HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#891 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 23. 15:33

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 22., csütörtök - 1:00

A hasznalattal tudom hogy nincs gond, hanem a toltessel. Egy radios fulesbe kene lecserelni a 700-as NICD akkukat. A fules bazisa tolto funkcioval is elvan latva, igy gondolom a toltoje a NICD akkukra vagyon optimalizalva.

A töltés befejezésénél van különbség. A tele akkunál jelentkező kicsi feszültségcsökkenés (NDV) jóval kisebb egy NiMH akkunál (10 mV nagyságrend) mint egy NiCd-nál, így a NiCd töltő nem veszi észre hogy tele van a NiMH és küldi tovább a teljes töltőárammal, ahelyett hogy csepptöltésre kapcsolna.

Persze ez időzítős töltőre nem vonatkozik, de a csepptöltőáram nagysága itt is gondot jelenthet: egy NiCd akku jól elvan 0,1C csepptöltőárammal, de ez egy NiMH-t már kismértékben károsíthat.

Legjobb lenne egy leírást keríteni a készülékhez, amiben le van írva hogy tud-e kezelni NiMH-t is, vagy csak NiCd-ot. Esetleg tipusszám alapján neten lehet találni valami adattáblát.

Szerkesztette: Andreas 2005. 12. 23. 15:37 -kor

#892 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 12. 23. 19:10

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 15:10

Az akkuban nincs mA, neki kapacitása/tárolóképessége/töltöttsége/mittomén :) van, azt pedig mAh-ban mérik.

A feszültség áramot hajt át. Ha csökken az akku feszültsége kevesebb áram tud a fogyasztó adott ellenállásán keresztül távozni. Működés közben áram távozik az ampermérő a pillanatnyilag távozó áram erősségét méri.

#893 Felhasználó inaktív   Biopon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 07:10

Valaki leírhatná, hogy egy ilyen 0.1C töltőáram mennyi mA-t jelent pontosan, meg a többit is valami listában. Mert ilyenkor csak nézek ki a fejemből...  :think:
Egyébként érdekes a nicd és nimh közti töltési karakterisztika különbség, én az IPC-1 töltőn azt néztem, hogy a nicd akksiknak a töltés végén 1.6V feszültséget ad, a nimh-nak sokkal kevesebbet.

Amúgy kellemes ünnepeket mindenkinek!
Elcserélném használt zoknimat szintén használtra, de tisztára...

#894 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 07:21

Idézet: Biopon - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 7:10

Valaki leírhatná, hogy egy ilyen 0.1C töltőáram mennyi mA-t jelent pontosan, meg a többit is valami listában. Mert ilyenkor csak nézek ki a fejemből...  :think:
Egyébként érdekes a nicd és nimh közti töltési karakterisztika különbség, én az IPC-1 töltőn azt néztem, hogy a nicd akksiknak a töltés végén 1.6V feszültséget ad, a nimh-nak sokkal kevesebbet.

Amúgy kellemes ünnepeket mindenkinek!

A C, az az akku kapacitása, Az 1C töltőáram az azt jelenti, az akkud kapacitásával tölt. Egy 2500mA-es akkunál 2500mA.
Általában a NiMH akkuhoz minimum 0,1C töltőáram kell, tehát egy 2500mA-es akkunál minimum 250mA.
Ha neked olyan töltőd van, ami csak 150mA-el tölt, akkor ahhoz a töltőhöz max 1500mA-es NiMH akkut érdemes használni. Persze lehet nagyobbat, de nem biztos, hogy jól feltölti.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#895 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:12

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 20:10

[...]Ha csökken az akku feszültsége kevesebb áram tud a fogyasztó adott ellenállásán keresztül távozni. [...]

hih :)
Ez jó vicc volt mára :D
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#896 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:34

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 10:12

hih :)
Ez jó vicc volt mára :D

Ez nem vicc hanem fizikai törvény!

#897 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:40

http://www.hobbielek...k/cikk.php?id=7

Itt van leírva csak el kell olvasni!

#898 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 10:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 10:40

http://www.hobbielek...k/cikk.php?id=7

Itt van leírva csak el kell olvasni!

HA megnézed az akku kisütési karakterisztikáját, akkor láthatod, hogy a középső szakaszban a feszültség állandó marad, bármekkora is a terhelő áram.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#899 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 10:47

"Ha a vizsgált vezeték keresztmetszetén 1 másodperc alatt 6,24*10^18 elektron halad át, akkor az áramerősség 1 A"

Ezt pl. hogyan számolod meg egy akkunál? Sehogy! Nohát! :)

#900 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 24. 11:12

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 11:47

"Ha a vizsgált vezeték keresztmetszetén 1 másodperc alatt 6,24*10^18 elektron halad át, akkor az áramerősség 1 A"

Ezt pl. hogyan számolod meg egy akkunál? Sehogy! Nohát! :)

Itt nem számolni kell. Azt kérdezte egy tag hogy miért van hogy a fényképezőgépe leáll mert az akku nem tudja üzemeltetni, de ha ezt az akkut beleteszi egy kisebb fogyasztású készülékbe az még két napig megy. Erre az áramfelvétel ellenállás és a feszültség ad magyarázatot.

#901 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 12:02

Idézet: Biopon - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 8:10

Igy van. Nem csak a feszültségcsökkenés (-deltaU vagy NDV) nagyobb a NiCd-nál a töltés végén, hanem cella feszültségének növekedése is töltés közben:
Kép

Igy tehát akkor is gáz van, ha egy olyan egyszerü NiCd töltőbe teszünk NiMH akksit, amely nem a -deltaU módszert alkalmazza, hanem várja egy abszolút feszültségszint elérését pl. 1,6V-ot. Ezt a NiMH soha sem fogja elérni, viszont szépen felforr az akksi, kinyit a biztonsági szelepe. Ha meg olyan gagyi az akksi hogy az sincs rajta, akkor robban...

#902 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 24. 12:27

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 22., csütörtök - 1:00

A hasznalattal tudom hogy nincs gond, hanem a toltessel. Egy radios fulesbe kene lecserelni a 700-as NICD akkukat. A fules bazisa tolto funkcioval is elvan latva, igy gondolom a toltoje a NICD akkukra vagyon optimalizalva.

A NiCd akkuhoz készített töltővel nem szabad NiMH akkut tölteni ahhoz kell venni hozzávaló töltőt. Kétféle van. Egyik felismeri milyen akkut tettek bele és automatikusan tölt, míg a másiknál át kell kapcsolni a kétfajta akku töltését.

#903 Felhasználó inaktív   gyurxi551 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 25. 03:12

Üdv!
Én tök amatőr vagyok ilyen töltőkkel kapcsolatban és csak az utolsó 4-5 oldalt olvastam át itt, de annyi minden van,hogy...  :confused:  Inkább írok: van egy Cateye halogén lámpám biciklihez, 4db AA-vel megy, de 1 éve már nincs töltöm és kellene. A Minwa-król jókat hallottam, igaz ez? Mert kinéztem egyet:
"Minwa 9168 GS automatikus vezérlésű NiMh-NiCd impulzustöltő

2-4 db ceruza, microceruza, baby és góliát valamint 9V akku egyidejű töltéséhez, töltéskijelzővel, 2 független töltőáramkör, fordított polaritás elleni védelem, előzetes kisütési lehetőség, 1800 mAh = 2 óra 50 perc, 2000 mAh = 3 óra 10 perc "

És bruttó 4 ezer, őszintén keveslem ha ez ilyen szuper.  És milyen akksikat ajánlanátok (hozzá)?

#904 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 25. 10:10

Idézet: gyurxi551 - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 4:12

2-4 db ceruza, microceruza, baby és góliát valamint 9V akku egyidejű töltéséhez, töltéskijelzővel, 2 független töltőáramkör, fordított polaritás elleni védelem, előzetes kisütési lehetőség, 1800 mAh = 2 óra 50 perc, 2000 mAh = 3 óra 10 perc "

És bruttó 4 ezer, őszintén keveslem ha ez ilyen szuper.  És milyen akksikat ajánlanátok (hozzá)?

Sajnos a legalapvetőbb kritériumnak nem felel meg: 2 csatornás töltő, vagyis 2-2 akkut sorba kötve tölt. Én inkább egy UFC-3-at vennék 6990 Ft-ért. Ez 4 csatornás töltő, kisütés és frissítés funkcióval, ráadásul jár hozzá 4 db 2400 mAh NiMH Conrad akku.
Amúgy ha külön kell akkumulátort venni akkor SanyoSanyoSanyo :) Pénztárcától függően 2100-2300-2500 mAh kapacitással.

Egyébként ha valami extrém sporthoz kell pl. most akarsz kerékpározni :), akkor viszont NiCd akkumulátorok jobbak lennének, ugyanis még -20 fokban is müködnek, míg a NiMH 0 fok alatt kezdi elhagyni magát. Kapacitásuk csak fele-harmada a NiMH társaiknak.

#905 Felhasználó inaktív   gyurxi551 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 25. 14:45

Idézet: Andreas - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 11:10

Sajnos a legalapvetőbb kritériumnak nem felel meg: 2 csatornás töltő, vagyis 2-2 akkut sorba kötve tölt. Én inkább egy UFC-3-at vennék 6990 Ft-ért. Ez 4 csatornás töltő, kisütés és frissítés funkcióval, ráadásul jár hozzá 4 db 2400 mAh NiMH Conrad akku.
Amúgy ha külön kell akkumulátort venni akkor SanyoSanyoSanyo :) Pénztárcától függően 2100-2300-2500 mAh kapacitással.

Egyébként ha valami extrém sporthoz kell pl. most akarsz kerékpározni :), akkor viszont NiCd akkumulátorok jobbak lennének, ugyanis még -20 fokban is müködnek, míg a NiMH 0 fok alatt kezdi elhagyni magát. Kapacitásuk csak fele-harmada a NiMH társaiknak.

Oks köszi szépen!  :up:  Igen, azért is írtam le hogy biciklihez kell, mert gondoltam hogy a hideg/izzó fogyasztó... miatt lesz valami speciális tipp.  :D Amúgy igen én csak akkor nem bicózok és járok edzeni vele ha -20 fok van ÉS térdigérő hó.  :D

De: NiCD jobb a hideg miatt, de ha "Kapacitásuk csak fele-harmada a NiMH társaiknak." akkor szumma nem járok mégis jobban egy NiMh-nak? Eddig Energizer töltő volt hozzá, Uniross és Energizer NiMh elemekkel (1850mAh) , de a lámpa kb 1-1,5 órát ment ezekkel. Igaz, olyan fényt ad ki, hogy autósok villogtattak már rám és rámesteledve eredei ösvényből kiértem a fénye mellett.  :cool: Szal ezért sem rossz ha jól bírják az akksik. Meg azért nyáron/tavasszal mégiscsak 2-3x annyit ülök a nyeregben, szal jó időben meg akkor ahogy írtad jobb a NiMh.

#906 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 26. 19:57

Idézet: gyurxi551 - Dátum: 2005. dec. 25., vasárnap - 15:45

De: NiCD jobb a hideg miatt, de ha "Kapacitásuk csak fele-harmada a NiMH társaiknak." akkor szumma nem járok mégis jobban egy NiMh-nak? Eddig Energizer töltő volt hozzá, Uniross és Energizer NiMh elemekkel (1850mAh) , de a lámpa kb 1-1,5 órát ment ezekkel. Igaz, olyan fényt ad ki, hogy autósok villogtattak már rám és rámesteledve eredei ösvényből kiértem a fénye mellett.  :cool: Szal ezért sem rossz ha jól bírják az akksik. Meg azért nyáron/tavasszal mégiscsak 2-3x annyit ülök a nyeregben, szal jó időben meg akkor ahogy írtad jobb a NiMh.

Ez esetben tényleg jobb a NiMH. Viszont ha ennyire érdekel hogy mennyi kapacitást tudsz kihozni az akksikból, mégegyszer hangsúlyozom egy jó mikroprocesszoros, 4 csatornás, kisütős töltő fontosságát.

Mondok egy példát, frissen vásárolt IPC-1 töltő, mellécsomagolva 4 db 2400 mAh Conrad NiMH akku. Az akkukból három majdnem nullán állt kibontás után, a negyedik 500 mAh-t adott le. Semmi gond, kicsit sokat állhatott a boltban. Kisütés-töltés, 2 akku nagyjából 2200-2300 mAh-t vett fel (ez még nem a kivehető mAh!), a 3. 1800-at, a 4. pedig csak 1270-et. Még két kisütési-töltési ciklus és az akkuk máris 2500-2700 mAh körül vettek fel és 2300-2400 mAh volt a leadott kapacitás.

Ha most egy ilyen állapotú új akkukészletnek nekiesel egy párezer forintos 2 csatornás töltővel, akkor van egy 4 darabos készleted ami mondjuk 1100-1600-2100-2100 mAh-t tud leadni első töltés után. Mivel izzóval használod, az "1100-as" jóval előbb kimerül és mivel nincs ami megállítsa a feszültségcsökkenést ez az akku akár 0V-ig is kisülhet. Sőt mivel 4 van sorba kötve, akár átpolarizálás is bekövetkezhet, vagyis az izzón keresztül a három ereje teljében levő akksi negatív feszültségre tölti a szerencsétlen negyediket. Ennél hatékonyabb kivégzési mód el sem képzelhető egy NiMH akku számára.
Töltés közben meg összekerül sorba kötve a rossz akksi egy jó, de még ki nem sült akksival. Mélykisütés-rátöltés-túltöltés ez fog váltakozni az akkukon attól függően hogy épp "kivel" kerülnek párba a töltőben.

#907 Felhasználó inaktív   Biopon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 28. 08:18

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 6:21

A C, az az akku kapacitása, Az 1C töltőáram az azt jelenti, az akkud kapacitásával tölt. Egy 2500mA-es akkunál 2500mA.
Általában a NiMH akkuhoz minimum 0,1C töltőáram kell, tehát egy 2500mA-es akkunál minimum 250mA.
Ha neked olyan töltőd van, ami csak 150mA-el tölt, akkor ahhoz a töltőhöz max 1500mA-es NiMH akkut érdemes használni. Persze lehet nagyobbat, de nem biztos, hogy jól feltölti.

Köszi, így már értem, logikus is egyébként.

Azon gondolkodtam még, hogy szabad-e egy bármilyen készülékbe vegyesen berakni nicd és nimh akksikat? Én most így tettem, mert hirtelen nem volt más, a kapacitásuk is különböző. Csak egy darabig használnám így, nem akarom teljesen lemeríteni őket, Andreas hozzászólásából legalábbis ezt szűrtem le.
Elcserélném használt zoknimat szintén használtra, de tisztára...

#908 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 28. 09:27

Idézet: Biopon - Dátum: 2005. dec. 28., szerda - 9:18

Azon gondolkodtam még, hogy szabad-e egy bármilyen készülékbe vegyesen berakni nicd és nimh akksikat? Én most így tettem, mert hirtelen nem volt más, a kapacitásuk is különböző. Csak egy darabig használnám így, nem akarom teljesen lemeríteni őket, Andreas hozzászólásából legalábbis ezt szűrtem le.

Ha becsszóra :) keveset használod így akkor nem lehet nagy gond, viszont utána ajánlatos egy szabályos lemerítés egy kisütős töltővel, hogy a nagyobb kapacitású akkura ne töltsél rá.

#909 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 28. 09:28

Idézet: Biopon - Dátum: 2005. dec. 28., szerda - 9:18

15000 Ft-os 4 csatornás töltőn átkapcsoló van a kétfajta akkura, tehát egyértelmű hogy nem lehet vegyesen belehelyezni akkukat. Csak abban lehet ezt megcsinálni amelyik automatikusan felismeri hogy csatornánként milyen akku van bent. A kezelésiben ez le van külön írva, hogy lehet e. De minden töltőnél ezt nem lehet megcsinálni.

#910 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 28. 17:54

Nem töltőről írt, hanem készülékről. Használat közben a NiCd és NiMH csak ellenállásában különbözik, de én sem használnám a biztonság kedvéért kimerülésig.

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.