csoves erositok
Elküldve: 2004. 03. 05. 12:29
hori
Elküldve: 2004. 03. 05. 12:59
idézet:
Ezt írta Hori25:
hy all! erdekelne tud e valaki segiteni abban hol lehetne hazilag elkeszitheto csoves 40-50w koruli erositohoz kapcsolasi rajzot dokumentaciot szerezni letolteni. ugyanis a csucskategorias hazimozi szett nem alkalmas a komolyabb zenelesre--- legalabbis nalam ugytunik nem. minden segitseget szivessen veszek.
hori[/quote]
Melyen mélységű doksi kellene?
Üdv: DDL
Elküldve: 2004. 03. 05. 13:15
ja es esetleg abban is kell a tanacs hogy a csoves vegfok ele milyen elofok kell es ahoz is doksi
hori
[ 2004. március 05.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 05. 14:20
idézet:
Ezt írta Hori25:
kapcsolasi rajz foliaterv beallitasi es tesztelesi leirasok ami fellelheto e temakorben jol jonne. szeretnek kepben lenni mielott teljessen ramozdulok a projektre ismerve korlataimat. elore is kossz.
ja es esetleg abban is kell a tanacs hogy a csoves vegfok ele milyen elofok kell es ahoz is doksi
hori
[ 2004. március 05.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Szerintem nem érdemes nyákkal kínlódni. Hacsak nem a kiegészítő áramköröknek (időzítés, szervók stb.). Ezért olyan doksi amiben van minden: nincs. De két könyvet érdemes beszerezni. Az egyik J.L.Hood: Csöves és tranzisztoros erősítők építése. A másik Ágoston Lajos: Audiofil erősítők építése. Bár ez utóbbiban sok a rajzhiba. Vagy az RT évkönyvek 94-2002 (ha jól emlékszem) komplett leírást tartalmaznak. Vagy saját tervezésű kapcs rajzokkal tudok én is szolgálni. Én azonban nem használok nyákot. Legfeljebb RIAA-nál.
Előszőr azt fogalmazd meg, hogy mit akarsz csinálni. És ehhez milyen eszközeid (pénz, műszer, gép stb) vannak!
[ 2004. március 05.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 05. 23:09
hori
Elküldve: 2004. 03. 06. 07:42
<STRONG>ddl penz mondjuk (modjaval) van (sajna annyi nincs amennyiert egy komplett ezkozt meg tudnek venni) de az epites orome az amiert belevagok ill fentebb irtam a hazimozi rendszer keves a progressziv ill a jazz hallgatasahoz. muszer? mire gondolsz? ez az van jelgenerator, szkop,digi van. kell meg valami? ja turelmem is van gyakorlat kevesebb de ezt a turelmemmel potolom es egy adag makacssag az is van. remelem eleg lessz. minden jo tanacs jol jon. kb mennyi kp egy hazilag elkeszitett szett?
hori</STRONG>[/quote]
A műszerek száma elég. Élesztéshez, kísérletekhez elég. A hangoláshoz, meg úgyis fül kell. Hacsak torzítást nem akarsz mérni, de ennek szerintem semmi értelme.
Azt még mindig nem írtad mit szeretnél. Milyen dobozhoz kell? Tehát mekkora teljesítmény igény? Lp-hez is vagy csak CD-hez? Magyarul csak végfok kell, vagy előfok is? A kimenő trafót nem érdemes otthon eszkábálni, hacsak nincs nagyon sok türelmed. Jó kimenő-pár 50-70e Ft. Ezekkel 15-50W közötti teljesítmény elérhető.
A felhasznált egyéb alakatrészektől függően 70-80e-től indulhatnak a végfok költségek. ez már a kimenő árát is tartalmazza.

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: DDL 2004. 04. 06. 18:17 -kor
Elküldve: 2004. 03. 07. 18:00
apropo ddl te melyik kapcsolast hasznalod? milyen dobozokkal? mekkora es milyen szobaban?( tegla vs beton fal)
hori
[ 2004. március 08.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 08. 17:38
<STRONG>csak cd hez kell van egy felprofi sony asztali cd jatekosom, van ket tanoy 120 hangfalam ill ket darab zsolt audio alltal gyartott hangfalam 2*80w ra jazz hallgatashoz ehhez kene csoves vegfok
apropo ddl te melyik kapcsolast hasznalod? milyen dobozokkal? mekkora es milyen szobaban?( tegla vs beton fal)
hori
[ 2004. március 08.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ]</STRONG>
Ezek szerint neked is elég a 15-20W. Egyelőre egy DP Allegro-t alakítottam át a fenti rajzok közül az utolsó előtti a meghajtása és a E34L a vége. Csak kisebb táppal. A többi erőđítőm eladtam. Most csinálok egyet ugyanilyen meghajtással csak 450V táppal és EC360 triódával.

Én egy 4.25*4.25*2.9m-es szobában, egy régi építésű családi hában hangoskodom. Egyelőre még Castle Harlech hangdobozzal. De közben barkácsolok már egy FOSTEX szélessávút is.
Pár kép cuccról
Szerkesztette: DDL 2004. 04. 06. 18:20 -kor
Elküldve: 2004. 03. 08. 21:02
a trafokat csoveket hol lehet beszerezni? a tobbi gondolom nem gond.
nalam egy tegla fa kombinacio dominal, a nappali 8*4*2.5m helyiseg, eleg lessz a teljesitmeny? mi igaz abbol, hogy csoves 40w tobbnek tunik mint az ic-s?
hori
[ 2004. március 08.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 09. 07:45
<STRONG>tetszik a fotogaleriad. a fostex replika lessz? vagy sajat tervezes? meg annyit hogy a beszerzesi forrasokrol irnal?
nalam egy tegla fa kombinacio dominal, a nappali 8*4*2.5m helyiseg, eleg lessz a teljesitmeny? mi igaz abbol, hogy csoves 40w tobbnek tunik mint az ic-s?
hori
[ 2004. március 08.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ]</STRONG>[/quote]
A forrás. Hm. Ez jó kérdés. Én régi műhelyek felszámolásaiból szedtem össze sok dolgot. A csövek egy részét szintén, meg pár évvel ezelőttig Ukrajna, Románia, Jugó. Amióta újra divat, már nem biztos, hogy megéri külhonról hozatni, mert itthon is megvan szinte minden, vagy megrendelhető. Nem rosszabb árakon mint kint. A trafó az más kérdés. Ha meg van a technikai lehetőséged akkor érdemes tekerni (hiperszil magra EMO). De szinte minden nagyobb trafó készítő ha megadod az adatait akkor megtekerik. Vagy készen veszel viszonylag jó ár/minőség mutatójút készen.
A szükséges teljesítmény nagyon függ a használt doboz érzékenységétől. Egy 91-92dB-es érzékenységű dobozhoz bőven elég 10-15W.
A torzítási tulajdonságok miatt érződik, hogy a csövi 40W az több mint a félvezetős. Ugyanis a csövi nem olyan hirtelen kezd el torzítani. Ezért sokkal nagyobb túlvezérlés okoz bántó torzításokat.
A FOSTEX egyelőre egy saját tervezésű TL-ben fog landolni, amíg hangolom. Azután majd kiderül.
Szerkesztette: DDL 2004. 04. 06. 18:20 -kor
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:39
idézet:
Ezt írta Hori25:
tetszik a fotogaleriad. a fostex replika lessz? vagy sajat tervezes? meg annyit hogy a beszerzesi forrasokrol irnal?
hori
[ 2004. március 08.: Hori25 szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Üdv Mindenkinek!
Talán tudok segíteni egy kicsit, van egy miskolci cím ahonnan nagyon korrekt áron lehet beszerezni mindeféle csövet és porcelán foglalatot. Viszont ajánlom, mielőtt az építésbe kezdel, nagyon alaposan járd körül a témát, a fentebb említett könyvek tanulmányozása és a régebbi RT-k alapos tanulmányozása RT évkönyv 1969, 1979. Ezekben van mindenféle leírás és nagyon sok jó magyarázat, mindenféle teljesítményre van kapcsolás. És természetesen az internet rengeteg oldal van amelyik foglalkozik elektroncsöves erősítő építésével vagy neves gyártók rajzait találhatod meg rajta.
Trafó ügyben nem konkrétan tudom, hogy van egy budapesti illető aki jó minőségű és elfogadható árú trafókat teker. És az az igazság, hogy ez engem is érdekelne, ha valaki tud valami pontosat.
Üdv
Hegman
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:44
idézet:
Ezt írta Hegman:
Üdv Mindenkinek!
Talán tudok segíteni egy kicsit, van egy miskolci cím ahonnan nagyon korrekt áron lehet beszerezni mindeféle csövet és porcelán foglalatot. Viszont ajánlom, mielőtt az építésbe kezdel, nagyon alaposan járd körül a témát, a fentebb említett könyvek tanulmányozása és a régebbi RT-k alapos tanulmányozása RT évkönyv 1969, 1979. Ezekben van mindenféle leírás és nagyon sok jó magyarázat, mindenféle teljesítményre van kapcsolás. És természetesen az internet rengeteg oldal van amelyik foglalkozik elektroncsöves erősítő építésével vagy neves gyártók rajzait találhatod meg rajta.
Trafó ügyben nem konkrétan tudom, hogy van egy budapesti illető aki jó minőségű és elfogadható árú trafókat teker. És az az igazság, hogy ez engem is érdekelne, ha valaki tud valami pontosat.
Üdv
Hegman[/quote]
Marton Imre. Az RT-ben rendszeresen hírdet. A fentebb általam említett Ágoston könyvvel azért vigyázni! Nagyon sok benne a hiba. Sőt szerintem egy-két kapcsolás nem is használható (pl. EC360-as OTL).
[ 2004. március 10.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 09. 09:09
idézet:
Ezt írta DDL:
Márton Imre. Az RT-ben rendszeresen hírdet. A fentebb általam említett Ágoston könyvvel azért vigyázni! Nagyon sok benne a hiba. Sőt szerintem egy-két kapcsolás nem is használható (pl. EC360-as OTL).
Üdv: DDL[/quote]
Kössz a tippet, utánanézek.
Esetleg ha tudnál még abban segíteni, hogy a fentebb említett évkönyveken kívűl hol találok még rajzot E130L vagy EL130-as csövekhez, mert ebből sikerült szert tennem jópárra és fontolgatom egy erősítő építését belőlük.
üdv
hegman
Elküldve: 2004. 03. 09. 09:20
idézet:
Ezt írta Hegman:
Kössz a tippet, utánanézek.
Esetleg ha tudnál még abban segíteni, hogy a fentebb említett évkönyveken kívűl hol találok még rajzot E130L vagy EL130-as csövekhez, mert ebből sikerült szert tennem jópárra és fontolgatom egy erősítő építését belőlük.
üdv
hegman[/quote]
Nagyon szerintem sehol. Google max.
Elküldve: 2004. 03. 09. 09:54
idézet:
Ezt írta DDL:
Nagyon szerintem sehol. Google max.
Üdv: DDL[/quote]
Sajnos nem sikerült találnom, viszont euróban az ára megközelíti az olcsóbb KT csövek árait és ebből gondoltamtalán érdemes ezzel a csővel foglalkozni.
[ 2004. március 09.: Hegman szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2004. március 09.: Hegman szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 09. 10:21
hori
Elküldve: 2004. 03. 09. 12:13
bocs, hogy idepofátlankodok.. de a keresztapám vett kint az USA-ban, amíg ott éltek egy csöves erősítőt 5 dollárért egy Garage-sale-en. A fickó valszeg nem tudta, mit ad el.. itthon, a karasztfater hifis haverjai 200.000 körülre mondták az árát.. Nos, csak azt akartam mondani, hogy ilyen régi házakban és embereknél érdemes körülnézni.. sosem lehet tudni, mi rejtőzik..

Sziasztok!
Elküldve: 2004. 03. 09. 14:55
idézet:
Ezt írta Tank:
a keresztapám vett kint az USA-ban, amíg ott éltek egy csöves erősítőt 5 dollárért [/quote]
Ezt imádom a HWSW fórumban hogy valaki mindíg tud okosat ajánlani...![]()
Elküldve: 2004. 03. 09. 16:02
idézet:
Ezt írta Tank:
a karasztfater hifis haverjai 200.000 körülre mondták az árát.. [/quote]
Nekem pedig azt mondták a haverok az ezüst kétszázforintosomra, hogy 12 rugót ér. Be is vittem egy belvárosi numizmatikushoz, aki mindjárt kegyesen felajánlott 190,- Ft-ot érte. Azóta is jókat röhögök magamon, ahányszor csak eszembe jut az eset.
Elküldve: 2004. 03. 09. 16:32
idézet:
Ezt írta Miki2:
Nekem pedig azt mondták a haverok az ezüst kétszázforintosomra, hogy 12 rugót ér. Be is vittem egy belvárosi numizmatikushoz, aki mindjárt kegyesen felajánlott 190,- Ft-ot érte. Azóta is jókat röhögök magamon, ahányszor csak eszembe jut az eset.[/quote]
OFF
Én az első szériás 200-assal sokat kerestem annó. Az osztrákok 200-at adtak a saját pénzükből darabjáért ('91-'92!)
ON
[ 2004. március 09.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]