HWSW Informatikai Kerekasztal: Ezt magyarázd meg... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ezt magyarázd meg... Szavak magyarázat nélkül.... Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 04. 14:32

Idézet: Foley - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 9:06

Martin Heidegger "Mi a metafizika?" című könyvében van egy fejezet amiben levezeti a semmi fogalmát. Látszik az írásán hogy nem valami légbőlkapott valami, hanem olyan gondolatok amik hosszú töprengéssel eltöltött órák után születtek meg. A Semmi nem magyarázható logikailag mert metafizikai kérdés, és mint ilyen megválaszolása hosszadalmas. Javaslom olvasd el a fentebb említett részt (ne valamilyen elemzését hanem az eredetit) és megtudod a választ. Nem véletlenül mondják azt a nagyobbak hogy Heidegger után nincs filozófia.

Egy filozófiai munka, kérdéskör jó esetben mindig az adott kor természettudományos világképén alapul. Én személy szerint az olyan filozófusok kinyilatkoztatásait, akik nem tájékozottak a mai matek, fizika, evolúcióbiológia, és főleg az evolúciós pszichológia és kognitív tudományok területén, meglehetős fenntartásokkal kezelem.
Wherever you go, go with all your heart.

#42 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 14:40

Idézet: bbence - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 15:16

Elgondolkoztam. De Te is? ;)
Nem, a piros az a színtévesztőnek is piros (magam is színtévesztő vagyok egyébiránt), legfeljebb nem annak látja! A piros szín, mint olyan, egzakt fogalom, fizika mértékegységgel is kifejezehető dolog, mivel van egy bizonyos hullámhossza. Ha úgy lenne, ahogy te gondolod, akkor nem mondhatnád, hogy valami 1kg, mert egy erős ember kevesebb súlynak érzi azt megemelni, míg egy gyenge ember (vagy egy csecsemő) azt nehéznek (nehezebbnek) találja.
Filozófiai kérdés, hogy léteznek-e objektív és biztos valóságok, de azt hiszem, hogy ez a diszkusszió terméketlen, mert ha kimondanánk, hogy nem léteznek biztosan létező és objektívan, tárgyszerűen elismerhető dolgok/tárgyak/fogalmak, akkor nem maradna más, csak káosz, amiben nincs biztos pont. Az embernek viszont kellenek biztos pontok, éppen ezért hívod széknek a bársonyborításút és a fapados, rozoga ülőkét is, amire a fészerben ülsz, amikor éppen szerelsz valamit. Nem tudsz minden egyes létező dolognak nevet adni, de még ha szeretnél is, akkor kezd az atomoknál, utána folytathatod a szub-atomi részecskékkel, és ha már ezt befejezted, akkor kezd előrről, mivel egy kvantum-részecskének végtelen számú állapota van.

"Elgondolkoztam. De Te is? ;)
Nem, a piros az a színtévesztőnek is piros (magam is színtévesztő vagyok egyébiránt), legfeljebb nem annak látja! "

Én is. Mivel deuteranóp vagyok (zöld színvak), elég jól ismerem az emberi színlátás működését, na meg a fotózással kapcsolatban is elég sokat bújtam a színtant. Végy csak egy kék színvakot, egy protanópot, és "nézd meg", hogy hogyan látja a világot. Egészen más színeket lát, egy nagy halom katyvasz az egész. Persze egzaktul sosem fogjuk tudni, a helyes színlátóknak csak nagyjábóli fogalmuk lehet afelől, hogy a szintévesztők mit hogyan látnak, mint ahogy nekünk színtévesztőknek is csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy vajon mit láthat a másik.

Amit mondasz, ott bukik meg, hogy Te egzaktul mérhető dolgokat veszel, és meg is méred őket, valamilyen általánosan elfogadott etalon szerint. Tömeget mérsz a kg szerint, színt mérsz a fény hullámhossza szerint. A vitában viszont nem arról volt szó, hogy az adott jelenséget (teszem azt a jelzőlámpa színét) kellő pontossággal megmérve milyen eredményt kapunk, hanem az, hogy saját gyarló, hibás, nem 100%-os, netán valamiben eltérő érzékeink alapján megtekintett, megfogdosott, megszagolt dologról véleményt mondunk-e (amiben Foley szerint természetéből eredően benne van a bizonytalanság - legalábbis abban az esetben, ha a szemlélődő illető tisztában van emberi mivoltával és azzal, hogy nem tévedhetetlen), avagy teljes magabiztossággal, bizonyítások alapján (mérések) kiejelentést teszünk a dologról.

Amikor ránézel a lámpára, nem mérsz. Tehát véleményt mondasz.

A vita másik része arról szólt, hogy a fogadó fél szempontjából számít-e, hogy véleményt mondasz, vagy kijelentést teszel. Nem számít. Messziről jött ember azt mond, amit akar.

Ha jobban belemegyünk a dologba, akkor végső soron oda jutok, hogy a vélemény és a magabiztos kijelentés között csupán a magabiztosság a különbség. Ha valamiben nagyon biztos vagy, akkor kijelented. Ha nem, akkor véleményezed.
De ez meg csak a szavakon történő lovaglás. Az meg nem való egy vitába. :)

A másik felvetett dologról (objektív valóságok, illetőleg azok hiánya esetén káosz léte) - lehet meglepő, de - épp ellenkezően gondolkozom.

Igenis úgy vélem, hogy nem léteznek objektív igazságok, tényszerű létező dolgok. Az, hogy bármi is objektív valóság legyen, annak az volna a feltétele, hogy minden létező számára (függetlenül attól, hogy kapcsolatba kerül-e a létező az adott feltételezett objektív valósággal, vagy sem) ugyanúgy, ugyanabban a formában, és ugyanabban a minőségben kell léteznie, ráadásul az időben tetszőleges (ha úgy tetszik végtelen) hosszan változatlannak kell lennie.

Ez már csak a szemlélők különbözősége miatt is elbukik, hiszen beláthatjuk, hogy egy dologról Te és én egészen más dolgokat gondolhatunk, érezhetünk. Itt már nem is áll meg az, hogy ugyanabban a minőségben létezik.

A végkövetkeztetés pedig az, hogy egyetlen állandó, változatlan és objektív valóság létezik, mégpedig a változás.

#43 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 04. 14:53

Az előbbi hozzászólás állítólag valami volt.

Nem számít. Messziről jött ember azt mond, amit akar.
FAUST
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)

#44 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:15

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 15:40

Amit mondasz, ott bukik meg, hogy Te egzaktul mérhető dolgokat veszel, és meg is méred őket, valamilyen általánosan elfogadott etalon szerint. Tömeget mérsz a kg szerint, színt mérsz a fény hullámhossza szerint. A vitában viszont nem arról volt szó, hogy az adott jelenséget (teszem azt a jelzőlámpa színét) kellő pontossággal megmérve milyen eredményt kapunk, hanem az, hogy saját gyarló, hibás, nem 100%-os, netán valamiben eltérő érzékeink alapján megtekintett, megfogdosott, megszagolt dologról véleményt mondunk-e (amiben Foley szerint természetéből eredően benne van a bizonytalanság - legalábbis abban az esetben, ha a szemlélődő illető tisztában van emberi mivoltával és azzal, hogy nem tévedhetetlen), avagy teljes magabiztossággal, bizonyítások alapján (mérések) kiejelentést teszünk a dologról.

Azt próbálom megértetni, hogy ezek nélkül a - áltadad etalonnan nevezett - dolgok nélkül az ember nem bír létezni, illetve megfordítva: ahhoz, hogy valaki ember módjára tudjon gondolkodni, nem tud ezektől elvonatkoztatni. Csavarhatod bárhogyan az érvelesedet, de egyszerűen nem létezik olyan kifejezési rendszer, ami ne ezekre alapulna. A valóság: létezik. A többivel pedig nem foglalkozunk. :)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#45 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:23

Idézet: Öregördög - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 15:53

Az előbbi hozzászólás állítólag valami volt.

Nem számít. Messziről jött ember azt mond, amit akar.

Na. Kezded kapiskálni. :)

Az egész beszélgetés csak vélemények. És tökmindegy, hogy mi van mögötte, az, hogy mi lesz belőle a fogadó félnél, az úgyis csak tőle függ. Azt kezd vele, amit akar. Vagy amit tud. :)

#46 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:27

Idézet: bbence - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:15

Azt próbálom megértetni, hogy ezek nélkül a - áltadad etalonnan nevezett - dolgok nélkül az ember nem bír létezni, illetve megfordítva: ahhoz, hogy valaki ember módjára tudjon gondolkodni, nem tud ezektől elvonatkoztatni. Csavarhatod bárhogyan az érvelesedet, de egyszerűen nem létezik olyan kifejezési rendszer, ami ne ezekre alapulna. A valóság: létezik. A többivel pedig nem foglalkozunk. :)

Ööö... miért is ne tudna létezni?

Almát szedsz a fáról. Számít, hogy a tömege mennyi? Hogy hány kiló? Nem. Egy számít: hogy elég-e, amit már szedtél.

Hogy érett-e: számít, hogy a színe a színspektrumon hol helyezkedik el? Nem. A lényeg: hogy érett-e, és ízleni fog-e, amikor megeszed.

Nem jelent semmit, hogy piros. A Golden a büdös életben nem lesz piros, mégis érett, és finom.

Tökéletesen lehet létezni kiló, meg piros, meg mindenféle más etalon nélkül is. Csak nehezünkre esik elképzelni. De nem lehetetlen.

Csak azért "létezik", mert mi kitaláltuk magunknak. Ha nincs ember, akinek az agyában ott legyen, a fogalom, hogy kilogramm, meg hogy piros, akkor nincs kilogramm. Meg piros sem.

Hasonlítsd össze ezeket a változással. Az mindig van. Akkor is, ha nincs semmi, ami "regisztrálja".

#47 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:49

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:23

Na. Kezded kapiskálni. :)

Az egész beszélgetés csak vélemények. És tökmindegy, hogy mi van mögötte, az, hogy mi lesz belőle a fogadó félnél, az úgyis csak tőle függ. Azt kezd vele, amit akar. Vagy amit tud. :)

Ahüm. Ezek szerint téged láttalak a múltkor a Nagykörút kereszteződésében a lámpánál elindulás előtt spektrométerrel lemérni az éppen világító lámpa hullámhosszát.

Szerkesztette: Öregördög 2004. 07. 04. 15:49 -kor

FAUST

#48 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:53

Idézet: Öregördög - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:49

Ahüm. Ezek szerint téged láttalak a múltkor a Nagykörút kereszteződésében a lámpánál elindulás előtt spektrométerrel lemérni az éppen világító lámpa hullámhosszát.

Nem, nem én lehettem az. Mivel színtévesztő vagyok, nem foglalkozom vele. Ha lehet, megyek.

Autóval is.

Ja, csak szólok, ducikerekes krazzal járok, úgy vigyázz. ;)

#49 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 15:56

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:53

Nem, nem én lehettem az. Mivel színtévesztő vagyok, nem foglalkozom vele. Ha lehet, megyek.

Autóval is.

Ja, csak szólok, ducikerekes krazzal járok, úgy vigyázz. ;)

Ebben az esetben viszont már küldhetem is a rendőröket, mert csaló is vagy.
FAUST

#50 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:06

Idézet: Öregördög - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:56

Ebben az esetben viszont már küldhetem is a rendőröket, mert csaló is vagy.

Miért is?

Meg egyből egy másik miért: Miért is folytatjuk ezt a már mindkettőnk részéről deklarált időpocsékolást? Vitázni nem tudsz, vagy nem akarsz, akkor meg felesleges itt csinálni ezt az egészet. Marhaságokat meg tudok beszélni máshol is, mással is.

;)

#51 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:09

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 15:40

Persze egzaktul sosem fogjuk tudni, a helyes színlátóknak csak nagyjábóli fogalmuk lehet afelől, hogy a szintévesztők mit hogyan látnak, mint ahogy nekünk színtévesztőknek is csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy vajon mit láthat a másik.
...
Amikor ránézel a lámpára, nem mérsz. Tehát véleményt mondasz.

A vita másik része arról szólt, hogy a fogadó fél szempontjából számít-e, hogy véleményt mondasz, vagy kijelentést teszel. Nem számít. Messziről jött ember azt mond, amit akar.

Ha jobban belemegyünk a dologba, akkor végső soron oda jutok, hogy a vélemény és a magabiztos kijelentés között csupán a magabiztosság a különbség. Ha valamiben nagyon biztos vagy, akkor kijelented. Ha nem, akkor véleményezed.
De ez meg csak a szavakon történő lovaglás. Az meg nem való egy vitába. :)

Minél pontosabb ismereteink vannak a szem és az agy működéséről, annál pontosabban tudjuk, hogyan lát egy színtévesztő.

Mesterséges szem a horizonton

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.

Megállapítás:
Amikor tudod, hogy egy érzéked megbízhatóan működik, akkor biztos lehetsz benne, hogy ugyanazt észleled, amit az összes egészséges ember észlelne a helyedben, nemre, bőrszínre, korra, nemzetiségre, gondolkodásmódra tekintet nélkül. Ekkor megállapítod, hogy pl. az általad látott lámpa fénye piros vagy zöld.

Vélemény:
Amikor valamilyen összetett vagy elvont fogalomról közvetetten, a mentális reprezentációidon, interpretációidon és szűrőiden keresztül teszel kijelentést, amelyről valószínűsíted, hogy sok ember nem fog egyetérteni vele, mert egyszerűen más az elméje, mint a tied. Ekkor szubjektív véleményt nyilvánítasz a saját világképed alapján pl. egy regényről, amit olvastál vagy a fogselyem hasznosságáról vagy épp az USA jelenlegi politikájáról.
Wherever you go, go with all your heart.

#52 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:09

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 17:06

Miért is?

Meg egyből egy másik miért: Miért is folytatjuk ezt a már mindkettőnk részéről deklarált időpocsékolást? Vitázni nem tudsz, vagy nem akarsz, akkor meg felesleges itt csinálni ezt az egészet. Marhaságokat meg tudok beszélni máshol is, mással is.

;)

Akkor miért itt csinálod? :)
FAUST

#53 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:18

Idézet: Öregördög - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 17:09

Akkor miért itt csinálod? :)

A kérdés jó. :)

#54 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:26

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 17:09

Minél pontosabb ismereteink vannak a szem és az agy működéséről, annál pontosabban tudjuk, hogyan lát egy színtévesztő.

Mesterséges szem a horizonton

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.

Megállapítás:
Amikor tudod, hogy egy érzéked megbízhatóan működik, akkor biztos lehetsz benne, hogy ugyanazt észleled, amit az összes egészséges ember észlelne a helyedben, nemre, bőrszínre, korra, nemzetiségre, gondolkodásmódra tekintet nélkül. Ekkor megállapítod, hogy pl. az általad látott lámpa fénye piros vagy zöld.

Vélemény:
Amikor valamilyen összetett vagy elvont fogalomról közvetetten, a mentális reprezentációidon, interpretációidon és szűrőiden keresztül teszel kijelentést, amelyről valószínűsíted, hogy sok ember nem fog egyetérteni vele, mert egyszerűen más az elméje, mint a tied. Ekkor szubjektív véleményt nyilvánítasz a saját világképed alapján pl. egy regényről, amit olvastál vagy a fogselyem hasznosságáról vagy épp az USA jelenlegi politikájáról.

Nem azzal vitázol, amiről szó van. Nem a Megállapítás, és a vélemény definícióját keressük. A vita arról szól, hogy a befogadó fél szempontjából számít-e, hogy a hallottak megállapítások, avagy vélemények-e. Nem számít.

A színtévesztésről: elméletileg precíz szűrőzéssel meg lehet mutatni egy helyes színlátónak, hogy hogyan lát egy adott színtévesztő típus.

Visszafelé ugyanez nem működik, legalábbis az "-anóp" típusú színtévesztőknél nem. Az ő szemük ugyanis (ahogyan az enyém is) nem látja mindhárom színt, csak valamelyik kettőt. Az azok által lefedett spektrumban lát színeket, ráadásul azokat is csak úgy, ahogy a két látott színösszetételből a szeme kikeveri azt. A protanóp, ha egy monokróm kék fénysugarat vetítesz a szemébe, nem lát semmit. Hiába szűrőzöl a képbe több kéket, akkor sem fog kéknek látni semmit sem.  Arról nem is beszélve, hogy az összes többi színe is el lesz b.szva, mert a kék összetevőjét nem látja, így viszont nincs lefedve a teljes színspektrum. Az anópok közül egyedül a deuteranóp (zöld színvak) lát úgy-ahogy valósághoz közelítő színeket. Neki a kék is kék, a zöldek is nagyjából zöldek, a piros is piros... Csak hát ugye...

#55 Felhasználó inaktív   Foley 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:32

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:18

A kérdés jó. :)

Na elmentem a nagyszüleimhez, és mire visszajöttem Targa mindent elmondott amit én is akartam csak jobban. Hiába VÉLEMÉNYEM szerint ezért is vagyunk barátok. Hogy én miért is írtam ide azt meg magam sem tudom. Esetleg ha van valami ötleted hogy miért is tettem ilyet küld el priviben Targa. Évek óta nem vitatkoztam senkivel ilyen témákról... :think:
Azthiszem be is fejezem.

OFF

Táp működik?

ON

#56 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:36

Idézet: Foley - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 17:32

Na elmentem a nagyszüleimhez, és mire visszajöttem Targa mindent elmondott amit én is akartam csak jobban. Hiába VÉLEMÉNYEM szerint ezért is vagyunk barátok. Hogy én miért is írtam ide azt meg magam sem tudom. Esetleg ha van valami ötleted hogy miért is tettem ilyet küld el priviben Targa. Évek óta nem vitatkoztam senkivel ilyen témákról... :think:
Azthiszem be is fejezem.

OFF

Táp működik?

ON

Szerintem egyszerűen csak egy időnként újra-és-újra feltörő közléskényszer-féleség. Néha velem is előfordul. Hála az égnek, egyre ritkábban. :)

Qrva nehéz találni olyan partnert, aki vitázik, és nem csak beszél, talán ezért örülök neki, hogy egyre ritkábban jön rám.

Táp nagyon f.sza (kop-kop-kop), de ha nem vagyok vele pofátlan, még használnám egy darabig, mert most épp a kocsira, meg a lakásra költöm ingem-gatyám, és nem tudom, mikor lesz hirtelen felesleges huszonharmincezrem egy normális 400as Chieftec-re. A sörök striguláit meg nyugodtan húzgálja a haverod a tápért, a végén majd összeszámoljuk. :)

#57 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:40

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 17:26

Nem azzal vitázol, amiről szó van. Nem a Megállapítás, és a vélemény definícióját keressük.

Idézet

Idézet

Szóval megállapítás volt, nem vélemény? 

Idézet

Mi a különbség?

Akkor ezek szerint nem csak felfogásbéli a különbség, hanem felfogóképességbeli is. :)
FAUST

#58 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:44

[quote name='Öregördög' date='2004. júl. 4., vasárnap - 17:40']

[/QUOTE]

Akkor ezek szerint nem csak felfogásbéli a különbség, hanem felfogóképességbeli is. :) [/quote]
Egy véleményt olvashattunk. Egyik dolog, hogy helytálló vélemény volt, a másik dolog meg az, hogy sajnos a legkevésbé sem kapcsolódott a vitához.

Lehetett volna az is, hogy az ég kék. Hacsak az illető nem kék színvak, akkor biztos vagyok benne, hogy a véleménye a saját nézőpontjából helytálló lett volna. Csak hát egy öltést se baszik a jelenlegi vitában...

A csúsztatások meg nagyon gyenge dolgok. Egyrészt nem is illik, másrészt nem is való a vitába, harmadrészt meg vitaképtelenséget, érvek hiányát jelzik. Szomorú... de épp ezt írtam Foley-nak is.

Ritka a gyakorlott vitapartner. Gyakorolj még egy kicsit.

Üdv!

#59 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 16:53

[quote name='Targa' date='2004. júl. 4., vasárnap - 17:44']
Akkor ezek szerint nem csak felfogásbéli a különbség, hanem felfogóképességbeli is. :) [/QUOTE]
Egy véleményt olvashattunk. Egyik dolog, hogy helytálló vélemény volt, a másik dolog meg az, hogy sajnos a legkevésbé sem kapcsolódott a vitához.

Lehetett volna az is, hogy az ég kék. Hacsak az illető nem kék színvak, akkor biztos vagyok benne, hogy a véleménye a saját nézőpontjából helytálló lett volna. Csak hát egy öltést se baszik a jelenlegi vitában...

A csúsztatások meg nagyon gyenge dolgok. Egyrészt nem is illik, másrészt nem is való a vitába, harmadrészt meg vitaképtelenséget, érvek hiányát jelzik. Szomorú... de épp ezt írtam Foley-nak is.

Ritka a gyakorlott vitapartner. Gyakorolj még egy kicsit.

Üdv! [/quote]
A csúsztatások valónban gyenge dolgok. Főleg ha megengeded magadnak. Sőt ez az egyetlen "érved" a mellébeszélés eszközén kívül.

Gyakorolni? Ugyan miből állapítod meg ezt? Hiszen a véleményed ugyanannyit számít, mint állítólagos szaktudásod a fotózás terén. Te is csak véleményt mondasz. Magadról. :)
FAUST

#60 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 17:09

Idézet: Targa - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 16:27

Ööö... miért is ne tudna létezni?

Almát szedsz a fáról. Számít, hogy a tömege mennyi? Hogy hány kiló? Nem. Egy számít: hogy elég-e, amit már szedtél.

Hogy érett-e: számít, hogy a színe a színspektrumon hol helyezkedik el? Nem. A lényeg: hogy érett-e, és ízleni fog-e, amikor megeszed.

Nem jelent semmit, hogy piros. A Golden a büdös életben nem lesz piros, mégis érett, és finom.

Tökéletesen lehet létezni kiló, meg piros, meg mindenféle más etalon nélkül is. Csak nehezünkre esik elképzelni. De nem lehetetlen.

Csak azért "létezik", mert mi kitaláltuk magunknak. Ha nincs ember, akinek az agyában ott legyen, a fogalom, hogy kilogramm, meg hogy piros, akkor nincs kilogramm. Meg piros sem.

Hasonlítsd össze ezeket a változással. Az mindig van. Akkor is, ha nincs semmi, ami "regisztrálja".

Szóval te nem használsz egzakt, objektív mérőszámokat. Kínos, mert az agyad igen. És te ettől nem fogsz tudni soha életben elvonatkoztatni. "Az" - ellentétben azzal, amit mondasz, számokban gondolkodik, mértékegységeket használ olyan dolgok feldolgozására, amelyek minden ember számára ugyanazok. Ha nem lenne képes ilyenre, akkor nem tudnánk kommunikálni. Akkor nem lenne nyelv, amit használva itt érvelsz. Mert hiszen ha nincs nyelv, akkor mégis mit használsz most éppen?
És mit használsz a fényképezőgéped beállítására? Nem számokat, nem olyan mértékegységeket, amelyek pontosan meghatározzák számodra, mit állíts be, mekkora értékre? Vagy ahogy esik, úgy puffan alapon állítgatod a dolgaidat? :)
Érvelésed szerint, ha nem volna ember akkor szerinted csak a változás létezik. És az univerzum? A bolygók? A fák, és a többi élőlény? Attól még, hogy valaki nem deklarálja, hogy léteznek, attól még ott vannak. Legfeljebb nem a szemed előtt. Igaz, ember nélkül nem léteznek a mértékegységek, de a dolgok, amiket leírnának, azok igen.

Vagy mondd azt, és akkor érteni fogom (legfeljebb elfogadni nem) az álláspontodat, hogy a Világmindenséget az ember képzeletével hozta létre, és minden, amit létezőnek vélünk, csupán az agyunk szüleménye. És ha emberek nincsenek, akkor ezek is eltűnnek. De akkor a nálad kitűntett helyen szereplő "változás" is.

Szerkesztette: bbence 2004. 07. 04. 17:10 -kor

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó