HWSW Informatikai Kerekasztal: DVD adatvesztés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVD adatvesztés Problémák a megírt lemezekkel Értékeld a témát: -----

#881 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 02. 20:26

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 20:23

..... elöveszem a dvd-t....aztán nézek bután.

szóval szökőár.....

amúgy néha tényleg érdemes figyelni a minőségre, a tárolásra, a.......  szóval időnként át is kell írni, pont úgy, mint a negatívokat. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#882 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 02. 20:29

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 20:26

szóval szökőár.....

amúgy néha tényleg érdemes figyelni a minőségre, a tárolásra, a.......  szóval időnként át is kell írni, pont úgy, mint a negatívokat. :)

:up:
Főleg, ha ez esetlegesen a munkához is fontos.
P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#883 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 14:15

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 19:23

Kevesen tudják, de a fotósoknak meg kell örizni a képeket.

Hmmm. Szerintem ez szerződés kérdése. Mi kötelez téged arra, hogy őrizgesd a nyersanyagot? Azon kívül, hogy még az utánrendeléseken is szeretnél keresni némi aprópénzt, semmi.
Miért nem adod oda a kedves megrendelőnek a nyersanyagot? Végül is az övé, nem a tied. Br ebből mindig is voltak problémák, hogy kié a rögzített anyag, de ilyen esetben  -szerintem- nem beszélhetünk szerzői jogokról, hiszen megrendelésre megy a fotós dolgozni, nem szórakozásból. És ebben az esetben megkéri a munkájáért a a pénzt. Persze szerződésben ki lehet, kötni, hogy lemond vagy nem mond le a szerzői jogairól, már amennyiben ilyenkor van neki. Csak ez ritkán szokott szerepelni a szerződésekben.
Az esetek többségében azért szoktak ragaszkodni a fotósok a szerzői jogokhoz, mert akkor az utánrendelésen még lehet keresni. Rosszul gondolom?

#884 Felhasználó inaktív   Jaca 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 09:22

Idézet: Jani27 - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 14:15

Hmmm. Szerintem ez szerződés kérdése. Mi kötelez téged arra, hogy őrizgesd a nyersanyagot? Azon kívül, hogy még az utánrendeléseken is szeretnél keresni némi aprópénzt, semmi.
Miért nem adod oda a kedves megrendelőnek a nyersanyagot? Végül is az övé, nem a tied. Br ebből mindig is voltak problémák, hogy kié a rögzített anyag, de ilyen esetben  -szerintem- nem beszélhetünk szerzői jogokról, hiszen megrendelésre megy a fotós dolgozni, nem szórakozásból. És ebben az esetben megkéri a munkájáért a a pénzt. Persze szerződésben ki lehet, kötni, hogy lemond vagy nem mond le a szerzői jogairól, már amennyiben ilyenkor van neki. Csak ez ritkán szokott szerepelni a szerződésekben.
Az esetek többségében azért szoktak ragaszkodni a fotósok a szerzői jogokhoz, mert akkor az utánrendelésen még lehet keresni. Rosszul gondolom?

Szerintem nem sok fotós van aki szerződés köt.
Már attól függ hogy mit vagy kit fotózik.
Ha például egy esküvőre megy gondolom nem köt szerződést senkivel csak az árba egyeznek meg.
Közmondás: Hülyékkel ne állj le veszekedni, mert ha lealacsonyodsz az Ö szintjükre akkor ott megvernek a rutinjukkal!

Csajozasi Tanacsok!

Dolgozz Magadnak, Ne Másnak! Építsd a Saját Üzletedet! Kezdd el itt:
http://www.onlinevallalkozas.hu/70347

#885 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 15:56

Idézet: Jaca - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 8:22

Szerintem nem sok fotós van aki szerződés köt.

Ez elsőrsorban nem az írásbeli megállapodásról szól. Az esetek többségében ugyanis elő sem kerül a kérdés és a mindenki értetlenül áll, amikor nem kapja meg a negatívot. Ugyanakkor a fotósnak nincs rá semmi szüksége, hacsak nem akar a későbbiekben keresni az utánrendelésen.

Egy dolog miatt azonban jogosnak érzem, ha a fotós ragaszkodik a nyersanyaghoz: a papírképek előhívását minden laborban másként végzik/végezhetik, emiatt a képminőség eltérhet attól, amit a fotó készítője felvállal. Ebben az esetben jogosnak tartom a ragaszkodást a nyersanyaghoz, bár digitális képek esetében már egy kicsit másként kell tekinteni a történetre.

Ugyanakkor az is nagy kérdés, hogy ki kötelezi a mezei fényképkészítő kisiparost arra, hogy évekig tárolja más negatívjait. Egyszerűbb odaadni.

Személyiségi és alkotói jogok állnak egymással szemben, és szerintem itt senki nem fog soha igazságot tenni. Főleg nem egy "álljodaosztlefényképezlek!" jellegű kép esetében.

#886 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 16:12

valahol ki volt írva egy fotósnál, hogy a kép szerzői jogai a fotóst illetik meg, így a nega nála marad. tkp jogos, mert a fotós készíti a képet, ő állítja be stb.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#887 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 16:23

Kacifántos történet, hiszen ezek a fotók nagyon egy kaptafára készülnek. Nem is készülhetnek máshogy. És amikor tíz fotós ugyanúgy állítja be és fényképezi le a szereplőket, akkor nehéz eldönteni, hogy mennyir beszélhetünk szerzői jogokról.
Különleges beállításoknál és effektusoknál (most nem a Photoshopra gondolok), ahol az elkészült képnek művészi értéke van, ott beszélhetünk csak szerzői jogokról. De azért az ilyen esetek meglehetősen ritkák.

Ezzel szemben ott állnak a megrendelő személyiségi jogai. De amíg a fotós nem él vissza a képekkel, addig nincs miről beszélni. Ha viszont nem használja a semmire, akkor minek őrizgeti?

Nincs erre a témára egy topic, mert nagyon nem illik ide?  :respect:

Szerkesztette: Jani27 2005. 01. 05. 16:24 -kor

#888 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 16:55

Hosszú ez a topic, végig olvasni igen sok idő lenne. Aki itt van az elejétől, abba biztos kialakult már valami kép a jelenleg kapható lemezekről, hogy melyik milyen, melyiket érdemes venni, melyiket nem. Ez érdekelne engem, melyik most a legjobb, amin igen sokáig biztonságosan tudom tárolni az adataimat. Jelenleg én TDK -t használok -/+ -ba is, eddig nem nagyon volt problémám vele.
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#889 Felhasználó inaktív   perzecutor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 17:38

Idézet: Jani27 - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 15:15

haj-haj erre a témára máshol egész weboldalak vannak külön szakértökkel, végtelen vitákkal...természetes módon mindenki védi az igazát, de végülis a piac diktál.
felirat: "én gyorsan, pontosan, olcsón dolgozom. Ön ebböl kettöt választhat." :) A kérdést a vevö dönti el:
fényképész1:
gyorsaság: helyismerete van, tudja mikor-hová kell helyezkedni, mikor kell arrébb lökni az anyakönyvvezetöt, tanut, papot stb. hogy meg legyen a gyürühuzós kép. A gépe/vakuja min félmilliót ér. A tartalék -ami mindig nála van- szintén.
Pontosság: a kép idöben, nagyon szép digitálisan retusált minöségben készül el. Egyedi effektekkel. (áttünések, feliratok stb.) Rossz képet nem látsz, pedig hányszor-de-hányszor rágóznak a közvetlen hozzátartozók, az örömanya ugy ült a miniszoknyájában, - a templomban -hogy csak oldalról lehetett  p..imentes képet csinálni. 
Olcsóság: az elsö kettö közül, melyiket NEM választod? Szerzöi jogairól NEM MOND LE! A tudásából szeretne megélni, ki az aki nem?
fényképész2:
természetesen olcsó, szerzöi jogait nem firtatja, keresni szeretne egy kis mellékest, hiszen fóállásban mükörömépitö. Nem ebböl akar megélni, egy komolyabb felszerelés, egy müterem, neadjisten egy digitális printer 15-20 millióért, na-ne! MIKOR ÉS HOGY JÖNNE VISSZA EGY ILYEN BEFEKTETÉS?? Egy szemét f... masinával jön amire rá van hegesztve, hogy 16 mp, közben csak 2-öt tud, de valami algoritmussal meg8szorozza, és a döntö pillanatban le is merül, majd csak fél perc mulva töltödik fel, de hát addigra a pár már rég aláírta az anyakönyvet.
gyorsan feltalálja magát: sajnos ezt nem tudtam lefényképezni, mert annyian ugráltak ott, és mire tiszta lett a terep, addigra már aláírtátok. Az örömapa szájában elolvasható az Aquafresh felirat, és az anyós láthatóan a papnak teszi a szépet? Jé, tényleg, na jó ezeket tépjük össze. Így elvesznek az áldásosztó ill. pezsgökoccintós képek? Látják, hogy nem tehetek róla.
pontos, mert a képeket még aznap elöhivatja a fotex-szel, és már másnap átadja az Örs vezér téren, a metróvágányok mellett. Természetesen cd-re is feliratja: + ezer forint.
na ez elég hosszu lett, részrehajló is, de az vesse rám az elsö követ...... :)
maradjunk a dvd adatvesztésnél, ami számomra fentiek miatt fontos kérdés. :)
Business as usual. We fucked up everything.

#890 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 18:08

Idézet

Szerzöi jogairól NEM MOND LE! A tudásából szeretne megélni, ki az aki nem?

Ez rendben van, de nem hiszem, hogy bármelyik fotósiskolában oktatnák a raktározás szakot.

Én csak azt nem értem, miért sérülnek a fotós szerzői jogai (bár egy kommersz eseményfotónál ezeket erősen megkérdőjelezem), ha odaadja a nyersanyagot. Ilyen esetben a pénztárcán kívül nem sérül az égvilágon semmi.

Ha normális áron adja valaki az utánrendelést (ez is ritkán fordul elő), akkor nem éri meg vele foglalkozni. (hacsak nem tekinjük haszonnak az elégedett, visszatérő ügyfelet)
Ha megkéri az árát vastagon, akkor mit fizettet ki a kedves megrendelővel? Semmit. A sokszorosítás - lássuk be! - nem alkotómuka.

A DVD adatvesztése miatti aggodalamakat pedig el lehet kerülni az anyag átadásával. Aztán aggódjon miatta a kedves megrendelő, ha nem vigyáz rá!  :D

#891 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 18:18

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 15:55

Jelenleg én TDK -t használok -/+ -ba is, eddig nem nagyon volt problémám vele.

Akkor mi a kérdés? Szerintem ne gondolkodj másban! Egyszerűbb lesz a életed.  ;)

#892 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 19:53

Idézet: Jani27 - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 19:18

Akkor mi a kérdés? Szerintem ne gondolkodj másban! Egyszerűbb lesz a életed.  ;)

Ok! :)
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#893 Felhasználó inaktív   perzecutor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 20:00

"A sokszorosítás - lássuk be! - nem alkotómuka."
viszont büntetik..hacsak nem a sajátodat...vagy nem fizetsz jogdíjat...(jelen esetben +300 forint/fénykép) nem ismerös ez a csontig lerágott téma? ..a sajátját mindenki védi, nem?
Business as usual. We fucked up everything.

#894 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 21:28

Ez a foto meg jogdíj téma idevaló?
Már nem akarok ünnep rontó lenni! :offtopic:  :offtopic:

#895 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 22:06

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 19:00

a sajátját mindenki védi, nem?

Itt az a kérdés, kinek a tulajdonáról beszélünk. Mivel a fotóstól a szolgáltatást megrendelik és ki is fizetik neki a munkabért, nem az övé az elkészült kép joga. Ráadásul erősen vitatható, hogy mennyire esik szerzői jogvédelem alá az elkészített fotó. Megkérdeztem az Artisjustól, hogy mi a véleményük. Szerintük (és szerintem is) abban az esetben jogos követelés, ha valami olyan speciális módon készül el a kép, aminek művészi értéke van. Egy vidéki házasságkötőteremben koránt sem ideálisak a körülmények és nagyon sok minden beleszól a felvétel elkészítésévébe. És ilyenkor a művészet nem sok szerepet kap. Gyorsnak, megfontoltnak kell lenni és ezek közül egyik sem esik szerzői jogvédelem alá.

Sokkal tisztább lenne, ha a tisztelt fotós urak azt mondanák, hogy nem akarnak eleseni a sokszorosítással esetleg együttjáró anyagi juttatástól. Nem kell ebbe belekeverni a szerzői jogokat! Egy másolat készítése nem 300 Ft, ezt mindenki tudja. A fénykép elkészítésért lehet pénzt kérni, a retusálásért szintén, de az utánrendelésért márt "csak" el kell menni a laborba.

Még mindig nem értem, miért kapaszkodnak így a nyersanyagba a készítők, nincs akkor haszon az utánrendelésen. A nyersanyagot a fotós nem használhatja semmire a megrendelő tudta nélkül, tehát csak porfogó. Akkor miért ez a nagy igyekezet?

#896 Felhasználó inaktív   Jani27 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 22:08

Idézet: pik20 - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 20:28

Ez a foto meg jogdíj téma idevaló?

Persze. Az van a DVD-n.

#897 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 05. 23:18

Csak érdekesség képpen, igaz nem DVD, hanem CD.
1996 -ban vettem KAO márka, nem akarok hülyeséget írni, de úgy emléxek 5e Ft körül vettem, 1996 -ba lett megírva. Mai napig tökéletesen olvasható, 9éves. Igaz Lifetime garanciás a CD, az már más dolog, azóta a KAO, ha jól tudom nem létezik.
Érdemes megnézni ezt a tesztet, amit a lemez olvasásáról készítettem:

Kép

Szerkesztette: scratch 2005. 01. 05. 23:20 -kor

#898 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 23:26

Ja, és még annyit hagy tegyek hozzá, hogy a Sony CD -im, szerencsére nem sok (5db), mint olvashatatlan már, és azok nem 9évesek, csak kb. 5.

#899 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 23:51

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 23:26

Ja, és még annyit hagy tegyek hozzá, hogy a Sony CD -im, szerencsére nem sok (5db), mint olvashatatlan már, és azok nem 9évesek, csak kb. 5.

De gondolom nem is azzal az íróval és ugyanolyan sebességen írtad, mint a KAO-kat anno  :)

#900 Felhasználó inaktív   tiin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 06. 01:27

sony cd nálam 3 évet se bírt ki... *na jó, lehet hogy 4, de annál biztos nem több.
nekemis van 1995(96?)-ból egy verbatim, 1x-esen írva, tökéletesen olvasható.

*szerk: hozzáírás

Szerkesztette: tiin 2005. 01. 06. 01:31 -kor

Téma megosztása:

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »