HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#931 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 16. 22:31

Sziasztok !
Nekem kezdetben egy HAMA hagyományos töltőm volt, azután vettem egy SBS POWER BOX tipusú töltőt. Úgy néz ki nem vagyok megelégedve a töltőkkel, mert a fényképezőgépem mostanában 40-50 kép után lekapcsol A gépem Olympus 725C , elég nagy az áramfelvétele főleg ha sokat zommolok, de ennél azért többet kellene bírnia. Most legutóbb megmértem a feszültségeket lemerülés után , és azt tapasztaltam, hogy három akku még 1.2 V körül van, egy pedig 1-1.1 V. Rámértem az áramerősségre (nemtudom ezzel a pillanatnyi rövidzárral mennyit ártottam az akuknak) és háromban 8-10 A -t, abban az egyben pedig 0.5 A-t mértem.
Az igazsághoz tartozik, hogy sokáig a HAMA töltőt használtam, amit utólag vettem észre, hogy NiCd akkumulátorhoz való. Habár nem tudom jelent-e ez valamit, ugyanis 120 mA-el tölt, és úgyis nekem kell számolgatnom a töltési időt. AZ SBS 2 csatornás, de szerintem nem az igazi.
Ha beruháznék egy igazán jó töltőbe, ilyen nem fordna elő? Most ott tartok, hogy veszek egy normális töltőt, hátha valamennyire rendbe hozza a két garnitúra bizonytalamn akkukat, ha újat veszek azok pedig talán kétszeres élettartamúak lesznek.
Én egy ilyenre gondoltam:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...kZKT1pXdFdOUT09
Érdemes ebbe beruházni, vagy ennél olcsóbb is megfelelne szerintetek.
A másik kérdésem amit már előzőleg is feltettem, mennyire érzékenyek ezek az akkuk a pillanatnyi rövidzárra, vagy inkább ne válasszam az állapotfelmérés ilyen módját.
Az is fontos volna, hogy ki tudja az akkukat sütni. Ugyanis csináltam egy "kisütő" készüléket, ami egy kerékpár izzót jelent, és egyszer pl. rajta felejtettem a kisütést,és lement a fesz. szinte 0-ra. Hát ezzel szerintem jó nagyot ártottam az akkuknak, szerencse hogy újra tudtam őket tölteni.
Mennyit kell még tanulnom, hogy hallgatni tudjak?

#932 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:50

Még a kerékpárizzós kisütés is marhaság a rövidzárt nem is minősítem. A NiMH akkut nem ajánlatos 0,1 kapacitással sem tölteni hanem nagyobbal 0,3-0,4 C-vel. A kadmium akkuhoz készített töltővel nem ajánlatos tölteni mert az kevés, a 2300-ast 230 mA-nél többel kell tölteni. Az IPC-1 töltő nagyon jó megéri az árát.Állítható a töltőárama 200-1000 mA-ig, és mindent kijelez. Természetesen 4 csatornás és megfelelő kisütőárammal regenerálja az akkut. A megfelelő szintig meríti  le az akkut. És nem melegszik 1A-es töltésnél sem az akku úgy mint más töltönél 200mA-nél ezzel nagyon kiméli az akkukat.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 17. 01:04 -kor

#933 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:56

Azért azt hidd el, használatkor hálásabb az akku, ha 0,4C helyett 0,1C-vel töltötted. Friss tapasztalat.

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#934 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 09:49

Köszi szépen a választ ! Azthiszem beruházok egybe. A 120 mA pedig nem is 0,1 C , a 2400 mA-hez nézve 0.05C . Pedig sokáig ezzel töltöttem és úgy ahogy működött. Mostanában viszont nagyon előjött, hogy nem egyforma a kapacitás. OK, a rövidzárt kerülöm :-)

#935 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 11:53

"hogy NiCd akkumulátorhoz való. Habár nem tudom jelent-e ez valamit, ugyanis 120 mA-el tölt, és úgyis nekem kell számolgatnom a töltési időt. AZ SBS 2 csatornás, de szerintem nem az igazi."

A NiCd -hoz való töltők feleakkora árammal töltenek mint a hidridesek. Ha olyan töltőt veszel ami mindkettőhöz jó akkor vagy kézzel kell átkapcsolni a kétfajta töltése elött, vagy a töltő érzékeli milyen akku van bent és automatikusan állítja a töltőáramot. Az IPC-1 felismeri a belehelyezett akkut és automatikusan tölt a megfelelő árammal. És nem tölt túl mert a töltés végén átáll csepptöltésre.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 17. 12:16 -kor

#936 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 12:33

Ottokar látom otthonos vagy a témában, még egyet szeretnék tőled kérdezni. A conrad.hu -n láttam több töltőt is amire az van írva, hogy 1.5 V-os alkáli RAM akkukat is tölt . Az ilyen töltővel hagyományos tartós elemet nem lehet regenerálni,  vagy felismeri hogy nem akku és nem tölti !
Köszi előre is !

#937 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 13:04

Idézet: SANK - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 13:33

Ottokar látom otthonos vagy a témában, még egyet szeretnék tőled kérdezni. A conrad.hu -n láttam több töltőt is amire az van írva, hogy 1.5 V-os alkáli RAM akkukat is tölt . Az ilyen töltővel hagyományos tartós elemet nem lehet regenerálni,  vagy felismeri hogy nem akku és nem tölti !
Köszi előre is !

A RAM cella tölthető míg a tartós elemet nem szabad mert ha nem ismeri fel a töltő felrobbanhat. Az elemet nem lehet regenerálni mert az a használat közben átalakul az elektrolit a fémtasakot elmarja és az vissza nem alakul, míg az akkunál és a RAM-nál nem ez a helyzet. Tulajdonképpen helytelen az hogy a RAM tölthető elem, inkább speciális akku. Ezért is van hogy nem mindegyik töltő tölti csak az amelyik alkalmassá van rá téve.

#938 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 13:23

Sokkal többet tudsz errő a témáról mint én, így vitatkozni sem akarok, de olvastam róla, hogy bizonyos mértékig regenerálhatóak az elemek, persze a felrobbanás veszélye mellett. Állítólag pulzáló töltésssel lehet ezt elérni, aminek legegyszerűbb módja egy 200 ohm ellenállás, és egyetleg dióda párhuzamos kapcsolása. Persze ha ez igazán működne, akkor mindenki töltögetné az elemeket. Gondolom az elem fala veszélyesen elvékonyodik, ha nem erre találtál ki. Azért gondoltam azt a hülyeséget, hogy talán ezekkel a töltőkkel meg lehet próbálni. De akkor inkább ne... :D

#939 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 13:54

Idézet: SANK - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 14:23

Sokkal többet tudsz errő a témáról mint én, így vitatkozni sem akarok, de olvastam róla, hogy bizonyos mértékig regenerálhatóak az elemek, persze a felrobbanás veszélye mellett. Állítólag pulzáló töltésssel lehet ezt elérni, aminek legegyszerűbb módja egy 200 ohm ellenállás, és egyetleg dióda párhuzamos kapcsolása. Persze ha ez igazán működne, akkor mindenki töltögetné az elemeket. Gondolom az elem fala veszélyesen elvékonyodik, ha nem erre találtál ki. Azért gondoltam azt a hülyeséget, hogy talán ezekkel a töltőkkel meg lehet próbálni. De akkor inkább ne... :D

Mindegyik töltő impulzusokkal tölt már, hiszen csak így lehetséges hogy egy kisterjedelmű töltő akár 10 A-el is tölt. Trafónál egy ilyen töltő több kiló lenne.

Elemnél a fémet marja az elektrolit és átalakítja vegyületté közben elektronok szabadulnak fel. Akkunál az akkuban vegyület van az elektrolit a vezetést biztosítja és elektronok felvételével a vegyület módosúl, áramkörbe téve az elektronokat leadja és visszaalakul az eredeti vegyületté.

Pulzálás előállításához tekercsre és kondenzátorra van szükség, dióda csak egyirányúsítja a lüktetést.

#940 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 18:04

Vettem ócsóé egy ilyen töltőt: Kép
(SBS Power Box A260)
négy darab 2000 mAh-s akkuval. Ennek van valami módszere arra, hogy jelezze: feltöltötte az akkut? Tegnap este hét körül dugtam be, el is kezdett mindkét lámpácska pirosan világítani, nemrég értem haza, ugyanúgy világít mind a kettő, és nem igazán szeretném kihúzni. :) A hozzáadott kezelési utasítás szerencsére olaszul volt, így mindent értettem belőle, annyit azért sikerült kibogoznom, hogy a 2000-es akkut először 18 óra hosszat kell tölteni. :) Nos? Feltöltötte már, vagy hagyjam még, mert feltöltés után kialszik a lámpa, vagy egyéb módon jelez? Neten is csak ékes olaszsággal bíró oldalak jöttek be, meg egy magyar, ami az A261-es típust akarja rámsózni háromszor annyiért, mint a villanyászboltos ismerős adta.

#941 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 18:58

"Feltöltötte már, vagy hagyjam még, mert feltöltés után kialszik a lámpa, vagy egyéb módon jelez?"

Nekem rossz érzéseim vannak. A kezelési nem írja hogy mi jelzi a feltöltöttséget? Már 24 óra telt el.Milyen szerkezet az aminek ennyi felvilágosra nem futja? Van olyan amikor a piros LED átvált zöldre, van olyan amikor egyszerűen kialszik ha fel van töltve az akku.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 17. 19:04 -kor

#942 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 19:00

Mondom, a kezelésije kizárólag olaszul van, magyarul csak egy bélyegnyi matrica van rajta. Olaszul meg annyit értettem, hogy egy kis táblázat egyik sora a 2000 mAh - 18 h :D

#943 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 19:53

Idézet: SANK - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 14:23

Én több éve próbálkoztam vele, még akkor, amikor belekezdtem a "világ legjobb akkutöltője TM" :D projectbe, ami természetesen azóta sincs kész :) A tapasztalatom az, hogy az eredeti kapacitás ~10%-át lehet visszanyerni, azt is csak akkor ha még nem volt csontra lemerítve. A pulzáló töltés, amit írtál, úgy megvalósítható, hogy trafó---dióda||ellenállás--elem, nem kell hozzá "tekercs meg kondenzátor" :)
Ja és tényleg nagyon melegszik egy elem ilyen töltés közben, bár nekem nem robbant fel egy sem.

#944 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:11

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 20:00

Mondom, a kezelésije kizárólag olaszul van, magyarul csak egy bélyegnyi matrica van rajta. Olaszul meg annyit értettem, hogy egy kis táblázat egyik sora a 2000 mAh - 18 h :D

Keresd a magyar forgalmazót, ők segítenek.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#945 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:30

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 18:04

Vettem ócsóé egy ilyen töltőt:
(SBS Power Box A260)
négy darab 2000 mAh-s akkuval. Ennek van valami módszere arra, hogy jelezze: feltöltötte az akkut? Tegnap este hét körül dugtam be, el is kezdett mindkét lámpácska pirosan világítani, nemrég értem haza, ugyanúgy világít mind a kettő, és nem igazán szeretném kihúzni. :) A hozzáadott kezelési utasítás szerencsére olaszul volt, így mindent értettem belőle, annyit azért sikerült kibogoznom, hogy a 2000-es akkut először 18 óra hosszat kell tölteni. :) Nos? Feltöltötte már, vagy hagyjam még, mert feltöltés után kialszik a lámpa, vagy egyéb módon jelez? Neten is csak ékes olaszsággal bíró oldalak jöttek be, meg egy magyar, ami az A261-es típust akarja rámsózni háromszor annyiért, mint a villanyászboltos ismerős adta.

A hpnlapon A260 típus alatt Kép <-ez a töltő van.
Nem ilyened van esetleg? E ugyanis ránézésre tökéletesen megegyezik az én Energizer-remmel.
Kép
Ennél a töltés befejeztével kialszanak a LED-ek.

#946 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:31

Nem, úgy néz ki, ahogy linkeltem, és A260 van az aljára írva. De már mindegy, kihúztam :) Holnap írok egy emailt a magyaroknak.

Szerkesztette: debaj 2006. 01. 17. 20:32 -kor

#947 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:37

gxa köszi, a 10 % igazán meggyőző, tehát nem is érdemes a gondolattal játszani. Gondolom Te is többre számítottál :-)
Debaj, az én töltőm POWER BOX A 480. Van rajta egy kapcsoló, jobbra húzva 2 elemet, balara húzva 4 elemet tölt.
Igazán szerintem ehhez a tipushoz nemigen kell használati, mert ez enyémen pl. két LED van, egy piros Charge felirattal, egy zöld pedig Readí felirattal. Szerintem nálad is a töltés a piros, a kész a zöld, olaszul nemtudom hohy mondják. Ilyen probléma ezért az enyémmel nincs, egy 2400-as akkut 3-4 óra alatt tölt. TZöltési áram az adatlapja alapján: AA : 700 mA  AAA : 350 mA
Most nézem az is olasz beütéses mert a hátulján már ez van: CARICA BATTERIA COMPUTERIZZATO - RAPIDO. De ez enyémnek van egy baja, nem elég erősen szoritja be az elemeket, és néha zöldre vált, és ha megmozgatom elkezd megint tölteni. Ezért és sok minden másért tervezem az IPC-1 -et :-)

#948 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:41

Akkuelem? Lemaradtam valamiről? Még sok töltő is meg tudja különböztetni a kettőt. Egy bolti felírat hogy lehet ilyen?

#949 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 20:44

Azért én sem ma kezdtem a szakmát, szóval hülye azért nem vagyok :) Az enyémen nincs kapcsoló, ellenben van két piros LED (burkolatilag is piros, tehát nem tud átváltani semmi más színbe, az egyik FR (Front) a másik RE (Rear) felirattal, és mind a kettő világít(ott) rendületlenül.

#950 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 21:03

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 19:44

Azért én sem ma kezdtem a szakmát, szóval hülye azért nem vagyok :) Az enyémen nincs kapcsoló, ellenben van két piros LED (burkolatilag is piros, tehát nem tud átváltani semmi más színbe, az egyik FR (Front) a másik RE (Rear) felirattal, és mind a kettő világít(ott) rendületlenül.

Bocs, egyáltalán nem akartalak megsérteni, csak leírtam hogy az enyém milyen. Akkor tényleg lényegesen eltérnek egymástól. :)

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.