HWSW Informatikai Kerekasztal: Vegyünk Pegasos II-t! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vegyünk Pegasos II-t! minél többen...

#41 Felhasználó inaktív   Foley 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:30

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 18:27

Draga csillagom 450kHUF-ert 64 bites PC-t veszek radeon9800XT Eromuvel. Tudod hol van ehhez kepest a G3-as pegasos?  :omg:  :eek:  :think:  :offtopic:

Fényévekre előre.

#42 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:37

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:05

A VGA-król írt soraid egy az egyben tévedésen alapulnak. Az ismerőseim Radeont és Voodookat használnak, egyszerűen azért, mert ezekhez van driver és semmi köze az egésznek az IA-32-höz vagy a PPC kódhoz - beleteszel egy bármilyen Radeont és megy.

lehet, hogy igy van, csak akkor az a kerdesem hogy POST-nal hogy leheled eletre a kepet. A pc ugy csinalja, hogy bescannel a PCI-ra vga ID-t keres, bekonfigolja I/Ot, DMA,t irq-t majd belehiv a VESA biosba. Namost akkor a te pegasosos gepeden levo firmware-nek kell tetelesen ismernie az osszes olyan zsugat amit beletuszakolsz a gepbe. Namost arra nincs garancia, hogy az osszes radeon zsuga initje ugyanugy tortenik. Nos ezt onnan tudom, mert van nekem itten egy SUN Ultra5-om is am, es abbanis van AGP, csak azert nem tudsz bele R9k2-t 9k5-ot 9k6-ot vagy 9k8-at tenni, mert az ATi nem ad supportot a SUNnak eteren az ati rage prot leszamitva. Ami a voodookat illeti annak kiadta minden speckojat anno a 3dFx
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#43 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:39

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:29

pontosan. es annak is valami valosagtol elrugaszkodott ara van. Kar volt az Amiga fejleszteset 1988-ban abbahagyni. 16 ev kiese utan nem lehe mar ezt az architekturat visszahozni a sirbol.

? Milyen Amigáról beszélünk? Az 1200-ast pl. 1992-ben mutatták be, és '95-ben a 4000T-t. Ez a baj azokkal, akik nincsenek képben: az Amiga szót azonosítják az 500-as modellel, ami valóban a '80-as évek terméke.

Szerkesztette: Leeroy 2004. 05. 14. 18:40 -kor

Intel Core i7 4770K@4.3, Asus Z87-K, MSI N750Ti 2G, 8G DDR3, BenQ GL2240

#44 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:41

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:37

lehet, hogy igy van, csak akkor az a kerdesem hogy POST-nal hogy leheled eletre a kepet. A pc ugy csinalja, hogy bescannel a PCI-ra vga ID-t keres, bekonfigolja I/Ot, DMA,t irq-t majd belehiv a VESA biosba. Namost akkor a te pegasosos gepeden levo firmware-nek kell tetelesen ismernie az osszes olyan zsugat amit beletuszakolsz a gepbe. Namost arra nincs garancia, hogy az osszes radeon zsuga initje ugyanugy tortenik. Nos ezt onnan tudom, mert van nekem itten egy SUN Ultra5-om is am, es abbanis van AGP, csak azert nem tudsz bele R9k2-t 9k5-ot 9k6-ot vagy 9k8-at tenni, mert az ATi nem ad supportot a SUNnak eteren az ati rage prot leszamitva. Ami a voodookat illeti annak kiadta minden speckojat anno a 3dFx

Nos, utánakérdeztem: a Pegasos firmware-jében egy x86 emulátor van, ami lefuttatja a VGA BIOS-ban csücsülő kódot, így bármilyen AGP kártya használhatóvá válik.

Szerkesztette: Leeroy 2004. 05. 14. 18:51 -kor

#45 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:49

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:39

? Milyen Amigáról beszélünk? Az 1200-ast pl. 1992-ben mutatták be, és '95-ben a 4000T-t. Ez a baj azokkal, akik nincsenek képben: az Amiga szót azonosítják az 500-as modellel, ami valóban a '80-as évek terméke.

1988 kornyeken jott az A2000/A3000. En meg szedtem ujsagot is ilyen gepen. Nos ehhez kepest lenyegi, tehat architekturalis fejlodes sajnos mar nem volt. Az A500/A1000 egyebken 1983-as fejlesztes amit '84-ben dobott piacra a commodore

#46 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:53

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:41

Ezt tudomásom szerint úgy oldották meg, hogy a gépben openfirmware van.

leeroy, tudod az ezzel a baj - hogy az Ati nem adja ki a speckokat, max a 2d framebuffer kezeleset nyeerheted ki toluk. No ezert van az, hogyha linuxra felteszed az ati/nvidia drivert akkor mar 2d-ben is kb 2x-esere gyorsul a desktop renderenig, es megjelenik a 3d (opengl). Amig nem latom az nvidia/ati support sitejain a morphos/pegasos tamogatast addig kb az mondhato, hogy az amugy meregdraga VGA kartyanak a kepessegeit ez az OS keptelen kihasznalni...

#47 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:57

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:41

Nos, utánakérdeztem: a Pegasos firmware-jében egy x86 emulátor van, ami lefuttatja a VGA BIOS-ban csücsülő kódot, így bármilyen AGP kártya használhatóvá válik.

oke. tehat van egy VESA 2.0 framebuffer modunk, mondjuk ez kicsi eredmeny. De ezzel meg a vertex/pixel shadereket, 2d fontkezelest/elsimeitast  mpeg1/2/4 video tamogatast sayna nem tudod eletre lehelni. a 3d-rol meg mar ne is beszeljunk.  :think:

#48 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:59

Mindez rendben van: de itt most csak egyáltalán a használatba vételről volt szó és nem arról, hogy milyen support van hozzá software-esen. A többivel agreed.

#49 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:11

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:59

Mindez rendben van: de itt most csak egyáltalán a használatba vételről volt szó és nem arról, hogy milyen support van hozzá software-esen. A többivel agreed.

kedves leeroy. ez a dolog sacc/kb halott addig amig a hw gyartok nem hajlandoak rendesen tamogatni, es nem lesz a cuccnak egy elfogadhato HCLje. a linux 7even at kuzdott ezzel. Hobbinak persze jo. En is epitettem a '80asaokban m68ks gepet amin minix futott. a bibi ott is az volt, hogy na igen, egy ido utan problem a technologiai fejlesztes, elavul, a mainstream rendszerek otthagyjak, sajnos.
Felr4e ne erts: en nem akarom a hobbidat leszolni, a renszert sem akarom leszolni. Minden rendszer ugyes, gyors es jopofa amig kicsi. De minel tobbet kell magaba fogadnia, annal inkabb jelentkeznek a bajok. Ez mar saynos a linuxnal is nagyon latszik...

#50 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:20

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:11

kedves leeroy. ez a dolog sacc/kb halott addig amig a hw gyartok nem hajlandoak rendesen tamogatni, es nem lesz a cuccnak egy elfogadhato HCLje. a linux 7even at kuzdott ezzel. Hobbinak persze jo. En is epitettem a '80asaokban m68ks gepet amin minix futott. a bibi ott is az volt, hogy na igen, egy ido utan problem a technologiai fejlesztes, elavul, a mainstream rendszerek otthagyjak, sajnos.
Felr4e ne erts: en nem akarom a hobbidat leszolni, a renszert sem akarom leszolni. Minden rendszer ugyes, gyors es jopofa amig kicsi. De minel tobbet kell magaba fogadnia, annal inkabb jelentkeznek a bajok. Ez mar saynos a linuxnal is nagyon latszik...

Te se érts félre: nekem nincs ilyen gépem, csak a pc, ami alant látható, mint config: viszont majdnem 10 évig Amiga user voltam, és az ismerőseim jóvoltából hallottam egy s mást eme gépről. Mindenesetre egy bíztató alternatíva, amely sok lehetőséget hordoz magában. Ennyi.  :)

#51 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 19:22

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:20

Mindenesetre egy bíztató alternatíva, amely sok lehetőséget hordoz magában. Ennyi.  :)

koromnal fogva egy kicsit szkeptikus vagyok ;) Ha igy lenne, akkor futotuzkent teredne  :think:

#52 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 14. 21:17

Hát ahogy látom ennek a topiknak tényleg jobb helye lesz a másvilágban...
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#53 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 23:09

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 20:20

Mindenesetre egy bíztató alternatíva, amely sok lehetőséget hordoz magában. Ennyi.  :)

Bíztató alternatíva akkor lenne, ha a PC-s világhoz mérten versenyképes áron lehetne hozzájutni, lehetőséget is csak ebben az esetben hordoz magában SZVSZ. Hozzáteszem sajnos, én is szívesen használnék ilyen masinát 2. gépnek, vagy valami hasonlónak.  ;)

Szerkesztette: PAraNoIA21 2004. 05. 14. 23:11 -kor

#54 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 23:28

Idézet: PAraNoIA21 - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 0:09

Bíztató alternatíva akkor lenne, ha a PC-s világhoz mérten versenyképes áron lehetne hozzájutni, lehetőséget is csak ebben az esetben hordoz magában SZVSZ. Hozzáteszem sajnos, én is szívesen használnék ilyen masinát 2. gépnek, vagy valami hasonlónak.  ;)

A pc-s világhoz képest a Mac is drága, mégis sikeres és el tudja adni a nevével fémjelzett termékeit.

Pontosítok: annak alternatíva, aki eddig is a többségtől eltérően gondolkodott, és pl. linuxot használ, azaz a fentiekben elsősorban nem a gamer rétegre céloztam, mint törzsvásárlói kör...

:lame:

#55 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 17:49

1988 kornyeken jott az A2000/A3000. En meg szedtem ujsagot is ilyen gepen. Nos ehhez kepest lenyegi, tehat architekturalis fejlodes sajnos mar nem volt. Az A500/A1000 egyebken 1983-as fejlesztes amit '84-ben dobott piacra a commodore

Ez most miért is számít? Ezeknek az új HW-eknek semmi közük a régiekhez!

Itt az OS a lényeg.

Azt hiszem, te már kimaradtál Amiga téren - többek között - a grafkártyák elterjedéséből. Az AmigaOS elég rugalmas volt ahhoz, hogy a programok jó részét (amiket OS hívásokkal írtak, tehát a felhasználói programokat, mert - legalábbis ekkor még - a játékok nagyobb része HW-közelien volt írva) minden további nélkül tudja futtatni bármilyen grafikus kártyán, amihez van driver. (Egyéb téren is HW függetlenné vált. - Kivéve a CPU-t, ami először 68k volt, később PPC. Ill. ma már megoldható lenne akár az x86 is, de ez a korábban leírt okokból "nem pálya".)

Mellesleg rosszul tudod, több fejlesztés is történt még a régi HW idején is. Először tovább lett fejlesztve az alaplapi chipset (ezek az A1200 és az A4000 képében jelentek meg, a '90-es évek elején). Ezzel egy időben, és főleg később jöttek először az eredeti buszrendszert (ZorroI-II-III - plug'n'play már '84-ben, okosan megvalósítva, kb. a PCI-hez hasolnítható funkcionalitásban) használó különféle kártyák (video, hang, stb.), majd Zorro<->PCI hidak segítségével a PC-s kártyák. És időközben bejöttek a képbe a PPC procik is.

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 15. 00:26 -kor

#56 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:04

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 0:28

A pc-s világhoz képest a Mac is drága, mégis sikeres és el tudja adni a nevével fémjelzett termékeit.

Pontosítok: annak alternatíva, aki eddig is a többségtől eltérően gondolkodott, és pl. linuxot használ, azaz a fentiekben elsősorban nem a gamer rétegre céloztam, mint törzsvásárlói kör...

:lame:

Igen drága a MAC, és meg is lehet nézni az APPLE piaci részesedését... :p

A baj a többivel amit írtál csak az, hogy a legnagyobb vásárlóközönség a GAMER/irodai felhasználó réteg, az előbbi játszani akar azért a pénzért amit a gépére áldoz, az utóbbi pedig nem ad ki 400k-t egy olyan gépért amin nincs win&office. Sajna ez van...
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy szűk vásárlói kör hosszabb távon fenn tud tartani egy alternatív platformot  :( 

#57 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:09

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 17:27

Draga csillagom 450kHUF-ert 64 bites PC-t veszek radeon9800XT Eromuvel. Tudod hol van ehhez kepest a G3-as pegasos?  :omg:  :eek:  :think:  :offtopic:

Azért ne keverd ennyire az árakat.

Pegasos II G3/600 Motherboard - brutto 130 000 HUF (procival együtt [cserélhető])

Pegasos II G4/1000 Motherboard - brutto 200 000 HUF (procival együtt [cserélhető])

Ezeket szépen beleteszed egy neked tetsző PC házba, teszel bele egy kis (PC-s) memóriát (nem kell bele több giga, hogy megmozduljon), és néhány - olcsó v. drágább, igény szerint - (PC-s) kártyát, és meg is vagy. Nem kötelező az ő fullos konfigjukat megvenned. (Az Apple pl. árusít külön Mac alaplapokat?)

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 15. 00:38 -kor

#58 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:14

Idézet: PAraNoIA21 - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 22:09

Attól, hogy nem az átlag komputer-analfabéta usereknek való (szerintem nem is őket célozzák meg), sem a gamereknek (már ahol ez elkülönül), még sokan vannak, akik látnak benne fantáziát. Még te is írod, hogy szívesen használnád (főleg, ha  egyszer ki is próbálnád... :) ), csak gondolom, az anyagiak tartanak vissza. De ne az itthoni viszonyokat nézd, tehetősebb országokban nem olyan nagy megerőltetés venni egy ilyet.

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 15. 00:28 -kor

#59 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:28

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 1:14

Attól, hogy nem az átlag komputer-analfabéta usereknek való (szerintem nem is őket célozzák meg), még sokan vannak, akik látnak benne fantáziát. Még te is írod, hogy szívesen használnád (főleg, ha  egyszer ki is próbálnád... :) ), csak gondolom, az anyagiak tartanak vissza. De ne az itthoni viszonyokat nézd, tehetősebb országokban nem olyan nagy megerőltetés venni egy ilyet.

Jelenleg maradok az UHU-nál és a BeOS-nél, de ha egyszer elpukkan az agyam veszek egy ilyen masinériát (van itthon 3 gép+laptop+konzol :D ) ezzel nincs gond.  :)

Idézet

De ne az itthoni viszonyokat nézd, tehetősebb országokban nem olyan nagy megerőltetés venni egy ilyet.

Azért tőlünk nyugatabbra sem kolbászból van a kerítés, sőt attól mert anyagilag jobban el vannak eresztve a Lajtán túl az emberek, még racionálisan állnak a dolgokhoz. A hozzánk hasonló sz.gép fanatikusok nyugati megfelelőin kívül nem hiszem hogy bárki megveszi ezt a masinát odakint is.
Szkeptikus vagyok ezen a téren. Az átlagember nem a jobb/hatékonyabb/előnyösebb megoldást választja (az meg hogy még tegyen is érte valamit...), hanem az egyszerűbbet, ami ott van az orra előtt, nem kell megismerni/kísérletezni vele stb. És ez sajnos nem csak a számítástechnikára igaz, de ez már off lenne...

Szerkesztette: PAraNoIA21 2004. 05. 15. 00:32 -kor

#60 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 00:33

Idézet: PAraNoIA21 - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 23:28

Jelenleg maradok az UHU-nál és a BeOS-nél, de ha egyszer elpukkan az agyam veszek egy ilyen masinériát (van itthon 3 gép+laptop+konzol :D ) ezzel nincs gond.  :)
Azért ám tőlünk nyugatabbra sem kolbászból van a kerítés, attól mert anyagilag jobban el vannak eresztve a Lajtán túl az emberek, még racionálisan állnak a dolgokhoz. A hozzánk hasonló sz.gép fanatikusok nyugati megfelelőin kívül nem hiszem hogy bárki megveszi ezt a masinát odakint is.
Szkeptikus vagyok ezen a téren. Az átlag ember nem a jobb/hatékonyabb/előnyösebb megoldást választja (az meg hogy még tegyen is érte valamit...), hanem az egyszerűbbet, ami ott van az orra előtt, nem kell megismerni/kísérletezni vele stb. És ez sajnos nem csak a számítástechnikára igaz, de ez már off lenne...

Igen, az össznépességhez képest kevesen vesznek. De akik vesznek, nem azért vesznek, hogy a sarokban porosodjon (aktív userekké válnak), és nem is egy hónapra.

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.