Lehet, hogy eddig azért nem volt ilyen topic, mert a dolog magától értetődő, de nekem elég sok gondot okoz ez a kérdés ahhoz, hogy nyissak egyet

Szóval szerintem induljunk ki a sztereo rendszerektől: mik a feltételei annak, hogy jó akusztikájú szoba alakuljon ki? Hogyan befolyásolják a hangzást a szőnyegek, a függönyők és a bepakolt bútorok? Milyen távolra ajánlatos helyezni a hangsugárzókat a faltól, illetve a sarkoktól (itt főleg a hátsó reflexportos dobozokra gondolok)? A hangsugárzók előre nézzenek, vagy érdemes őket befordítani egy kicsit a hallgató irányába?
Nekem egy sztereo rendszerem van, konkrétan két Mission m74-es állódobozom. A szoba kb 6x6 méteres, függöny nincs, a falak mentén szekrények húzódnak, és a szoba hátsó harmadába teljesen asszimetrikusan be van rakva egy kissé elforgatott sarokgarnitúra. Ha a "sweet spot"-ba ülök (tehát nagyjából egyenlő távolságra a két hangszórótól), akkor a fejem kb. egy magasságban van a hangdobozok tetejével, viszont köztem és a hangszórók közt egy üveg dohányzóasztal is van. Ez azonban nem takarja egyik membránt sem...
Ami felmerült bennem: igyekezni kellene-e az ülőgarnitúra szimmetrikus elhelyezésére, illetve zavaró-e a hallgató és a hangforrás közé helyezett alacsony asztal?
És ezen kívül, milyen általános tanácsok léteznek a hangszórók elhelyezéséval kapcsolatban?
Előre is köszi minden választ!