HWSW Informatikai Kerekasztal: Vállalkozás, amit megéri elindítani - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vállalkozás, amit megéri elindítani Ötletek, költségek Értékeld a témát: -----

#2381 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:44

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:26

videórögzítéssel és (főleg) utómunkával foglalkozom, és érzésem szerint nem árthat, ha rendes saját számlát tudok adni :D meg lehet, hogy hülye vagyok, de nem is tartom korrektnek a dolgok teljesen feketén intézését.

de ez bzmg betegesen drága és bonyolult :( kezd az az érzésem támadni hogy egy kicsi offshore cég is egyszerűbb ennél.

Hát ezt a területet most nem tudom felbecsülni, azt kell eldöntened mennyi költséged lesz ezzel. Ha nem tudsz havonta sok - a te tevékenységedben elszámolható- költségszámlát összegyűjteni, akkor -mivel kezdőként nem választhatnál EVA-t- az átalányadózás marad.

E szerint: Összes bevétel mínusz 40 % "költséghányad" = jövedelem > ez után kellene adózni (SZJA sáv szerint).

Mondjuk a "videórögzítés és utómunka" címszó alatt nem tudom mi lenne elszámolható, illetve mennyi költséged lenne papíron (ha az eszközök már megvannak)? Tipikusan "szellemi" területnek tűnik.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 11:48 -kor

#2382 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:48

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:26

kezd az az érzésem támadni hogy egy kicsi offshore cég is egyszerűbb ennél.

Tudja a fene. Aztán majd júzered nem tud ÁFÁt visszaigényelni, vagy semmi fogalmunk nincs róla, miképpen működik a dolog? Nem hinném, hogy egy tipikus angliai könyvelés, meg ügyvéd, estébé ennyiért hajlandó nekilátni, meg mindig van buktatója, kis pályázat, szerződés, izébigyó, amibe majd idehaza is belefutsz, mert nekem lassan 10 évnyi kavarás után is jönnek meglepetések.

Aztán az elszámolható dolgok ugyanígy, BKV bérlet, villany, iroda, üdülési csekk, jutalékok, vaskereskedés, estébé.

Offshoreban én is gondolkoztam, de a manapság divatos szlovákiai biznisz is olyan, mint a mendemonda, magyar körülmények közt pillanat alatt lehetne könyvelőt váltani, mindenki ismer legalább hármat, én is melózom legalább 3-nak, de tökéletes nincs.

Odakint meg kapsz egy 200k-s büntetést, aztán akkor mihez kezdesz, kit kérdezel meg, hogy nomivan?
Make love not Wor.

#2383 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:50

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:44

Mondjuk a "videórögzítés és utómunka" címszó alatt nem tudom mi lenne elszámolható, illetve mennyi költséged lenne papíron (ha az eszközök már megvannak)? Tipikusan "szellemi" területnek tűnik.

Sokminden. Eleve minden videós cucc, a komplett stúdióig, legfeljebb bírd megmutatni. Kamerák, estébé, itt azért az elszámolható cucc hamar üti a milliós nagyságrendeket, meg folyamatosan.
Make love not Wor.

#2384 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:51

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:16

Ez nagyon sokmindentől függ, de sacc/kb számolhatsz nettó nyereség 30%-ával. (Nyereség, nem bevétel!) Annyi nálad marad(hat) legálisan.

Az eva kb. erről szól.

Az EVA valóban erről szólna, csak sajna ő kezdőként nem választhatja. Viszont a 30% egy kicsit furcsa.

Számláz egyik hónapban mondjuk 300 ezret, ebből befizet 75 ezer EVA-t, meg befizeti a járulékot ~40 ezer, akkor marad 185 ezer Ft. Az nem 30%, de mondom nem ismerjük a költségeit.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 11:52 -kor

#2385 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:53

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:50

Sokminden. Eleve minden videós cucc, a komplett stúdióig, legfeljebb bírd megmutatni. Kamerák, estébé, itt azért az elszámolható cucc hamar üti a milliós nagyságrendeket, meg folyamatosan.

Tudom hogy drága, meg minden, de nem tudom milye van, és mik a célok :) Ha csak kazettákat vagy DVD lemezeket kell venni, meg esetleg autókázni a felvételekért valami jó kis lagziba, akkor az még nem túl sok költség. :) Persze bővülni mindig kell.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 11:53 -kor

#2386 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:54

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:11

Ezek a legfontosabbak!  Kezdő vállakozó azt sem tudja, hogyan kell számlát írni. Arról nem is beszélve, hogy áfát is kell fizetni (ha kell) meg bevallásokat is kell csinálni, stb. Meg ki fog helyette számolni?

Pár magánembertől hallottam, hogy nem bonyolult, megmutatták, miképpen kell, csinálom magamnak. Aztán meglátjuk, mert nálam könyvelés szól a jogszabályi változásokról, mert most pld. változnak a TEÁOR számok, ez szintén ügyvéd/cégbíróság kombóval jár, de nekem elég homályos. Csak valamit kitaláltak, ami sokba kerül :-)

Aztán ha nem fórumozik az ember, meg olvasgat napi APEH-es izét, akkor volt ÁFA változás, ezazamaz, amit elvileg könyvelés tud, szól, vagy önállóan csinálja. Azt is, hogy decemberben feltöltés van, esetleg dobjunk ki számlát, hogy ne legyen visszaigénylés, vagy ha egyik havi kiadás túl sok, akkor a melót is igyekezzem abban megcsinálni, hogy a bevétel is oda számolódjon. Meg ahány név a naptárban.
Make love not Wor.

#2387 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:57

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:54

Pár magánembertől hallottam, hogy nem bonyolult, megmutatták, miképpen kell, csinálom magamnak. Aztán meglátjuk, mert nálam könyvelés szól a jogszabályi változásokról, mert most pld. változnak a TEÁOR számok, ez szintén ügyvéd/cégbíróság kombóval jár, de nekem elég homályos. Csak valamit kitaláltak, ami sokba kerül :-)
[...]

Így van, nem túl válllalkozóbarát országban élünk. A TEÁOR változás meg tipikusan szívózás. :) Gazdasági társasághoz meg tényleg elkél a könyvelő.

#2388 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:58

lagzi nem játszik :Đ

hát, kamerát nem volna hülyeség venni néha, meg bérbeadni, hobbiból szoktam fényképezni, akár az iléyesmi beszerzések is játszhatnak, bár tartok tőle, hogy külföldről behozva még a nettónál is olcsóbbak :omg:

tényleg, küldöldi vásárlás költsége is leírható?

ja meg persze megesik, hogy egyik hónapban keresek soksok pénzt, másikban meg lábat lógatok, akkor mondjuk célszerű a számlákat szétosztani?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2389 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:04

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:58

lagzi nem játszik :Đ
hát, kamerát nem volna hülyeség venni néha, meg bérbeadni, hobbiból szoktam fényképezni, akár az iléyesmi beszerzések is játszhatnak, bár tartok tőle, hogy külföldről behozva még a nettónál is olcsóbbak :omg:
ja meg persze megesik, hogy egyik hónapban keresek soksok pénzt, másikban meg lábat lógatok, akkor mondjuk célszerű a számlákat szétosztani?

Akkor neked mindenképpen a rendes vállalkozói jövedelem utáni adózás lenne a megfelelő, mivel lenne Ft-értékben sok leírható számlád.

További kérdések:
Igen, igen. :)

Ne feledd, ha 1 Ft árbevételed sincs, járulékokat akkor is be kell fizetni havonta.

#2390 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:13

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:53

Ha csak kazettákat vagy DVD lemezeket kell venni, meg esetleg autókázni a felvételekért valami jó kis lagziba, akkor az még nem túl sok költség. :) Persze bővülni mindig kell.

Lagzis ismerősöknek ott vannak az asztali DV cuccok, régi Hi8-asok, most meg a városnak csinálnak VHSekről digizett doksifilmet, szkennelt fotókkal, színes nyomtatott DVDvel, borítóval kis példányszámban. A 8-as filmes kamerás anyagokat már ők is kiadják bérbe, de DVDfelvevők azok defaultok, aztán manapság mindenki a HDre izgul, pótakkuk, lámpák, ernyők, effektek, videó/hang pultok, backupHDD-k, storage, satöbbik.

Szép lassan vissza lehet tenni azt a pénzt bármibe, aztán ha sokmindenhez ért az ember, akkor bármibe bele tud fogni, amihez van cucc, meg több pénzt ígérnek, mint az esküvőért.
Make love not Wor.

#2391 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:19

bár tartok tőle, hogy külföldről behozva még a nettónál is olcsóbbak :omg:

Le hát. Vasat, szoftvert, minden vackot veszek. Külföldi számlázás kicsit trükkösebb, de pgyafi is megoldotta, kerekíteni kell felfelé ezerrel, akkor kicsi lesz a meglepetés, meg 1 nappal később kell megírni, hogy az előző napi valutaárfolyam tuti legyen, ha APEH visszalesi :-)

Én céges kártyával veszem az ilyeneket, adom is el, bérbe is, meg használom is. Néha 1-1 céggel megy a box, hogy nincs bizonylat, vagy papír nélkül fizetnek be a céges számlámra, akkor azt megoldják, mert kp befiz/kp kifiz, téves utalás, aztán ja. De működik.
Make love not Wor.

#2392 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:22

egyik hónapban keresek soksok pénzt, másikban meg lábat lógatok, akkor mondjuk célszerű a számlákat szétosztani?

Ez az amit midnen könyvelés másképp mondd.

Elsőre nyilván nem vagy havi bevalló, tehát majdnem mindegy. Osztogatn inálam azért szoktak, hogy legyen egyensúly, egyik hónapban geci sok visszaigénylés az nem jó, mert akkor ellenőrizhetnek, másik hónapban geci sokat nekem kiadni a kezem közül szintén nem egészséges. Ezért van a sakkozás.

De ne feledd, havi járulékot akkor is tejelni kell, ha nincs 1 szem bit bevételed sem. Aztán időnként jönnek az iparűzési adók vagy mik, az a nagy trükk.
Make love not Wor.

#2393 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:40

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:50

legfeljebb bírd megmutatni.

:eek:

ilyen van, hogy mutassam meg a két hónappal ezelőtti számlán szereplő hdv beírót?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2394 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:44

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 13:40

ilyen van, hogy mutassam meg a két hónappal ezelőtti számlán szereplő hdv beírót?

Na azért az ilyen "mutasd meg a tárgyi eszközeidet" móka igen ritka, de elvben célzott ellenőrzésnél elképzelhető (számviteli szabályok betartása). Bár mostanában az APEH az ÁFA-ra és a járulékokra (valamint a társasági adó kiszámítására) izgul inkább.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 12:44 -kor

#2395 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 13:24

Ritka dolog, de átfogónál bármi előfordulhat. Bár előbb találnak másban hibát, most inkább az szja, meg egyéb bevallott dolgokat hajtják be, de nagyon, vagy aki nem vallott be, annak másznak a nyakára. Átfogót láttam már cégnél, ott ugye meglesik a tárgyi eszközt, ha van saját felhasználásra 17 laptopod, akkor kaphatsz a fejedre, mert többiek ezt szokták "okosba ÁFA nélkül" eladni a mindenkinek. Nekem ebből fogyóeszköz van, vagy családban adok el papír nélkül, aztán valamerre lepapírozom később, mikor 20 küvecscel olcsóbb lesz.

Bár elvileg nem szabadna olcsóbban adnom, mint vettem, de ha már hivataltól is bukok raj csomót, meg üveg boréárt melózta, akkor éppen elég, ha vasat+SW-t fizetik, én meg beszerz árban eladom.
Make love not Wor.

#2396 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 13:26

Ja, olyat láttam, hogy 5 évnyi számlát kompletten bekértek, aztán 1 karton ásványvízre meg doboz KVramegkérdezték, hogy ezt miért is vettük pontosan, meg mi is volt vele...
Make love not Wor.

#2397 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 13:52

Ha tárgyi eszköz lett (50e felett az lesz) akkor azt a tárgyi eszközök között nyilvántartani kell; mjad amortizálni,  és valahogy ki kell kerülnie a cégből egy idő után (pl. selejtezés).

#2398 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 14:13

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:39

Jah, az 50 ezret Zsul írta.

Számlázóprogramot tud használni, de számlát nem tud írni? LOL. :) Én is biztos több tízezres (?) kiadásba raknám bele magam kezdésnek, minthogy 600 Ft-ért vegyek egy számlatömböt, és megnézném hogy kell kitölteni és mi a kötelező tartalom.  Tudom, használjon Linuxot, meg valami ingyenes programot (ha van, passz).

Amúgy meg számlázóprogrammal is lehet szabálytalan számlát csinálni.

Teljesen máshogyan gondolkodunk, ne már hogy egy könyvelő mondja meg érdemes-e vállalkoznia, az hogy ÁFA-s meg ÁFA nélküli az meg a tervezett árbevételétől is függhet, ezt is a könyvelő "találja ki"?

Persze ha rögtön milliókat fog számlázni (4 millió felett, azaz azt hiszem idéntől már 5), miért ne, legyen ÁFA-s.

Egy bevallást megcsinálni nem nehéz (járulékokról havonta), ÁFA-t sem ördöngősség, ha nincsenek túl speciális dolgok (külföldi érdekeltség, import, export, stb.), azt én se vállalnám be.

- számlázó progi (win-es) 5-6eFt/év
- számlatömböt a legtöbb számlakiállító ma sem tudja helyesen kitölteni, pl.
      --->végösszeg áfa tartalma (ez szinte állandó, pedig 5. osztályos dolog)
      --->kihagy egy sort mert úgy szebb
      --->nem ír mennyiséget mert az felesleges
      --->áfa mentességnél nem írja rá, hogy milyen mentes
Gyakorlatilag minden 2. kézi számla rossz amit kapunk. Azt mehet a magyarázkodás...

Na ezeket számlázó programmal kevésbé tudja elrontani.

Igen, a könyvelő találja ki, hogy a vállakozónak hogyan lesz jobb. Könyvelő fogja megmondani, mit tud elsinkófálni, mennyi marad, milyen járulékok vannak -  és nem ilyen fórumokon kell tájékozódni.
A tervezett árbevételhez a kezdő vállalkozónak köze nem lesz, mivel nem tud tervezni mert nem  ért hozzá. Ezért van a könyvelő akinek elmondja a dolgát, hogy mit és hogyan képzel el, az meg megmondja így XFtod marad, így meg YFt.

#2399 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 14:45

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 15:13

- számlázó progi (win-es) 5-6eFt/év

De anniyért már jó is, meg upgrade. Első júzereim ennyiért vették a digiszámlát sok éve, aztán akinek kellett a kerekítés, az fizetett valami felárat, de van aki 4 éves verziót használ, mert műxik, 20-as ÁFÁt bele lehetett írni kézzel, semmi szopó.
Make love not Wor.

#2400 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 16:30

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 14:52

Ha tárgyi eszköz lett (50e felett az lesz) akkor azt a tárgyi eszközök között nyilvántartani kell; mjad amortizálni,  és valahogy ki kell kerülnie a cégből egy idő után (pl. selejtezés).

Nem attól tárgyi eszköz valami hogy 50 ezer Ft felett van, hanem attól hogy mennyi ideig szolgálja a vállalkozás működését.  Egy 30 ezer Ft-os fényképezőgép vagy egy 40 ezer Ft-os monitor is tárgyi eszköz például, mert nem megveszed és holnap kidobod vagy anyagként felhasználod, hanem évekig működik.

Amire te gondolsz, az a "nagy értékű tárgyi eszköz" , amúgy már évek óta 100 ezer. :) Erre valóban külön szabályok vannak számvitelileg (pl. a vállalkozás nem írhatja le egyben és szabályzatban kell leírni, hogy mennyi ideig használják, majd ennyi idő alatt is írható le költségként).

--------
Jó végülis egyetértek, bár azért a könyvelő (főleg ha akkor látja először) se fogja azt megmondani mennyi lesz az árbevétele, kapásból először mondjuk kisvállalkozónál nem szoktak ÁFA-val indítani.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 16:37 -kor

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.