Beszéljünk magyarul? És a kiejtés?
Elküldve: 2013. 03. 08. 11:44
Idézet: gazdi - Dátum: 2013. 03. 01. 14:35
Még mindig nem haladok a designnal, aztán mindig csúcsik a projekt, de csak részben. Egy csomó cikk készen van, esetleg némelyikbe még kell illusztratív példa. Egy kis részét már elsütöttem itt is Dextrose-nak. Bár lehet azt fogom csinálni, hogy addig befogom a féiszbuk profilomat és átmenetileg blogolok oda, neked meg adok elérhetőséget. Úgyis te és Sipi vagytok az egyetlen legények, kik talpon maradtak e vidéken, két hűséges emberem.
Miről olvasnátok szívesen?
Milyen nyelv, melyik témája legyen? Lehetőleg valami általánosabb tanulságú téma legyen (egy gyakoribb hang, komplett jelenség, akcentus, vagy tanulási, kezelési, gyakorlási módszer, nem csak kiejtés, de akár nyelvtanulás területén), mert én ugyan írok nektek specifikusabb témáról is, mint pl. hogyan ejtjük japánul Kischgutczie Illeés nevét, csak abból nem lehet profitálni.
Mostanában különben az énekelve beszélés (ez nem egyenlő a beszélve énekléssel, azaz az operában használt recitálással, vagy esetleg rapeléssel, sem a papi kántálással) témakörét gyúrom, elég tanulságos így gyakorolni az idegen nyelvek kiejtését, egyből pozitívabb/magasabb/profibb dimenzióba tolódik át tőle a beszéd, nem lesz laposan monoton-magyaros! Eddig elég jók vele a tapasztalataim. Kár, hogy erre nem jöttem rá korábban, csak pár napja, kilassított spanyol hangfelvételek utánzása alapján, de azért segített benne A Mehikoi fedőnevű, spanyolbolond bloggerelvtárs is.
Különben mostanában eléggé mozgatja a fantáziámat a rappelés is, de azon még nem nagyon találtam fogást.
Elküldve: 2013. 03. 17. 14:13

Elküldve: 2013. 03. 17. 22:04
Idézet: debaj - Dátum: 2013. 03. 17. 15:51
Nekem fontos, mert majd saját tárhelyre áttéve a végleges designt, meg PHP-s blogmotort referenciamunkának is szánom, csak sose durálom neki magam rendesen. A tartalom az azért nem olyan fontos, akármilyen furcsának is tűnhet, mert egy nagyon-nagyon szűk kört kivéve lófasz sem nagyon fogja olvasni, ahogy a többi hasonló oldal sem valami népszerű. babb bbab babba babb-zhatnék is akár ennyi erővel. Sokáig azon tanakodtam, hogy szinte 0 érdeklődés mellett érdemes-e egyáltalán valamit is elindítani, de aztán arra jutottam, hogy ártani nem árthat, meg volt már néhány ember más oldalakon is, akik nyúztak, hogy hol van már. Már kész van vagy 40 cikk, fokozatosan teszem ki őket.
Egyébként a blog az első napján várakozáson felül duplán teljesített, mind hozzászólásban, mind látogatottságban, pláne úgy, hogy még laikusoknak is érdekes tartalom, csábító újdonság nincs kint. Sok éve bejáratott kiejtési és nyelvtanulási oldalak nem hoznak többet, vagy ennyit sem, pláne ha csak magyarok. Még a nemzetközi, angol nyelvűek sem annyira hű de forgalmasabbak, annak ellenére, hogy azok is csak max. 10x látogatottabbak, de itt most kicsi, 30 körüli tételeket szorzunk 10-zel, meg nemzetközi oldalaknál nem potom 11 millió magyar anyanyelvűből kerül ki a célközönség, hanem 7,1 milliárd mindenféle ember. Persze utóbbiból lejönnek a netelérés nélküliek, ezeknek eleve részhalmaza az analfabéták és az angolul egyáltalán nem tudók.
Szerkesztette: Raynes 2013. 03. 17. 22:05 -kor
Elküldve: 2013. 03. 18. 20:49
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 03. 08. 11:44
Milyen nyelv, melyik témája legyen? Lehetőleg valami általánosabb tanulságú téma legyen (egy gyakoribb hang, komplett jelenség, akcentus, vagy tanulási, kezelési, gyakorlási módszer, nem csak kiejtés, de akár nyelvtanulás területén), mert én ugyan írok nektek specifikusabb témáról is, mint pl. hogyan ejtjük japánul Kischgutczie Illeés nevét, csak abból nem lehet profitálni.
Klasszikus problema, amikor a szerzot magasabb szintu kerdesek foglalkoztatjak, mint az atlagolvasot.
En pl. szivesen olvasnek (kiejtes teren) kvazi kezdoknek szolo tanulasi-gyakorlasi technikakat, ezeket osszeszedni es leirni viszont talan unalmas feladvany.
De lehetne akar tageken keresztuk vezetni egy altalanos es egy halado szekciot, ahol szetvalhatna az, amit a plebs olvasna es ami teged foglalkoztat.
Elküldve: 2013. 03. 18. 22:01
Idézet: gazdi - Dátum: 2013. 03. 18. 20:49
Klasszikus problema, amikor a szerzot magasabb szintu kerdesek foglalkoztatjak, mint az atlagolvasot.
En pl. szivesen olvasnek (kiejtes teren) kvazi kezdoknek szolo tanulasi-gyakorlasi technikakat, ezeket osszeszedni es leirni viszont talan unalmas feladvany.
De lehetne akar tageken keresztuk vezetni egy altalanos es egy halado szekciot, ahol szetvalhatna az, amit a plebs olvasna es ami teged foglalkoztat.
Azért írtam, hogy lehetőleg, és nem azt, hogy mindenképpen. Írok én végül is specifikus témáról is, ha téged vagy az olvasót tényleg az érdekli, és tényleg vissza is jelez, hogy megpróbálta, ment-e neki vagy nem. Ugyanis nem jótékonyságból, meg villogásból teszem ki a netre az infót ingyen, hanem hogy visszajelzést kapjak, tökéletesítsek a módszereken.
Haladó és laikus szekció is lesz, utóbbiban lesz a cikkek többsége, az előbbieknek csak pár cikket írok csalogatónak.
Eddig ebben a topikban is próbáltam alap hangokról, technikákról írni, ilyesmi lesz a blogon is. Most pl. holnap egy olyan cikket teszek ki kipofozva, amit itt Dextrose-nak is betettem már: a pösze sz-hangról. Kicsit javítottam a szövegezést, meg tettem bele több videót, meg mp3 hangmintát, de a lényeg változatlan. Ez pl. egy baromi alap hang az angolban és az európai szabvány spanyolban és a nyelvtanulók, nyelvtanárok nem szokták tudni kimondani, és tényleg a 0-ról írom le lépésenként, hogy laikus is ki tudja mondani, gyakorolni. Persze ha nem ilyesmire gondoltál, írd meg, ebben a topikban és a blogon is kérhetsz témát (a blogon nem kell regelni sem, hogy hozzászólj). Bármit lehet kérni, még akár, mit tudom én ószuahéli krákogási technikákat is, csak mondjuk egy ilyen témánál, mivel nem értek hozzá, nekem is utána kell nézni, az meg idő, és így később tudok rá válaszolni.
Egyelőre még csak egy suta bemutatkozásos cikk van kint, meg egy pont nem laikusoknak szóló, de ez utóbbi csak véletlen, hogy a blog regisztrációjának napján épp ezt írtam meg frissében, aznap az került terítékre egy másik oldalon folyó vita kapcsán.
Próbálkoztam hasonlóval a gyakorikerdesek pont hu-n is (kiejtési, beszédhiba-javítási módszerek, nyelvtanulási technikák), csak ott hiába van forgalom, meg több érdekes kérdés, elég sok a 12-15 éves kis pöcs, besír egy kérdéssel, ami igazából nem is érdekli, én válaszolok neki részletesen, aztán vissza sem jelentkezik, hogy tudott-e vele valamit kezdeni, vagy hogy esetleg nem ért valamit, vagy mi nem megy. Ez még a jobbik eset, mert van egy csomó hálátlan törpevízmű, aki azt "reagálja" rá, hogy mivel meredek és hihetetlen a pubertás kis lelkivilágának, naiv világképének, amit írok, szépen anonim módon lepontoz a picsába. Nem írja ám, hogy mivel nem ért egyet, nem gondolja át a válaszom, hanem gerinctelen és sumák módon lepontoz szép csöndben, mintha nem venném észre.
Elküldve: 2013. 06. 08. 22:37
A Mary-marry-merry esetén meg köztudott, hogy a legtöbb helyen egyformán ejtik Usákiában, és Kanadisztánban, de meglepő, hogy szinte az egész térkép ennyire vörös. Kíváncsi lettem volna rá, de nem volt a térképen a legklasszikusabb felosztás a cot-caught típusú szópárok összemosása.
Mondjuk vannak hasonló weboldalak, ahol kérdőívet kell kitölteni, hogy mit hogyan ejtenél, a végén meg kiértékelődik. A legtöbb oldal azt hozta ki, hogy nyugati-délnyugati államból származok (California, Nevada, Arizona), vagy csak azt írják, hogy "West" vagy "Western", és valóban, ott helyben lebukok... csak pár ezer km-t lőttek mellé

Egyébként vannak még hasonló térképes oldalak, itt (ez különösen jó, mert hangminták is vannak) és itt. Nem mintha ez sokakat érdekelne, itthon senki nem nagyon tanul amerikai angolt, elég egzotikus (noha filmekből, tévéből, játékokból, netről meg mindenki ezt ismeri, már-már közunásig), nálunk mindenhol a presztízsbritet erőltetik. Illetve ha van kedve valakinek, tölthet ki ilyen kiértékelős, amerikai kérdőíveket: ezt vagy ezt, esetleg ezt. Kinek mi jön ki? Akiről megtudom, hogy nem jó amerikai hazafi, kap a pofájára, előre szólok

Meg mondjuk még az észak-amerikai kontinens angol nyelvjárásai nem olyan izgalmasak, kicsik, technikaiak a különbségek, relatíve egyformán beszélnek, hasonlóképp az asztrál, új-zélandi sem hoz olyan nagy izgalmakat. Ezek amolyan gyógyangolok kisegítősöknek és kezdő angolosoknak. Az angol angol, na az igen, az való a kemény harcosoknak, ott arrébb mész 20 km-eket, beérsz mindig egy másik faluba, és akkora akcentusváltás van, hogy még a született angolok sem értik egymást, a szerencsétlen külföldi pedig nem az, hogy nem ért semmit, de még az sem jön le neki, hogy amit pofáznak hozzá, az angol akart lenni egyáltalán valamikor is, akár csak leánykori nevén is valaha. Ugyanez az skótra, írre, walesire, durván meredek tud lenni, még nagyon haladó angolosok töke is beleizzad, mire 1-1 fontosabb szót kiértenek belőle. Mazohistáknak viszont minden mennyiségben ajánlott.
Elküldve: 2013. 07. 21. 15:36
Szóval azt kéne kiejteni, hogy "rájt" (rövid á-val, mint a lájk, bájt, montenbájk, májkrém, vagy a bűbájt szavakban). Az aláhúzott r-t viszont úgy, hogy a nyelv hegyét eleve be kéne készíteni a magyar r-re, azaz a hegye érjen neki a szájpadlásnak, majd ebből a pozícióból kéne ejteni, szép lassan, óvatosan, egyenletesen elhúzni, hogy a hegye ne perdüljön meg egyszer sem, hogy szépen folyjon át a kiejtése á-ba, innen folytatni a szó többi részével a kiejtést. Szóval az aláhúzott r amolyan fél-r lenne csak, az r-nek a második felét ejtjük, azt is lassan és óvatosan elhúzva.
A kérdés az lenne, hogy kinek sikerül ezt így teljesíteni, kb. hány perc alatt, illetve hogy mennyire találjátok nehéznek és hogyan tetszik a hangzása, mennyivel angolosabb a simán mondott, hagyományos, egész r-rel ejtett "rájt"-hoz képest. Elvileg nem kéne valami nehéznek lennie, csak statisztikai adatokat gyűjtök a teljesítés könnyűségéről és sikeréről.
Elküldve: 2013. 07. 21. 16:50
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 07. 21. 16:36
Szóval azt kéne kiejteni, hogy "rájt" (rövid á-val, mint a lájk, bájt, montenbájk, májkrém, vagy a bűbájt szavakban).
...
A kérdés az lenne, hogy kinek sikerül ezt így teljesíteni, kb. hány perc alatt, illetve hogy mennyire találjátok nehéznek és hogyan tetszik a hangzása, mennyivel angolosabb a simán mondott, hagyományos, egész r-rel ejtett "rájt"-hoz képest. Elvileg nem kéne valami nehéznek lennie, csak statisztikai adatokat gyűjtök a teljesítés könnyűségéről és sikeréről.
Nem tűnik nehéznek, szinte rögtön, második-harmadik próbálozásra összejött.
(Szóval, vagy istenadta tehetségem van, vagy nem azt művelem, amit kértél...).
Hogy mennyire angolos, mennyire nem, nem tudom megítélni.
Elküldve: 2013. 07. 21. 17:37

Szerkesztette: Raynes 2013. 07. 21. 17:41 -kor
Elküldve: 2013. 07. 29. 15:58

(='.'=)
(")_(") r2r ty
Elküldve: 2013. 07. 29. 17:01
Idézet: r2r - Dátum: 2013. 07. 29. 16:58

Ezt most úgy általában írod, vagy erre a rövid kísérletre? Egyébként és sem pörgetem, csak tompán perdül egyetlen egyszer, akkor is, ha hosszú r-ről van szó, mint a forró szóban. A hosszan, erősen pergetős r-t egy kicsit régiesnek, színpadiasnak érzem, bár a bemondók erőltetni szokták tv-ben, rádióban. Erősebben pergetni az szokta, aki tényleg csak a nyelv leghegyével ejti, de a magyarok többsége a nyelv hegye feletti kis területtel ejti (még ezt is nyelvhegynek érezni, pedig nem az), tompább lesz tőle, meg kizárja a többes pörgetést. A kísérlet szempontjából mindegy, csak egyet se perdüljön.
FaJkasházynak biztos menne

Elküldve: 2013. 08. 05. 13:26
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 07. 21. 16:36
"rájt"
Gyorsan ment. Tiszta, szaraz, biztonsagos erzes, arrol meg fogalmam sincs, hogy mennyire angolos.

Kicsit l-es hangzasa lett, aztan elolvastam a blogbejegyzesedet rola. Fasza.

Elküldve: 2013. 08. 05. 14:25

Ez még nem az eredeti angol r, amivel a blogom bejegyzése foglalkozik. Ez a fél-r-res megoldás csak egy magyaros, de jó közelítése. Valóban, kicsit l-re hajaz, de az eredeti angol megfelelője is arra hasonlít. Mintha egyfajta selypítő r-t kereszteznének az l-lel. Csak ennél a magyaros közelítésnél hozzáér a szájpadláshoz a nyelv hegye vagy hegye feletti kis területe, míg az eredeti angol megfelelőjénél nem. Az eredeti angol megfelelőjét viszont lehet tekinteni egy negyed részig ejtett magyar r-nek is.
Egész r-rel úgy kell ejteni, hogy hirtelen odapattan egyet, egyet megpördül a szájpadlásodon a nyelv hegye vagy hegye feletti terület (nyelvhegynek érezheted ezt is, de nem az).
Elküldve: 2014. 09. 12. 15:45

Ejtsünk hosszan egy nagyon hosszú ő-t, elég sokáig, amíg csak bírjuk levegővel. Közben pedig a nyelvünk jobb és bal oldalával/szélével próbáljuk megérinteni a felső fogsort két oldalon.
Másik. Utánozzuk Meggyesyt, hosszan ő-zzünk úgy, mintha nem tudnánk mit akarunk mondani, ez az ő-hang másmilyen (van egy kis a/á-s beütése). Miközben ezt ejtjük nagyon hosszan, próbáljuk meg közben szintén a nyelvünk jobb és bal oldalával/szélével próbáljuk megérinteni a felső fogsort két oldalon.
Kinek sikerülnek a fentiek, és mi róla a benyomás? Mire hasonlít, milyen az érzés és a hangzás?
Elküldve: 2014. 10. 06. 11:13
Idézet: Raynes - Dátum: 2014. 09. 12. 16:45

Ejtsünk hosszan egy nagyon hosszú ő-t, elég sokáig, amíg csak bírjuk levegővel. Közben pedig a nyelvünk jobb és bal oldalával/szélével próbáljuk megérinteni a felső fogsort két oldalon.
Másik. Utánozzuk Meggyesyt, hosszan ő-zzünk úgy, mintha nem tudnánk mit akarunk mondani, ez az ő-hang másmilyen (van egy kis a/á-s beütése). Miközben ezt ejtjük nagyon hosszan, próbáljuk meg közben szintén a nyelvünk jobb és bal oldalával/szélével próbáljuk megérinteni a felső fogsort két oldalon.
Kinek sikerülnek a fentiek, és mi róla a benyomás? Mire hasonlít, milyen az érzés és a hangzás?
Furat fogok mondani, mintha mar nem tisztan maganhangzo lenne. Van benne valami L-es (pedig persze egesz mashogy all a nyelv es a szaj). Almos hang.
Vagy en vagyok almos, es megint nem azt csinaltam, amit kertel.

Szerkesztette: gazdi 2014. 10. 06. 11:13 -kor
Elküldve: 2014. 10. 10. 18:21
Idézet: gazdi - Dátum: 2014. 10. 06. 12:13
Vagy en vagyok almos, es megint nem azt csinaltam, amit kertel.

A leírásod alapján jól csináltad, bár nem jutottál el a 100%-os eredményig, ameddig én vártam, de lehet ebből a leírásból odáig nem is lehet jutni. Rendes vagy, hogy megpróbáltad, kár, hogy csak te voltál hajlandó próbálkozni vele.
Valóban, tompa, mély színezetű, álmos hangnak kéne lennie. Ha pontos a kiindulópontom, akkor némi morgásos jelleggel is kéne bírnia, de ezt soha nem fogom megtudni, mivel ahhoz egy csomó embernek ki kéne próbálni.a
Elküldve: 2014. 12. 08. 13:07
Az angol world szóban:
1. az r-t ejtem, de az l-t nem, azaz word-ként hangzik
2. az r-t és az l-t is ejtem, úgy, hogy a szó egy szótagos marad
3. az r-t és az l-t is ejtem, úgy, hogy a szó két szótagos lesz (az r és l közé egy ö vagy ö-szerű hang ékelődik be, ezzel a szó törést szenved)
4. az r-t nem ejtem, de az l-t igen
5. az r-t nem ejtem, az l helyett pedig valamilyen magánhangzót ejtek.
Elég csak a szavazat számát írni. Nem számítok túl sok válaszra, de kíváncsi vagyok, hogy mi jön ki. A nagyon szorgalmasak a szavazást ráhúzhatják a girl szóra is, azaz pl. world-1, girl-2, de ilyenről álmodni sem merek. Persze hogy a hóhér se unatkozzon, a jegyzőkönyv kedvéért az én válaszaim: world-3, girl-3, persze ez nem jelenti azt, hogy ez a jó válasz, és csak így helyes vagy ilyesmi.