HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#2441 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 23. 07:55

nem biztos am, hogy megoldhato jol negativhivoval!

egyebkent (az eredmeny garantalasa nelkul!!) kemenyebb hivo kell neked elso ranezesre (es rovidebb megvilagitas). nem kizart, hogy a tomenyebb kemenyebb is lesz. (a normal papirhivonal igy van.)

ja, es egy gep objektivjenel a nagyitoobjektiv nem kizart am, hogy jobb! mas az objektiv-film tavolsag, kisebb a kezdorekesz (tehat jobb a kepe, mint a fenyerosnek), es nem 1/2m-tol vegtelenig-re van korrigalva, hanem nehanyszor 10 cm nagysagrendben.
ettol meg persze lehet jo a kisfilmes objektiv is.

Szerkesztette: bogdan 2007. 02. 23. 07:58 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2442 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 08:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 7:55

(az eredmeny garantalasa nelkul!!)

Nem kell az eredmény garantálása, elég valami nyom, ahonnan elindulhatok :) Az indexes fekete-fehér fórumban feltettem ugyanezt a kérdést, és kaptam rá egy olyan választ, hogy igen. :Đ De hogy mire mondta, hogy igen, az 1:3-as vagy az 1:9-es arányra, azt már nem írta oda. :)

Akkor megpróbálom az 1:4-eset is (próbáltam már egyszer, de 10-20-30 másodperces próbalappal, ami gondolhatod, milyen eredményt adott, amikor a linkelt képem kb. öt másodperces megvilágítással készült :Đ ), felbosszantottam magam, és mérgemben felhígítottam az oldatot, azt hittem, amiatt lett olyan fekete. Utána meg elpakoltam, és azóta pihen a gép.

#2443 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 02. 23. 09:24

Idézet: debaj - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 7:58

Köszönöm, akkor szétnézek majd, hátha árul valaki roncs Szmenát, de lehet, hogy valahol a pincében is van egy. :)

Más: Ha "ráfanyalodok" a Negafortra, mint papírhívóra, hogy érdemes használni? 1:9 arányban hígítva, vagy 1:3 arányban, mint negatívhoz? Akárhogy próbálkoztam, 1:9 arányban, ~20 fokon 6-7 percig hívva lett értékelhető minőségű a kép, de a legjobb esetben is kontraszttalan, fátyolos lett. Inkább töményebb oldatot használjak 20 fokon, vagy a hígabbat, pár fokkal magasabb hőmérsékleten?  (Pestre nem tudok felmenni "normális" üzletbe hívóért, hétvégén viszont lesz időm próbálgatni, viszont fölöslegesen nem pocsékolnám a papírt meg a vegyszert, így is elhasználtam már vagy húsz lapot két valamennyire értékelhető képért :) )

A papírhívónak mindíg töményebbnek kell lenni mint a filmhívónak. Azért lett kontraszttalan és fátyolos mert a gyenge hívó miatt borzasztó nagy túlexpozició kellett de a hívó hígsága miatt még az se tudta rendesen redukálni a képet. 2 percnél tovább nemigen szabad nyúzni a papírt. Ha megnézed a papírhívók dobozát 1,5-2 perc az általános hívási idő, 3 perces papírhívó már nagyon ritka.

#2444 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 23. 09:36

Forte FD-103 (univerzális papírhívó)

Metol – 1g

Nátrium-szulfit – 22g

Hidrokinon – 4g

Nátrium – karbonát – 22g

Kálium-bromid – 1g

Hívási idő: 1-2 perc

Itt van egy általános nagyon jó FF papírhívó 20 fokos hívási idővel.

#2445 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 10:05

venne o, csak turelmetlen!

jelenlegi kerdese az volt, hogy hazi vegyszerekbol (amik kozott a negativhivo is megtalalhato) hogy tud papirhivot eszkabalni.

persze egy csomo penzt veszt rajta (elhasznalt negativhivo, papirok, ido), de hat o tudja! ;)
a forum ma:

#2446 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 10:32

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 10:05

persze egy csomo penzt veszt rajta (elhasznalt negativhivo, papirok, ido), de hat o tudja! ;)

Így tanul a gyerek! :Đ

#2447 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 23. 10:34

"A papírhívónak mindíg töményebbnek kell lenni mint a filmhívónak"

Lényege hogy egy 6 perces filmhívót papírhoz legalább 2x  3x  töményebbre kell csinálni, nem hogy még erősebben higítani. Ha 1:3 .as a filmi higítás akkor  a papírhoz 1:1 kell. Az 1-2 perces hívási idő úgy értendő hogy kisebb felületű papíroknál 6x9 pld 1 perc míg a 9x13; 13x18-nál 2 perc v kicsit több.

Szerkesztette: ottokar 2007. 02. 23. 10:38 -kor

#2448 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 12:45

azert ezt at kene meg egyszer gondolnod.. ;)

mi a busert valtozna meg a hivasi ido a papir merettol??

de egye fene, egy "uh.. ezt jol elneztem!"-ert cserebe elnezem neked az ilyen trivialisan felregondolt hibat! na?
a forum ma:

#2449 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 23. 14:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 13:45

azert ezt at kene meg egyszer gondolnod.. ;)

mi a busert valtozna meg a hivasi ido a papir merettol??

de egye fene, egy "uh.. ezt jol elneztem!"-ert cserebe elnezem neked az ilyen trivialisan felregondolt hibat! na?

A 6x9-es papírt könnyebb előhívni mint egy 18x24-est ezért kell azt a hosszabb hívási időre világítani. Majd ha annyi nagyítást csináltál volna mint én nem csodálkoznál.

#2450 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 23. 18:49

Mi a büdös kutyafaszának adok én bárkinek tanácsot! Annyi pénzt dobhat ki bárki amennyit akar ha nem ért ahhoz a művelethez amit csinálni akar! Ordít valakiről hogy fogalma sincs a dologról másnak adok tanácsot és beleszól hogy gondoljam át! Hogy lehet ennyire pofátlan? Mit képzel ez magáról?

#2451 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 19:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 14:47

A 6x9-es papírt könnyebb előhívni mint egy 18x24-est ezért kell azt a hosszabb hívási időre világítani.

Az tény, hogy hosszabb megvilágítást igényel, de az előhívási időnek nem kéne változnia. :think: Nem minden papír tűri jól az alexpót, utána hívhatod reggelig is, akkor sem biztos, hogy jó képet kapsz.

#2452 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 23. 19:52

Idézet: debaj - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 20:37

Az tény, hogy hosszabb megvilágítást igényel, de az előhívási időnek nem kéne változnia. :think: Nem minden papír tűri jól az alexpót, utána hívhatod reggelig is, akkor sem biztos, hogy jó képet kapsz.

Milyen alexpóról beszélsz? Mondtam hogy kár volt egy betűt is írni.

#2453 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 20:39

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 19:52

Milyen alexpóról beszélsz?

Én eddig amit a témában összeolvastam, mind azt írta, hogy a megvilágítási időt kell változtatni úgy, hogy a kész kép egy-két perces hívással alakuljon ki, mert ha a papírt hívod tovább a kelleténél, akkor nem biztos, hogy jó eredményt kapsz. Az alexpót meg úgy értettem, hogy - ezt ugye te sem vitatod - ugyanakkora megvilágítási idő esetén egy 6×9-es kép egy négyzetcentiméterére több fény jut, mint egy 18×24-es kép egy négyzetcentiméterére. Viszont, ha megfelelően mozgatod a papírt, egy négyzetcentiméterre ugyanannyi idő alatt ugyanannyi vegyszer jut mindkét esetben.

#2454 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 20:51

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 14:47

A 6x9-es papírt könnyebb előhívni mint egy 18x24-est ezért kell azt a hosszabb hívási időre világítani. Majd ha annyi nagyítást csináltál volna mint én nem csodálkoznál.

azert en is nagyitottam mar egy kevesket...

a logikai ervelesed helyes, csak hat pont a premissza "A 6x9-es papírt könnyebb előhívni mint egy 18x24" volt megkerdojelezve. ezt kene megmutatnod, nem ebbol kovetkeztetest levonnod!

szoval miert is lenne konnyebb elohivni? miert igenyelne azonos megvilagitasi energia(/egysegnyi felulet) eseten hosszabb hivasi idot a nagyobb papir? en is ugy latom, hogy a vegyszermennyiseg, ami egysegnyi feluletre egysegnyi ido alatt jut azonos. mar bocsass meg, de ezek alapjan a rollfilmet is hosszabb ideig kene hivni, pedighat nem!

a karomkodast meg fejezd be, de azonnal. nem kocsmaban vagy. :(
a forum ma:

#2455 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 13:57

Folytatás itt.
Caution: objects in mirror are closer than they appear.

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó