HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi jó és mi rossz? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi jó és mi rossz? (nyelvtudás jó!) Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 13. 20:47

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 21:35

Tévedés. Nem off. Cseréljünk nevet. :)

Wesselényi Miklós? Mátyás király? Búvár Kund? .......

Azt hiszem, értem, mire gondolsz. :) Nem lennék senkinek sem a helyében, aki -- akár saját elhatározásából, akár kényszerűségből -- mások szenvedése árán jobbítja a neki kedves személyek sorsát. Hajlandó vagyok elhinni, hogy ez néha szükséges lehet, de attól tartok, az én agyamból hiányzik az elvonatkoztató szerv, amivel szükséges áldozattá redukálhatnám az egyének szenvedését, arctalan masszává az ellenség katonáit, efféle. Az is elképzelhető, hogy szorongatott helyzetben én is képes lennék másoknak szenvedést okozni, még ha tudnám is, hogy vétlenek, de nagyon, nagyon rosszul érezném magam. Hősnek semmiképpen.
Egyébként a történelmi személyek megítélését különösen kerülöm, más korokban nyilvánvalóan egészen más elvárások, hit, gyakran más erkölcsi normák kötötték/hajtották az embert. Túl sok minden változott.

Szerkesztette: KovacsUr 2004. 05. 13. 20:47 -kor

#42 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 13. 21:03

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 21:47

Azt hiszem, értem, mire gondolsz. :) Nem lennék senkinek sem a helyében, aki -- akár saját elhatározásából, akár kényszerűségből -- mások szenvedése árán jobbítja a neki kedves személyek sorsát. Hajlandó vagyok elhinni, hogy ez néha szükséges lehet, de attól tartok, az én agyamból hiányzik az elvonatkoztató szerv, amivel szükséges áldozattá redukálhatnám az egyének szenvedését, arctalan masszává az ellenség katonáit, efféle. Az is elképzelhető, hogy szorongatott helyzetben én is képes lennék másoknak szenvedést okozni, még ha tudnám is, hogy vétlenek, de nagyon, nagyon rosszul érezném magam. Hősnek semmiképpen.
Egyébként a történelmi személyek megítélését különösen kerülöm, más korokban nyilvánvalóan egészen más elvárások, hit, gyakran más erkölcsi normák kötötték/hajtották az embert. Túl sok minden változott.

Rendületlenül nem off.... és nem is bántás. Vesd össze:

Idézet

És még azt sem látom, hogyan lehetne ez morális kérdés.

és utána a mostani megfogalmazásod.

Idézet

Nem lennék senkinek sem a helyében, .....

Egyébként pl. Wesselényi Miklós esetében sem lehet szó erről:

Idézet

aki -- akár saját elhatározásából, akár kényszerűségből -- mások szenvedése árán jobbítja a neki kedves személyek sorsát.

Ugyanis akit kihúzott a vízből, és akit nem, teljesen egyforma volt számára.

De ugyanezt mondhatom arra az orvosra, aki szűkös készletek esetén döntésre (is) kényszerül:

Küzdjön mindenkinek az életéért, olyanért is aki nem menthető, és ezzel vegye el a győgyszert és lehetőséget olyantól, aki még életben maradhat, vagy ??????
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#43 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 14:13

Idézet: LameXpert - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 22:03

Ugyanis akit kihúzott a vízből, és akit nem, teljesen egyforma volt számára.

Ahogy én látom, ez egy kicsit más helyzet... Itt szó sincs szándékosságról. Wesselényiként mindenkit megpróbálsz megmenteni. Nem tudhatod előre, ki meddig bírja, ki fullad meg addigra, mire odaérsz hozzá. Ha átlököd a váltókart a vonatos történetben, pontosan tudod, hogy ezzel a lépéssel te döntöttél valaki élete (halála) felől. Ha úgy érzed, hogy erre jogod van, semmi probléma.

Idézet

De ugyanezt mondhatom arra az orvosra, aki szűkös készletek esetén döntésre (is) kényszerül:

Küzdjön mindenkinek az életéért, olyanért is aki nem menthető, és ezzel vegye el a győgyszert és lehetőséget olyantól, aki még életben maradhat, vagy ??????

Ez már érdekesebb kérdés. Szerintem még itt sem dönthet egyedül az orvos. Az eutanáziát ugyanakkor teljesen elfogadhatónak tartom, és szűkös készletek mellett, gyógyíthatatlan betegként kötelességemnek érezném, hogy magam kérjem a kezelés megszüntetését.
De megint elkalandoztam. Bocsánat.

#44 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 14. 14:31

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 15:13

Ahogy én látom, ez egy kicsit más helyzet... Itt szó sincs szándékosságról. Wesselényiként mindenkit megpróbálsz megmenteni. Nem tudhatod előre, ki meddig bírja, ki fullad meg addigra, mire odaérsz hozzá. ......

Wesselényiként mindenkit megpróbálsz? Nem vagyok benne biztos. Akit képes vagy. És az a döntésed, hogy a csómnakot nem jobbra irányítod, hanem balra...

Azért, mert nem látod közvetlenül, az orrod előtt... attól még ugyanaz a dilemma. :)

Azt sem tudhatod előre, tényleg meghal-e az a beteg... csak valószinűsítheted.
Azt sem tudhatod előre, tényleg robbantanak-e, vagy csak a jelentések utalnak rá.
Azt sem ..
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#45 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 17:29

Akármi is legyen a "helyes" döntés, egy ilyen helyzetben gyorsan és kevesebb dolgot mérlegelve, nem pedig az általános értékrendje szerint dönt az ember. Persze ez a kettő egybe is eshet. Ilyenkor azt mondjuk, hogy az illető higgadt volt, megfontolt. Adott esetben gyilkos. Vagy szívtelen. De mindkét esetben: ember.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#46 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:34

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 18:29

De mindkét esetben: ember.

Ennek miért kell olyan nagy jelentőséget tulajdonítani?  :rolleyes:
2004 nyarától "Dorien" névvel vagyok. Privit ide ne küldj!

#47 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:43

Idézet: Flynn - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:34

Ennek miért kell olyan nagy jelentőséget tulajdonítani?  :rolleyes:

Azért, mert az ember képes mérlegelni, míg egy állat viszont csak azt tudja "eldönteni" - igaz, áttételesen - hogy mi a jó és mi a rossz.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#48 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:45

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:43

Azért, mert az ember képes mérlegelni, míg egy állat viszont csak azt tudja "eldönteni" - igaz, áttételesen - hogy mi a jó és mi a rossz.

Ezt honnan is tudjuk? Te voltál már állat is? Mindig meglepődöm az ilyen kijelentéseken... Miért lenne az ember annyira különböző? Miért pont ebben?

#49 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:54

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:45

Ezt honnan is tudjuk? Te voltál már állat is? Mindig meglepődöm az ilyen kijelentéseken... Miért lenne az ember annyira különböző? Miért pont ebben?

Igaz, nem tudom.
Mérlegelés alatt egyébként nem azt értem, hogy nem tud dönteni, hanem hogy olyan döntést is meg tud hozni, amiről adott esetben "érzi", hogy rossz.
Egy kutya is például amikor rátámad egy betolakodóra, lehet, hogy inkább a csontot fogadja el ahelyett, hogy számára "rosszul" cselekedve üldözné tovább az áldozatot. Másfelől tudomásom szerint egy állat nem képes önpusztításra, öngyilkosságra. Ezek pedig valamilyen fajta mérlegelés feltételeznek...
A kérdésedre pedig azt a választ adom, hogy: miért ne pont ebben?

#50 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:06

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:54

... Másfelől tudomásom szerint egy állat nem képes önpusztításra, öngyilkosságra. Ezek pedig valamilyen fajta mérlegelés feltételeznek...

Önpusztításra, "öngyilkosságra" sok példa van az állatvilágban. Hogy miért csinálnak ilyesmit, azt természetesen nem tudhatjuk biztosan... De túl egyszerű, gyanúsan egyszerű az állatoknál minden tevékenységet az ösztönöknek, embereknél mindent a szabad akaratnak tulajdonítani.
Szerintem. :rolleyes:

#51 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:18

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:43

Szerintem minkettő olyan döntést hoz, amivel a lehető legjobb eséllyel növelheti/megőrizheti replikátorait. Állatoknál ezek főleg DNS-gének, az embernél viszont az elméjében tárolt eszmék is jócskán beleszámítanak.

#52 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:24

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:06

Önpusztításra, "öngyilkosságra" sok példa van az állatvilágban. Hogy miért csinálnak ilyesmit, azt természetesen nem tudhatjuk biztosan... De túl egyszerű, gyanúsan egyszerű az állatoknál minden tevékenységet az ösztönöknek, embereknél mindent a szabad akaratnak tulajdonítani.
Szerintem. :rolleyes:

Az idézett linken található válasz nem volt túl meggyőző. ;)
Egyébként igazad van, én sem vagyok a túlzó leegyszerűsítések híve. Mégis tartom az álláspontomat.

#53 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:26

Idézet: Flynn - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:18

Szerintem minkettő olyan döntést hoz, amivel a lehető legjobb eséllyel növelheti/megőrizheti replikátorait. Állatoknál ezek főleg DNS-gének, az embernél viszont az elméjében tárolt eszmék is jócskán beleszámítanak.

Kérlek definiáld a replikátor fogalmát, mert nem teljesen értem, mire gondolsz.

#54 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:29

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:06

Önpusztításra, "öngyilkosságra" sok példa van az állatvilágban. Hogy miért csinálnak ilyesmit, azt természetesen nem tudhatjuk biztosan...

Eddigi ismereteink szerint a gének terjesztése érdekében teszik.

#55 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:37

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:26

Kérlek definiáld a replikátor fogalmát, mert nem teljesen értem, mire gondolsz.

A replikátor olyan információcsomag, ami képes önmaga létrehozására. Ilyenek a DNS-ben található bizonyos tulajdonságokat kódoló szekvenciák, amiket géneknek hívunk és szerintem a kultúrának is létezik önálló replikátora, amit általában mémnek neveznek.

#56 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:48

Idézet: Flynn - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:37

és szerintem a kultúrának is létezik önálló replikátora, amit általában mémnek neveznek.

Nem inkább hagyománynak? ;)
Egyébként ha erre gondolsz replikátor alatt, akkor szerintem egyáltalán nem ilyen erős a kapcsolat a két dolog között. Ti. hogy bármilyen döntéshozatal alapja ez volna.

Ez a "mémesdi" dolog pedig nem arról szól, hogy egyes korszakalkotó eszmék már világmindenség óta léteznek valami kollektív tudat-féleségben, amelyek csak úgy előpattannak olykor-olykor, látszólag a semmiből? Én egy ilyen felfogással nem tudok azonosulni...

#57 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:50

Nem.

#58 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 20:34

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:50

Nem.

Idézet

A kapitány a gépháznak: Mennyi?
Gépház: Harminc.
Kapitány: Mi harminc?
Gépház: Mi mennyi?

Tehát: mi nem? ;)

#59 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 21:00

Idézet: bbence - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:48

Nem inkább hagyománynak? ;)
Egyébként ha erre gondolsz replikátor alatt, akkor szerintem egyáltalán nem ilyen erős a kapcsolat a két dolog között. Ti. hogy bármilyen döntéshozatal alapja ez volna.

Ez a "mémesdi" dolog pedig nem arról szól, hogy egyes korszakalkotó eszmék már világmindenség óta léteznek valami kollektív tudat-féleségben, amelyek csak úgy előpattannak olykor-olykor, látszólag a semmiből? Én egy ilyen felfogással nem tudok azonosulni...

Egyáltalán nem erről van szó. Nagy vonalakban a reprezentációk, eszmék terjedése, azoknak a "gazdaszervezettel" kapcsolatos kölcsönhatása nagyon hasonlatos a vírusokéhoz. Ezt sokan csak egy érdekes metafórának tartják/tartották, de többek között a modern kultúrantropológia is kezd eléggé megváltozni a hatására, és az epidemiológiai (járványtani) szemlélet egyre jobban előtérbe kerül. Hogy tudományág lesz-e a memetikából, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a kulturális evolúció kutatása a legizgalmasabb tudományos témakörök egyike.

HWSW - Evolúció topic

#60 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 21:25

Idézet: Flynn - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 22:00

Egyáltalán nem erről van szó. Nagy vonalakban a reprezentációk, eszmék terjedése, azoknak a "gazdaszervezettel" kapcsolatos kölcsönhatása nagyon hasonlatos a vírusokéhoz. Ezt sokan csak egy érdekes metafórának tartják/tartották, de többek között a modern kultúrantropológia is kezd eléggé megváltozni a hatására, és az epidemiológiai (járványtani) szemlélet egyre jobban előtérbe kerül. Hogy tudományág lesz-e a memetikából, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a kulturális evolúció kutatása a legizgalmasabb tudományos témakörök egyike.

HWSW - Evolúció topic

Akkor rosszul emlékeztem. Egyébként volt neked már egy topicod erről a memetikáról...

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó