Idézet: Tron65 - Dátum: 2009. ápr. 15., szerda - 20:52
Anno szerintem az elsők közt vásároltam a kompakt csövekből. Akkor még a klasszikus fojtós rendszer, a csővel egybeépített glimm gyújtás.
Mivel új volt, én kis kíváncsi (és mert volt kéznél) melléjük kötöttem egy üzemidő mérő órát.
Az 5W-osak (azóta már kivonták a forgalomból) 12.000 óránál kezdtek el rosszalkodni. A 7-9W-osak 14-15.000 órát mentek. Napi 1-2 alkalommal bekapcsoló akvárium világításként üzemeltek.
A mostani becsavarós kompaktcsövekről nincs jó véleményem, 1-2 (eltörtem) kivételtől eltekintve egyik se ment tovább 2 évnél (szerintem max 5000 óra) és mindben az elektronika szállt el.
Nem kell ahhoz szakadt elektród, elég, ha a gyújtó nincs benne és T12-es (a vastagabbik) csőről van szó. Ekkor a kezed felé fog megindulni az elektronáram (egy jóféle kondenzátorként viselkedik a cső és a kezed) valamelyik katódról és ez indítja a csövet. Jó móka. A robbanásbiztos csövek is így működnek, egy vezetőszűl van a csövön és az segít indulni, az ív arra "ül" rá, aztán végigmászik a csövön, gyújtás után meg már a két katód között kisebb az üzemi ellenállás, mint a "kondi" reaktanciája, a szál felé így elenyésző áram folyik el.

Súgó
A téma zárva.