Leghutesek - A kozelmult es a jelen # I. Osszefoglalok, tesztek...
Elküldve: 2005. 07. 04. 10:50
Elküldve: 2005. 07. 12. 08:21
Vettem két AcoustiFan™ C-Series-ból 12CM-es ventiket.
Egy Thermaltake Lanmoto házba mentek, elölre és hátra.
(Elöl a HDD-t hűtik, hául pedig kifújja a meleg
levegőt.)Hivatalos oldal
Feltétel az volt hogy: halk legyen, viszonylag jól
hűtéssel legyen megáldva...
Pixelben vettem, ott ment egy csomó venti, s mondták hogy halgassam meg őket, s amelyik halkabb azt vegyem, ajánlották ezt az AcoustiFan-t, tényleg ez volt a leghalkabb...drágább is
Mikor beszereltem, kicsit meglepődtem mikor elindult a gép...hangos volt. No para felmentem az oldalára, majd akkor láttam hogy a zajszintje: 34dBa
Még mindig nem adtam fel a reményt, mert kaptam hozzá
ezt:
ami csökkentené a zajt és ergó a fordulatszámot...hát Kérdés:
Tudtok olyan progit ajánlani ami Windows alól tudnám szabályozni a ventiket?
A legjobb az lenne hogy hogyan lehetne ezeket az AcoustiFan-t leszabályozni progi nélkül..ez a 34 dBa hangos. Bár az is rátesz sztem hogy nagy a "légzaj" hogymondjam...ahogy a levegőt fújja, remélem értitek
Elküldve: 2005. 07. 12. 11:31
Idézet: Mekré - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 9:21
levegőt.)Hivatalos oldal
Pixelben vettem, ott ment egy csomó venti, s mondták hogy halgassam meg őket, s amelyik halkabb azt vegyem, ajánlották ezt az AcoustiFan-t, tényleg ez volt a leghalkabb...drágább is
Mikor beszereltem, kicsit meglepődtem mikor elindult a gép...hangos volt. No para felmentem az oldalára, majd akkor láttam hogy a zajszintje: 34dBa
ezt:
A legjobb az lenne hogy hogyan lehetne ezeket az AcoustiFan-t leszabályozni progi nélkül..ez a 34 dBa hangos. Bár az is rátesz sztem hogy nagy a "légzaj" hogymondjam...ahogy a levegőt fújja, remélem értitek
Ha jöl értem,ott az üzletben lett kipróbálva,úm. szabadon?(nem beszerelt állapotban)
A nagy zaj egyik oka,hogy a ventinek át kell húzni ill.fújni a levegőt azon a picsányi lukakon melyeket álltalában a házakra fúrnak!Én egyszerűen megoldottam ezt a problémát.Kivágtam ezt a részt a házból,és se előtte,se utána nem ütközik a levegő akadályba.Csökkent is a zaj.
Elküldve: 2005. 07. 12. 12:22
Idézet: fdisk - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 12:31
A nagy zaj egyik oka,hogy a ventinek át kell húzni ill.fújni a levegőt azon a picsányi lukakon melyeket álltalában a házakra fúrnak!Én egyszerűen megoldottam ezt a problémát.Kivágtam ezt a részt a házból,és se előtte,se utána nem ütközik a levegő akadályba.Csökkent is a zaj.
Ki volt téve kb egy tucat ventilátor és meg lehetett hallgatni hogy melyik a halkabb.
(Nem azt teszteltük amit ideadtak nekem, de mivel saját fülemben bízok így ezt választottam, magyarul a venti imho halk csak vmi kis probléma van még mindig...)
Valószinűleg az lesz a baj amit írtál...
Ventiszabályzó progi van, te tudsz ilyenről?
Elküldve: 2005. 07. 12. 13:46
Idézet: Mekré - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 9:21
levegőt.)Hivatalos oldal
ezt:
Ilyen kis ellenállásos nyavajám nekem is van, de semmit nem ér.
Revoltec pedig, és elvileg 9,5V-ra venné le a feszültséget.
Amúgy valószínűleg pont azért nem ér semmit, mert ellenállás van benne, és talán egy 4cm-es ventivel még érne valamit. Majd kipróbálom, hogy egy stabkockát rakok a helyébe.
Elküldve: 2005. 07. 12. 17:27
Idézet: Mekré - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 13:22
(Nem azt teszteltük amit ideadtak nekem, de mivel saját fülemben bízok így ezt választottam, magyarul a venti imho halk csak vmi kis probléma van még mindig...)
Valószinűleg az lesz a baj amit írtál...
Ventiszabályzó progi van, te tudsz ilyenről?
A zajnak egy részéért biztosan felelősek a túl apró lyukak.Próbálkoztam több dologgal,pl.:átfúrtam nagyobb fúróval,távtartót raktam a venti alá,de a legjobb megoldás a kivágás maradt.Babra munka,mert vigyázni kell a fémforgácsokra,ne hogy zárlatot okozannak a gépben.
Pl.:speedfan
De én inkább a potis szabályozást ajánlom,az a biztosabb.
Elküldve: 2005. 07. 15. 16:23
EVEREST Mem: 9251MB/s WinRAR: 2617kB/s 3DMark2005: 24133 3DMark2006: 20835
Elküldve: 2005. 07. 15. 17:55
Idézet: fdisk - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 18:27
namost akkor kérdés: mivel vágtad ki?
én szétszedem a házat, nekem nem jelent gondot emiatt egy órára leállitani a gépet, de nem tudom, hogy kezdjek neki. hátul a 8 centis helynél (csak az van) lyukacsos a házam, ott tervezem a kivágást.
olyan apró fémfürészt szereztél, ami befér egy meglevő lyukon?
Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2
Elküldve: 2005. 07. 16. 10:34
Idézet: fdisk - Dátum: 2005. júl. 12., kedd - 18:27
Pl.:speedfan
De én inkább a potis szabályozást ajánlom,az a biztosabb.
Kivettem a porszűrő egy részét, és a zaj "nagyja" megszünt...legfeljebb gyakrabban takarítom a gépet.
Mikor kivettem a porszűrőt tele volt dzsuával (ejtsd: szösz és egyéb
danke tippet
Elküldve: 2005. 07. 22. 10:59
A kérdésem: milyen tápot tegyek fölé, hogy csend legyen? Jelenleg a ház eredeti Chieftek 360W-os tápja van bent, de az olyan zajos, mint egy porszívó (persze lehet, hogy ebben a házventik hiánya is szerepet játszott). Tehát legyen egy csendes egyventis táp, vagy legyen kétventis? Az utóbbival az a bajom, hogy a meleg levegő átmegy a tápon, így ott a ventik gyorsabban fognak pörögni, az előbbivel pedig az, hogy vajh' el tudja-e szállítani az XP-90 által leadni kívánt hőt az egyetlen hátsó venti (persze az előlapi, HDD-kre fújó párjával)?
Ha valaki konkrét típussal (és persze indoklással) állna elő, ne fogja vissza magát, de elvi tanácsokat is szívesen látok természetesen.
Szerkesztette: gazdi 2005. 07. 22. 11:00 -kor
Elküldve: 2005. 07. 22. 17:43
Konfigom: Gigabyte GA-8T-RX330-L, Intel P4 1,8GHz (Northwood),2x256MB DDR (Dual Channel), LG DVD olvasó, 40GB Maxtor winchester (még a jó öreg, nem melegedős korszakból,2002-es évjárat), Connect 3D ATI Radeon 9550 128MB/128Bit, ModeCom Step 107 LCD ház, ModeCom PFC-s 350W-os táp, egy AeroCool 8cm-es házventi hátul, és Gigabyte GH-PCU21-VG procihűtő.
Eleinte gondjaim voltak a méréssel,mivel csak biosban és az Easy Tune-ban tudtam mérni a hőmérsékletet (Se Everest, se Motherboard Monitor, semmi.) atzán kipróbáltam a SpeedFan-t. Na...ez mindent mutat
Minimum állásban (Gyári adat szerint 23dBa) semmi hangja sincs. Idle-ben 30 fok, dvd konvertálás, játék és társai mellett 38 körül van. Szerintem eléggé szép hűtő, a teljesítményéhez képest pedig nem volt drága (8500HUF), ja és előlapi szabályzós.
A gépben csak a wincsinek van hangja (ahogy észrevettem), de nem tudom hogyan tüntethetném el. Ebben kérném tanácsaitokat. Holnap ha minden igaz,lesznek képek a gépről,majd nyomok linkeket.
Bocsi,ha hosszúra sikerült
Elküldve: 2005. 07. 23. 07:48
Idézet: gazdi - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 11:59
Vannak olyan kétventis tápok, ahol egy venti van hátul, egy pedig elől. Alul (ahol a proci van) teljesen zárt.
Elküldve: 2005. 07. 23. 13:47
Idézet: gazdi - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 11:59
A kérdésem: milyen tápot tegyek fölé, hogy csend legyen? Jelenleg a ház eredeti Chieftek 360W-os tápja van bent, de az olyan zajos, mint egy porszívó (persze lehet, hogy ebben a házventik hiánya is szerepet játszott). Tehát legyen egy csendes egyventis táp, vagy legyen kétventis? Az utóbbival az a bajom, hogy a meleg levegő átmegy a tápon, így ott a ventik gyorsabban fognak pörögni, az előbbivel pedig az, hogy vajh' el tudja-e szállítani az XP-90 által leadni kívánt hőt az egyetlen hátsó venti (persze az előlapi, HDD-kre fújó párjával)?
Ha valaki konkrét típussal (és persze indoklással) állna elő, ne fogja vissza magát, de elvi tanácsokat is szívesen látok természetesen.
Véleményem szerint vagy egy nagy ventivel (120-140 mm) vagy két kisebb ventivel (ez 2×80 mm vagy 80 + 92 mm) szerlt tápban gondolkozz. Az egy 80-as ventis táp már a múlt.
Az az terjengő nézet, hogy az egy nagy ventis táp eleve csendesebb, mint a két kicsivel szállított, nem feltétlenül igaz.
Az egyes típusok reklámszerű ismertetésébe nem mennék itt bele, de ha meglátogatsz, mindkettőre mutatok néhány meggyőző példát, természetesen működés közben is.
Elküldve: 2005. 07. 23. 20:08
Idézet: tts - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 14:47
Szabad itt mondani tipusokat és nem feltétlenül lesz reklám.
Elküldve: 2005. 07. 24. 01:54
A ház szellőzéséről annyit, hogy az elejébe is lesz majd venti, ha meglesz az új szgépasztalom, mivel a mostani helyzet miatt nem sokat érne. (A ház elején/alján van a légbeömlő,de a szőnyeg miatt nem tudna szívni a venti.)
A képgalériát --> itt <-- tekinthetitek meg. Véleményeket mindenről, pls!
Szerkesztette: Frenky87 2005. 07. 24. 01:56 -kor
Elküldve: 2005. 07. 24. 08:52
Idézet: Teaway - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 21:08
2×80 mm: Silentmaxx 480W és 580 W
120 mm: Noiseblocker 550W
140 mm: NorthQ 400W és 500W
tapasztalataim alapján a csendességin sorrend: SM480 - NQ400 - NQ500 - SM580 - NB550
Elküldve: 2005. 07. 24. 12:52
Idézet: tts - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 14:47
Ebben nem (teljesen) értek egyet: megfelelő házkialakításnál pont elég lehet (ha pl. nem kell a processzorról elvinni a meleget).
Elküldve: 2005. 07. 24. 15:53
Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 13:52
Mint már említettem, vannak olyan kétventisek, amelyek nem a prociról rántják le a meleget (alul teljesen zárt).
Elküldve: 2005. 07. 24. 17:32
Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. júl. 24., vasárnap - 13:52
Ha meg nézed az utóbbi 1 évben megjelent tápegységeket, még az olcsó kategóriában is, nem igazán találsz már 1db kis ventivel szerelt példányokat. Egyrészt nőtt a teljesítmény, 400 W ma már teljesen átlagos teljesítmény, másrészt nőtt a konfigok hőtermelése, ergo hűtés igénye. Tavaly ilyenkor még egy új 360 W Chieftek még szokványos vételnek számított, ma már ez öregecske modell. Ezért mondtam, hogy azok a tápok már a múlt.

Súgó
A téma zárva.