Hány betűből áll a magyar ábécé? 40
Elküldve: 2004. 04. 13. 17:40
Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 17:04
Azon gondolkoztam hogy pl. a Báthory, es egyeb nemesi nevek? Ezek altalaban y-ra vegzodnek... ezek is idegen szavak?
Samott
Elküldve: 2004. 04. 13. 17:45
Idézet: Samott - Dátum: 2004. április 13, kedd - 18:45
Samott
Nem, de tulajdonnevek, családnevek, amelyek ugye egy csomó más elv alapján alakultak ki (a kiejtés és az írás között olykor igencsak nagy eltéréssel).
Elküldve: 2004. 04. 13. 17:54
"Jött egy Isten leszállt közénk..."
Nekem az tetszik a legjobban, mikor egyesek itt neki állnak a leírt és jóváhagyott szabályokkal vitázni. Egy valamit tudok ajánlani az ilyen öntelt emberkenk: menjenek, végezzék el a nyelvész szakot, doktoráljanak le, menjenek el dolgozni az MTA-hoz, érjék el a vezető beosztást és aztán szavaztassák meg a szabályok módosítását. De addig ne hörögjenek és köpködjenek már azokra, akik a szabályokat betartják. Lehet ósdi, lehet maradni, de a nem tetszés kinyílvánításának nem az a legjobb módja, ha kegyes egyszerüséggel hülyének titulálunk embereket és úgy viselkedünk, mint ha Istenek lennénk. Ha nem tetszik, vagy nem ért valaki egyet a szabályokkal, tessék kérvényezni a módosítást, össze lehet fogni.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:01
Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 18:44
PPeter, bocsáss meg, de jobb, ha még most megkérdezem: ez most komoly kérdés, vagy csak kötekedni akarsz velem? :confused:
Természetesen komoly a kérdés. Ugyanis kíváncsi vagyok, hogy az amcsik a náluk jövevényszavakban használt betűket (pl. é a caféban) is beleszámolják-e az ábécébe. (Az, hogy az itthoni MTA nem számolja bele, az a te kis nyomozásod után kiderülni látszik.)
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:01
:::HWSW World Community-Team©::: :::Windows Licencek::: :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:06
Személyeskedés, sértegetés nélkül mindenki figyelmébe ajánlom a következő Emerson idézetet:
Idézet
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:08
Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 18:50
Nem vagyok egy képzett etimológus, de feltételezem, hogy ha egyszer úgy írták le, akkor nyomós okuk volt rá: akkoriban a jelzők helyesírása úgy működött.
Egyébként valóban, a történelmi helyesírásra hivatkozni kicsit sántítós, ugyanis ilyen alapon a Halotti Beszédben található egyes karaktereket is az ábécé betűi között kellene számon tartanunk. (Egyébként abban is szerepel y különálló betűként.)
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:12
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:06
Természetesen komoly a kérdés. Ugyanis kíváncsi vagyok, hogy az amcsik a náluk jövevényszavakban használt betűket (pl. é a caféban) is beleszámolják-e az ábécébe. (Az, hogy az itthoni MTA nem számolja bele, az a te kis nyomozásod után kiderülni látszik.)
Bocs, csak azért kérdeztem meg, hogy világos legyen a szándékod, remélem nincs harag.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:14
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:13
Szerintem is sántítós, de hát a családnevek kérdése mindig is érdekes téma volt mifelénk
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:19
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:06
Nincs olyan szo az angolban, amit itral - ellenben van cafe, aminek az osszes betuje benne van az angol abeceben.
Mellesleg az angollal, plane az amcsival kar peldalozni, mert a letezo legliberalisabb szabalyzas itt van, peldaul abszolut nem vagy koteles angolul kiirni a boltod nevet sem, semmi lyesmi, xenofob orulet nincs, ami peldaul a franciaknal jellemzo (hogy a KOTELEZO 50%-os hazai filmaranyt ne is emlitsuk a francia moziknal). No offense, nincs azzal baj, de nem ertem, minek az eroszak vmin, ha egyszer az elet tullepett rajta.
Ugyanigy rohejes, amit vki pont emlitett, hogy ilyen alapon sem Krinyo, sem az en csaladnevem nem irhato le a magyar abece betuivel, mert y van a vegen?
Nevetseges.
Tipikus peldaja a korlatolt, buta hozzallasnak. Aki ezt nem latja be, annak ajanlom figyelmebe az elmult 15 ev soran szuletett 'qrva fontos' helyesirasi valtozasok listajat - ugyanakkor ezek szerint az MTA Kozonsegszolgalata meg mindig ott tart, hogy peldaul az y nem valo a magyar abecebe, mert... mert MIERT IS???
Komolyan: kesz rohej, amit itt eregettek.
PS: Eszembe jut, amit jo oreg LL mondott mindig: a nyelv egy elo dolog!
Alakul, valtozik, nem pedig egy halott vmi, esetleg korlatolt akademikusok altal uralt dolog...
Szerkesztette: T2k 2004. 04. 13. 18:22 -kor
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:20
Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:19
Dehogyis hivatkoztam
Samott
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:23
Idézet: Samott - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:25
Samott
Nem. A magyar nyelv nem ilyen - mindossze az allitolagos MTA-s allasfoglalas ilyen.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:25
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:06
Beleszámolja, aztán két év múlva nem számolja bele, aztán éppen úgy tetszik akkor megint, vagy fordítva..........
Idézet
(gör.) a. m. szótár, a mai magyar nyelvszokás szerint leginkább az enciklopédikus szótár, minő a jelenlegi, l. Enciklopédia - Lexikografus a. m. szótáriró. L. Szótár.
És az elmúlt nehány évtizedben hol így, hol úgy, de a teljes magyar abc az tartalmazza - számontartja - a q, w, x, y - betűket is.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:26
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:13
manapság azonban egy olyan (nem az eddig említett a nyelvészet szempontjából kivételt képező típusba tartozó) szó sincs, ami amiben önálló betűként szerepelne a q, w, x, vagy az y...
mint már említettem, itt két egészen más dologról van szó: van a nyelvészek által megállapított ABC (ami a nyelvészeti szempontból vett Magyar nyelvben használt betűk sorrendje) ami 40 betűs, és van a másik "köznapi" ABC, ami a Magyar nyelvben használt ÖSSZES írott és beszélt betűt tartalmazza, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a betű segítségével képzett szavak a Magyar nyelv (mint NYELVÉSZETI FOGALOM - ezt úgy látszik sokan nem értik) részeinek tekinthetők-e, és ami így 44 betűből áll...
ha vki szerint most hülyeséget írtam JAVÍTSON KI, ne csak célozgasson...
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:27
Idézet: T2k - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:24
:confused: AFAIK a kávéház szót angolul cafénak irják...
Az MTA pedig valóban nehézkes, bürokratikus, lassú, satöbbi, de úgy gondolom, hogy ha már muszáj döntőbírót citálni, akkor nem nagyon tudsz autentikusabb/hivatalosabb forrást náluk.
Egyébként meglep a 40 betűs állásfoglalás, ugyanis a józan ész mellett a tanulmányaim is a 44 betű mellett állnak
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:28
Idézet: snakekiller - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:31
De olyan sincs, amiben az ny, ly, gy, stb. külön szerepel állítólag mégis része az ábécének.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:29
Idézet
Miért ne lehetne leírni a neveteket? Nem azt mondtuk, hogy nem írható le a nevetek, csak az érvényes szabályok szerinti 40 betűs magyar ábécé nem tartalmazza az q, x, y, w betűket.
Idézet
Meglepően kevés változás történt, 1984 óta alig-alig. Tudom. Itt van mellettem a könyv kinyitva.
Idézet
Már hogyne változna, ezt senki nem tagadta. De ettől még az érvényes magyar ábécé 40 betűs, minden jelenleg érvényes nyelvtani szabályozás szerint.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:30
Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:32
Az MTA pedig valóban nehézkes, bürokratikus, lassú, satöbbi, de úgy gondolom, hogy ha már muszáj döntőbírót citálni, akkor nem nagyon tudsz autentikusabb/hivatalosabb forrást náluk.
Egyébként meglep a 40 betűs állásfoglalás, ugyanis a józan ész mellett a tanulmányaim is a 44 betű mellett állnak
Nem, cafe, igy, ekezet nelkul. Amit te irsz, az mar vmilyen divatos verzioja. :
Cafe, cafeteria, miegymas.
Elküldve: 2004. 04. 13. 18:31
Idézet: bbence - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:33
uhhh... már miért ne lenne... az anyu-ban, lyuk-ban, tán nem külön betűként szerepel????? :confused:

Súgó
A téma zárva.