HWSW Informatikai Kerekasztal: Nyártól gyorsabb lehet az ADSL - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (15 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nyártól gyorsabb lehet az ADSL (768/128) Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 01. 22:58

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 15:35

1.5 giga volt... serverüzemeltető... :cool:

Üdv.

PS:
Valóben nem nyilvánvaló a szar ping, de az én tapasztalataim szerint nagyon valószínű. ;)

Uhummm... megadnad annak a routernek a tipusat amibe belement egy az 1.5g esetleg a gepben levo halokartya is erdekelne...

Csak azert kerdem, mert az internet szolgaltatok BIX csatlakozasa 1g  (kivetel 2 ceg ahol mar 2g) de ez nem 1 gep, nem 1 felhasznalo hanem mondjuk 1000 szervert uzemelteto hosting ceg... Szoval inkabb 1.5m az az 1.5g

Aga

#42 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 23:34

Ott még hagyján, a GE ma már nem olyan nagy szám fix kábelezés esetén, könnyen találsz GE portos switcheket, gépbe is bele lehet rakni két GE kártyát és szétosztani terhelés alapján így összejöhet 1.5Gbps. De az eredeti hozzászólás wireless témában válaszolt, ott pedig azért már elég elérhetetlen magasság a 1.5Gbps még AH-nak is. Eddig LMDS-nél olvastam fél gigás speedről wireless esetén, de ott sem túl nagy távolságra max 5 mérföld.

#43 Felhasználó inaktív   kilroy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 00:28

Idézet

IW-nél a 768/128:
11.992 Ft + ÁFA (bruttó 14.990 Ft) /hó

Az új, Privát ADSL 768-as díjcsomagra is érvényesek a nyári akciós feltételek, így a felhasználók 2004. június, július és augusztus hónapban díjmentesen csatlakozhatnak a világhálóra, belépési díj nélkül.

Kiváncsi vagyok a régi előfizetőknek lesz-e valami kedvezmény. Az újak ugye megspórolnak bekötéstől függően 30-40 ezer forintot, a régiek meg fizethetik a magasabb havidíjat.  :reklamacio:

#44 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 13:51

felhívtam az axelero ügyfélszolgálatot az 1234-en, és ott közölték, hogy gőzük sincs, mikor lesz 768-as adsl-jük.
hát gratulálok, mit mondjak.  :mad:

#45 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 14:50

Idézet: Lord - Dátum: 2004. jún. 2., szerda - 14:51

felhívtam az axelero ügyfélszolgálatot az 1234-en, és ott közölték, hogy gőzük sincs, mikor lesz 768-as adsl-jük.
hát gratulálok, mit mondjak.  :mad:

NE izgulj, 1 éve kb. ugyanez a bal..ság volt a az 512-vel is (akkor meg a 384-eseket lehetett váltani), egyébként régi előfizetőként semmit se kapsz szinte, mi 2500 Ft+áfá pluszért válthattunk 384-ről 512-re, s akkor egy új 512-es csatlakozás kevesebbe került akciósan mint amennyit mi a 384-ért fizettünk...

#46 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 02. 15:39

Idézet: Evil. - Dátum: 2004. máj. 23., vasárnap - 8:58

Kivancsi leszek, hogy kabelnet nel is megjelennek a 768 as csomagok.En szemely szerint jobban orulnek, ha a meglevo csomagok kapnanak nagyobb savszelesseget,

Chello mar 768-al megy, arat nem emeltek, de upload  256 kilobit. Volt is meglepetes.
Make love not Wor.

#47 Felhasználó inaktív   Taranov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 16:54

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. jún. 2., szerda - 14:39

Chello mar 768-al megy, arat nem emeltek, de upload  256 kilobit. Volt is meglepetes.

De él a 15GB-os forgalmi korlát, nem? Ha az nem lenne, simán vinné az ADSL ügyfeleket szerintem.

#48 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 17:07

Idézet: Kory - Dátum: 2004. jún. 2., szerda - 15:50

NE izgulj, 1 éve kb. ugyanez a bal..ság volt a az 512-vel is (akkor meg a 384-eseket lehetett váltani), egyébként régi előfizetőként semmit se kapsz szinte, mi 2500 Ft+áfá pluszért válthattunk 384-ről 512-re, s akkor egy új 512-es csatlakozás kevesebbe került akciósan mint amennyit mi a 384-ért fizettünk...

remek :(
de mekkora lammer ez a bagázs, itt csóválnám a farkam, hogy fizethessek havi +3000-et, de neeeem....

Szerkesztette: Lord 2004. 06. 02. 18:04 -kor

#49 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 02. 18:53

Idézet: Taranov - Dátum: 2004. jún. 2., szerda - 15:54

De él a 15GB-os forgalmi korlát, nem? Ha az nem lenne, simán vinné az ADSL ügyfeleket szerintem.

Korlát az van, eccer egy évben engem érint is, amúgy annyukat érte. De ha usereim így folytatják a DSL-es warezolást, akkor elfogy a sávszél és azok is korlátosak lesznek mind. Bár ez már 2 éve emlegetem :-) Van 20 gigás vagy milyen csomagja, még nagyobb sebességgel, el is küldtem az üzletkötőt, hogy hiába sokszor gyorsabb, ha 2 nap alatt elérem a limitet, akkor minek jöjjön annyira brutál?
Make love not Wor.

#50 Felhasználó inaktív   olaj 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 11:10

Már van a Freestartnál is 768/128-s DSL!
Nekem most jár le az 1 évem,küldtek egy levelet,amiben egy URL-re kattintva megtekinthetem a kedvezményes árlistájukat.
Ez áll benne:
START ADSL 384
  (bruttó) 
      időtartam  egyszeri díj  havi díj
    egy év            0,-                10300,-
  START ADSL 512
  (bruttó) 
    egy év        0,-                11800,-
  START ADSL 768
  (bruttó) 
    egy év              0,-                15900,-

No comment... :(  :(

Ja és sávszélesség változtatás esetén van még egy plusz 5000 Ft-s számla is

Szerkesztette: olaj 2004. 06. 04. 11:13 -kor

#51 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 12:32

Hi!

En Datanetes vagyok 512/128 1 ev huseggel, ez most 10180+Afa. Juni 1-en reggel felhivtam az ugyfelszolgalatot, hogy szeretnek valatani 768/128-re ami 12490ft +afa, ez is 1 eves szerzodes eseten, tobbet nem vagyok hajlando alairni.

Amiert is ezt leirtam:

Eleg korrekten infokat adtak az ugyfelszolgalaton, ami ugy latom erint itt sok embert.

- Mar meglevo elofizetoknek, akik 768-ra akarnak gyorsitani NEM JAR A NYARI KEDVEZMENY!, tehat nyaron is fizetni kell a havidijat!!!

- Tovabba az alairt rabsagi ido(esetemben 1 ev) UJRAKEZDODIK a valtaskor!!!

Ez a Datanetnel igy van, de szerintem a tobbi ISP-nel is...

Jah az egyszeri dij esetemben 4000+Afa.

Van olyan akinek mar 768-on megy? Milyen hozza amiket kell ?

Szerkesztette: ANTImatavFan 2004. 06. 04. 12:33 -kor

#52 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 15:19

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. jún. 4., péntek - 13:32

...
Ez a Datanetnel igy van, de szerintem a tobbi ISP-nel is...

Nem egészen. Tegnap az Enternettől az a válasz jött, hogy a kedvezményes 768-as csomag kizárólag az új előfizetőknek van, én mint hozzáféréssel már rendelkező ügyfél nem is rendelhetem meg, ill. mégis, az eddig is létező havi 19000+áfa környéki havidijjal bíró csomagra szeretettel várják a megrendelésem. Tonképpen borzasztóan nem bosszant a dolog, röpke gondolat volt csupán az egész, de ami igazán széppé és kerekké teszi a történetet az az a tény, hogy 1 hónapja rendelkezem náluk előfizetéssel, így aztán se nyári kedvezény (ezt aláírom, ha jun.1 az akció kezdete akkor az), se 768, pedig fizetném a többletet, de az enternet nem kéri a pénzem (van nekik elég ezek szerint), én pedig kegyveszetett lettem a szolgáltatás megkötésének pillanatában...
Keseregni nincs okom, hiszen 11 hónap múlva szabadon megtehem, hogy szolgáltató váltok, ezáltal megkaphatom a lehetőséget arra, hogy némi többletköltségért előfizetehetek jobb minőségű szolgáltatásra, bár most elgondolkoztatott az a tény, hogy a kedvezmények csak az előfizetéssel még nem rendelkezőknek járnak, és ezt a státuszt csak úgy tudom megőrizni (és folyamatosan csemegézni a kedvezmények között), ha NEM fizetek elő sehol :)

#53 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 16:20

Idézet: Moby - Dátum: 2004. jún. 4., péntek - 14:19

Nem egészen. Tegnap az Enternettől az a válasz jött, hogy a kedvezményes 768-as csomag kizárólag az új előfizetőknek van, én mint hozzáféréssel már rendelkező ügyfél nem is rendelhetem meg, ill. mégis, az eddig is létező havi 19000+áfa környéki havidijjal bíró csomagra szeretettel várják a megrendelésem. Tonképpen borzasztóan nem bosszant a dolog, röpke gondolat volt csupán az egész, de ami igazán széppé és kerekké teszi a történetet az az a tény, hogy 1 hónapja rendelkezem náluk előfizetéssel, így aztán se nyári kedvezény (ezt aláírom, ha jun.1 az akció kezdete akkor az), se 768, pedig fizetném a többletet, de az enternet nem kéri a pénzem (van nekik elég ezek szerint), én pedig kegyveszetett lettem a szolgáltatás megkötésének pillanatában...
Keseregni nincs okom, hiszen 11 hónap múlva szabadon megtehem, hogy szolgáltató váltok, ezáltal megkaphatom a lehetőséget arra, hogy némi többletköltségért előfizetehetek jobb minőségű szolgáltatásra, bár most elgondolkoztatott az a tény, hogy a kedvezmények csak az előfizetéssel még nem rendelkezőknek járnak, és ezt a státuszt csak úgy tudom megőrizni (és folyamatosan csemegézni a kedvezmények között), ha NEM fizetek elő sehol :)

Ezt azert meg kerdezd meg az ugyfelszolgalatukon parszor nehany naponkent, mert ez tenyleg nagyon hulyen hangzik. Talan azt tudom elkepzelni, hogy nem birnak savszellesseggel, de sokkal valoszinubbnek tartom, hogy egyszeruen nem keszultek fel erre az atallasra, ezert  mondanak hulyesegeket, es en is ezert irom, hogy tobbszor probalkoz, es ha meg kb 1 jo honap mulva is ezt mondjak, akkor passz...

Ami az akciokat illeti teljesen igazad van. Lehet, hogy ugy a legolcsobb fenntartani az adsl-t, hogy mindig mikor leteleik az 1 ev felmondod, megszuntetik a vonalad adsl kepesseget, majd masnap elofizetsz ujra akar ugy annal  a szolgaltatonal :D , igy lete hogy 1 hetig nincs neted, de igy a legolcsobb...., de azert valamilyen szinten meg kell ertenunk, hogy ezekkel az akciokkal a fo cel hogy minnel tobb uj adsl-es szellessavu elofizeto legyen, amit egesz szepen el is ernek ezekkel az akciokkal, es ezt nagyon orvendetesnek tartom, meg akkor is ha ez nekunk, akiknek mar van adsl-je  kicsit  rosszul jon ki.

Meg mindig a Matav van e dolgok mogott, na de ezert nem koptatom a billentyuzetem, csak annyit olvas el a nicknevem :)

#54 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 17:47

hoh, nekem meg lejár az egy év rabág június végég. ilyenkor mi van? emelik a díjat? aztán lehet megyek át wireless szolgáltatóhoz, 512/512 havi 9900 áfával + 55000 a bekötés. ki lehet bírni :o

Idézet

Határozatlan idejû szerzõdéssel 
55.000,-

9.900,

MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#55 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 11:58

Idézet: Moby - Dátum: 2004. jún. 4., péntek - 14:19

Moby!

Megint elovasva az utobbi hozzaszolasodat az otlott fel bennem, hogy nem  ertett meg az ugyfelszolgalatos teged. Mert ugye te azt irod hogy "Enternettől az a válasz jött, hogy a kedvezményes 768-as csomag kizárólag az új előfizetőknek van,", de itt nincs szo kedvezmenyrol az esetunkben!

Arrol van szo, hogy a matav ezeddig nem kinalt 768/128-as csomagot csak uzleti elofizetonek meretezve, es most jot ki a magan elofizetoknek valo csomag, amiert alacsonyabb a havidijat ker a matav a szolgaltatoktol, igy a szolgaltatok is alacsonyabban tudjak adni nekunk. 

A kedvezmeny valoban csak az uj ugyfelekre vonatkozik, marint, hogy nyaron ingyen van az adsl, valoszinunek tartom, hogy a kedves ugyfelszolgalatos kisasszony/ur meg errol nem sokat tudott....,

#56 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 14:02

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 12:58

Arrol van szo, hogy a matav ezeddig nem kinalt 768/128-as csomagot csak uzleti elofizetonek meretezve, es most jot ki a magan elofizetoknek valo csomag, amiert alacsonyabb a havidijat ker a matav a szolgaltatoktol, igy a szolgaltatok is alacsonyabban tudjak adni nekunk. 

Nem. Az enternetél eddig is volt egyéni előfizetőknek 768/128, valamivel olcsóbban mint az üzleti 768, de így is 19e+fa környéki áron. Namost perpill úgy néz ki náluk a helyzet, hogy van a nyári kedvezményes (3 hónap ingyen, aztán 14+fa/hó), aztán van a normál kedvezményes (nyáron is fizetsz de csak 11900+fát) ill van a hagyományos 19+fa. Ez mind a 768-as csomag. Az üfsz szerint egyik kedvezményes 768-as csomagot sem rendelhetem meg, tonképp online rendelhetném meg, de a listában nem is szerepel nekem a csomag mint választható alternatíva(csak az eddig is létező 19+áfás csomag), ennek okán hivtam az üfsz-t, ahol ezt erősítették meg. Nem állítom hogy nem totál hülyeséget beszélnek, de ettől én még továbbra sem tudom megrendelni, hisz online nem megy, és az üfszen keresztül sem.

Szerkesztette: Moby 2004. 06. 05. 14:08 -kor

#57 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 16:37

Idézet: Moby - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 13:02

Nem. Az enternetél eddig is volt egyéni előfizetőknek 768/128, valamivel olcsóbban mint az üzleti 768, de így is 19e+fa környéki áron. Namost perpill úgy néz ki náluk a helyzet, hogy van a nyári kedvezményes (3 hónap ingyen, aztán 14+fa/hó), aztán van a normál kedvezményes (nyáron is fizetsz de csak 11900+fát) ill van a hagyományos 19+fa. Ez mind a 768-as csomag. Az üfsz szerint egyik kedvezményes 768-as csomagot sem rendelhetem meg, tonképp online rendelhetném meg, de a listában nem is szerepel nekem a csomag mint választható alternatíva(csak az eddig is létező 19+áfás csomag), ennek okán hivtam az üfsz-t, ahol ezt erősítették meg. Nem állítom hogy nem totál hülyeséget beszélnek, de ettől én még továbbra sem tudom megrendelni, hisz online nem megy, és az üfszen keresztül sem.

Akkor szivas. Mert azt ertem hogy ezeddig nem tudta olcsobban adni a 768-at 19+afanal, mert hiaba hivta a szolgaltatod azt lakossagi csomagnak, a matavtol csak mint uzleti csomagot  tudta megvenni. De most mar,  az uj 768-as csomagok tenylegesen home csomagok, tehat a szolgaltatod extra nagyot kaszal rajta.

El tudok olyat kepzelni, hogy nem akarnak boviteni, mert ugye ha sokan megrendelnek a 768-as csomagot akkor vsz kene boviteniuk a savszelljuet kulfoldre/befoldre. De a legvaloszinubb a tetu szolgaltatio hozzallas, te mar megvagy nekik, mint ugyfel, es meg annyit sem akarnak neked adni, amit a matav enged, ill ad az uj csomag bevezetesevel, ha megis ezt akarod akkor fizesd 19+fat :reklamacio: . Ha en lennek ebben a helyzetben akkor varnek par hetet, es ha semmi nem valtozik felmondanam az egesszet a roghozkotes lejartaval, meg ha ez 1 ev is, s ehhez csatolnek egy kis magyarazatot, had okuljanak....

Szerintem 1-2 even belul, ha ilyen utemben no az adsl-es ugyfelek szama, meglesz a kello verseny a szolgaltatok kozott, hogy ilyeneket egyszeruen ne tudjanak megtenni. Pl nem mindenhol divat ez a nagy roghozkotes, elkezd 1-2 szolgaltato hatarozatlan ideju csomagokat jo aron arulni, akkor azonnal a tobbi is ra lesz kenyszeriteve erre... Tudom ez nem 1 het mulva lesz, de remelem erre tartunk. Ha par even belul tenylegesen megszunne a matav monopoliuma, akkor ezek mind bekovetkeznenek...  :think:  remelem...

#58 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 16:42

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 17:37

....

mond, neked van vezetékes telefonod?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#59 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 17:28

Idézet: charlie - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 15:42

mond, neked van vezetékes telefonod?

Igen, foleg az adsl miatt, de hogy jon ez ide?  :confused:

#60 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 17:41

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 17:37

Akkor szivas. Mert azt ertem hogy ezeddig nem tudta olcsobban adni a 768-at 19+afanal, mert hiaba hivta a szolgaltatod azt lakossagi csomagnak, a matavtol csak mint uzleti csomagot  tudta megvenni. De most mar,  az uj 768-as csomagok tenylegesen home csomagok, tehat a szolgaltatod extra nagyot kaszal rajta.

Nem hinném hogy extra nagyot kaszál. Az ISP-t is ugyanolyan határozott idejű nagyker szerződésre kötelezi a telkó(én úgy tudom ez fixen 3 év, az hogy az ISP-k kínálnak ennél rövidebb lejáratú az saját kockázat), így ők sem tudnak kihátrálni pont ezért nem tudnak kedvezőbb feltételeket nyújtani a meglévő usereik felé. Szóval hiába adja fatáv a 768-os csomagot nagyker lakosságiban durván 10 rongyért, ha az enternetnek van egy meglévő határozott idejű szerződése a régi üzleti most mondok hasra egy összeget 15ezerről. Ha most az ISP az új árakkal számlázna neked akkor önmagának okozna veszteséget. Persze ha a fatáv lenne olyan nagylelkű és átmigrálná a szerződést akkor hidd el az ISP továbbengedné ezt a fogyasztó felé, de a fatáv nem lesz ilyen nagylelkű. Ezek az akciók az új ügyfelek megszerzését szorgalmazzák, ezért csak rájuk vonatkoznak a feltételek(tipikus beetetéses módszer), akit már megfogtak és fizet nekik az már nem fontos.

Komoly bővítéstől nem hiszem hogy tartaniuk kellene az ISP-knek a 768-as csomag miatt, túl magas az ára ahhoz hogy tömeges igény mutatkozzon iránta. Kapacitás többletet pedig inkább a létszám gyarapodás indukál, a gyorsabb kapcsolat nem jelenti azt hogy az ügyfél többet is fog letölteni.

Szerintem a jővőbeli állapotok változásába az ISP-k a legkevésbé sem szólhatnak bele, úgy táncolnak ahogy a nagyker fütyül. Nem tudnak olyat csinálni a többiektől eltérő áron vagy feltételekkel hozzanak ki csomagot. Ha a nagyker változtat azt mindenki egységesen átveszi, a saját mozgástere meglehetősen korlátozott az ISP-knek.

Változás akkor lenne ha gyökeres változások történnek a versenypiac irányába és megszünnének ezek az egyértelmű függések. Pl. fatáv normális áron hagyná betelepülni a szolgáltatókat a telefonközpontjaiba és normális áron engedné át az előfizető hurkot. Ha nem lennének irrális árak és követelező és ellehetetlenítő feltételek, akkor a nagyobb tőkeerősebb ISP-k szépen lassan elkezdenék bejárni azt a folyamatot amit fatáv is bejárt. Vagyis legelőször a legjobban megtérülő központokba becsatlakoznának gerinchálózattal, saját DSLAM-ot telepítenének(nem a fatáv féle DT-től levetett és drága pénzen rákényszerített eszközöket, annál olcsóbban sokkal jobb, jővőbe mutató eszközök is léteznek ami tovább bővíthetné a kínálatot pl. ADSL2+,SDSL,VDSL). A nagyobb országos gerinchálózattal rendelkező szolgáltatóknak lenne lehetősége arra hogy gerinckapcsolatot vigyen be ezekbe a telefonközpontokba(pl. PanTel, GTS, vagy nemrég a Villamosművek is jeleztek hogy hálózatán végezne ilyen jellegű tevékenységet). Ha egy telefonközponthoz több bérelt vonali becsatlakozás létezne ami között egy ISP választhatna és több cégnek lenne telepített DSLAM infrastruktúrája ami között szintén lehetne szabadon választani az önmagában árversenyt indukálna és letörné az árakat. Utána már csak a last mile vagyis a telefonközpont és előfizető közötti szakasz ára lenne kérdés, ide is normális ár kellene és megfelelő szabályozás hogy a vonal tulajdonosa ne élhessen vissza kivételezett helyzetével ahogy azt jelenleg is teszi. Ezt a szakaszt nem igen fogják a szolgáltatók megduplikálni erre nincs nemzetközi tapasztalat, ha már új last mile infrastruktúrát épít ki egy cég azt modern elképzelések alapján tesz és optikát húz ki, ez az úgynevezett FTTH(Fiber to the Home).

Szóval óriási változásokra lenne szükség ahhoz hogy itt valami lényeges változás történjen és ehhez kell tőke, beruházás és megfelelő szabályoz is ami ehhez a versenyhelyzethez megteremtené az alapokat, önként egy monopól szolgáltató sem fog lemondani a piacáról. És ha el is indul a fent vázolt folyamat ugyanolyan lassan fog megtörténni ahogy fatáv ADSL terjeszkedése is történt, először csak a legnagyobb-legnyereségebb központokhoz fog kiépülni új beruházás, és utána szépen fokozatosan terjed lefelé a nagyobb városok felé. Az igazán kis településekhez nem is fog kiépülni dupla infrastruktúra ha nagyon nem éri meg inkább bérlik tovább a jelenlegi konstrukcióban.

De ahhoz hogy ez az egész elinduljon kell állami nyomás aminek hatására le lehet törni a jelenlegi monopól szarvát és engedni a többiket megfelelő költségek mellett beruházni és terjeszkedni. Na ez az ami évek óta nem történik meg fatáv nem nagyja és az állami hivatalok emberi a zsebükben vannak. Pedig addig nem lesz változás amíg nem szánják el magukat arra hogy valóban versenypiacot csinálnak és nem csak a jelenlegi módon hogy 3-4 éve csak beszélnek róla hanem kézzel fogható tettekkel. Utána jöhet az előfizetői hurok árának megregulázása hogy a monopól ne élhessen vissza kivételezett helyzetével és torpedózhassa meg a változásokat. Pl. jelenleg 3 ezer körül van ennek az ára idehaza, japánban ahol elég nyomottak az árak 350Ft átszámítva ez a tétel, de angliában is nemrég csökkentette az ottani monopól BT úgy 1800 Ft-ról 1000Ft körülire.

A jelenlegi tempóban ahogy "haladunk", így idézőjelben, a jővő sem túl kecsegtető, szerintem az elkövetkező 5-6 évben sem lesz semmi változás az igazi verseny irányába, fatáv fokozatosan akadályozni fogja és amíg az aktuális hatalom ebben lelkesen asszisztál neki össze is jön neki. Erre jó példa pl. elek legújabb megmozdulása:(
Straub Brüsszelben lobbizott a kedvező piaci szabályozásért http://index.hu/eu/matav0604/ )

Szerkesztette: shabba 2004. 06. 05. 17:52 -kor

Téma megosztása:

• (15 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.