HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1681 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 10. 07. 16:58

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 7., szombat - 15:03

Pedig valamire fektetni kell :)

A scanneren síküveglemezre az írásvetítőn a kondenzorra van fektetve, a fényszóró lemeznek 5-10cm-re kell legalább lennie.

#1682 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 11. 17:56

Belső térbe, közepes-jó fényviszonyokhoz (konkrétan: szalagavató; ünnepség színpadon, reflektorokkal, bál az előtérben, normál villanykörtékkel) milyen filmet ajánlotok? Hétvégén Kodak Ultramax 400-as filmre fotóztam, ebből maradt egy tekercs, sajnos az előző tekercset még nem lőttem el, így nem tudom megmondani, mennyire szemcsés. Ez jó lesz, vagy használhatok bátran valami "lassabb" filmet (mondjuk 200-asat)? Márkákból melyiket javasoljátok? Melyiknek a legmegfelelőbb a színvilága egy ilyen alkalomhoz?

Más: ugyanilyen alkalomra milyen objektíveket javasoltok? Amire én gondoltam: a Zenit 58 milliméteres alapobija, valami 20 milliméter körüli nagylátó, meg egy 135 milliméteres tele, esetleg helyette valami 80-200 milliméteres zoom.

Elég fontos családi esemény lesz, nem szeretném elbaltázni :)

#1683 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 19:30

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 6., péntek - 12:00

Ha lenne, nem kérdeztem volna. :)

ha elhozod, beszkennelem neked :)
(tudom, tudom, messze vagy)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1684 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 19:47

Ha más nem, feladom postán, oszt megbótoljuk :)

#1685 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 21:17

ilyen esemenyt miert akarsz analogra fotozni? ez tipikusan a digitalis terulete!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1686 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 11. 21:23

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 11., szerda - 20:47

Ha más nem, feladom postán, oszt megbótoljuk :)

majd találd ki, ha megvan :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1687 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 12. 09:10

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. okt. 11., szerda - 22:17

ilyen esemenyt miert akarsz analogra fotozni?

Mert a digitális gépem nem igazán jó minőségű belső térben, ilyen fényviszonyok mellett. Vaku sincs hozzá a beépítetten kívül, a Zenithez meg tudok kölcsönkérni jó minőségűt. :)

#1688 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 12. 15:32

akkor sem ajanlom! se rendes zoom-od, de autofokuszod nincs hozza. raadasul a film amit beraksz az elso kockatol kezdve fix iso-ju. igy egy nagy katasztrofa nagy lehetosege ele nezel.

(kinek fogod elhinni, hogy ez igy nem fog menni, ha nem annak, aki analoggal es manualissal szeret fenykepezni -- azaz nekem?)

szerezz a vaku ala egy vakura elsutot es vakukart, es susd el a nagyvakut a kicsivel. vagy szerezz a digitalisodra jo vakut (vagy vakukoztes elemet, ami altal a regi vaku nem vagja tonkre a digitalist), vagy egy masik digitalist..
a forum ma:

#1689 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 10. 12. 22:16

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. okt. 12., csütörtök - 16:32

akkor sem ajanlom! se rendes zoom-od, de autofokuszod nincs hozza. raadasul a film amit beraksz az elso kockatol kezdve fix iso-ju. igy egy nagy katasztrofa nagy lehetosege ele nezel.

(kinek fogod elhinni, hogy ez igy nem fog menni, ha nem annak, aki analoggal es manualissal szeret fenykepezni -- azaz nekem?)

szerezz a vaku ala egy vakura elsutot es vakukart, es susd el a nagyvakut a kicsivel. vagy szerezz a digitalisodra jo vakut (vagy vakukoztes elemet, ami altal a regi vaku nem vagja tonkre a digitalist), vagy egy masik digitalist..

Nem kötekedésből... hosszú évtizedeken keresztül képesek voltak AF nélkül, fix iso-jú filmekkel fotózni zárt terekben... Katasztrófa nélkül. :) Igaz, gyakorlat az kellett hozzá.
mt

#1690 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 13. 06:39

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. okt. 12., csütörtök - 16:32

igy egy nagy katasztrofa nagy lehetosege ele nezel.

Természetesen nem készületlenül akarok odamenni, ismerős révén be tudok menni az összes helyszínre, amikor valami "akció" van ott (próba, satöbbi), meg "megtanulom" a gépet az utolsó csavarig, csak szerettem volna valami támpontot kapni, ha valaki esetleg kívülről fújja a "hogyan fotózzunk zárt terekben" témát :)

A zoomobira (80-205) már rábeszélt sógorom. A manuális fókusszal nem lesz gond, úgy érzem, a digitálison is van fókuszgyűrű, és az AF "holtjátéka" miatt elég gyakran után kell igazítanom.

Végső menedéknek pedig a digitális gép is ott lesz.

#1691 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 13. 06:47

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 11., szerda - 18:56

Belső térbe, közepes-jó fényviszonyokhoz (konkrétan: szalagavató; ünnepség színpadon, reflektorokkal, bál az előtérben, normál villanykörtékkel) milyen filmet ajánlotok? Hétvégén Kodak Ultramax 400-as filmre fotóztam, ebből maradt egy tekercs, sajnos az előző tekercset még nem lőttem el, így nem tudom megmondani, mennyire szemcsés. Ez jó lesz, vagy használhatok bátran valami "lassabb" filmet (mondjuk 200-asat)? Márkákból melyiket javasoljátok? Melyiknek a legmegfelelőbb a színvilága egy ilyen alkalomhoz?

Más: ugyanilyen alkalomra milyen objektíveket javasoltok? Amire én gondoltam: a Zenit 58 milliméteres alapobija, valami 20 milliméter körüli nagylátó, meg egy 135 milliméteres tele, esetleg helyette valami 80-200 milliméteres zoom.

Elég fontos családi esemény lesz, nem szeretném elbaltázni :)

Valszeg Fuji Pro 400H-t használnálnék. Nagyteljesítményü vakuval. Ami a helyi fényeket mindenképpen elnyomja, lévén azok színhőmérséklete nagyon nem jó. Érdemes picit túlexponálni a filmet, mondjuk 320-ra állítod az ISO értéket a gépen.

FF film teljesen ki van zárva? Sokkal toleránsabb és a helyi fényeket is tudnád használni.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1692 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 13. 06:49

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 13., péntek - 7:39

A zoomobira (80-205) már rábeszélt sógorom. A manuális fókusszal nem lesz gond, úgy érzem, a digitálison is van fókuszgyűrű, és az AF "holtjátéka" miatt elég gyakran után kell igazítanom.

Végső menedéknek pedig a digitális gép is ott lesz.

Annak a zoomnak milyen a fényereje?
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1693 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 13. 07:19

Idézet: acws - Dátum: 2006. okt. 13., péntek - 7:49

Annak a zoomnak milyen a fényereje?

1:3.9

#1694 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 17:08

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 6., péntek - 11:13

A kérdésem: Ha csak a film előhívását kérem, akkor a színes negatívot (tejüvegen, hátulról megvilágítva) digitálissal lefényképezve Photoshopban "elő tudom hívni" a képet, vagy ez ennél bonyolultabb?

Kísérleteztem egy régi negatívval, ami fel volt vágva négykockánként. Képet nem mutatok, mert elég primitív módon dolgoztam, mindössze a technikai megvalósítást akartam kipróbálni.
A kísérleti szerkezet abból állt, hogy egy Jornada 720 képernyőjére rögzítettem a filmet, a háttérvilágítást egy új, üres Word dokumentum szolgáltatta :) A fényképezőgépet állványra tettem, és 2 másodperces önkioldóval sütöttem el, mert a makró és a HPC gyengécske háttérvilágítása miatt 200 milliméteres gyújtótávolság mellett, legnagyobb blendével (3.5) is 1/15 mp záridő kellett. TIFF-ben fotóztam, fotószerkesztővel vágtam és invertáltam, majd az Adobe Lightroom Beta 4-re bíztam a többit. Mint azt bogdan is említette, a sárgás nyersanyag miatt kékes fátylat kapott a kép, viszont a Lightroom egész precíz fehéregyensúly-állítgató csúszkájával helyre lehetett hozni. Ha eltekintünk a fehér pöttyöktől, amit a képernyő varázsolt a képre, egész kellemes lett a végeredmény. A mérettel viszont nem lettem megelégedve, hosszú rendezkedés után is csak kb. 0.8-1 megapixeles képet sikerült előcsalnom.

Döntésem: vagy kérem a papírképet is, vagy szkenneltetek :)

#1695 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 19:28

Doljetek hatra es a vegen csukjatok be a szatokat: Brent Stirton
      a kepek a nyugalom mgezavarasara alkamasak, blablabla...

#1696 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 10. 19. 20:28

Idézet: warfare - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 20:28

Doljetek hatra es a vegen csukjatok be a szatokat: Brent Stirton
      a kepek a nyugalom mgezavarasara alkamasak, blablabla...

:think: Melyik tetszett ennyire?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1697 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 20. 13:09

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 21:28

:think: Melyik tetszett ennyire?

mind...

#1698 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 31. 19:24

Van valakinek tapasztalata a Kodak Professional 400TX (TRI-X 400) fekete-fehér filmmel? Egy fotósboltban ajánlották, hogy gyönyörű, finom szemcsézetű a magas érzékenysége ellenére. Elcsábultam egy tekercsre, mert nem úgy tűnt, hogy lehúzásképpen ajánlja a srác (amit én kinéztem, az egy-kétszáz forinttal még drágább is volt, meg úgy általában nagy szakértőnek tűnt a témában).

A héten igyekszem elkattintgatni, aztán beadom egy fotóshoz előhívatni.

#1699 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 31. 19:36

Nem lövök filmre, de emlékeim szerint mintha azt olvastam volna, hogy egyik legsikeresebb fekete-fehér film.

#1700 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 31. 20:44

a kodak meg az ilford filmekbekben nem nagyon fogsz csalodni. (ilfordbol persze van profi es amator kategoria, de kodakbol ma mar csak profi.) (ja, es persze a fuji is jo!) mindegyik finom szemcsezetu lesz. a kulonbsegek nem is itt vannak, hanem inkabb a kontrasztossag, tonusvisszaadas tekinteteben. en  a Tmax 100-ast imadom, mert igen eroteljesen kontrasztos es megis bo tonusokkal rendelkezik. a tri-x tudtommal kevesbe kontrasztos, de nagyon nagy tonusatfogasu.

szemcsezettsegrol annyit, hogy az ilford pan 400-as (amator kategoria) 30x50-es meretre nagyitva mar kezd egy kisse szemcsesedni, valoban. (ha szemcseset szeretne az ember, akkor a 3200-es filmeket hasznalja, az amugy is nagyon vicces kategoria, plane push-olva egy kicsit.)

igazabol azt kell eldonteni, hogy mire szeretned hasznalni, illetve hogy melyiknek a szinvilaga all hozzad kozelebb. amugy meg hajra! :)

Szerkesztette: bogdan 2006. 10. 31. 20:47 -kor

a forum ma:

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87