SPEA Hilite es a TIGA
Elküldve: 2004. 05. 11. 00:42
Az emlitett konyvben nem ternek ki bovebben a TIGA-k hasznalatara, es a neten sincs tul sok info a Hilite-rol, de annyi kiderult, hogy pl. a TIGA 10-et ossze kell kotni a meglevo VGA kartyaval a VGA modhoz (ofkorsz egy szoval sem irjak, hogy hogyan).
Namost a Hilite hatlapjan van egy 'normal' DSUB-15 csatlakozo, gondolom erre megy a monitor, egy ismeretlen funkcioju, 16 allasu Yaxley kapcsolo, es egy DB-9 csatlakozo, valamint egy matrica, hogy ez a kartya biza egy Hilite;)
Anno vegigprobalgattam a kapcsolot minden allasban, termeszetesen sehogy sem mukodott.
A kartyat kicsit alaposabban szemugyre veve talaltam egy 74LS126-ot, ami egy tri-state buffer (a DB-9-es csatitol ket vezetek megyik oda, bar a labkiosztast meg nem neztem meg, de tippre VSYNC es HSYNC lesz), a DSUB-15 csatlakozo toveben pedig 3 db, 8 labu Günther bigyo vanik, eloszor azt hittem valami zavarszuro tekercsek vagy ilyesmi, de utananeztem, es a Günther elsosorban kapcsolokat, releket, SSR-eket meg ilyesmit gyart, ugyhogy ez valoszinuleg valami analog kapcsolo lehet (tipusra rakerestem; 0 talalat).
Mindezekbol az infokbol (nehany TIGA kartyat ossze kell hekkelni a meglevo VGA kartyaval VGA modhoz, gyanus helyen levo tri-state buszmeghajto, analog kapcsolobigyonak latszo targyak) arra jutottam, hogy alapvetoen hibas gondolat volt az, hogy ez a kartya magaban VGA-kent mukodni fog:)
Gondolom ossze kene kotogetni valami VGA kartyaval, aztan majd a driver atkapcsol TIGA modba (mint a regebbi Wildcat-ek (mondjuk azokon integralva van valami felmegas cirrus logic videochip), vagy akar a regi Voodoo-k), aztan jo lesz nekem is, meg a ware-nek is, ami futni probal a gepen:)
Aki latott mar valami TIGA csodat esetleg megerosithetne, vagy megcafolhatna a fenti gondolatmenetet, ill. szokott az ilyesmi mukodni 32bites windozer (95, NT3.x, netan valami ujabb), vagy mar ezek megjelenese elott kihalt? (a SPEA-t '94 5. heteben gyartottak)
Elküldve: 2004. 05. 11. 12:09
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 1:42
... egy ismeretlen funkcioju, 16 allasu Yaxley kapcsolo, es egy DB-9 csatlakozo, valamint egy matrica, hogy ez a kartya biza egy Hilite;)
Gondolom ossze kene kotogetni valami VGA kartyaval, aztan majd a driver atkapcsol TIGA modba (mint a regebbi Wildcat-ek (mondjuk azokon integralva van valami felmegas cirrus logic videochip), vagy akar a regi Voodoo-k), aztan jo lesz nekem is, meg a ware-nek is, ami futni probal a gepen:)
Hy
Ha jól emlékszek a 16 állású forgókapcsolóval monitortípusokat lehet állítani...
Most, h írtad ezeket az VGA összekötéseket, rémlik vmi kábel az egyik dobozom alján, amit sehova se tudtam eddig 'besorolni'. Mindkét vége D-SUB, az egyik talán 15 tűs, a másik 9

Elküldve: 2004. 05. 11. 12:28
Mit diesen SPEA Graphikkarten wurden die genannten Monitore als
Graphiksubsysteme eingesetzt:
Painter, Gallery, Flash, FGA, Hilite, Fire (nicht Fire GL Typen!)
Graphiksubsysteme...
werden zusaetzlich zu einer primaeren VGA Graphikkarte installiert,
da diese Graphikkarten (ausser FGA) kein VGA Bios enthielten und nur
mittels spezieller Treiber aus den jeweiligen Applikationen
(z.B. AutoCAD, Windows3.x ...) angesprochen werden koennen.
Wichtig:
Die obigen Monitore koennen nicht als Standard VGA Monitore ver-
werden, da eine Darstellung im Standard VGA Modus 640x480
(System Boot Modus) nicht moeglich ist.
Treiber:
Die Treiberentwicklung/-pflege fuer diese Karten ist beendet.
Via BBS, Internet und SuperCD koennen Sie die letzte und aktuelle Version
aller Treiber erhalten.
Fuer Windows95 und WindowsNT wurde keine Treiberanpassung mehr durch-
gefuehrt, da sich diese "alten" ISA Karten in schnellen PCI Systemem
mit diesen Betriebssystemen eher als "Graphikbremse" erwiesen.
Tip:
Bei den TMS Karten (Hilite und FGA) kann fuer Windows95 der
TIGA Treiber fuer Windows3.x eingebunden werden.
Szerkesztette: Do-It-Yourself 2004. 05. 11. 12:34 -kor
Elküldve: 2004. 05. 11. 13:55
Elküldve: 2004. 05. 11. 15:25
Elküldve: 2004. 05. 11. 16:06
Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 16:25
Ja, kb. ez a lenyege, elvegre a TMS340xx egy normal processzor-feleseg.
A kihalasrol: en is ugy tudtam, hogy a VGA elterjedese tett be neki, ez meg joval a 32bites 'dozerek elott volt:)
Idézet
Nekem is ez jutott eszembe eloszor, de akkor mit keres a masodik csatlakozo a hatlapon? IMHO szinte egeszem biztos, hogy analog kapcsolat volt a ket kartya kozott.
Elküldve: 2004. 05. 11. 22:43
Elküldve: 2004. 05. 11. 23:29
Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 23:43
Ize, mit olvastal hol? Asszem lemaradtam valahol.
Ahogy a topicindito post-ban emlitett konyvbol kiveszem tobbfele TIGA kartya volt: volt aminek volt valami szabvany VGA resze (mint a -- szinten emlitett -- Wildcat-eken a cirruslogic hulladekok), es volt amelyiknek nem.
Amugy a kartya MCA-s verziojat latva elgondolkodtam, hogy vajon volt-e ezekhez OS/2 driver, elvegre az MCA alapvetoen IBM baromsag volt, IBM gepen meg leginkabb OS/2 szokik (legalabbis szokott) futni...
Idézet
Asszem pont ez a lenyege, mint a mai csucs gyorsitokartyaknak is: nem a processzor tokol az aprosagokkal, hanem megmondja a kartyanak, hogy mit hova (pl. HW kurzor, elkuldi a koordinatakat, magat a kurzort meg kiszamolja a/kirajzolja a kartyan levo proci), a kartya megcsinalja, a CPU meg kozben csinal mast.
Elküldve: 2004. 05. 12. 21:31
Mondjuk elkuldtem a kartya infoit egy ilyen mindennel foglalkozo buheratornak (pl. ismerosi korben neki volt eloszor Matrox Rainbow Runner kartyaja:), kivancsi avgyok mit szol hozza.
OS/2 Warp3 HCL-t is kerestem (hatha...) de ofkorsz nem talaltam, ugyhogy marad a proba.
Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 05. 12. 21:34 -kor
Elküldve: 2004. 05. 13. 23:50
Eppen ezert egyszeruen nem hiszem el, hogy senki nem talalkozott ilyen cuccokkal eloben, en szivassatok mar:)
Elküldve: 2004. 05. 14. 18:04
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. máj. 12, szerda - 22:31
Nem megyik.
Elküldve: 2004. 07. 11. 21:58
Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2004. máj. 11., kedd - 13:09
Csak ovatosan kerdezem: megvan? :)
Elküldve: 2004. 07. 12. 07:50

Elküldve: 2004. 07. 12. 07:58
Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2004. júl. 12., hétfő - 8:50
Nalam ilyen nincs:)
Lehet, hogy valami napokig-hetekig-evekig:) huzodik, de szinte semmirol nem teszek le, aminek a megvalosulasara realis eselyt latok.
Tobbek kozott az is kiderult, hogy a SPEA IP-je elobb az Orchid-hoz, aztan (valoszinuleg, errol meg nem talaltam biztos infot) a Diamond Multimediahoz kerult, legalabbis egy DiamondMM mirror-on talaltam driverhez linket, de annyi eszuk mar nem volt, hogy magat a drivert is tukrozzek: a link a halott ftp.diamondmm.de-re mutat.
Ido kozben a Diamond ugy tunik 'feleledt' (bar nagyon gyenge arnyeka onmaganak), viszont az oldalan semmilyen infot nem talalok az Orchid es SPEA cuccokrol, meg az is dereng, hogy ez a Diamond nem az a Diamond.
Minden esetre kapnak egy mailt az arcukba, hogy megis mi a kolera van:)
Elküldve: 2004. 07. 12. 08:00
Idézet
Igen, jol emlekeztem...
Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 07. 12. 08:01 -kor
Elküldve: 2004. 07. 12. 20:24
Csatolt fájl:
-
124_2441_IMG.jpg (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2004. 07. 12. 22:38
Elküldve: 2004. 07. 13. 03:19
Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2004. júl. 12., hétfő - 21:24