HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#3141 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 12. 19. 12:50

várom UK-EU átalakítót, mert sajnos nincs másik 11 Voltos adapterem. mégy kb két hét, amíg ideér...

nekem tökéletes próbanyákon is! úgyis belülre kerülne, ennyi pénzt meg adjon más érte. magnóm van fölösben pár darab, adom, ha kell.

Szerkesztette: DGabor 2012. 12. 19. 12:51 -kor

Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#3142 Felhasználó inaktív   bertabucy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 12. 22. 14:14

Mélyen tisztelt Amiga-Guruk!

Remélem még olvassátok a fórumot, mert segítséget szeretnék kérni.

A problémám a következő:

Beszereztem két 500-as Amiga gépet, mivel az enyém sok évnyi dobozban pihenés után nem akart elindulni. Az egyik gépben pc-s floppy meghajtó volt, átalakított kábellel, a másikban eredeti floppy volt. Mindkét géppel úgy jártam, hogy pár lemez beolvasása után a floppy meghajtók nem hajlandóak egy lemezt sem betölteni. Mikor beteszek egy lemezt, egy-két másodpercnyi próbálkozás után újból megjelenik a monitoron a "lemezkérő" ábra. Amelyikben pc-s floppy volt kicseréltem egy másikra, az egy kicsit tovább bírta, de most már azzal is ugyanígy jártam.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma, és tudok-e tenni valamit ellene, ha beleteszek új floppy meghajtót ne járjak ugyanígy. Valamint az is, hogy azokkal a meghajtókkal amelyekkel már próbálkoztam tudok-e tenni valamit a hiba elhárítása érdekében.

Előre is köszönöm a segítségeteket. :respect:

#3143 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 22. 18:36

Üzenet megtekintéseIdézet: bertabucy - Dátum: 2012. 12. 22. 14:14

A problémám a következő:

Beszereztem két 500-as Amiga gépet, mivel az enyém sok évnyi dobozban pihenés után nem akart elindulni. Az egyik gépben pc-s floppy meghajtó volt, átalakított kábellel, a másikban eredeti floppy volt. Mindkét géppel úgy jártam, hogy pár lemez beolvasása után a floppy meghajtók nem hajlandóak egy lemezt sem betölteni. Mikor beteszek egy lemezt, egy-két másodpercnyi próbálkozás után újból megjelenik a monitoron a "lemezkérő" ábra. Amelyikben pc-s floppy volt kicseréltem egy másikra, az egy kicsit tovább bírta, de most már azzal is ugyanígy jártam.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma, és tudok-e tenni valamit ellene, ha beleteszek új floppy meghajtót ne járjak ugyanígy. Valamint az is, hogy azokkal a meghajtókkal amelyekkel már próbálkoztam tudok-e tenni valamit a hiba elhárítása érdekében.

Üdv! :-)

nem hiszem, hogy guru lennék, de válaszolok :-)
alapvető hibakeresés cikket találsz a LemezGURU V. évfolyam 1. számában (ReTRoTiMe.hu-n fent van web-es formában)
és a GURU Magazin Jubileumi számában. Véletlenül mind a kettőt én írtam, de ettől még akár hasznos is lehet ;-)
Nem hiszem, hogy komoly baja lenne a szekrényből kivett AMIGA 500-asodnak.
:-)

Hm, a másik problémát nem értem kristály tisztán... ha egyik lemezed sem megy a meghajtóban, akkor egy Floppy tisztító Kit segítségével
meg kéne próbálni a meghajtó fejét letakarítani. Ha pörgeti és keresgéli a gép, akkor nem lehet túl nagy a baj...
szörG
B52 Rock Lobster, CDTV, JuneBug, Channel Z, Spellbound, B2000 Haynie/Fisher, B2, Berlin/Haynie/Fisher/Guay Rulez4evör!
ReTRo Tauta blog, majdnem minden, ami ReTRo...

#3144 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 22. 18:38

Üzenet megtekintéseIdézet: DGabor - Dátum: 2012. 12. 19. 12:50

várom UK-EU átalakítót, mert sajnos nincs másik 11 Voltos adapterem. mégy kb két hét, amíg ideér...

nekem tökéletes próbanyákon is! úgyis belülre kerülne, ennyi pénzt meg adjon más érte. magnóm van fölösben pár darab, adom, ha kell.

oké :-) akkor először megépítem az AVR programozót :-) szerzek pár alkatrészt (találtam egy elég jópofa dobozolást hozzá) építek ezt azt,
aztán jelentkezem :-)
remélem nem sürgős? félek, hogy nem lesz időm rá tavasznál előbb...
szörG
B52 Rock Lobster, CDTV, JuneBug, Channel Z, Spellbound, B2000 Haynie/Fisher, B2, Berlin/Haynie/Fisher/Guay Rulez4evör!

#3145 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 22. 18:46

ha azt kibírtam, hogy brekinek két évbe teljen 128D-men memóriát cserélni, akkor kivárom ezt is :) egyébként DCR-be tervezem beépíteni. 5 voltot honnan kaphat? valahogy meg tudod oldani egy kapcsolóval a belső és ez közötti átkapcsolást?

Szerkesztette: DGabor 2012. 12. 22. 18:48 -kor

#3146 Felhasználó inaktív   bertabucy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 12. 22. 23:00

Üzenet megtekintéseIdézet: szörG - Dátum: 2012. 12. 22. 18:36

Üdv! :-)

nem hiszem, hogy guru lennék, de válaszolok :-)
alapvető hibakeresés cikket találsz a LemezGURU V. évfolyam 1. számában (ReTRoTiMe.hu-n fent van web-es formában)
és a GURU Magazin Jubileumi számában. Véletlenül mind a kettőt én írtam, de ettől még akár hasznos is lehet ;-)
Nem hiszem, hogy komoly baja lenne a szekrényből kivett AMIGA 500-asodnak.
:-)

Hm, a másik problémát nem értem kristály tisztán... ha egyik lemezed sem megy a meghajtóban, akkor egy Floppy tisztító Kit segítségével
meg kéne próbálni a meghajtó fejét letakarítani. Ha pörgeti és keresgéli a gép, akkor nem lehet túl nagy a baj...

Szia

Először is köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a problémámmal és válaszra méltattál. Másodszor meg mégiscsak gurunak kell lenned, ha a Guru magazinba írtál cikket :rolleyes:

A cikkeket el fogom olvasni, talán meg is értem majd, bár én aztán tényleg nem vagyok egy nagy amiga guru.

Megpróbálom még egy kicsit részletesebben leírni a problémáimat:

A régi amigámat rákötöttem rgb kábellel a monitorra, de nem ad jelet. A led világít bekapcsolásnál, de ennyi életjelet ad összvissz.

A floppy meghajtók egy ideig működtek rendesen, bár nem minden lemezt olvastak be, de ott akkor legalább kiírtak hibaüzenetet, hogy nem olvasható a lemez. Majd egy idő után már hibaüzenet sincs. Miután bejön az "üdvözlő képernyő", azaz kiírja, hogy rakjam be a workbench lemezt bármilyen lemezt rakok be, felismeri, hogy raktam be valamit egy másodpercre eltűnik az ábra a képről, majd ugyanúgy visszajön, mintha nem lenne benne lemez, és nem is próbálja tovább olvasni az adott lemezt. Ha beteszek egy másikat ugyanez történik, még akkor is, ha olyat rakok be, amit korábban minden gond nélkül beolvasott.

#3147 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 23. 14:13

Üzenet megtekintéseIdézet: bertabucy - Dátum: 2012. 12. 22. 23:00

Szia

Először is köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a problémámmal és válaszra méltattál. Másodszor meg mégiscsak gurunak kell lenned, ha a Guru magazinba írtál cikket :rolleyes:

A cikkeket el fogom olvasni, talán meg is értem majd, bár én aztán tényleg nem vagyok egy nagy amiga guru.

Megpróbálom még egy kicsit részletesebben leírni a problémáimat:

A régi amigámat rákötöttem rgb kábellel a monitorra, de nem ad jelet. A led világít bekapcsolásnál, de ennyi életjelet ad összvissz.

A floppy meghajtók egy ideig működtek rendesen, bár nem minden lemezt olvastak be, de ott akkor legalább kiírtak hibaüzenetet, hogy nem olvasható a lemez. Majd egy idő után már hibaüzenet sincs. Miután bejön az "üdvözlő képernyő", azaz kiírja, hogy rakjam be a workbench lemezt bármilyen lemezt rakok be, felismeri, hogy raktam be valamit egy másodpercre eltűnik az ábra a képről, majd ugyanúgy visszajön, mintha nem lenne benne lemez, és nem is próbálja tovább olvasni az adott lemezt. Ha beteszek egy másikat ugyanez történik, még akkor is, ha olyat rakok be, amit korábban minden gond nélkül beolvasott.

Szia!

:-) igyekeztem minél közérthetőbben fogalmazni :-)
pár éve foglalkozom ismét ReTRo-val, rá kellett jönnöm, hogy ez bütykölős műfaj ;-)
a blogomon van egy rakás AMIGA-val foglalkozó cikk, ha gondolod nézzél szét, hátha találsz valami hasznos infót.
főleg hardverrel foglalkozom, a szoftveres részre alig van időm...

akkor ezek szerint a másik két AMIGA-d működik ugyan azzal a kábellel, ugyan azon a monitoron? :-)
milyen színű a kép? ha fekete, akkor a burkolat eltávolítása után nyomkodd meg a processzort (64 lábú hosszúkás és legnagyobb IC az alaplap expansion port, vagy ha úgy tetszik bal oldalán)

három eset lehetséges... vagy rosszak a lemezek, vagy koszos a meghajtók feje, vagy mindkettő :-) sajnos az AMIGA 500-nál külön alkatrészt kéne beépítened (úgy hívják, hogy boot selector) ahhoz,
hogy külső floppy meghajtóról tudjál próbálkozni...
de nyilván minden kényszerített helyzetet fel lehet oldani valahogy :-) ha van AMIGA-s ismerősöd, átmész hozzá és kipróbáljátok a lemezeket...
vagy ha netán szeret bütykölni, akkor átviszed a meghajtókat és kipróbálja egy bármilyen AMIGA alaplappal ...
szörG

#3148 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 23. 14:16

Üzenet megtekintéseIdézet: DGabor - Dátum: 2012. 12. 22. 18:46

ha azt kibírtam, hogy brekinek két évbe teljen 128D-men memóriát cserélni, akkor kivárom ezt is :) egyébként DCR-be tervezem beépíteni. 5 voltot honnan kaphat? valahogy meg tudod oldani egy kapcsolóval a belső és ez közötti átkapcsolást?

5 voltot bárhonnan kaphat, ahonnan meg tudod oldani :-) életemben nem láttam még 128D-t szétszedve, de nyilván van valahol tápcsatlakozó...
az a vacak beállítható 8, 9 és 10-es sorszámú eszköznek is jumperrel, elviekben működhet párhuzamosan a kettő.
szörG

#3149 Felhasználó inaktív   bertabucy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 12. 23. 18:56

Üzenet megtekintéseIdézet: szörG - Dátum: 2012. 12. 23. 14:13

Szia!

:-) igyekeztem minél közérthetőbben fogalmazni :-)
pár éve foglalkozom ismét ReTRo-val, rá kellett jönnöm, hogy ez bütykölős műfaj ;-)
a blogomon van egy rakás AMIGA-val foglalkozó cikk, ha gondolod nézzél szét, hátha találsz valami hasznos infót.
főleg hardverrel foglalkozom, a szoftveres részre alig van időm...

akkor ezek szerint a másik két AMIGA-d működik ugyan azzal a kábellel, ugyan azon a monitoron? :-)
milyen színű a kép? ha fekete, akkor a burkolat eltávolítása után nyomkodd meg a processzort (64 lábú hosszúkás és legnagyobb IC az alaplap expansion port, vagy ha úgy tetszik bal oldalán)

három eset lehetséges... vagy rosszak a lemezek, vagy koszos a meghajtók feje, vagy mindkettő :-) sajnos az AMIGA 500-nál külön alkatrészt kéne beépítened (úgy hívják, hogy boot selector) ahhoz,
hogy külső floppy meghajtóról tudjál próbálkozni...
de nyilván minden kényszerített helyzetet fel lehet oldani valahogy :-) ha van AMIGA-s ismerősöd, átmész hozzá és kipróbáljátok a lemezeket...
vagy ha netán szeret bütykölni, akkor átviszed a meghajtókat és kipróbálja egy bármilyen AMIGA alaplappal ...

Én sajnos nem vagyok egy nagy bütykölős, ezért is jön jól a segítség.

A másik amágik működnek a kábellel a monitoron, úgyhogy a gépnél van valahol a hiba. Ha jól emlékszem akkor inkább zöld volt a monitor bekapcsoláskor, a caps lock pedig egyet villant bekapcsoláskor (ha jól olvastam a cikkben ennek is lehet valami jelentősége), közben elraktam a szekrénybe, így csak emlékezetből mondom, majd elő kell kotornom, hogy kipróbáljam még egyszer.

A lemezekkel az a baj, hogy valahol 500-600 darab környékén van belőlük, és így elég nehéz eldönteni, hogy mi az amit be szabad rakni a meghajtóba, meg mi az amit nem, mert meghalasztja az egészet.

Sajnos vidéken (konkrétan Dombóváron)lakom, nem nagyon ismerek itt senkit, akinek meg lenne még az Amigája, így ez a lehetőség kilőve.

Néztem olyan tisztító kit-et is, amit írtál, egy webboltban találtam, az ára valami 80 forint, erre jönne rá 1200 postaköltség :blush:

#3150 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 24. 11:12

Üzenet megtekintéseIdézet: bertabucy - Dátum: 2012. 12. 23. 18:56

A másik amágik működnek a kábellel a monitoron, úgyhogy a gépnél van valahol a hiba. Ha jól emlékszem akkor inkább zöld volt a monitor bekapcsoláskor, a caps lock pedig egyet villant bekapcsoláskor (ha jól olvastam a cikkben ennek is lehet valami jelentősége), közben elraktam a szekrénybe, így csak emlékezetből mondom, majd elő kell kotornom, hogy kipróbáljam még egyszer.

A lemezekkel az a baj, hogy valahol 500-600 darab környékén van belőlük, és így elég nehéz eldönteni, hogy mi az amit be szabad rakni a meghajtóba, meg mi az amit nem, mert meghalasztja az egészet.

Sajnos vidéken (konkrétan Dombóváron)lakom, nem nagyon ismerek itt senkit, akinek meg lenne még az Amigája, így ez a lehetőség kilőve.

Néztem olyan tisztító kit-et is, amit írtál, egy webboltban találtam, az ára valami 80 forint, erre jönne rá 1200 postaköltség :blush:

a zöld hibaképernyő chip ram hibát jelez, de ne hagyd magad átverni ;-) ez az esetek nagy többségében az AGNUS chip kontakthibáját jelenti :-)

nem a lemez halasztja meg a gépet, egyszerűen az adat rögzítés elve ilyen, hogy a fej hozzá ér az adathordozó felületéhez és koszolódik...
próbálj meg valahonnan egy tisztító kit-et beszerezni, én a vaterán vettem pár 100Ft ellenében.

ha nincs AMIGA-s ismerősöd, akkor nincs más hátra, mint hogy magad nézel utána a dolgoknak és kezdesz el utána olvasgatni ;-)
szörG

#3151 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 24. 11:14

Boldog Karácsonyt, meg Újévet minden ReTRo funnak! :birthday2:
szörG

#3152 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 24. 22:29

Üzenet megtekintéseIdézet: szörG - Dátum: 2012. 12. 23. 14:16

5 voltot bárhonnan kaphat, ahonnan meg tudod oldani :-) életemben nem láttam még 128D-t szétszedve, de nyilván van valahol tápcsatlakozó...
az a vacak beállítható 8, 9 és 10-es sorszámú eszköznek is jumperrel, elviekben működhet párhuzamosan a kettő.

kazetta csatlakozójának két különálló érintkezője a +5V és föld. probléma megoldva, csak rá kell forrasztani kábelt. ezzel nem kell külön adapter, elég egy lyukat vágni kártyának és kapcsolónak.

#3153 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 09. 22:59

:-D én éveken keresztül a bazi hosszú felhasználói nevemmel léptem ide be...
ma totál indiszponált állapotban az email címemhez toltam a jelszót :-)
és beengedett... furmányos dolog ez a PC ám, vigyázni kell vele :-p
szörG

#3154 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 20. 15:21

Üzenet megtekintéseIdézet: bertabucy - Dátum: 2012. 12. 23. 18:56

Én komlói vagyok, nálam lehet görcsölni a gépeken, ha ez a távolság nem sok, és még nem oldódott meg a probléma.
Olyan szinten nem vágom a hardvert mint SzörG, de azért nem ijedek meg tőle.
(Kicsit ritkán van itt forgalom, nemde?) :unsure:
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#3155 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 24. 16:49

1 kis segítséget kérnék, bár tudom, hogy a távjavítás lutri..
A szeretett füstölgő amigám után a kedvencem a 64-es is betegeskedik.
Tegnap még ezerrel játszottunk a családdal a LEADERBOARD II játékkal.
Este kikapcs, majd ma du. bekapcsnál teker a magno folyamatosan, powerled nem világít és nincs kép a kompoziton, de a hangszóró pukkan 1 halkat, mintha rendben lenne a gépezet :-s
Biztosíték rendben, kábelek mozgatása sem segített.
Lehet, hogy trafo? Nem kapja meg a 9 V-ot vagy a 5 V-ot?
Most nincs itthon a multim..
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#3156 Felhasználó inaktív   szörG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 25. 14:34

valaki múltkor keresett floppy dirve tisztító kit-et... íme

üdv:
szörG

#3157 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 25. 17:11

Akkor a diagnózis:
trafó kimenetén csak 5 V mérhető :(
A user porton is néztem, az 1-3 láb között kellene 5 V legyen, ott 1,28 van; míg 10-12 és 11-12 között, ahol lenne a 9 V, ott 4,57 V van.

Akkor vadászhatok új tápot vagy meg lehet bontani valahogy?!?!
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#3158 Felhasználó inaktív   winhate 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 02. 25. 18:11

Üzenet megtekintéseIdézet: bertabucy - Dátum: 2012. 12. 22. 15:14

A problémám a következő:

Hali

Elkepzelheto hogy megmakkantak a lemezek elso sorban olyat kell keresned ami tuti muxik.

Ops ugy latom kicsit keson irtam ..

Szerkesztette: winhate 2013. 02. 25. 18:17 -kor

http://pouet.net/prod.php?which=5633
http://amigamania.amigaspirit.hu/

A1200 Tower
Blizzard 1240/40 Terc 2x128 ECC IBM SIMM RAM , FastAta1200 , Scanjuggler ,VF PS2 Keyboard, Docky PS2 Mouse adapter

#3159 Felhasználó inaktív   winhate 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 02. 25. 18:18

Üzenet megtekintéseIdézet: stephan_derrick - Dátum: 2013. 02. 25. 18:11

Akkor a diagnózis:
trafó kimenetén csak 5 V mérhető :(
A user porton is néztem, az 1-3 láb között kellene 5 V legyen, ott 1,28 van; míg 10-12 és 11-12 között, ahol lenne a 9 V, ott 4,57 V van.

Akkor vadászhatok új tápot vagy meg lehet bontani valahogy?!?!

Sok helyen lehet talani apro.amiga.hu vatera prohardver stb...
http://pouet.net/prod.php?which=5633
http://amigamania.amigaspirit.hu/

A1200 Tower
Blizzard 1240/40 Terc 2x128 ECC IBM SIMM RAM , FastAta1200 , Scanjuggler ,VF PS2 Keyboard, Docky PS2 Mouse adapter

#3160 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 26. 21:30

gyors válasz kellene: mit adjak egy valószínűleg halott Videopac G7200 gépért?

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.