfogadhatő képet se produkálnom. Persze lehet hogy csak a hozzáértés hiányzik.
-Lehet hogy csak engem zavar, de szerintem jobb lenne, ha a kikapcsolás után a manuális módben történt beállításokat elfelejtené. Tudom hogy én voltam a láma, de jópár képet csináltam, mire rájöttem, hogy előző este iso 400on felejtettem a gépet. Képzelhetitek a minőséget...
-az lcd és a környéke piszkosul karcolódik...
De mondom, amúgy rulz a gép.

[ 2003. május 05.: bfg900 szerkesztette a hozzászólást ]

#291 Felhasználó inaktív   Abbath 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 17:27

Az aksikkal van tapasztalat? Mert egyes gépekhez alkáli elemket adnak kettőt vagy négyet, másokhoz meg van NiMH és Li ion aksi is. Meg vannak feltölthető elemek is, szóval elég nagy a választék tápból, csak melyik lenne az amelyik a legjobban megéri. Az elemeket mindig cserélgetni kell és nem hiszem, hogy olyan olcsó lenne az ezekbe való elem. Az aksi biztos hosszú távon jobb, de ha azt ki kell cserélni egy idő után akkor az se olcsó mulatság. Szal erről léci írjon vki vmi tapasztalatot...
"Spirits rideth with the ones that know no fear
They are the Sons of Northern darkness..."

#292 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 18:45

idézet:
Ezt írta bfg900:
-Rohadt nagy a torzítás a kép szélén. Szerintem túl nagy
-Van benne zajszűrés 1.3 s expozíciós idő felett, ennek ellenére iso 400 ban még nem sikerült elfogadhatő képet se produkálnom. Persze lehet hogy csak a hozzáértés hiányzik.
-Lehet hogy csak engem zavar, de szerintem jobb lenne, ha a kikapcsolás után a manuális módben történt beállításokat elfelejtené. Tudom hogy én voltam a láma, de jópár képet csináltam, mire rájöttem, hogy előző este iso 400on felejtettem a gépet. Képzelhetitek a minőséget...
-az lcd és a környéke piszkosul karcolódik...
[/quote]

ezek tulképp minden olcsóbb(?) gépre állnak, pl az én Fuji 602-mre is

torzítás a szélen: nem szabad elfelejteni, h valójában alig néhány mm-es, szupernagylátószögű objektívekről van szó
lehet, h a kisfilmes megfelelő 35 mm, de a valós gyújtótáv 8 mm. ebből pedig több dolog következik, egyik a torzítás (másik a szokottnál nagyobb mélységélesség)
ha lehet, érdemes kerülni a nagylátószöget, ill minél szűkebb blendét használni, akkor kevésbé zavaró

a zaj a kisméretű CCD-ből következik
a profi gépeknek jóval nagyobb érzékelője van, és a Fuji SCCD-je egyik fontos jellemzője is a megnövelt érzékelő-sejt méret, s így kisebb zaj
ezzel együtt nagyobb érzékenységű módban minden gépre jellemző a zaj, legföljebb nem 400, hanem 800 v 1600-as módban
keress rá a "neatimage" szóra, s egy olyan (házi használatra free) programot találsz, ami pont erre van kihegyezve
nem egyszerűen vakon szűr, hanem előbb egy üres felületen megtaníthatod neki a kamerára jellemző saját zajt, amit így nagyon hatékonyan szed majd le, anélkül, h közben komolyan csökkennének a részletek

a minőséget csökkentő módokra általában figyelmeztetnek a gépek a keresőben vmiképp (a Fuji pl "ISO" ikonnal)

LCD védőt külföldön lehet beszerezni, de igazából nem tartom fontosnak: használat után úgyis azonnal táskába rakom vissza

#293 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 18:47

idézet:
Ezt írta Abbath:
Az aksi biztos hosszú távon jobb, de ha azt ki kell cserélni egy idő után akkor az se olcsó mulatság[/quote]

ezért ideális az a gép, amelyik AA-s ceruzaelemkkel működik: ilyen akkukból egy készlet 2Ah-s már 4 ezer alatt is hozzáférhető

#294 Felhasználó inaktív   PodMAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 20:43

idézet:
Ezt írta Degeczi:

ezért ideális az a gép, amelyik AA-s ceruzaelemkkel működik: ilyen akkukból egy készlet 2Ah-s már 4 ezer alatt is hozzáférhető
[/quote]

Pontosan. Én ezértis nem vettem Nikon gépet, mert a pótaksi 20eFt lett volna. A mostani Olympushoz a 4db 2000mAh Ansmann aksi+ 8órás töltő 6eFtba került. Ez sem kis szempont.

#295 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 20:51

Na meglett végre az A60-asom. Valaki kérdezte, hogy mi a különbség az A40 és A60 között. Asszem elég jól rálátok a dologra, mert két ismerősnek is van A40. Az a60-ban sokkal több manuális beállítási lehetőség van (shutter priority, aperture priority, manual focus, stb) + 5 pontos fokusz, nem 3 és még asszem van pár.
A tapasztalatom annyi negatívum van eddig (bár lehet én vagyok a béna), de azok a területek ahová fokuszál a gép ott tűéles, de ahová már nem ott mintha bemozdulna a kép fényképezés közben. Erről esetleg valaki?

#296 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 21:00

idézet:
Ezt írta saen:
azok a területek ahová fokuszál a gép ott tűéles, de ahová már nem ott mintha bemozdulna a kép fényképezés közben[/quote]

minta?
mertha csak [url="http://"http://www.extra.hu/degeczi/20030501_187.JPG"]efféle[/url], fölső sarkokban erős életlenség zavar, azon szűkebb rekesz sokat enyhít (ill. persze a hosszabb fókusztáv)

#297 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 21:14

idézet:
Ezt írta Degeczi:

a zaj a kisméretű CCD-ből következik
a profi gépeknek jóval nagyobb érzékelője van, és a Fuji SCCD-je egyik fontos jellemzője is a megnövelt érzékelő-sejt méret, s így kisebb zaj
[/quote]

A képzaj és a CCD mérete nem igazán kapcsolahó össze, a hőmérséklet a CCD és az azt vezérlő elektronika minősége viszont annál inkább befolyásolja.
Ha belegondolsz a profi gépek "nagyobb" CCD-jén jóval több érzékelő-sejt (képpont) csücsül így az érzékelő-sejt mérete nemhogy nagyobb de jóval kisebb is lehet...
A Fuji SCCD (I-III) generációinál az érzékelők hagyományos bayer-pattern elrendezés heyett méhsejt-szerű elrendezésben csücsülnek, méretük nem nagyobb mint a hagyományos éezékelőké.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#298 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 21:25

idézet:
Ezt írta Degeczi:

minta?
mertha csak [url="http://"http://www.extra.hu/degeczi/20030501_187.JPG"]efféle[/url], fölső sarkokban erős életlenség zavar, azon szűkebb rekesz sokat enyhít (ill. persze a hosszabb fókusztáv)
[/quote]

Valami ilyesmi, köszi a segítséget ;-)

#299 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 21:33

idézet:
Ezt írta Szabcsi:
A képzaj és a CCD mérete nem igazán kapcsolahó össze, a hőmérséklet a CCD és az azt vezérlő elektronika minősége viszont annál inkább befolyásolja.
Ha belegondolsz a profi gépek "nagyobb" CCD-jén jóval több érzékelő-sejt (képpont) csücsül így az érzékelő-sejt mérete nemhogy nagyobb de jóval kisebb is lehet...
A Fuji SCCD (I-III) generációinál az érzékelők hagyományos bayer-pattern elrendezés heyett méhsejt-szerű elrendezésben csücsülnek, méretük nem nagyobb mint a hagyományos éezékelőké.
[/quote]

több mindenben tévedsz, érdemes [url="http://"http://webpages.charter.net/bbiggers/DCExperiments/html/hot_pixels.html#"]ezt az oldalt[/url] alaposan átolvasni, sok minden kiderül róla
csak kivonatosan: mivel egy otthoni gép CCD mérete alig néhány mm, azon egyetlen sejt pár mikron nagyságú, így akár alig néhány száz elektron az, amit adott esetben érzékelni kell(ene, zaj nélkül)
egy profi SLR kamerán nemhogy nem kisebb (a fölbontásuk nem okvetlenül nagyobb, a CCD mérete azonban mindig), de akár tízszer ekkora egy-egy sejt mérete - nem csoda, h sokkal kisebb a zajuk!

a Fuji megoldás lényege pedig éppen az, h bár a teljes CCD mérete nem nagy, azon belül egy-egy nyolcszögletű méhsejt felülete nagyobb, mint egy hagyományos CCD négyzet alakú érzékelője

[ 2003. május 30.: Degeczi szerkesztette a hozzászólást ]

#300 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 05. 21:38

idézet:
Ezt írta donphobos:
[QB][/QB][/quote]
viszont KCS :D
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.