HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1241 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 29. 21:15

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 29., vasárnap - 20:58

Mintha azt olvastam volna, hogy az Ilford cég már tönkrement, szerintem már egyre nehezebb ilyet szerezni.

Valóban volt valami keverés, de ha jól tudom még müxik a gyár.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1242 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 29. 21:17

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. máj. 29., vasárnap - 21:07

Sajnos nem emlékszem. Egyszer jutottam csak hozzá és annyira nem tetszettek a vele készült képek, hogy keressem is. De szerintem valami alacsonykategórás lehetett.
Egyszer egy Media Marktban láttam meg és gondoltam kipróbálom.

Akkor az a CTi volt, vagy hogy hívták. Na az valóban xar.
Szerencsére az RSX teljesen más anyag, semmi köze a kettőnek egymáshoz.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1243 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 13:17

Nagylátót nézegettem, egyelőre a következő két jelöltem van:

Sigma 12-24 (bár kicsit sokba fáj...)
Sigma 17-35

Ez utóbbi árban is teljesen korrekt (bár itthon csa DG-s verziót találtam én meg "simát" szeretnék).

Képeket már régebben nézegettem mindkettővel, nekem tetszettek.
Canonra más elérhető árú nagylátót mit érdemes még nézni? Igazából a 12-24 már kilóg az elérhető kategóriából... (itthoni árakat nézve...)

:)
mt

#1244 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 13:58

mintha lenne valami sigma 15-30 vagymi. esetleg az?
Canon 17-40 L ?
Tamron 17-35? (F2.8-4 !!)
Tokina 12-24? (esetleg 19-35)

Szerkesztette: WiZARD 2005. 06. 09. 14:06 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1245 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 14:37

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 14:58

mintha lenne valami sigma 15-30 vagymi. esetleg az?
Canon 17-40 L ?
Tamron 17-35? (F2.8-4 !!)
Tokina 12-24? (esetleg 19-35)

Köszönöm megnézegetem. A Sigma 17-35 is F2.8-4.  :)  EGyelőre E-bayt bújom, ha rá tudom venni az eladó(ka)t hogy postázzanak Némethonból ide, akkor nyert ügyem van.  :respect:
mt

#1246 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 14:46

Idézet: m-t - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 13:17

Nagylátót nézegettem, egyelőre a következő két jelöltem van:

Sigma 12-24 (bár kicsit sokba fáj...)
Sigma 17-35

Ez utóbbi árban is teljesen korrekt (bár itthon csa DG-s verziót találtam én meg "simát" szeretnék).

Képeket már régebben nézegettem mindkettővel, nekem tetszettek.
Canonra más elérhető árú nagylátót mit érdemes még nézni? Igazából a 12-24 már kilóg az elérhető kategóriából... (itthoni árakat nézve...)

:)

Sziasztok!

Én hozzátenném a Zenitar 16mm f2.8-as halszemet is. Nem zúm, de van fényereje, nincs benne visító AF-motor (nem is USM, mielőtt valaki megkérdezi :) ) és kicsi, nehéz. A halszem hatást ki lehet küszöbölni a PanoramaTools és PTLens plugin párossal (ingyenes mindkettő), kábé 5 másodperc egy lassabb számítógépen.

A rajzolata egész jó, a látószög kellemes. Bizonyos témáknál nem is kell korrigálni, ilyenkor még csak nem is veszítesz az élességből. A mélységélesség tetemes, f11-nél szinte minden éles. A kézi élességállítást meg lehet szokni, nem sokat kell tekergetni, ha messzire fényképezel.

Mutatok néhány képet, csak úgy kedvcsinálónak.

Kép
nem korrigált

Kép
korrigált

Az első kép nem korrigált, így természetesebbnek tűnt a látvány. Ha kiterítem, akkor a nagylátó hatás miatt trapézosan eltorzul a kép szélén minden elem. Érdekes módon a halszemes kép ilyenkor természetesebb.

A második kép ki van terítve és levágtam a felesleges aszfaltot is.

Egy ilyen obi ára kábé 30 rugó, kell hozzá esetleg M42-esről konverter gyűrű is, de van natív Canon bajonettes is. Nekem nagyon bejött, alap obinak pedig majd veszek 17-40-et a mostani 28-135 mellé.

Remélem, hogy segít a hozzászólás a választásban. Olvasd el Petteri's Pontification oldalát, ott nagyon sok hasznos infó van a nagylátókról. Mindenképpen tanácsos elolvasni legalább háromszor.

Üdv!
.
.
.

#1247 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 16:06

Köszönöm!

Azt kihagytam, hogy az objektív filmes vázra kell.  ;)

Donphobos!

Ezt a Petteri's Pontification oldalt hol, merre lelem? :rolleyes:
mt

#1248 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 16:11

Idézet: m-t - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 17:06

Ezt a Petteri's Pontification oldalt hol, merre lelem? :rolleyes:

link

Jó kis oldal, érdemes olvasgatni :)

#1249 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 09. 16:20

Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 17:11

link

Jó kis oldal, érdemes olvasgatni :)

:respect: Köszönöm.  :)

Szerk:
Előszedtem a Zeiss Flektogon 4/20-as obit. Jó érzés kézbefogni. :) Ha manuális nagylátó kell, azt tuti nem fogok venni. :p

Szerkesztette: m-t 2005. 06. 09. 17:02 -kor

mt

#1250 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 08:14

Az oldal olvasása közben rájöttem, hogy a Sigma 12-24 tesztjét már olvastam.  :)
Viszont a Sigmáknál nem tudtam megfejteni a különséget a DG és nem DG lencsék között.
Oké, hogy a DG elvileg digithez "továbbfejlesztett", de ez mit takar? Ugyanez a kérdés fennél a Tamron DI lencsékre is... :rolleyes:

Ha valaki tudja a választ ne tartsa magában! Köszi. :)

:respect:
mt

#1251 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 08:42

sigma féle DG -> asszem valami olyasmi, hogy arra próbáltak figyelni, hogy az érzékelőre minél merőlegesebben érkezzen a fény, mert a digi érzékelők a nem merőlegesen érkező fotonokat nem tudják érzékelni rendesen a felépítésük miatt.

a tévedés jogát fenntartom :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1252 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 10:14

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 9:42

sigma féle DG -> asszem valami olyasmi, hogy arra próbáltak figyelni, hogy az érzékelőre minél merőlegesebben érkezzen a fény, mert a digi érzékelők a nem merőlegesen érkező fotonokat nem tudják érzékelni rendesen a felépítésük miatt.

a tévedés jogát fenntartom :)

(sigma)DG/(tamron)DI esetében valóban erről van szó.
(sigma)DC/(tamron)Di-II pedig a kisebb (APS-C) szenzorhoz igazítást jelöli (ezek csak krolátozottan használhatók 35mm-es analog vagy fullframe digi vázon)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1253 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 13:51

Értem! Köszi.  :)
mt

#1254 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 15:24

Sziasztok!

A Zenitar jó filmes vázra is (nem APS-C szenzort tud csak lefedni), de akkor le kell mondani a kiterítésről. Ha csak nem szkenneled és úgy, de az már húzós…

Ebben az esetben én a Sigma 20mm f1.8-ast ajánlanám. Van teszt Petteri oldalán, majd én is be akarok szerezni egy ilyen obit. Elég nagylátó, a rajzolata nagyon szép, a fényereje megfelelő és igen jó tapasztalatokat gyűjtött össze róla Petteri. Szerintem érdemes megfontolni. Érdekes, hogy bár nem HSM, de elég csendes a motorja. A 15-30 viszont nagyon hangosan állítja az élességet. Meg az drága is, ezért nekem jobban bejön a 20-as.

Remélem, hogy sikerül jót választanod!
Üdv!
.
.
.

#1255 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 16:34

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 11:14

(sigma)DG/(tamron)DI esetében valóban erről van szó.
(sigma)DC/(tamron)Di-II pedig a kisebb (APS-C) szenzorhoz igazítást jelöli (ezek csak krolátozottan használhatók 35mm-es analog vagy fullframe digi vázon)

A DG szerintem sima marketing fogás...  :rolleyes:

#1256 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 18:10

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 17:34

nem vagyok benne biztos, bár lehet.
mindenesetre pl 70-200 F2.8ból is kiadtak DG-t, 100€-val drágább mint a sima.

kéne mindkettőből 1, és azonos körülmények között kipróbálni, akkor lehet valamit mondani róla.
lehetőleg minél nagyobb szenzorral kell próbálni, szóval legalább 1D kéne hozzá. (hisz minél nagyobb a szenzor, annál nagyobb gond hogy nem merőlegesen érkeznek a fotonok... 1Ds (mark2) nagylátós képeinek a széle szerintem gyalázat)

#1257 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 20:19

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 17:34

A filmnek (szinte) mindegy mindegy milyen szögből esik rá a fény, de a ccd-nél a mikrolencsék és egyebek miatt már nem. Sőt a ccd felülete a ráeső fényt csúnyán vissza is tükrözheti ezért az obi hátsó lencséit is "kezelni" kell...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1258 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 08:38

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 16:34

Például a Sigma EX 17-35 f2.8-f4 esetében nem az. A DG már HSM és 82mm helyett kisebb filtert is igényel. Ráadásul van olyan, hogy az újabb lencsék frissíthetők új váz esetén, a régiek meg nem. Hiába azonos elvileg a Canon EOS rendszer, mégis előfordult, hogy például a 10D esetén a régi Sigma lencséket új firmware-el kellett feltölteni. Ez elvégzik ingyen, de akadt olyan lencse, amit már nem lehetett frissíteni és akkor volt egy drága papírnehezéked.

Ráadásul a példaként felhozott obi esetén a DG változat tényleg érezhetően jobb, mint a régi volt, ha digitális vázad van. Mondjuk még mindig messze van az ideálistól, én még elégedett véleményt nem hallottam róla. Bár kevesen is veszik pontosan amiatt, hogy nincs róla sok vélemény és keverik az új szériát a kisség félresikerült régivel. Én is szemeztem ezzel az obival, aztán huszáros vágással Zenitar lett belőle…

Üdv!
.
.
.

#1259 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 12:26

Na... köszi a segítséget mindenben. :) Most rendeltem meg az objektívet... Végül maradtam a Sigma 17-35 DG-nél. Egyrészt a két 12-24-es (Sigma, Tokina) nekem túl drága, másrészt a Tamron 17-35-öt nem tudtam próbálni, a Tokina 19-35 meg "csak" nem jó, mivel azért szerettem volna minél nagyobb nagylátót (jó két mm, de akkor is... :evil2:). Manuális, nemzoomnak itt a Flektogon...

A 17-35-öt kipróbáltam, felépítése kellően masszív, fókusszal se beltérben, se kültérben nem volt gond.
Remélem jól fog szolgálni.  :respect:
Ja! És a bruttó ára végül 136k, ami igaz picit több mint külföldön az átlag 400 euro körüli ár, de nem vészesen, itt van helyben, stb... (vazz... E-Digitalnál 165k...  :omg: )
mt

#1260 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 22:29

aki studioban fotózik, az mivel süti el a vakukat?

én egyelőre plafonra villantott rendszervakuval, de valami más megoldást akarok, mert picit drága volt, ahhoz hogy ilyenre használjam...

kábelezni nem nagyon akarok, mert az úgyis mindig tuti útban van...

azon gondolkozok hogy kéne valami nagyon olcsó vaku, amit manualba tudok használni, és plafonra villantani bőven jóaz...

egyéb 5let?

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.