HWSW Informatikai Kerekasztal: Hangsugárzók elhelyezése - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hangsugárzók elhelyezése Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Chinpira 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 10. 09. 11:56

Sziasztok!

Lehet, hogy eddig azért nem volt ilyen topic, mert a dolog magától értetődő, de nekem elég sok gondot okoz ez a kérdés ahhoz, hogy nyissak egyet :) Először leírnám, hogy milyen kérdések foglalkoztatnak, aztán pedig kitérnék a saját rendszeremre, amit annak ellenére sem sikerült még normálisan belőnöm, hogy 7 hónapja lakom egy helyen.

Szóval szerintem induljunk ki a sztereo rendszerektől: mik a feltételei annak, hogy jó akusztikájú szoba alakuljon ki? Hogyan befolyásolják a hangzást a szőnyegek, a függönyők és a bepakolt bútorok? Milyen távolra ajánlatos helyezni a hangsugárzókat a faltól, illetve a sarkoktól (itt főleg a hátsó reflexportos dobozokra gondolok)? A hangsugárzók előre nézzenek, vagy érdemes őket befordítani egy kicsit a hallgató irányába?

Nekem egy sztereo rendszerem van, konkrétan két Mission m74-es állódobozom. A szoba kb 6x6 méteres, függöny nincs, a falak mentén szekrények húzódnak, és a szoba hátsó harmadába teljesen asszimetrikusan be van rakva egy kissé elforgatott sarokgarnitúra. Ha a "sweet spot"-ba ülök (tehát nagyjából egyenlő távolságra a két hangszórótól), akkor a fejem kb. egy magasságban van a hangdobozok tetejével, viszont köztem és a hangszórók közt egy üveg dohányzóasztal is van. Ez azonban nem takarja egyik membránt sem...

Ami felmerült bennem: igyekezni kellene-e az ülőgarnitúra szimmetrikus elhelyezésére, illetve zavaró-e a hallgató és a hangforrás közé helyezett alacsony asztal?

És ezen kívül, milyen általános tanácsok léteznek a hangszórók elhelyezéséval kapcsolatban?

Előre is köszi minden választ!

#2 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 09. 14:18

Ez az egyik legkényesebb kérdés amiről ráadásul méltatlanul kevés szó esik. Sajnos neked is a lehető legrosszabb szobád van, mert négyzet alakú, de legalább nagy (nem úgy, mint az enyém, ami kb. 4,2x4,3 m). A faltól mindenképpen legalább 60-80 centi távolság kell, hátsó reflexnél inkább 80-100 centi. Az alacsony asztal középen nem sok vizet zavar. A bútorzat szerintem annál jobb, minél több van belőle és minél szabálytalanabbul, minél kevesebb legyen az egybefüggő hangvisszaverő felület, igaz ez különösen a hangszórókkal szemben lévő falra. A hangfalakat a sweet spot felé érdemes befordítani.

A szoba elég nagy, esetleg megpróbálhatnád átlósan elhelyezni a falakat, ezzel hatásosan lehet csökkenteni az állóhullámok kialakulását.

Hallgatás szempontjából szerintem az a legjobb, ha a fej a (mély)közép sugárzóval egyvonalban van, nálam legalábbis ez vált inkább be. Megpróbálhatnád (ha lehet) valahogy hátrafelé megdönetni a hangfalakat, hogy pontosan az "arcodba" nézzenek, ez szintén sokat csökkent az állóhullámok kialakulásán (mivel nem a membrán felé verődnek vissza a hullámok).

Konkrétan mi a gondod a hanggal? Állóhullámok alakulnak ki? Kicsi a tér?

#3 Felhasználó inaktív   Chinpira 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 09. 16:56

Szia!

Köszi a választ, máris egy csomó dolgot felvetettél :)

Én nem vagyok nagy hifista (annak ellenére, hogy szeretek igényes zenéket jó minőségben hallgatni), ezért nem ismerek túl sok szakkifejezést a témában. Ezért magyarázd el légyszíves az állóhullám fogalmát!

Tulajdonképpen az a bajom, hogy hallottam már ugyanezt a készüléket jobban is szólni (egyébként Marantz CD6000-es CD-játszó, Marantz PM7000-es erősítő és két Mission m74-es hansugárzó QED rézkábelekkel). A fő gondom az, hogy csak nagyon ritkán érzem azt a színpadképet, amit az előző helyén produkált. (Az egy keskeny de hosszú szoba volt, és valószínúleg szerencsésebb a hangzás szemponjából. Itt éreztem először azt, hogy az énekhang és a hangszerek elszakadnak a hangszóróktól, és szinte kézzelfoghatóan jelennek meg a térben). Ezen kívül pedig mintha nem lenne megfelelő felbontása a zenének. Ha sok hangszer szól egyszerre (vagy ha nagy néha rock-szerű - pl torzított gitárokat tartalmazó - zenéket hallgatok), akkor bizonyos esetekben összemosódnak a hangszerek, és olyan is volt már, hogy szinte monoton csikorgó zúgássá egyesült az egész hangkavalkád... (enyhe túlzás) És azért tudom, hogy ennél többre képes a rendszerem akkor is, ha nem került milliókba...

Egyébként jól értem: azt javasoltad, hogy próbáljam meg a szoba átlójának irányába rendezni a cuccot? Tehát hogy a hangszórók kvázi a szoba átlójával párhuzamosan "tüzeljenek"?

#4 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 09. 18:20

Subvoice már sok okos dolgot írt le, én kiegészíteném azt néhány általános szobaakusztikai dologgal, amikkel talán mész valamire.

A hangsugárzók előtt, és a közted lévő tér padlójának milyensége. Nem árt, ha nem veri vissza direktben a hangokat, de kell hogy legyen benne olyan terület is, ami igen. Tehát én a szőnyegpadlót azonnal el is felejteném.
Ha parketta, netán laminált padlólap, akkor viszont egy kisebb (ha nagy a szoba, akkor nagyobb) szőnyeg mindenképpen elkél oda. Sokat lágyít a hangokon, főleg a mélyeket teszi életszerűbbé. A bőgő bőgőnek hat, nélküle csak visszaverődő döngő mélyhangnak.

A hosszanti falak... Én kifejezetten ellene vagyok a hagyományos szekrényeknek, szekrénysoroknak. A nagy zárt szekrénysor ugyanis egyrészt visszaveri a hangot, majdnem mint a csupasz fal, bár nem annyira durván, másrészt meg egészen egyszerűen szűkebbre veszi a szobát, lecsíp belőle egy hosszú csíkot.
El lehet viszont gondolkozni azon, hogy a négyzet alaprajzú szobából viszonylag értelmes téglalapot lehet alakítani okos bútorozással.

Ettől függetlenül a szekrények, szekrénysorok helyett a hosszanti falakon a polcok, vagy a nyitott polcos könyvszekrények jobbat tesznek a hangoknak. A polcok, no meg persze a rajtuk lévő könyvek megakadályozzák, de legalábbis gyengítik az állóhullámok kialakulásának lehetőségét, ezzel is tisztábbá teszik főleg a mélyhangokat.

A hangsugárzók mögé helyezett súlyos, nehéz drapéria, esetleg faliszőnyeg is előnyős szobaakusztikai szempontból. Ha szekrényt, netán polcos szekrényt teszel mögé, az viszont nagyon nem jó, ugyanis a polcos szekrényen lévő könyvek nagyon jól elnyelik, illetve szerteszét szórják a hangot. Nem tesz jót a sztereó tér mélységének. Ha zárt szekrény van mögötte, az ugye megint mint a fal. Onnan nem kell jönnie visszavert hangnak, hacsak nem a BOSE egyedi alakú, és elvű hangfalairól van szó. :)

Némi visszavert hang viszont nem árt, ha jön a hallgató mögül, tehát a fotel mögött lévő falat nem túlzottan ajánlott beborítani valami lágyító, tompító anyaggal, mint a már említett drapéria, vagy faliszőnyeg.

Említettél egy üveg dohányzóasztalt is...Nos, én azt mindenképpen elvenném a sugárzók és a fotel közül. Lehet, hogy nem takarja a membránokat, de az üveg mindenképpen erősen reflektív felület. Nagyon csengővé teheti a magasakat, könnyen tolakodóvá válik tőle a hang.
Szvsz sokkal jobb helye volna valahol melletted.

A fentiek természetesen úgy érvényesek, ha a szobát elsősorban zenehallgatsára kívánod berendezni, bár kihívásnak sem utolsó, ha egyserre lakni is kívánsz a helyiségben.

Neked is tudom ajánlani a Nohrton Audio-t. Szobaakusztikával IS foglalkoznak.

És nem dolgozom ott. :)

#5 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 09. 19:44

Hifista én sem vagyok, mert egy Thomson DVD, egy Orion SE260 erőlködő és egy Preludium B31 alkotja nálam a zenei láncot. :) A Marantz + Mission kombó azért egy "kicsivel" komolyabb cucc ennél.

Az állóhullám fizikai fogalom, most a könyvet elő nem veszem, fejből meg hülyeséget nem akarok írni, a lényeg az, hogy elindul egy (mondjuk) szinuszhullám a hangszóróból, majd az visszaverődik a falon. Ha hullámhossz megfelel egy bizonyos hossznak (na ezt nem tudom most fejből), akkor a visszaverődés után pont azonos fázisban találkozik a hangszóróból jövő hanggal, kvázi a duplájára erősíti azt. Természetesen az állóhullám nem csak egy frekvencián alakulhat ki, azonban a szoba méreteiből a hanghullám elnyelődése miatt a legzavaróbbak a mélyfrekis állóhullámok (a közép és magasfrekvenciás hullámok inkább a hangfal belsejében tudnak kialakulni, persze egy jó doboznál ilyen nem fordulhat elő).

Biztos hallottál már olyat, hogy a basszus egy hangja sokkal hangosabban szól, mint a többi (főleg elektronikus zenénél lehet észrevenni, de kitartott basszgitárhangoknál is csúnyán hallatszik). Ez az állóhullám. A dolgot tetézi, hogy a hullám a hangszóró mögötti falról is vissza tud verődni, így kis túlzással "végtelen" hangos lesz. Ekkor minden más hangot elnyom, a zene egyetlen maszlaggá áll össze, kellemetlen, rossz hallgatni az ilyet, idegesítő.

Erre gyógyír, ha nem a falak mentén helyezzük el a hangszórókat, hanem valamilyen szabálytalan formában. Az átló egy megoldás lenne, sajnos a szobád négyzetes, ezért nem is átlósan, hanem a falhoz képest mondjuk 30 fokkal elforgatva kellene "berendezned" a hallgatóteret (ha csak simán átlósan teszed, akkor a falakon ugyanoda visszaverődnek a hanghullámok). Ezzel ugyan a visszaverődés nem szűnik meg, azonban a hullámok erősítése nem jöhet létre. Ha az átlós berendezés nem jön be, akkor lehet a hangfalat dönteni, hogy az előlap ne legyen párhuzamos a vele szembe lévő fallal. Így mivel a hullámok nem a hangszóró felé verődnek vissza, csökkenthető az állóhullámok kialakulásának esélye is. Mondjuk álló hangfalaknál ezt nem olyan egyszerű megoldani, mint az én primitív saját barkácsolású hangfalállványommal...

Sajnos nem csak a hullámok erősítése probléma, hanem az interferencia is, amikor az egymással ellentétes fázisú visszaverődő, vagy akár a két hangszóróból induló (!) hullámok kioltják egymást. A szobádban járkálva biztosan találsz olyan helyeket, ahol több a mélyhang és olyanokat is, ahol kevesebb. A szub/szatelit rendszereknek az egyik előnyük pont az, hogy nincs mélyfrekis interferencia a két hangszóró között.

A régi, hosszú szoba ideálisabb volt, mint ez a négyzetes, de ez van, ebből kell valamit csinálni. Targa is írt sok jó dolgot, bár én annyira nem ellenzem a padlószőnyeget, nekem is az van a nappaliban, jó bundás, finom meleg télen is. :)

A végére hagytam a legfontosabbat, az FTF-et, ez a "feleség tűrési faktor". Mielőtt teljesen szétborítod a nappalit, érdemes konzultálni az asszonnyal, mert lehet, hogy kivág az utcára hangfalastul/hifitornyostul együtt, ha meglátja mit alkottál... :D

#6 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 09. 20:01

idézet:
Ezt írta subvoice:
Ha az átlós berendezés nem jön be, akkor lehet a hangfalat dönteni, hogy az előlap ne legyen párhuzamos a vele szembe lévő fallal.[/quote]

Lásd JMLab Electra, Utopia sorozatai. Igaz ezeknél elsősorban a pontszerű sugárzó volt a cél, de ilyen hatása is van a dolognak. Nem véletlenül adják tyúkbél-árban őket. :)

idézet:

én annyira nem ellenzem a padlószőnyeget, nekem is az van a nappaliban, jó bundás, finom meleg télen is. :)
[/quote]

Megmondom őszintén, nem csak akusztikai szempontokból nem kedvelem a padlószőnyeget. Ha nem cseréled mondjuk úgy 5évente a padlószőnyeget, hanem hagyod úgy, ahogy van, akkor úgy 10-12 év alatt akármit is csinálsz vele, úgy elkoszolódik, hogy sosem fogod tudni kitakarítani. Egyszerűen akármit csinálsz vele, nem lesz tiszta.

Egy jó szalagparketta némi odafigyeléssel meg még 25 év múlva is fitt. És lehet rá tenni télen jó meleg gyapjúszőnyeget. ;)

#7 Felhasználó inaktív   Chinpira 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 10. 15:08

Megintcsak nagyon köszönöm a hozzászólásokat! :)

Rengeteg dolgot mondtatok, azt hiszem, hogy a napokban megbróbálkozok valami finomabb átrendezéssel, ez a 30 fokos elfordítás valószínűleg megoldható lesz. Megpróbálom az asztal nélküli hallgatást is...

Egyébként szalagparketta van nálam, és a szoba közepére van csak lerakva egy szőnyeg, szóval az sem homogén felület.

Az FTF egyelőre nem jelent megfontolandó szempontot az esetemben, ugyanis egyedül élek. Más emberekkel csak annyiban kell törődnöm, hogy a szomszédoknak ne kelljen megint hajnali kettőkor csoportos dzsemborit rendezniük az ajtóm előtt, merthogy hangosnak ítélik az általam egyébként kulturált hangerőn halgatott zenét :D

Ami viszont nehezítésként szolgál, az az, hogy a hangsugárzók tűskéken állnak, és egy embernek elég nehéz úgy pakolgatni a dobozokat, hogy ne tegye tönkre a parkettát (mert ugyebár az ember vagy a hangszórót fogja (2 kézzel), vagy pedig az egyforintosokat próbálja a tüskék alá illeszteni. Ezen kívül pedig az AV állványomon a tévém is rajta van, és sajnos ezzel elég nagy tömegűvé válik... Szóval ez eléggé idő- és lóerőigényes vállalkozás lesz :)

Ha valami eszetekbe jut, akkor ne habozzatok ismét hozzászólni! Köszi

#8 Felhasználó inaktív   Supageo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 14. 16:31

Idő hiányában csak röviden.
A szinpad hiányára: Én (és még sokan) úgy vettem észre, hogy segít,ha közel(max 2m egyik egyik hangfaltól) húzódok a hangfalakhoz és teljesen szimetrikus legyen a távolság. Ezt könyű eljátszani, a székket kell csak ide oda tenni(senkit ne jesszen meg a hirtelen előbukkanó szinpad és mondja azt rá, hogy rosz -- kis ideig szokjuk)
Az sem árt, ha szoba hátsó fala ttöbb, mint 1m-re vannak(ez is a szinpadot javítja.

A szobát pedig lehetőleg minnél több rezonanciafrekire hangolni, így egyenletesebb a rezonancia okozta amplitúdó túllövés.
pl:6*6 -os szoba nagyon rosz, de ha egyik oldalon szekrények vannak, az máris nem 6m,hanem attól kevesebb)
Egyszer enyit.
;)
Ha deréknek születtél, ha a természet egyenes észt és érzékeny szívet adott neked, kerüld egy időre az emberek társaságát és tanulmányozd magadat

#9 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 14. 20:18

Kipróbáktam, az egyik ötletet, mégpedig hogy ha túl közel vannak a hanfalak a falhoz az nem túl jó (főleg a bass reflexesek, és pont olyan van). És tényleg amennyire tudtam előrehúztam őket, mivel a szekrénysor tetejére vannak téve így csak addig tudtam amíg az engedte, de így is sokkal jobb lett a hangzás :D Köszi az ötletet.

#10 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 15. 14:03

A következő lépésed pedig az legyen, hogy leveszed a szekrény tetejéről és állványra teszed. Ugyan a mélytartomány sajnos gyengülni fog (remélhetőleg nem annyira, hogy hallgathatatlan legyen a rendszer), de a teret, beszédérthetőséget fantasztikusan feljavítja.

A próba kedvéért kipróbálhatod ideiglenesen úgy is, hogy székekre teszed a hangszórókat.

#11 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 15. 14:14

idézet:
Ezt írta subvoice:
A következő lépésed pedig az legyen, hogy leveszed a szekrény tetejéről és állványra teszed. [/quote]

Ez sajna nem fog menni, ugyanis nincs hely, ahova le lehetne tenni.

#12 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 15. 18:30

idézet:
Ezt írta Mumia:

Ez sajna nem fog menni, ugyanis nincs hely, ahova le lehetne tenni.
[/quote]

Hajingáld ki a bánatba a szekrényeket. :)

Nálam is régen szekrénysor tetjin volt a cucc. Aztán a szekrénysort egy ügyes mozdulattal lehajítottam az emeletről, majd kivittem a telekre eltüzelni. A könyvek mentek polcokra (úgyis jót tesz az akusztikának, és kulturáltabban is néz ki), az egyéb cuccok meg egy komódba.

Mondtam már, hogy utálom a szekrényeket? :)

#13 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 15. 19:41

Felhozom.

Tologattam egy darabig az állványokat, és kb. oda lyukadtam ki, hogy nem jó ez így sehogy sem. Ha falhoz közel tolom a dobozokat, akkor a színpadkép beszűkül, bár ez is zenefüggő, egyes felvételek most szólnak jól, mások a régi felállással voltak jók.

Találtam ugyanis egy [url="http://"http://www.melhuish.org/audio/Xlbox.xls"]Excel táblát[/url], amibe beírva a hangszóró és a doboz paramétereit illetve távolságát a falaktól megpróbálja lemodellezni a várható frekimenetet a szobában. Beírva a Preludiumok adatait és az eddigi elhelyezést kaptam egy görbét, ami 80 Hz-nél +8 dB-t emel, 150 Hz-nél ugyanennyivel beszakad. A borzasztó ez, hogy erről már korábban szinuszjeles hallgatózással meggyőződhettem és zenével is érezhető volt, hogy valami hiányzik (a szub miatt a nagyon mély tartománnyal minden rendben volt, felette volt egy hatalmas lyuk), ugyanakkor egyes mélyhangoknál csúnya kiemelés (nem állóhullám) van.

A szoba méretei nagyon korlátozottak, így nincs más "optimális" megoldás, mint közeltolni a falhoz, így viszont a fenti színpadbeszűkülés effektus lép fel.

Automatikus jelenség a beszűkülés, vagy az eddigi nagy sztereó tér volt a természetellenes? Ugyanis elég sok közvetlenül a fal mellé illetve sarokba tervezett doboz létezik ((többnyire) értsd: nincs elég mélye, ezért kell fal mellé tenni), ráadásul pont az "Ultra-Fi" kategóriában. Ha a sztereó tér automatikusan eltűnne ettől, akkor (nyilván?) nem terveznének ilyen dobozokat...

#14 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 03. 15. 23:02

idézet:
Ezt írta subvoice:
.......Automatikus jelenség a beszűkülés, vagy az eddigi nagy sztereó tér volt a természetellenes? Ugyanis elég sok közvetlenül a fal mellé illetve sarokba tervezett doboz létezik ((többnyire) értsd: nincs elég mélye, ezért kell fal mellé tenni), ráadásul pont az "Ultra-Fi" kategóriában. Ha a sztereó tér automatikusan eltűnne ettől, akkor (nyilván?) nem terveznének ilyen dobozokat...[/quote]

Nem tapasztaltam beszűkülést, de ha picit jobban körülírnád?
más nem változott, csak a doboz került a fal mellé?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#15 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 15. 23:52

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Nem tapasztaltam beszűkülést, de ha picit jobban körülírnád?
más nem változott, csak a doboz került a fal mellé?
[/quote]

Hogyan írjam, monósabban szól, mint eddig. Semmi sem változott, csak a dobozokat toltam be a falhoz. De lehet, hogy eddig volt túlságosan "széles" a színpad, és a hanghullámok visszaverődése illetve a mélyközép tartomány ordító hiánya okozta a csalóka, hamis, ám hallásra rendkívül tetszetős térérzetet. Most mindenesetre egyelőre fülelek.

[ 2003. március 15.: subvoice szerkesztette a hozzászólást ]

#16 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 08:11

idézet:
Ezt írta subvoice:

Hogyan írjam, monósabban szól, mint eddig. Semmi sem változott, csak a dobozokat toltam be a falhoz. De lehet, hogy eddig volt túlságosan "széles" a színpad, és a hanghullámok visszaverődése illetve a mélyközép tartomány ordító hiánya okozta a csalóka, hamis, ám hallásra rendkívül tetszetős térérzetet. Most mindenesetre egyelőre fülelek.
[/quote]

Mivel a tér alapvetően fázis (függvénye), valami ebben változhatott - tényleg a visszaverődések - csak eddig nem igen szólt róla így a fáma.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#17 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 09:09

idézet:
Ezt írta subvoice:
monósabban szól, mint eddig. Semmi sem változott, csak a dobozokat toltam be a falhoz. De lehet, hogy eddig volt túlságosan "széles" a színpad, és a hanghullámok visszaverődése illetve a mélyközép tartomány ordító hiánya okozta a csalóka, hamis, ám hallásra rendkívül tetszetős térérzetet. Most mindenesetre egyelőre fülelek.[/quote]

Azért a szoba méreteit, magasságát, a sztereo-bázistávolságot megadhatnád, milyen távolságból hallgatod, milyen magas az állványok, stb. Öszintén szólva +- 8 dB külömbséget nem nagyon okozhat a szoba akusztikája 50-150 Hz között...
SW

#18 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 10:07

A szoba a létező legrosszabb (valahol feljebb írtam már), 4,2m x 4,3m, a magassága 3m. A dobozok a "rövidebb" falon vannak, eredetileg a hátsó faltól 60, az oldalfalaktól 70 centi távolságra (kb), most a hátfalhoz elég közel vannak tolva (5-10 centi). A sztereó bázistávolság ebből ~280 centi. Az állvány magassága 60 centi.

Csak a fülemmel "mértem le", tehát nem állíthatom biztosra a +-8 dB eltérést (az a szimuláció eredménye volt), de szinuszos lassú sweeppel hallgatva tényleg óriási hangerőkülönbségek voltak, 80 Hz-en érte el a csúcsot, majd utána fokozatosan csökkent, 130-150 Hz között alig hallottam valamit (kikapcsolt szubbal is, tehát nem kioltásról volt szó), és a hangnyomás szint kb. 170-180 Hz körül tért vissza a normális szintre. A 80 Hz-es púp nem állóhullám volt, mert az máshogy szól, ez csak egy ronda nagy kiemelés (a Preludium amúgy is Q=1 hangolású, itt eleve van egy saját kiemelése).

Jobban fülelődve úgy tűnik, hogy valóban a hullámos frekimenet miatt tűnt teresebbnek a zene, hiszen most jelen van a 100-200 Hz közötti tartomány, ami eddig hiányzott, ezek a mély hangok pedig nem túlságosan irányítottak, emiatt tűnik most "monósnak" a hang. Hasonlóan az 1000 forintos multimédia speakerekhez, amiknek szintén megdöbbentően széles sztereó terük tud lenni.

[ 2003. március 16.: subvoice szerkesztette a hozzászólást ]

#19 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 10:20

idézet:
Ezt írta subvoice:
.......Jobban fülelődve úgy tűnik, hogy valóban a hullámos frekimenet miatt tűnt teresebbnek a zene, hiszen most jelen van a 100-200 Hz közötti tartomány, ami eddig hiányzott, ezek a mély hangok pedig nem túlságosan irányítottak, emiatt tűnik most "monósnak" a hang. Hasonlóan az 1000 forintos multimédia speakerekhez, amiknek szintén megdöbbentően széles sztereó terük tud lenni.[/quote]

Szóval.... én még mindig azt mondom, hogy nem maga a falramászás, hanem a helyváltoztatással a fázismenet illetve a hangszórók és a szoba interferenciája (állóhullámok, kioltások)... de a végeredmény szempontjából ganz egal.....
¤

#20 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 10:53

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Szóval.... én még mindig azt mondom, hogy nem maga a falramászás, hanem a helyváltoztatással a fázismenet illetve a hangszórók és a szoba interferenciája (állóhullámok, kioltások)... de a végeredmény szempontjából ganz egal.....
[/quote]

Igazad van. Egyébként megpróbáltam mesterségesen kiEQ-zni (Cool Edit Pro) a régi görbéhez egy jól ismert dallamot és a kapott eredmény hasonló volt a régi hangzáshoz, de a nagyobb hangzásbeli eltérést tényleg a fázismenet megváltozása okozza.

Most már inkább az aggaszt, hogy micsoda borzasztó fázisanomáliák vannak 200-2000 Hz között (össze-vissza szólt a szinusz sweep hol jobbról, hol balról, hol hátulról, néha azért középről is)... De ez már a Preludium hangváltó tuning topicba tartozna.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó