HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1321 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:07

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 21:02

megpróbáltam villámot fényképezni... nem sikerült :(
jól sejtem, hogy ezt több perces expozícióval és ND filterrel kéne művelni?

T időre kapcsolod a géped, exponálni kezdesz a vakvilágba, és közben letakarod mondjuk egy fekete kartonnal az obit. Ha épp előtted van a villám, akkor elkapod a takarót, majd vissza, és kész is vagy. :) Nagyjából. Rengeteg próbálkozás, türelem kell hozzá.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1322 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:18

mármint B időre? :) az a baj, hogy a gépem max 15mp-t tud, és utána 15mp-ig még készít fekete képet is a hotpixelek ellen :(

nem túl rövid egy villám ahhoz, hogy elrántsam előle a kartont? :)

Szerkesztette: qnadam 2005. 07. 11. 20:20 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1323 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:19

A szürke szűrőt honnan vetted? Eltolná a villám által esetleg megvilágított környezetet.

#1324 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:21

a szürke szűrő csak egy ötlet volt a záridő kitolására :)

#1325 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:34

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 21:18

mármint B időre? :) az a baj, hogy a gépem max 15mp-t tud, és utána 15mp-ig még készít fekete képet is a hotpixelek ellen :(

nem túl rövid egy villám ahhoz, hogy elrántsam előle a kartont? :)

Nem a T idő és a B idő nem ugyanolyan működésű. Sőt a gépek többségén a 15mp a pillanatfelvétel módban van, ha a gombot pillanatra nyomod le majd elengeded és a 15mp végigexponálódik akkor igen.A B időnél lenyomod a gombot és amennyit exponálni akarsz addig nyomva kell tartani, mert ha elengeded a zár lezár. A T időnél megnyomod a gombot a zár kinyit és elengedheted a zár nyitva marad ha be akarod fejezni az expoziciót újból meg kell a gombot nyomni a zár bezárásához. Ezek még gyári papíroknál is sokszor össze vannak keverve.

Szerkesztette: ottokar 2005. 07. 11. 20:35 -kor

#1326 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 11. 20:53

meg vagyok győzve :)
15mp az sima expozíciónál van, B és T idő meg sajnos nincs divatban a digikompaktoknál :(

#1327 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 07. 11. 21:08

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 21:53

15mp az sima expozíciónál van, B és T idő meg sajnos nincs divatban a digikompaktoknál :(

Nálam van T, meg elég sok kompaktnál. :)
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1328 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 07. 11. 21:09

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 21:53

A Minolta Z3-asomnál 15mp-es pillanatfelvétel és 30mp-es T idő van, igaz ez kiugrik az ilyen gépek többségéből.

#1329 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 11. 21:17

Villámok fényképezése
VillámKioldó v2

#1330 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 19. 14:43

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. júl. 11., hétfő - 21:09

A Minolta Z3-asomnál 15mp-es pillanatfelvétel és 30mp-es T idő van, igaz ez kiugrik az ilyen gépek többségéből.

15 másodperc már nem is "pillanatfelvétel" :)

Azon a gépen lehet a zajszűrést kapcsolgatni? Én régen próbáltam Olympus C4000Z-vel villámot fényképezni. Ott lehetett kapcsolni a zajszűrést, bizonyos záridők felett már készített még egy felvételt zárt blendével (dark frame substraction). Egyszer kipróbáltam enélkül, elkeserítő lett az eredmény. Viszont sajnos a legtöbb villám addig sült el, amíg a gép a második exponálást végezte vagy pedig az önkioldó számolt.

Nekem egyébként leginkább az jelentett problémát, hogy túl hamar megjött az eső is a viharral, nem tudtam elég sokáig kinn maradni. Ha pedig messze villámlott, akkor odaág nem látott el a kis Olympus.

Üdv!
.
.
.

#1331 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 07. 19. 14:50

"Azon a gépen lehet a zajszűrést kapcsolgatni"

Ki lehet kapcsolni, de úgyis akkor van zajszűrés ha indokolt, ha a gép érzékelte hogy a körülmények miatt zajosabb a kép. A kártyára töltéskor szűr zajt. A Z3-asnál T időben abban a pillanatban nyit a zár ha a gombot benyomom, és ezért könnyebb villámot elkapni csak ne oda vágjon. És ha volt villám be lehet a zárat csukni. Ez is csinál sötét kockát ilyen esetben.

Szerkesztette: ottokar 2005. 07. 19. 15:00 -kor

#1332 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 08:19

Tenyleg, nagyon regen motoszkal bennem a kerdes, de eddig mindig elfeledtem netkozelben....

tudja valaki, hogyan lehetseges RGB erzekelokkel (filteres ccd, emberi szem, ilyesmi...) IBOLYA szint erzekelni? mert ugye az termeszetes formajaban nem voros, nem kek, es foleg nem zold. foleg pedig nem kek (~4x0nm?) es voros (~650-700nm?) kevereke, hanem onallo hullamhosszal bir, nevezetesen 400nm tajan, kozvetlenul az UV elott...

most akkor ezt igy hogyan? mert az rendben van, hogy a kek erzekenysegebe meg belelog, mert kozel van hozza, de a vorostol nagyon tavol esik, es mar a zold csap is valszeg egyaltalan nem erzekeli.
tudja valaki, hogyan is van ez...? :think:
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#1333 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 08. 09. 08:51

"http://www.mimi.hu/informatika/rgb.html"

Tévedsz nincs ilyen hogy önálló szín. A színeket mindíg egymáshoz mért arányukban látjuk. Úgy is hívják hogy színkeverés, amiből kétféle van, additív és szubtraktív, tehát összeadó és kivonó. Az első a monitor, TV működési elve míg a szubtraktívot a nyomtatónál tapasztalod. Az alapszíneik is mások mert a TV-nél kék, zöld és vörös színekből áll az összes árnyalat össze addig a nyomtatónál a három alapszíne a tintának sárga, bíbor és kékeszöld.

#1334 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 09:01

de en akkor se ertem. az ibolya nem illeszkedik az rgb rendszrbe, egyik oldalt a "szelen" van a spektrumnak, es a "masik oldalrol" nincs alapszin, amivel keveredve lathatnank olyannak, amilyen. ezen vagyok en fonnakadva, mert nem ertem, hogyan tud a voros csap 'bejelezni' az ibolyara, ha egyszer baromi messze van az erzekenysegetol. (ugye elvileg rgb rendszerben kek es voros keveresevel johetne ki...) az rgb filterrel ellatott ccd-re ugyanez all.

:confused:^2

Szerkesztette: alvaro 2005. 08. 09. 09:02 -kor

#1335 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 08. 09. 09:44

"hogyan tud a voros csap 'bejelezni' az ibolyara, ha egyszer baromi messze van az erzekenysegetol."

Ez is téves nem az "érzékenységétől" van távol, hanem a frekvenciájától. Az áthatoló képesség a lényeg, az ibolya átmegy a kék és vörös szűrőn is, ugyanígy a kék és vörös csapot is ingerli. A vörös csap nem vak más színekre csak kevésbé érzékeny. Ha ezekben probléma van, akkor lépnek fel a színlátási problémák.

#1336 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 08. 09. 09:52

http://www.banki.hu/...k/tartalom1.htm

Ennél részletesebben sehol nem találod a színkeverés leírását. És azt is olvashatod hogy az ibolya nem főszín.

Szerkesztette: ottokar 2005. 08. 09. 09:54 -kor

#1337 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 09:52

ibolya szín az rgb rendszerben ;)

egyébként pl. az sRGBben tényleg csak kevéssé van benne :(

#1338 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 10:00

majd megprobalom megemeszteni, hogy a kek es voros csapok is erzekenyek ra. nem tudom a frankot, de nagyon furcsa volt nekem, hogy a voros "a tulvegrol" kepes venni ezt a szint - es az is, hogy valogatas nelkul atszurja a kek es voros szurot is.

de a zoldet miert nem? :confused:

#1339 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 08. 09. 10:17

Idézet: alvaro - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 10:01

de en akkor se ertem. az ibolya nem illeszkedik az rgb rendszrbe, egyik oldalt a "szelen" van a spektrumnak, es a "masik oldalrol" nincs alapszin, amivel keveredve lathatnank olyannak, amilyen. ezen vagyok en fonnakadva, mert nem ertem, hogyan tud a voros csap 'bejelezni' az ibolyara, ha egyszer baromi messze van az erzekenysegetol. (ugye elvileg rgb rendszerben kek es voros keveresevel johetne ki...) az rgb filterrel ellatott ccd-re ugyanez all.

:confused:^2

A szín mindíg egy tartományt jelent. Ilyen nincs hogy X nm és akkor ez ibolya, hanem elterül egy részen, és mindíg összefügg az egésszel, a látható fény tartományával. Azt nem értem miféle messzeségről beszélsz mert egyetlen érzékszervünk sem egy pontot érzékel hanem szintén tartományt, pld a bőr.

#1340 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 08. 09. 10:20

Idézet: alvaro - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 11:00

majd megprobalom megemeszteni, hogy a kek es voros csapok is erzekenyek ra. nem tudom a frankot, de nagyon furcsa volt nekem, hogy a voros "a tulvegrol" kepes venni ezt a szint - es az is, hogy valogatas nelkul atszurja a kek es voros szurot is.

de a zoldet miert nem? :confused:

Mindegyiken átmegy csak nem egyforma százalékban. Olyan nincs hogy nem ereszti át csak az a kérdés mennyire. Szignifikánsan, értékelhetően, vagy értékelhetetlen mértékben.

Szerkesztette: ottokar 2005. 08. 09. 10:32 -kor

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.