idézet:
Ezt írta lameXpert:
Nincs összefüggés... közted és a gondolkodás között.
Magad ügyében azt csinálsz amit akarsz, másokat ne akarj hülyíteni. Amit sugallni akarsz, nem igaz.[/quote]
kedvesen személyeskedsz, de akkor légyszíves olyat idézz, ami azt támasztja alá, hogy ezek szerint köteles vagyok átadni a személyimet...
BSA-figyelmeztetés a könyvelőknek
Elküldve: 2003. 12. 15. 00:36
Elküldve: 2003. 12. 15. 01:22
idézet:
Ezt írta bullseye:
kedvesen személyeskedsz, de akkor légyszíves olyat idézz, ami azt támasztja alá, hogy ezek szerint köteles vagyok átadni a személyimet...[/quote]
"... Kezdõdik ott az ügy ugyebár, hogy valaki érvényes jegy vagy bérlet nélkül veszi igénybe a közlekedési vállalat szolgáltatásait. Ahhoz, hogy aztán ellenõrbe fusson, nem is kell igazán pechesnek lennie, hiszen a karszalagosok mostanában csapatostul szállják meg a metrót, a fõbb vagy a kiesõbb busz- és villamosvonalakat. A következõ lépés az a kérdés-felelet játék, amelynek során, ha a bliccelõ elég tájékozott vagy kellõképpen erõszakos, lerázhatja az ellenõrt. Mindenképpen jó tudni, hogy a BKV üzleti érdekeinek érvényesítését végzõ jegyvizsgálóknak semmiféle jogi felhatalmazásuk és lehetõségük nincs arra, hogy bárkitõl elkérjék a személyi igazolványt. Lényegében törvénysértést követnek el, mert az adatvédelmi törvény 6. paragrafus 1. bekezdése elõírja, hogy az érintettel az adat felvétele elõtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelezõ. Tekintettel arra, hogy kötelezõ adatszolgáltatást csak közérdekbõl lehet elrendelni, a bliccelõ azonosítása csak önkéntes alapon történhet. Tehát ha valaki megtagadja a személyi igazolvány átadását, azt a mai törvényi szabályozás szerint abszolút jogosan teszi, az ellenõrnek pedig egyetlen lehetõsége marad: rendõrt hívhat. Ez utóbbi macerás, mert nagy valószínûséggel állítható, nincs az a mazochista, aki ezt saját jól felfogott érdekébõl megvárja.
Komolyabb helyzet akkor áll elõ, ha az ellenõrök civil ruhás rendõrrel akcióznak. Ez az eset ugyanis már egész sor jogszabályt és törvényt érint, sok olyan kérdést vet fel, amit nem egyszerû megválaszolni. Kezdjük ott, hogy a bliccelõ megtagadja a személyi átadását, mire az ellenõr int az éppen a helyszínen tartózkodó rendõrnek. Ebben az esetben a rendõr akkor jár el jogszerûen, ha hitelt érdemlõen igazolja magát, azaz közli, hogy rendõr, és felmutatja igazolványát. Érdemes figyelni, mert megtörtént már, hogy az igazoltató csak egy kis plasztiklapot vett elõ, ami merõben szabálytalan a rendõrségi pléhcímerrel ellátott fekete bõrtok nélkül. Az adatokat igazoltató lapon kell rögzíteni, de ez az adatlap az 1994. évi XXXIV. törvény - amely a rendõrségrõl szól (Rtv.) - 24. paragrafusa rendelkezései szerint a helyszínen semmiképpen nem adható át az ellenõrnek..."
[url="http://"http://www.mancs.hu/legfrissebb.tdp-azon=0020globusz2.htm"]http://www.mancs.hu/...020globusz2.htm[/url]
Elküldve: 2003. 12. 15. 01:24
idézet:
Ezt írta bullseye:
kedvesen személyeskedsz, de akkor légyszíves olyat idézz, ami azt támasztja alá, hogy ezek szerint köteles vagyok átadni a személyimet...[/quote]
Itt fentebb megtaláltad már régen. Olvasni nem akarásnak pedig nyögés a vége....
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 12. 15. 02:11
idézet:
Ezt írta zZsOlTi:
"... Kezdõdik ott az ügy ugyebár, [/URL][/quote]
Na én is ezt a változatot ismerem, azzal a kieggel, hogy
1, az intézkedő rendőr nem adhatja tovább az adataimat, mert azzal súlyos jogsértést követ el
2, eredetileg amúgy is volt egy kiskapu, hogy ha az utazó nem mutat fel utazásra jogosító jegyet/bérletet és nem hajlandó megadni a személyi adatait, akkor az ellenőr kizárhatja az utazásból...
lejátszanátok ezt LameXpert olvtárssal, mert lehet, hogy neki van igaza, lehet nekem, lehet mindkettőnknek...csak köztünk valahogy nem stimmel a kommunikáció egyik irányban sem...
Elküldve: 2003. 12. 15. 02:20
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Itt fentebb megtaláltad már régen. Olvasni nem akarásnak pedig nyögés a vége....[/quote]
Na jó, nekigyűrkőzöm. Gondolom ez a lényeg:
"229. § (1) Aki a hivatalos személyt jogszeru eljárásában eroszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetoleg emiatt bántalmazza"
de én a jogszerű eljárást kérdőjelezem meg. Pl ellenőr, nem szólíthat fel, hogy vetkőzzek le, lökjek valakit a sínek közé stb. - itt az a kérdés, hogy joga van-e betekinteni a személyimbe + az adatkezelésre
+a felszólításnak nem leget tenni semnem erőszak semnem fenyegetés, semnem bántalmazás, így ez baromira nem húzható rá. Max az eljárás akadályozása, együttműködés megtagadása, mittomén...
igazság szerint már a "jogszerű eljárásban intézkedésre kényszerítésnél" bedobtam a törülközőt, mert ezek szerint, ha olyat teszek, ami bármilyen szinten büntettendő, az egyből hatóság elleni erőszak is???
na de én csak egy csekélyértelmű medvebocs vagyok...
ui.: oztán nehogy valaki aztat csinálja amit írok, mert jajj! Különben is én bérlettel járok - és mi is ezt tanácsoljuk neked!
Elküldve: 2003. 12. 15. 02:27
én paraszt jogvédő szövetségnek tituláltam az ellenőröket, holott ők nagy, komoly, közfeladatot ellátó személyek!
Hát szégyen rám, és én kérek elnézést! Ezért érdemes volt félrevinni a vitát és engem alázni, fölösleges lett volna leírni ezt 1 mondatban!
na akkor mai matekfeladvány: ha a közfeladatot ellátó ellenőr jogai ilyen korlátozottak, akkor ehhez képest mennyivel korlátozottabbak a BSA embereinek a jogai

és újra nekifutva, ez még érvényes? 1978-ban még állami/városi intézmény volt a BKV, de most Rt...
[ 2003. december 15.: bullseye szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 15. 02:37
idézet:
Ezt írta bullseye:
wazze leesett!
én paraszt jogvédő szövetségnek tituláltam az ellenőröket, holott ők nagy, komoly, közfeladatot ellátó személyek!
Hát szégyen rám, és én kérek elnézést! Ezért érdemes volt félrevinni a vitát és engem alázni, fölösleges lett volna leírni ezt 1 mondatban!
na akkor mai matekfeladvány: ha a közfeladatot ellátó ellenőr jogai ilyen korlátozottak, akkor ehhez képest mennyivel korlátozottabbak a BSA embereinek a jogai
és újra nekifutva, ez még érvényes? 1978-ban még állami/városi intézmény volt a BKV, de most Rt... [/quote]
Ugye voltál te újságíró is? Mert a következtetéseid és csúsztatásaid kísértetiesen hasonlítanak= "Állítsunk hülyeséget. Ha kiigazítanak, majd elkezdünk kiabálni, hogy minket bántanak.... "
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 12. 15. 02:46
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Ugye voltál te újságíró is? Mert a következtetéseid és csúsztatásaid kísértetiesen hasonlítanak= "Állítsunk hülyeséget. Ha kiigazítanak, majd elkezdünk kiabálni, hogy minket bántanak.... "[/quote]
a helyzet súlyosabb, még vagyok!
De ezek szerint megtaláltam, mire gondoltál (ha nem, akkor légy szíves a szintemen elmagyarázni, hogy végre megértsem), hidd el, nagy öröm ez nekem. Fölösleges gyanusítgatni a csúsztatásokkal (nemtom feltűnt-e én nem vádaskodtam és személyeskedtem), én csak ilyen szimpla hülye vagyok... ha az elején rájövök mire gondolsz, rögtön beláttam volna a hibámat, csak nem néztem vissza én mire reagáltam, így a második részből indultam ki igazolványfelé... na nem mosakszom, hülye vagyok és kész.
De legalább egy csomó hasznos info is felemerült menetközben...![]()
Elküldve: 2003. 12. 15. 03:07
idézet:
Ezt írta bullseye:
.....(nemtom feltűnt-e én nem vádaskodtam és személyeskedtem).....[/quote]
Nem tudom, feltűnik-e: most is azt teszed.
Igyekszel másra mosni a szennyest
(Miért is kell nekem levonni azt a következtetést, amit te is megtehetnél csendben, mielőtt kiabálni kezdesz? Egy szó nem esett rólad, személyedről, véleményedről, mielőtt bele nem kezdtél, hogy itten téged simfölnek....)
Elküldve: 2003. 12. 15. 11:21
Elküldve: 2003. 12. 16. 04:27
idézet:
Ezt írta Casoli:
Nekem akkor sem derül ki LameX idézetéből hogy köteles vagyok-e átadni a papírjaimat, ha ugy esik :-[/quote]
Nem!
Viszont az új módszer szerint, ha nem adod át az irataidat akkor kizárhatnak az utazásból, ott van az utazási feltételekben, ami eddig is így volt de voltak olyan szemtelenek, akiket nem érdekelték az ellenőrök, most már nagydarabkigyúrt állatok vannak a megállókban.Lsd: 7-busz a budai oldalon az utolsó megálló. (onnan jó messze van minden, ha lebux gyalologhatsz egy csomót).
Elküldve: 2003. 12. 16. 04:43
Egy kis félreértés volt az BSA levél tartalmában:
-nem a könyvelő ügyfeléé a könyvelési program, hanem a könyvelőé,azzal akartak megfenyegetni, hogyha elveszik a gépedet, akkor nem tudsz dolgozni: a bérszámfejtést minden hónapban el kell végezni, havi bevallásra kötelezett az alany (az ügyfél) stb...ha nem tudod időben leadni az anyagokat a hatóságok felé akkor a könyvelő állja a késedelmi és hasonló bírságokat..előbb-utóbb tuti elveszti az illető a megrendelőit, vagyis a fenyegetés arra irányult, hogy a könyvelő egzisztenciálisan igen kínos helyzetbe kerülhet.
-aki visszaküldi/te a szoftverbevallást(nemírjuknagy betűvel)tulajdonképpen az követi el a jogsértést, hiszen adott esetben a cég vagy magánvállalkozás üzleti titokként kezelheti azt, hogy mely szoftverekkel dolgozik.
Elküldve: 2003. 12. 16. 04:55
Jogszabály követés: egy jó könyvelői természetesen "jól paraméterezhető"

És aki ért egy kicsit is a könyveléshez annak már nem kell többet mondani.

Ennyi

Azért mondom mindezt, mert az utóbbi időben olyan könyvelői programokkal találkoztam melyeket 97-98 táján installáltak és azóta változatlan formában dos-os rendszerben működnek. Anyám egy olyan pénztárprogit használ amit én telepítettem 96-ban. Hm

Elküldve: 2003. 12. 29. 17:01
Krinyo
Elküldve: 2003. 12. 29. 19:29
idézet:
Ezt írta FunnyLAM4:
Nem!
Viszont az új módszer szerint, ha nem adod át az irataidat akkor kizárhatnak az utazásból, ott van az utazási feltételekben, ami eddig is így volt de voltak olyan szemtelenek, akiket nem érdekelték az ellenőrök, most már nagydarabkigyúrt állatok vannak a megállókban.Lsd: 7-busz a budai oldalon az utolsó megálló. (onnan jó messze van minden, ha lebux gyalologhatsz egy csomót).[/quote]
De ugye az utazásból való kizárás nem azt jelenti, hogy leszállít a következő megállónál... Hanem az utasbiztonságot szem előtt tartva a járművet a nyílt pályán megállíttathatja az ellenőr és leszállíthat. Ez a 4-6-os villamos vonalán nem nagy vaszisztdasz, viszont egy 61E busz vonalán ami ugye nem igazán lakott területen megy elég kellemetlen tud lenni.
A BKV ellenőr valóban csak akkor tekinthet bele a személyi igazolványodba, ha erre te önként engedélyt adsz. (A személyit akkor sem adhatod át neki...) Erre mondja a BKV azt, hogy az ellenőr nem felszólít, hogy add át a személyi igazolványod, hanem megkér, hogy mutasd meg...Amennyiben az ellenőrrel nincs rendőr, az ellenőr a szerv megérkezéséig nem tarthat vissza. Hiszik sokan. Ez így nem igaz. Ugyanis ő állampolgári kötelezettségének tesz eleget, ha egy szabálysértőt visszatart. Erre neki törvény adta (nem a BKV adta) joga van. Pont úgy, ahogy egy betörőt is visszatarthatsz. (Az is ugye csak szabálysértés bizonyos összeghatár alatt...)
SF
Elküldve: 2003. 12. 30. 01:19
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
De ugye az utazásból való kizárás nem azt jelenti, hogy leszállít a következő megállónál... Hanem az utasbiztonságot szem előtt tartva a járművet a nyílt pályán megállíttathatja az ellenőr és leszállíthat. Ez a 4-6-os villamos vonalán nem nagy vaszisztdasz, viszont egy 61E busz vonalán ami ugye nem igazán lakott területen megy elég kellemetlen tud lenni.
A BKV ellenőr valóban csak akkor tekinthet bele a személyi igazolványodba, ha erre te önként engedélyt adsz. (A személyit akkor sem adhatod át neki...) Erre mondja a BKV azt, hogy az ellenőr nem felszólít, hogy add át a személyi igazolványod, hanem megkér, hogy mutasd meg...Amennyiben az ellenőrrel nincs rendőr, az ellenőr a szerv megérkezéséig nem tarthat vissza. Hiszik sokan. Ez így nem igaz. Ugyanis ő állampolgári kötelezettségének tesz eleget, ha egy szabálysértőt visszatart. Erre neki törvény adta (nem a BKV adta) joga van. Pont úgy, ahogy egy betörőt is visszatarthatsz. (Az is ugye csak szabálysértés bizonyos összeghatár alatt...)
SF[/quote]
vállalom, hogy kivívom az égiek haragját, de ez az állampolgári őrizet dolog elég gázos jogilag, amennyire hallottam. Mert ott van a közelében a szabad helyváltoztatás jogának akadályozása...
Elküldve: 2003. 12. 30. 02:43
idézet:
Ezt írta bullseye:
vállalom, hogy kivívom az égiek haragját, de ez az állampolgári őrizet dolog elég gázos jogilag, amennyire hallottam. Mert ott van a közelében a szabad helyváltoztatás jogának akadályozása...[/quote]
Igen, minden betörő erre hivatkozik....
Elküldve: 2003. 12. 30. 10:31
idézet:
Ezt írta EV6:
Ez elég komolytalannak tűnik. Azon a napon bezárom a gépet a tornaterem öltözőjébe és amikor megérkeznek széttárt karral azt mondom: eladtam (elvitte a cica). Vagy B. verzió: előző nap format c:, Dr-DOS felnyom, lehet nézelődni[/quote]
Egyik havernál nem olyan egyszerű a helyzet... Ha kinyitná a ruhásszekrényét, szó szerint (!) ráborulna egy szekrénnyi másolt (értsd: hamis) cd.Na azt eltüntetni (több ezer darab
)
![]()
Rhino666
Elküldve: 2003. 12. 30. 11:52
idézet:
Ezt írta Rhino666:
Egyik havernál nem olyan egyszerű a helyzet... Ha kinyitná a ruhásszekrényét, szó szerint (!) ráborulna egy szekrénnyi másolt (értsd: hamis) cd.Na azt eltüntetni (több ezer darab
)
![]()
Rhino666[/quote]
na most ez is jó kérdés, mert jó darabig úgy szólt a szabály, hogy csak a telepített vagy haszonszerzési céllal sokszorosított darabok alapján büntetnek.
(ha meg minden számít monnyuk ráutaló magatartásként, akkor az orig ám telepítetlen játékprogijaim enyhítő körülmények???)