HWSW Informatikai Kerekasztal: Leghutesek - A kozelmult es a jelen # I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Leghutesek - A kozelmult es a jelen # I. Osszefoglalok, tesztek...

#1741 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 09. 13:28

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 8:42

Szerintem tápot passzívra csinálni messze több lesz, mint 6600 ft. Annyira azért nem halnak meg a ventik a gépben. Én egy olyan cégnél dolgozom, ahol 180 számítógépünk van, és ebből évente max 2-3-ban kezd el kerregni a venti, és még ekkor se áll, hanem szállít levegőt. Ja, és ezek mind 5 évnél idősebb gépek napi 8 óra munkaidővel.

Én egy Glacialtech SilentBlade ventit raktam a tápomba a gyári helyett, nulla hangja van, valszeg a lapátkialakítás miatt, és került kb 1500 ft-ba.

Aszondod tartsam meg a kerregő 300 W- os Codegen tápomat? Tényleg nincs "kedvem" most újat venni, de úgy érzem ez a leggyengép pontja a gépemnek. (Most éppen nem kerreg.) De két napja pöckölgetni kelett, hogy elinduljon, és kb 10 perc volt, míg felgyorsult egy normális sebességre.
Mondjuk én azt hittem, hogy ezeknek rögtön mennijük kell és, ha megáll akkor azonnal baj történhet. De most látom, hogy egy légkavaró csak segíti a hűtést és nem hűt.

Szerkesztette: Szanya 2005. 12. 09. 13:33 -kor

"Cyborgból nem lesz gépsonka." - Szanya csak egy van! -
www.vitorlasoktatas.hu

#1742 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 15:47

Idézet: Szanya - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 4:16

De ez a cucc a manapság erősnek számító összeállítások hőtermelését szállítja el. Nekem pedig nem igazán meleg a konfigom. Egyenletes a légáram. Elől alul jön be, az egyetlen vinyó előtt is van kis rés a házon, nincsenek kábelek az útban, hátul felül megy ki a langyos. Mindez egyetlen procihűtővel és a táp egyetlen hátsó ventillátorával, ami éppen halálán van, ezért a tápot most lecserélem. Még nem tudom, hogy milyenre.
De engem nem is annyira a zaj zavar, hanem az, hogy mozog valami a gépben. Az, hogy VAN. Van valami, ami szerintem teljesen fölösleges. (Ez lehet, hogy túlzás. De biztos nem olyan fontos a pörgettyű egy jó bordára. :) )
És ki is próbálom. De tartok a kísérletezgetéstől. Legfeljebb végül mégis veszek egy 1000- 1500 Ft- os halk ketyerét. De ennél többet nem költök egy olyan dologra, ami csak meghibásodásra képes. :(  Ebben az esetben viszont a tápomat szeretném passzivizálni. :D

Visszatérve utolsó mondatodra: Most hibátlanul működik a gépem. Miért vegyek rá egy 6600 Ft- os valamit? (Ha csak azért nem, mert végül passzív tápot veszek. :think: )

A passzív hűtőkre is szoktak azért egy ventit rakni a biztonság kevéért, az a kis lémozgás nagyon sokat számít. Azt a dolgot nem igazán értem, hogy "valami motog a gépben". Miért zavar ha adott esetben nem is hallod? Engem se zava az, hogy a szívem folyamatosan mozog. :) Tévedsz abban, hogy a venti nem olyan fontos a bordára, mert nagyon fontos.
A Codegen tápodból szerintem ne kösd ki a ventit, nem véletlen van benne.  A Codegen amúgy se túl jó minőségű, nem kéne még rosszabb helyzetbe hozni. Lehet kapni passzív tápot, de az nem 6K, hanem ennek az összegnek a sokszorosa.

A hatezres Freezer Pro-t azért ajánlottam, mert nagyon jól hűt és teljesen halk, nem hallani, hogy menne. Azt nem tudtam, hogy neked maga a tudat kellemetlen, hogy a gépben forog valami. Sajnos bármit csinálsz, a vincsi forogni fog mindenképpen. ;)

#1743 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:15

Dehogy akarom a sz@r Codegenből még a ventillátort is kikötni. Csak megállt a minap. Előtte meg kerregett. Ezért gondoltam, hogy tápot cserélek és akkor egyetlen alsó 12 centis kavirnyálóval légáramot hozok létre a házban, ami a procihűtőről is levinné a hőt.
Szóval nem akarok költeni a gépemre, de ha muszály, akkor megteszem.
(Az ajánlott hűtést pedig megjegyzem.)

Egyébként mozgás témában:
Ami elromolhat, az el is romlik. Ami nincs, az nehezebben tud elromlani és adott esetben még olcsóbb is lehet. :) ;)

Szerkesztette: Szanya 2005. 12. 09. 16:18 -kor

www.vitorlasoktatas.hu

#1744 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:17

Idézet: Szanya - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 13:28

Aszondod tartsam meg a kerregő 300 W- os Codegen tápomat? Tényleg nincs "kedvem" most újat venni, de úgy érzem ez a leggyengép pontja a gépemnek. (Most éppen nem kerreg.) De két napja pöckölgetni kelett, hogy elinduljon, és kb 10 perc volt, míg felgyorsult egy normális sebességre.
Mondjuk én azt hittem, hogy ezeknek rögtön mennijük kell és, ha megáll akkor azonnal baj történhet. De most látom, hogy egy légkavaró csak segíti a hűtést és nem hűt.

Ha már ősöreg a táp, akkor cseréld egyben, mert a ventin kívül egy-két érzékenyebb alkatrész is öregszik benne (pl kondenzátorok), és ha elpukkan, akkor hiába vettél új ventit.
De ha még megbízol a tápban, akkor érdemes csak ventit cserélni. Amit ajánlottam, annak a hangja 19dB -es, tehát nem fogod hallani (emberi fül 20dB fölött hall, vagy ilyesmi).

Ha új tápot vennél, akkor meg érdemes túllépni kicsit az alsó kategória szintjén, és 10e körül nézni valami olyat, amiben hőszabályozós ventillátor van, ami halk. Esetleg 400W-osat venni, annak kevésbé megterhelő ugyanazt a teljesítményt leadni, mint a 300W-osnak, ezért kevésbé melegszik -> Alacsonyabb ventillátorfordulat -> kisebb zaj.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1745 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:32

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 17:17

Ha már ősöreg a táp, akkor cseréld egyben, mert a ventin kívül egy-két érzékenyebb alkatrész is öregszik benne (pl kondenzátorok), és ha elpukkan, akkor hiába vettél új ventit.
De ha még megbízol a tápban, akkor érdemes csak ventit cserélni. Amit ajánlottam, annak a hangja 19dB -es, tehát nem fogod hallani (emberi fül 20dB fölött hall, vagy ilyesmi).

Ha új tápot vennél, akkor meg érdemes túllépni kicsit az alsó kategória szintjén, és 10e körül nézni valami olyat, amiben hőszabályozós ventillátor van, ami halk. Esetleg 400W-osat venni, annak kevésbé megterhelő ugyanazt a teljesítményt leadni, mint a 300W-osnak, ezért kevésbé melegszik -> Alacsonyabb ventillátorfordulat -> kisebb zaj.

Nekem azt mondták, hogy ne bízzak a Codegenben. (Ez nem igaz, mert csak olvastam. :p )
PH- en láttam a SilentBladet. Nem is drága azt is megnéztem.
Aztán ez a tápom, amiben rakoncátlankodik a turmixoló ez nem alsó ventis. Csak hátul kavar egy 80 mm- es.

Nos, ha marad a procin valami, akkor lehet, hogy SilentBlade lesz és passzív táp. Így összesen egy ventillátorra már megbékélek, mert hülye azért nem vagyok.

Ehhez a felálláshoz mit szóltok? :think:
www.vitorlasoktatas.hu

#1746 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:52

A passzív táp az elég drága ám. Nézted mennyiért vesztegetik őket? És pl azt nem javasolt zárt helyre tenni (pl olyan kialakítású számítógép-asztalba, amit hozzánemértő svédek terveznek az ikeának).

Vegyél két halk ventillátort, és mindkettőt kicseréled (proci, táp).
A Zalman ZM-OP1 kódnevű külön ventillátor, amit a vga hűtőkhöz külön megvehetsz, az is kb bruttó 1000 ft-ba kerül, és 5V-on semmi(!)  hangja nincsen, ezt pl lehetne harmadiknak tenni házventillátornak (nekem az van, 12V-on már hangos, sivító hangú).
Nem biztos, hogy a több ventillátor hangosabb, mint a kevesebb. Lehet, hogy pont úgy éred el az ideális légáramlatot, ha többet teszel be, és ekkor mindenki hepi, táp is, proci is, vga is.

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 12. 09. 16:58 -kor

#1747 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:55

Idézet: Szanya - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 16:32

Nekem azt mondták, hogy ne bízzak a Codegenben. (Ez nem igaz, mert csak olvastam. :p )
PH- en láttam a SilentBladet. Nem is drága azt is megnéztem.
Aztán ez a tápom, amiben rakoncátlankodik a turmixoló ez nem alsó ventis. Csak hátul kavar egy 80 mm- es.

Nos, ha marad a procin valami, akkor lehet, hogy SilentBlade lesz és passzív táp. Így összesen egy ventillátorra már megbékélek, mert hülye azért nem vagyok.

Ehhez a felálláshoz mit szóltok? :think:

A Codegenben én se bíznék. :)
A passzív tápok elég drágák, és teljesítményben is elmaradnak a ventisektől. Egy jó minőségű táp, aminek az aljában van egy 12 centis venti elég halk. Ettől függetlenül így se ajánlanám, hogy összes meleg levegő a tápon keresztül legyen kiszívva a házból.

Meghibásodással kapcsolatban: a Freezer hűtőkre a gyártó 6 év garit ad, csak nem megy tönkre 2 hét alatt. :)

#1748 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 16:59

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 16:52

A passzív táp az elég drága ám. Nézted mennyiért vesztegetik őket? És pl azt nem javasolt zárt helyre tenni (pl olyan kialakítású számítógép-asztalba, amit hozzánemértő svédek terveznek az ikeának).

A Zalman ZM-OP1 kódnevű külön ventillátor, amit a vga hűtőkhöz külön megvehetsz harmadiknak, az is kb bruttó 1000 ft-ba kerül, és 5V-on semmi(!)  hangja nincsen, ezt pl lehetne tenni házventillátornak (nekem az van, 12V-on már hangos, sivító hangú).

Az asztalom eredeti IKEA-s (itt lett véve Svédországban), ennél a gép hátulja teljesen szabadon van. :Đ

#1749 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:33

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 16:59

Az asztalom eredeti IKEA-s (itt lett véve Svédországban), ennél a gép hátulja teljesen szabadon van. :Đ

Nah. Végre fejlődnek. :)  :cool:  :p

#1750 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 19:10

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 18:33

Nah. Végre fejlődnek. :)  :cool:  :p

:D

@Lipton:

Idézet

A passzív tápok elég drágák, és teljesítményben is elmaradnak a ventisektől. Egy jó minőségű táp, aminek az aljában van egy 12 centis venti elég halk. Ettől függetlenül így se ajánlanám, hogy összes meleg levegő a tápon keresztül legyen kiszívva a házból.

Csába. Akkor csak egy sima tápcsere lesz úgy látom. Egy alsóventis tápra.
Egyébként jól szellőző helyen van a dobozom és van egy rés a videókártya fölött is a kiáramló levegőnek.

De nem vagyok nyugodt teljesen. Ha mégis állatkodnék mi történhet? Mondjuk jó a hűtőborda és simán csak leveszem róla a turbinát. Akkor egy- két órát simán megy szerintem. Megy amennyit megy, de mi van akkor, ha túlmelegszik? Mi történik? Mire vigyázzak?

Szerkesztette: Szanya 2005. 12. 09. 19:19 -kor

www.vitorlasoktatas.hu

#1751 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 19:27

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 17:52

A Zalman ZM-OP1 kódnevű külön ventillátor, amit a vga hűtőkhöz külön megvehetsz, az is kb bruttó 1000 ft-ba kerül, és 5V-on semmi(!)  hangja nincsen, ezt pl lehetne harmadiknak tenni házventillátornak (nekem az van, 12V-on már hangos, sivító hangú).
Nem biztos, hogy a több ventillátor hangosabb, mint a kevesebb. Lehet, hogy pont úgy éred el az ideális légáramlatot, ha többet teszel be, és ekkor mindenki hepi, táp is, proci is, vga is.

Nincs is asztalbatéve.

A tápban nem merem cserélni, mert ahhoz forrasztani kell. :eek:  Én meg esztergályos, fogtechnikus meg közgazdász vagyok. :)

NEM LESZ HARMADIK VENTI. :mad:  :reklamacio:

www.vitorlasoktatas.hu

#1752 Felhasználó inaktív   York 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 12. 11:34

Szevasztok!

Készült egy elég érdekes cikk a számgépek zajának csökkentéséről.
A srác "kézzel" rakta össze az egészet, nem egy bonyolult dolog, így első olvasásra.

Ajánlom mindenkinek:

http://www.itport.hu/cikk/67

Üdv.

#1753 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 12:41

Idézet: Szanya - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 19:10

@Lipton:

Csába. Akkor csak egy sima tápcsere lesz úgy látom. Egy alsóventis tápra.
Egyébként jól szellőző helyen van a dobozom és van egy rés a videókártya fölött is a kiáramló levegőnek.

De nem vagyok nyugodt teljesen. Ha mégis állatkodnék mi történhet? Mondjuk jó a hűtőborda és simán csak leveszem róla a turbinát. Akkor egy- két órát simán megy szerintem. Megy amennyit megy, de mi van akkor, ha túlmelegszik? Mi történik? Mire vigyázzak?

Egy jó táp tényleg halk, én a Nexust sose hallom.
Az új gépekben van hővédelem, nem lehet elégtni őket. Ha túl melege van, akkor lekapcsol.

#1754 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 12:50

Idézet: York - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 11:34

Szevasztok!

A srác "kézzel" rakta össze az egészet, nem egy bonyolult dolog, így első olvasásra.

Ajánlom mindenkinek:

Üdv.

Hát nem tudom, a mai kínálat mellett 7000-es zalmant venni elég hülye választás.

#1755 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 13:16

Idézet: York - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 12:34

Szevasztok!

Ajánlom mindenkinek:

Üdv.

az illetonek lenne meg mit tanulnia, mielott cikket publikal...  :omg:

#1756 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 18:21

Idézet: York - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 11:34

Szevasztok!

Ajánlom mindenkinek:

Üdv.

Én biztos nem ajánlanám a sárga cimkés PMPO Codegen tápokon a venti lassítását.

#1757 Felhasználó inaktív   York 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:30

Idézet: arn - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 14:16

az illetonek lenne meg mit tanulnia, mielott cikket publikal...  :omg:

Például?
Taníts mester!

#1758 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:24

Idézet: York - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 13:30

Például?
Taníts mester!

arn szerintem arra gondolt, hogy már valaki cikket ír, akkor lehetne kicsit profibb.
Kapásból a 7000Cu a mai mezőnyben szerintem labdába se rúghat, vannak olcsóbb és sokkal jobb, halkabb hűtők is. Nem rossz hűtő, de nem ezt ajánlanám megvételre.
A tápventihez pl lehetett volna ajánlani konkrét típust, és le lehetett volna cserélni mind a kettőt. A szigszalagos megoldás pedig önmagáért beszél. :) Ajánlani lehetett volna mint alternatívát, de a cikk írójának rendesen kellett volna rögzíteni. Ráadásul még a szigszalagozást is csak összedobta, megcsinálhatta volna szebben.

#1759 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:49

Rövid idézetek a legdurvább részekből:

"Ha még nem lenne, kell még kettő az előbbi ventillátorból, és a fentebbi bekötést megtartva, egyet rakjunk a ház elejébe, egyet a hátába, ez utóbbit úgy, hogy a processzorra fújja a levegőt."

És így gyakorlatilag az összes meleg levegő beszorul a házba, majd az ultragagyi Codegen táp lassított ventilátorán keresztül távozik... :D Ja, és csak "1 L-el írják" azt, hogy ventilátor.

"    *  A processzor hűtőventillátora
  * A tápegység ventillátora
Ez a két ventillátor teszi ki a zajmennyiségnek tetemes részét. "

Hát ha van rendes házhűtő, az gyakran hangosabb a minilyukas rácson keresztül, mint az összes többi belül. Arról nem is beszélve, hogy papírházaknál minden zaj felerősödik, jó minőségű házaknál viszont a belső ventik elég jól le vannak fojtva hangilag. Szóval ezt így kijelenteni szintén nem kellett volna.

"Egyébként mit veszthetünk? Úgyis itt a Karácsony, legalább nem okozunk álmatlan éjszakákat szeretteinknek, hogy mit vegyenek nekünk ajándékba..."

Mondjuk ez igaz, az így felfűtött táp úgysem bírja sokáig, hamar viszi a gépet, kérhetünk újat Karácsonyra...

Szerintem...

#1760 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 17:12

Idézet

Talán kezdjük a processzor hűtőjével. Ez talán a legrázósabb kérdés, hiszen ha hibázunk, akkor valószínűleg processzor csere lesz a vége, úgyhogy csak óvatosan.

Egy mai proci még hűtő nélkül se megy szét.
(Igazság szerint csak most olvastam el a cikket, mert a képekből már látni lehetett a lényeget.)

Szerkesztette: Lipton 2005. 12. 13. 17:13 -kor

Téma megosztása:

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.