Kerio tuzfal kerdesek...
Elküldve: 2005. 11. 24. 16:26
Előre is elnézést a láma kérdésért.
Nemrégen telepítettem a Kerio Personal Firewall 4. verzióját.
Nem volt és most sincsen vele gonod.
Ma azonban megjelent egy felugró ablak, mégpedig.
Generic Host Process for Win32 services 61.___.___.28 port 39155
Az IP cím, nem az enyém.
UPC Chellós net elérésem van, és semmifelée eddig megjelent IP címhez, távoli ponthoz, és átjáróhoz nem passzol.
Ráadásul azt tapasztalom, hogy állandóan, ha nem is megy a böngésző, akkor is van egy minimális bejövő forgalom.
Kérdésem, mit tegyek ezekkel a Generic Host.. ablakokkal, letiltsam, akár szabály készítésével is, vagy engedhetem.
Másik, hogy ez a csurdogálás, természetes-e.
Válaszokat megköszönve.
Maradok Tisztelettel:
Putt Putt
ps.Esetleges információ hiány esetén, amit kell még adom, csak szóljatok, hogy ez nem elegendő, mi kell még. (screenshot etc.)
Köszönöm.
Elküldve: 2005. 11. 27. 19:17
A következő hibába futottam bele a napokban, amikor egy ismerősnél tettem rendbe a gépet:
A chello(!) hibátlanul működik bootolás után, ám ha fogom és újraindítom a kábelmodemet, akkor utána nem kap netet a win egészen addig ameddig nem kapcsolom le a kerio-t (4.x.x), akkor megindul minden. Majd ha visszakapcsolom újfent lehal. És ez az állapot egészen egy win restartig fennáll.
Jogos az első gondolat: "fa**é' huzogatod a modemet". De a helyzet az, hogy ezzel csak szimulálni próbáltam a rejtélyes hajnali net meghalásokat, amit én a upc hajnali karbantartásaiból adódó modem restartnak tulajdonítok.
A kerio logjában semmi érdemleges nem szerepel, voltaképpen engedélyeztem minden forgalmat, minden tíltást kikapcsoltam, de még akkor is blokkol valami. A DHCP adatok egyáltalán nem változnak a modem restartnál, tehát az sem lehet gond, hogy a win nem kapja meg az új adatokat...(főleg, hogy ha kikapcsolom a keriot és lesz net /tehát a szükségfes adatok átértek/ majd visszakapcsolom nincs net...)
Szívott már valaki ilyesmivel? Van valakinek valami tippje?
Elküldve: 2005. 11. 27. 19:24
Feltételezem, kimenő kapcsolat akar lenni (a piros színű, a zöld pedig a bejövő). Nem is a te címednek kell ott lennie, hanem annak, ahova akarja küldeni a csomagokat. A generic host process igen sok mindenre használatos, a windows használja, nem tudom, pontosan mikre, de pl. a windows update is köztük van, így ahhoz, hogy ellenőrizni tudja, van-e újabb frissítés, mindenképp engedélyezni kell, tehát javasolt az engedélyezés kényszerűségből.
Forgalom mindig van a neten, akkor is, ha te nem csinálsz semmit. Egyrészt, a windows működik rendszeresen mindenféle hülyeséggel, lásd pl. a win. upd., de amellett a net szolgáltatód folyamatosan ellenőrzi a vonalat, hogy van-e kapcsolat... Én inviteles vagyok, de nálam is megy folyamatosan a kapcsolat ellenőrzés. Ezek icmp csomagok, mindenesetre, én pl. peer guardiannal tiltom többek közt ezt is, de a kapcsolatot nem zavarja az, hogy nem tudja bemérni a köztem és a szolgáltató közötti válaszidőket.
Elküldve: 2005. 11. 28. 06:47
Idézet: keeper2 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 19:24
Feltételezem, kimenő kapcsolat akar lenni (a piros színű, a zöld pedig a bejövő). Nem is a te címednek kell ott lennie, hanem annak, ahova akarja küldeni a csomagokat. A generic host process igen sok mindenre használatos, a windows használja, nem tudom, pontosan mikre, de pl. a windows update is köztük van, így ahhoz, hogy ellenőrizni tudja, van-e újabb frissítés, mindenképp engedélyezni kell, tehát javasolt az engedélyezés kényszerűségből.
Forgalom mindig van a neten, akkor is, ha te nem csinálsz semmit. Egyrészt, a windows működik rendszeresen mindenféle hülyeséggel, lásd pl. a win. upd., de amellett a net szolgáltatód folyamatosan ellenőrzi a vonalat, hogy van-e kapcsolat... Én inviteles vagyok, de nálam is megy folyamatosan a kapcsolat ellenőrzés. Ezek icmp csomagok, mindenesetre, én pl. peer guardiannal tiltom többek közt ezt is, de a kapcsolatot nem zavarja az, hogy nem tudja bemérni a köztem és a szolgáltató közötti válaszidőket.
Köszi a válasz!

Akkor megnyugodtam.

Az egyik tippem nekem is a szolgáltató felé történő "vonalellenőrzés" volt, csak az idegesített fel, hogy több kapcsolat is megjelent, ami nem a szolgáltató felé irányult.
Azért a Spybotot ráengedtem, biztos ami ziher, és mint mindíg most is talált 2 db adatbányászbéka szarságot.
A folyamatos adatmozgás ezekszerint ez normális.
Mégegyszer köszi a válasz, megnyugtattál.

Elküldve: 2005. 11. 28. 12:34
"Azért a Spybotot ráengedtem, biztos ami ziher, és mint mindíg most is talált 2 db adatbányászbéka szarságot."
Akkor nem tudja kiirtani. Próbálkozz másik irtóval is csökkentett módban. ad-aware, spysweeper, ms antispy
stb.
Elküldve: 2005. 11. 29. 06:40
Idézet: de Sade márki - Dátum: 2005. nov. 28., hétfő - 12:34
"Azért a Spybotot ráengedtem, biztos ami ziher, és mint mindíg most is talált 2 db adatbányászbéka szarságot."
Akkor nem tudja kiirtani. Próbálkozz másik irtóval is csökkentett módban. ad-aware, spysweeper, ms antispy
stb.
Rendszeresen használom a Spybotot, meg az Ad-awert is.

Ezért is "csak" 1-2 probléma szokott lenni.
Valószínűleg sikeres volt a kergetőzés, mert a Generic Host.... téma most nem nagyon akar előjönni.

Elküldve: 2005. 11. 30. 20:58
Idézet: de Sade márki - Dátum: 2005. nov. 28., hétfő - 11:34
stb.
Szerintem tévedsz, mert ha a spybots nem tudja kiírtani a genyókat normál módban, felajánlja, hogy legközelebbi gépindításkor csökkentett módban elinduljon. Ellenben visszajönni visszajöhet, mert egyrészt lehet, hogy nem találta meg minden komponensét, és ebből tud visszaállni, vagy valami olyan oldalról jön, amit rendszeresen néz...
Elküldve: 2005. 11. 30. 22:10
Idézet: keeper2 - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 21:58
"Ellenben visszajönni visszajöhet, mert egyrészt lehet, hogy nem találta meg minden komponensét"
Ez azt jelenti, hogy nem tudta kiirtani.
Elküldve: 2005. 12. 02. 19:13
Idézet: de Sade márki - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 21:10
Ez azt jelenti, hogy nem tudta kiirtani.
Végülis, igen, azt jelenti, de pl. a vírusölő-tesztekben is egyik kritérium, hogy az adott víruspéldányt hány fájlban találta meg. Tehát, előfordul, hogy pl. 2 fájl vírusos, ugyanazzal a vírusverzióval, mégis csak az egyiket találja meg az írtó...
Elküldve: 2005. 12. 03. 20:18
Jelenleg a Sygate 5.5 build 2710 verziót használom (2-3 éves), az 5.6.2808 buildet nem tudtam használni mert vmilyen oknál fogva "ütközött" a hálókártyámmal. Sygate forumán az újjabb verziót idén novemberbe igérték amely már a hálókártyás hibát is javította volna, de ugyebár tudjuk hála a szimanteknek free verzió nem lesz...
Sygate tűzfalat azért hasszáltam mert be lehetett állítani, hogy 1 alkalmazás milyen portokat haszáljon (advenced rules), előtte ZA free-t használtam de ott csak 1 globális érvényű "csúszka" volt. Mivel a Sygate pf-et nem fejlesztik tovább így kerióra akarok váltani.
Kérdésem az lenne, hogy a kerio FREE verziójában be lehet e állítani, hogy egy alkalm milyen portokat haszálhat (esetleg összes portot) :<==> sygate advenced rules funkció??
Ha a régi Sygate pf-nél maradok mennyire jelent kockázatot ha a tűzfal 1 csaknem 3 éves build?
Válaszokat nagyon köszönöm!
Elküldve: 2005. 12. 08. 20:36
Nem tudok biztos infókat, de azt hallottam, a kerio is át fog menni hamarosan fizetősbe.
Egyébként tökéletesen jól konfigulálható alkalmazásonként is a kerio, akár tanuló módban is, ahol a szabály nélküli kommunikációra rögtön feldob egy ablakot, mit tegyen vele, akár "normál" módban. Beállíthatod bármely alkalmazáshoz, mely portokon, ip cimeket, stb kommunikálhat, ki vagy be, vagy bármely irányban...
Elküldve: 2005. 12. 12. 21:12
Most kényszerültem Outpostról Keriora váltani.
Háát, van egy-két problémám:
1. Amíg feljön a beállítóablak, megőszülök. Mitől lehet ez? Arra gondoltam valami logolás van bekapcsolva ami ennyire lelassítja. Tippek?
2. A gép amin használom, az internet megosztó. Rajta keresztül csatlakozik egy másik gép. Most a tűzfal sikeresen kitiltotta a kliensgépet.
Az Outpostban volt "trusted zone", amit beállítottam a helyi hálóra, és ment az internet megosztás. A Kerioban is volt hasonló, beállítottam, és rá se hederített. Most mi van?

(Megj: a file-megosztás megy a két gép között.)
SZERK: Közben gyorsan válaszolok magamnak. Valszeg a "gateway mode"-ot is ki kell pipálni...

Előre is kösz a segítséget.
Szerkesztette: INT21H 2005. 12. 12. 21:17 -kor
"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."
Elküldve: 2005. 12. 18. 09:52
Idézet: INT21H - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 20:12
Most kényszerültem Outpostról Keriora váltani.
Háát, van egy-két problémám:
1. Amíg feljön a beállítóablak, megőszülök. Mitől lehet ez? Arra gondoltam valami logolás van bekapcsolva ami ennyire lelassítja. Tippek?
2. A gép amin használom, az internet megosztó. Rajta keresztül csatlakozik egy másik gép. Most a tűzfal sikeresen kitiltotta a kliensgépet.
Az Outpostban volt "trusted zone", amit beállítottam a helyi hálóra, és ment az internet megosztás. A Kerioban is volt hasonló, beállítottam, és rá se hederített. Most mi van?

(Megj: a file-megosztás megy a két gép között.)
SZERK: Közben gyorsan válaszolok magamnak. Valszeg a "gateway mode"-ot is ki kell pipálni...

Előre is kösz a segítséget.
Én nem szoktam megőszülni, amíg bejön a beállító ablak, mivel egy pillanat alatt történik. Ellenben, ha emule is fut, akkor néhány másodperc után befagy ez a beállító ablak, jobb esetben fél percenként reagál egy műveletre, rosszabb esetben még ez sincs. Persze, ilyenkor is ugyanúgy szűri a csomagokat, csak a beállító ablak fagy be. Elképzelhető, hogy nem az emule az egyetlen ilyen progi, hanem neked is van fenn valami, ami lefogja.
Az átjáró módot sikeresen meg is találtad, úgyhogy ez a kérdés kiiktatva.
A trusted zone: nem tudom, advanced vagy simple módban telepítetted-e, mindenesetre, advanced-ben az elején meg is kérdezi, hogy megbízható-e az adott kapcsolat (ezt minden netkapcsolatra felteszi). Itt már csak rajtad áll, hogy mit válaszolsz. Ha semmilyen kapcsolatot nem tartasz megbízhatónak, akkor nem fog semmit érni a trusted zone, mert nem lesz benne semmi. Kézzel a hálózatbiztonság/ megbízható fülön tudod állítani ezt. Nálam ugyan csak a localhost van benne, de nálad hozzá lehet venni a lan felé irányuló forgalmat is.
Elküldve: 2005. 12. 23. 12:49
Elküldve: 2005. 12. 25. 04:51
az imént uninstalláltam a nortont és feltettem az utolsó Keriot. Most meg csak nézek, első ránézésre ez túl bonyolult nekem. Össze-vissza jönnek ezek a felugró ablakok és nem tudom mit lehet engedélyezni, a norton nem kérdezett ilyenekre:)
Szeretném, ha a Calypso levelezőprogim, Opera, winupdate, WoW elérné rendben a netet kezdésnek. Legtöbb üzenetem generic host process (kijövő és bemenő is) és microsoft file és printer sharing (mind2 szintén). Ezeket lehet engedélyezni? Sajnos volt, hogy csak nyomogattam az engedélyezést párszor, esetleg lehet nullázni is a dolgot? De erről a 2-ről végképp nem tudom eldönteni mi is akar ez lenni.
Ja és a Dc nagyon sok mindent kérdezne

Szerkesztette: Orgi 2005. 12. 25. 05:05 -kor
Elküldve: 2005. 12. 25. 10:19
Idézet: Orgi - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 4:51
az imént uninstalláltam a nortont és feltettem az utolsó Keriot. Most meg csak nézek, első ránézésre ez túl bonyolult nekem. Össze-vissza jönnek ezek a felugró ablakok és nem tudom mit lehet engedélyezni, a norton nem kérdezett ilyenekre:)
Szeretném, ha a Calypso levelezőprogim, Opera, winupdate, WoW elérné rendben a netet kezdésnek. Legtöbb üzenetem generic host process (kijövő és bemenő is) és microsoft file és printer sharing (mind2 szintén). Ezeket lehet engedélyezni? Sajnos volt, hogy csak nyomogattam az engedélyezést párszor, esetleg lehet nullázni is a dolgot? De erről a 2-ről végképp nem tudom eldönteni mi is akar ez lenni.

1. közvetlenül a hozzászólásod felett van egy beállításokról szóló link, ami éppen a Kerióról szólna. Igaz, egy korábbi változat, de az elvek nem változtak, csak a színek és az ablakok helye.
2. a generic host process a windows általános futtató rutinja. Ezt a rutint számtalan szolgáltatás és program megkérheti, hogy "csinálj meg nekem valamit". Tessék pl. a Sysinternals Process Managerének segítségével megnézni, ki dolgoztatja? Legtöbbször szükség van rá, sokszor nincs. De neked kell tudnod.
3. a géped beállításai között ott van a fájl és printermegosztás. Ha helyi hálód van és többen dolgoztok rajta, akkor szükség lehet rá, én nem tudom eldönteni. Ha egyedüli gép, nyugodtan letiltható, de én ezt sem tudom eldönteni.
Elküldve: 2005. 12. 25. 12:00
Idézet: kisködmön - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 10:19
2. a generic host process a windows általános futtató rutinja. Ezt a rutint számtalan szolgáltatás és program megkérheti, hogy "csinálj meg nekem valamit". Tessék pl. a Sysinternals Process Managerének segítségével megnézni, ki dolgoztatja? Legtöbbször szükség van rá, sokszor nincs. De neked kell tudnod.
3. a géped beállításai között ott van a fájl és printermegosztás. Ha helyi hálód van és többen dolgoztok rajta, akkor szükség lehet rá, én nem tudom eldönteni. Ha egyedüli gép, nyugodtan letiltható, de én ezt sem tudom eldönteni.
A linket láttam, csakhogy a problémám közben már az lett, hogy nem is ment az internet és később meg se nyitotta az oldalt (semmit sem).
Sajnos nekem semit sem mond az a számomra értelmezhetetlen üzenet, hogy a generic host process akármit akar csinálni akármilyen ip-vel. Nem tudom, az esetleges támadásokat hogyan jelzi a Kerio, így pl most is kaptam az ablakot, hogy:
"figyelem, bejövő kapcsolat (megbízható helyek). Generic host process for win32 services. Távoli pont 84.013.248, port 3767." Én ezzel az üzenettel nem tudok semmit se kezdeni, mert nem értem. Nem tudom, hogy ez most vmi támadás vagy csak vmi tök általános és megszokott dolog lenne, amire létrehoznám a szabályt és sose látnám többé. A norton nem basztatott ilyen értelmezhetetlen dolgokkal, megkérdezte első indításnál, az opera ki akar menni a netre, mehet?igen és kész:)
Ez biztos jó tűzfal, szeretnék adni neki egy esélyt, így próbálok barátkozni vele.
Az operát mindenhol engedélyeztem mindenhová, így most legalább netem van és újra meg tudom nézni azt a leírást

Köszi a segítséget.
Elküldve: 2005. 12. 25. 12:24
Idézet: Orgi - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 3:51

Kisködmön nagyjából már leírta a dolgokat, a generic host...-ot általában ajánlott engedélyezni, sokminden használja. A printer sharinget leginkább, csak, ha használsz helyi hálót. Amennyiben a célcím valaminél 127.0.0.1, azt nyugodtan enedélyezheted, mivel ez csak a loopback, ez nem megy ki a netre, hanem visszatér a gépedre (általában tesztelésre használt, de nagyon sok progi, köztük a dc is használja). Ha netán valami beállítás nem jött volna be, akkor a tűzfal beállításai/hálózatbiztonság fülön kiválasztod a kérdéses elemet és a kifelé/befelé szabályt szimplán átállíthatod. Ha ? -re állítod, akkor újra rá fog kérdezni a legközelebbi használatkor.
Eléggé egyértelmű, hogy ha valamit elindítasz, pl. a dc-t, ami kommunikál a neten, akkor fel fogja dobni a kapcsolat kérést. Ekkor azokat a legegyszerűbb engedélyezni véglegesen, ha pedig késöbb jön ilyen kapcsolat kérés, akkor az gyanús, hogy nem kellene engedni...
Elküldve: 2005. 12. 25. 15:35
Idézet: Orgi - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 12:00
Sajnos nekem semit sem mond az a számomra értelmezhetetlen üzenet, hogy a generic host process akármit akar csinálni akármilyen ip-vel. Nem tudom, az esetleges támadásokat hogyan jelzi a Kerio, így pl most is kaptam az ablakot, hogy:
"figyelem, bejövő kapcsolat (megbízható helyek). Generic host process for win32 services. Távoli pont 84.013.248, port 3767." Én ezzel az üzenettel nem tudok semmit se kezdeni, mert nem értem. Nem tudom, hogy ez most vmi támadás vagy csak vmi tök általános és megszokott dolog lenne, amire létrehoznám a szabályt és sose látnám többé. A norton nem basztatott ilyen értelmezhetetlen dolgokkal, megkérdezte első indításnál, az opera ki akar menni a netre, mehet?igen és kész:)
Ez biztos jó tűzfal, szeretnék adni neki egy esélyt, így próbálok barátkozni vele.
Az operát mindenhol engedélyeztem mindenhová, így most legalább netem van és újra meg tudom nézni azt a leírást

Köszi a segítséget.
De - úgy tűnik - jelenleg már működik az internet (is). Tehát el kellene olvasni legalább, hogyan és mit lehet beállítani, mit kell beállítani.
Arról is lehet olvasni, hogy egy üzenetben szereplő szavak mit jelentenek, és utána már esetleg nem lesz annyira homályos egy üzenet.
Ha pedig végképp nem tudsz olvasni, igénybe lehet venni olyanok segítségét, akik olvasás nélkül megcsinálják neked.. Az ő idejüket viszont ildomos megfizetni. Jól.