A másik oldal viszont a képminőség részében nincs igazad, normális szkennerrel (Nikon LS-5000-t vennék ha vennék), normális filmre/diára fotózva (tehát nem 400ft-s gagyifilmre) a D70-et ütő képminőséget ki lehet hozni simán, persze a megfelelő objektíveket használva. Sok témánál egyértelműen a digitális a nyerő, nagyon szeretem a D70-et és tuti nem válnék meg tőle. Azonban amikor csak így hobbiból fotózgatok sokszor látnám előnyét egy filmes váznak. Itt elsősorban gondolok az éjszakai képekre, főleg a hosszú expozíciósoknál. Tegnap este kimentem csillagokat fotózni és hát egy 5 perces expozíció (iso200) bekapcsolt zajcsökkentéssel is iszonyat gagyi képminőséget produkált, D70 nem igazán alkalmas erre sajna. Másik dolog a kereső, egyetlen crop-os gépben sem láttam még normális keresőt, sokszor jártam már úgy, hogy állványon a gép, nézem, hogy mi zavaró a képben és egyszerűen nem veszem észre, még kereséskor sem a zavaró elemeket, otthon meg a képernyőn kapásból kiugrik. Ezen egy nagyobb kereső sokat segítene szerintem. Következő dolog: nagylátószög. Digis vázra jelenleg nem létezik nagylátószögű prime obi (nagyon hiányzik) és a műanyag, minimum fél kilós zoom obikat marha drágán nincs kedvem megvenni. Most találtam eBayen egy 20mm-es f4-es Nikkor prime-ot, manuálfókuszos természetesen, lehet megveszem... Olcsó és Galen Rowell egyik kedvenc obija volt, állítólag atomjó és kb velem egyidős
Megnézve a másik eshetőséget, mit tudnék venni abból a pénzből amit a filmes cuccokra költök: D70 marad, azt biztosan nem adom el, tehát a lecserélés nem opció. Mégha durván összeadnék mindent és elkölteném akkor sem jutnék sokkal előbbre. Vázak terén jelenleg nincs olyan amire azt tudom mondani, hogy ez az ami a nagyon tuti, mindegyiknek van valami hibája vagy ami nem tetszik benne, ráadásul ami D70-nél jobb az szintén atomdrága, ráadásul szinte az összes váznak van valami tipushibája, pl D2H-nál a fénymérésnél raktak bele valami gagyi alkatrészt, sorra haltak meg, D70-nél van a zöld lámpa villogós meghalás, igaz néhány embernek sikerült magának megjavítania, de sokon még a szervíz sem segített, vagy csak csillagászati áron... Szóval ezekben az új vázakban annyira nem bízok, hogy hatalmas vagyonokat fizessek ki rájuk. Másik ötlet a vaku volt, arra egyenlőre szerintem nincsen szükségem, ez az egy elég. Objektívek: amit igazából szeretnék az nincs. Kéne egy prime nagylátó, nincs. Kéne egy olyan obi, mint a 17-55 f2.8, csak f4-esben, hogy ne legyen olyan nagy, de ilyen sincs. Tudom ott a kit obi, de a műanyag feeling miatt nem kéne + minőségben sincs ott ahol szeretném. Kéne egy könnyű teleobi VR-rel, mondjuk AF-S VR 70-200 f4. Ilyen sincs... Esetlegesen kéne egy nagyonhosszú tele ami nem túl nagy és nem túl drága, mondjuk egy AF-S VR 400mm f5.6, ilyen sincs. Valami makro obi esetleg szóbajöhetne, csak azt meg nem használnám annyit, hogy úgy érezzem megérte. Olyan obit meg nem szivesen vennék ami csak félmegoldás, ahhoz elég drágák és másra nagyon nem is vágyom jelenleg.
Persze ez az egész csak egy nagy elmélkedés, az a valószínű, hogy nem veszek semmit, legalább megmarad a pénzem
Szerkesztette: saen 2005. 09. 03. 10:00 -kor

Súgó
A téma zárva.