HWSW Informatikai Kerekasztal: Hány betűből áll a magyar ábécé? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hány betűből áll a magyar ábécé? 40 Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:29

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:29

tod má ez lenne az álltalános hejesírás manapság, ami igazán nem volna lyó.

Ne essunk tulzasokba... :) az igazsag valahol a ketto kozt van... nem veletlenul irjak at a nyelvtankonyveket rendszeresen... :) A nyelv folyamatosan valtozik, nem foglalkozik azzal, hogy mi van leirva a szabalykonyvben... ezert hat a konyvet igazitjak hozza. :)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#22 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:34

Idézet

nem veletlenul irjak at a nyelvtankonyveket rendszeresen...

Egészen biztos vagy benne, hogy jól tudod, mennyi változtatáson ment keresztül a hivatalos megyar nylevtan??? Az AkH. legalább húsz éve változatlan.  :omg:

#23 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:34

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:29

A könyveket meg tartsuk csak tiszteletben, ha nem volnának, akkor tod má ez lenne az álltalános hejesírás manapság, ami igazán nem volna lyó.

Minden tiszteletem a könyveké. Nálam még negyvennégyet írt magyar ábécének a könyvem, mikor tanultam.

Azóta van a magyar ábécé, amibe besorolnak négy betűt. Így mit kapnak? Újmagyar ábécét? Vagy használható magyar ábécét?  :think: 
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#24 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:42

Majd előszedek egy rakás régi nyelvtankönyvet, kíváncsi vagyok rá, hogy miket írnak bennük.

#25 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:51

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:39

Egészen biztos vagy benne, hogy jól tudod, mennyi változtatáson ment keresztül a hivatalos megyar nylevtan??? Az AkH. legalább húsz éve változatlan.  :omg:

Nem vagyok biztos benne... :) ...de az teny, hogy folyamatosan valtozik a beszelt nyelv, es ezt bizony a nyelvtankonyveknek is kovetniuk kell. Szerencsetlen magyartanaraimat is az oruletbe tudtam kergetni amikor megkerdojeleztem a helyesirasi szabalykonyv letenek ertelmet... (hozzateve hogy borzalmas a helyesirasom: egyeszruen nem erzem mit kell megkettozni es mit kell hosszu illetve rovid maganhangzoval irni... amit tudok azt keserves munkaval tanultam meg - nekem nem egyertelmu a hangzasbol, hogy hogyan is kell leirni) ...szoval nem latom az ertelmet, miert is kell kulon kezelni azt a negy betut, amit amugy is hasznalunk a magyar nyelvben. Meg van meg egy rakat szabaly aminek semmi ertelme (csak azert leteznek egyaltalan, hogy a nyomorult diakokat szivassak vele :D)...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#26 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:59

Mi lenne ha...  :think:

Idézet

Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 7. I. em. 147.
Levélcím: 1245 Budapest Pf.: 1000.
Telefon: (1) 411-6312
Fax: (1) 411-6337
Osztályelnök: Kiefer Ferenc, rendes tag (kiefer@nytud.hu)
Osztályelnök-helyettes: Maróth Miklós, levelező tag (maroth@btk.ppke.hu)
Tudományos titkár: Csokonai-Illés Sándor (illess@office.mta.hu)
Saját honlap: http://www.mta.hu/nytud

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#27 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 13:10

Vonalban vagyok velük épp!

#28 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 13:15

Tehát, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának Közönségszolgálati telefonszámán két emberrel is beszéltem, egységes álláspontjuk szerint a magyar ábécé 40 betűs. A plusz 4, úgynevezett idegen, vagy jövevény betűk nem tekinthetők a magyar ábécé részének, de mivel vannak olyan - főleg szintén idegen, átvett - szavak, amelyek leírásához szükségesek, ezért egyes felsorolások említhetik az ábécé betűi közé sorolva őket, de a hivatalos magyar ábécének nem részei.

#29 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 13:22

Amúgy tök kedvesek voltak, ahhoz képest, hogy a hivatalos ügyfélfogadási időn túl hívtam őket :). De azt mondták, ha már egyszer balga módon felvették a telefont, akkor már válaszolnak is  :up: :).

#30 Felhasználó inaktív   Henci Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 14:28

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:20

...A plusz 4, úgynevezett idegen, vagy jövevény betűk nem tekinthetők a magyar ábécé részének, de mivel vannak olyan - főleg szintén idegen, átvett - szavak, amelyek leírásához szükségesek, ezért egyes felsorolások említhetik az ábécé betűi közé sorolva őket, de a hivatalos magyar ábécének nem részei...

Pl.: qqriq  :D
Élj úgy, hogy a hajdani gyermek aki voltál, ne szégyelljen téged, a felnőttet.
Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)

#31 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 14:30

:omg: :pokeas:

#32 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 14:32

hmm érdekes téma, esküdni mertem volna 44re, mert bár rég volt már, hogy ezt tanultam, és sok mindenre nem emléxem amit tanítottak, erre fixen emlékeztem.
ezek szerint minket jól átb@$ztak a suliban. na mind1, mindig tanul az ember ;)
(bár az is lehet, hogy a tanár nem tette hozzá hogy magyar abc, hanem csak azt monta hogy "az ábécé 44 betű" erre viszont már nem emléxem, hogy is volt :))
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#33 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 15:42

Kár ezt a vitát eldönteni, inkább tereljük másik síkra, találjunk ki még vagy 4-5 betűt, lepjük meg a tudósokat és nyelvészeket  :D  :cool:  :think:  :fly:

#34 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 15:46

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 14:20

Tehát, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának Közönségszolgálati telefonszámán két emberrel is beszéltem, egységes álláspontjuk szerint a magyar ábécé 40 betűs. A plusz 4, úgynevezett idegen, vagy jövevény betűk nem tekinthetők a magyar ábécé részének, de mivel vannak olyan - főleg szintén idegen, átvett - szavak, amelyek leírásához szükségesek, ezért egyes felsorolások említhetik az ábécé betűi közé sorolva őket, de a hivatalos magyar ábécének nem részei.

Igen, a lexikon és a taxi, amit tökéletesen lehet írni lekszikon és takszi alakban, annyira idegen, valamint az ly, amit nem is lehet y nélkül leírni, tudjuk  ;)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#35 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 15:49

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 11:49

Hmmm-hmm, ettől még 40 betűs a magyar ábécé.

http://free.cjb.hu/m...ril/snd/abc.wav
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#36 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 15:56

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 8:20

Igen, igen, ez az, amirol beszelek: a total ostoba, sotet, begyoposodott agyu hozzallas.

Ne vedd at toluk, PPeter.

#37 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 15:57

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 16:51

Igen, a lexikon és a taxi, amit tökéletesen lehet írni lekszikon és takszi alakban, annyira idegen, valamint az ly, amit nem is lehet y nélkül leírni, tudjuk  ;)

a taxi jövényszó... a hivatalos meghatározás szerint pedig a plusz betűk a különböző idegen és jövevényszavak miatt kerültek bele a 44 betűs ABC-be... az ly és a ny pedig szerepel ugyan a 40-esbe, de az Y önálló betűként nem használatos egyetlen szóban sem (jövevény és idegen szavakat leszámítva)...

mondjuk úgy: a magyar NYELVI ábécé 40 betű, a gyakorlatban a nyelvben használt betűk száma 44... a kettő közel sem ugyanaz...

Szerkesztette: snakekiller 2004. 04. 13. 16:03 -kor

#38 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 15:59

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 16:51

Mind a két szó megtalálható az idegen szavak szótárában és nem hiszem, hogy egyetlen olyan szót is találsz az általánosan használt magyar nyelvben, ami tartalmazza ezeket a plusz (x,y, w, q) betűket és ne lehetne helyette olyan szót használni, ami ezektől a betűktől mentes. Pl.: lexikon = szótár, vagy ismerettár, taxi = bérautó. Bármilyen régen is érkeztek, ezek eredetileg nem magyar szavak voltak.

Az LY az meg egy betűnek számít a magyar ábécében.

#39 Felhasználó inaktív   Henci Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 16:01

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 16:04

Mind a két szó megtalálható az idegen szavak szótárában és nem hiszem, hogy egyetlen olyan szót is találsz az általánosan használt magyar nyelvben, ami tartalmazza ezeket a plusz (x,y, w, q) betűket és ne lehetne helyette olyan szót használni, ami ezektől a betűktől mentes. Pl.: lexikon = szótár, vagy ismerettár, taxi = bérautó. Bármilyen régen is érkeztek, ezek eredetileg nem magyar szavak voltak.

Az LY az meg egy betűnek számít a magyar ábécében.

Akárcsak az ny.
Élj úgy, hogy a hajdani gyermek aki voltál, ne szégyelljen téged, a felnőttet.
Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)

#40 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 16:11

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 16:54

mta vs. free.cjb.hu  :D  :D  :D

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2