Elküldve: 2005. 06. 16. 22:34
Év vége van a közoktatásban, minden pedagógus "kedvenc" időszaka, kimutatások, statisztikák, stb. készítésének ideje. Persze az egész tantestületnek én csinálom a statisztikáját, merthogy én értek a számítógéphez, meg egyébként is én csak egy éve dolgozom itt. Egy ilyen projekt ugye számítógép után kiált, Mariska néni (emlékeztek ugye az adminisztrátor hölgyre?) gépéből egy könyvtár mélyéről sikerül is előbányásznom egy "Statisz. 2003-jan.xls"-t, bingó, csak átírom az adatokat és már mehet is a központba a cucc én meg haza. Hát persze, ahogy azt Móricka elképzeli. Szép akkurátusan csináltam egy másolatot a file-ról, kitöröltem minden adatot (a sorok végét és az összegzéseket meghagytam), kinyomtattam annyi példányban, ahány pedagógus van, kiosztottam nekik és megmondtam, hogy csak a rájuk vonatkozó rubrikákat töltsék ki és mit hagyjanak üresen. Hát, nem gondoltam volna, hogy ennyiféleképpen lehet egy rubrika mellé/fölé/keresztbe írni, de istenkém, valahogy csak kisilabizálom majd. Szerdán éjjel úgyis éjszakás leszek, gyorsan beviszem az excel táblázatba az adatokat, majd az szépen szummázni és átlagolni fogja, hiszen mindenhol ott vannak a képletek, ugye. Be is irogattam az adatokat, de a sorok végén és az oszlopok alján a számok gyanúsan nem változtak. Hm, persze hogy nem, hiszen rájuk kattintva kiderült: nem képletek, hanem puszta számok voltak. Amikor sírva rákérdeztem másnap, hogyan is készült ez a statisztika anno, Marika néni azzal az arckifejezéssel, amellyel kisgyerekeknek és értelmi fogyatékosoknak magyarázunk, elmondta, hogy szépen beirogatta a számokat, zsebszámológéppel összeadta az oszlopokat, elosztotta a darabszámmal és beírta a végösszeget. Hm, végül is ez is megoldás.
Nagy sóhajjal ereszkedtem le a tanáriban található szerver elé (amelyiken ugye nincs Office, a biztonsági kockázat miatt), amikor jött az egyik tanítványom, hogy számoljuk ki az átlagát. OK, Start menü, Programok, Kellékek... ööö... affene, beégek a tanítványom előtt, itt kell lennie ennek a nyüves Számológépnek, kissé elbizonytalanodom, vagy mégsem itt van? fülcimpám színe kezd eltolódni a spektrum melegebb régiói irányába, hátamon érzem a gyerek gúnyos mosolyát, amelyben benne van "az-öreg-lúzer-aki-nem-ért-a-számítógéphez" lesújtó kritikája. Na, majd én megmutatom neked, ágaskodik fel bennem a DOS-on nevelkedett computer-junkie sértett önérzete, Start menü, Futtatás, Calc.exe - a traktorhangú öreg Maxtor vinyó sértetten felnyüszít, mint Csubakka a Csillagok háborújában, amikor a bundáját becsípte a Millenium Falcon hiperhajtóműve és veszettül keresni kezdi az ominózus .exe-t, persze hiába. Kérdő tekintetem L. tanár úrra (kvázi rendszergazdára) mered, "namostezmostmér", mire ő bicskanyitogató nyugalommal közli: "Telepítéskor kivettem előle a pipát." Csak így, ilyen egyszerűen. Szemeim összeszűkülnek, vérnyomásom felugrik, gyorsan tízenhatig számolok magamban hexadecimálisan és valahogyan lenyelem a kibukó kérdést: "Miért? Mit vétett szerencsétlen Calc.exe a maga 94 kilobyte-jával? Nincs hely vazzeg azon a 80 GB-os vinyón, hogy pont ennek a szerény kis applikációnak kellett pusztulnia a digitális háborúban? Vagy összeesküvést szőtt Smith ügynök ellen és Neót támogatta a Mátrix ellenében?" Persze egy szót sem szólok, előhalászom a mobilomat és a pirinyó kis billentyűzeten összeadogatom az osztályzatokat.
Néhány órával később furcsa kis cetlikre lettem figyelmes L. tanerő asztalán. Mintha papíron végzett alap számtani műveletek lettek volna - kérdő tekintetemet látva készségesen elmagyarázta, hogy ő papíron szereti kiszámolni az átlagokat (azt nem árulta el, hogy mi okból) és gyermeki örömmel mutatta, hogy két gyereknek tizedes pontosságra egyforma lett az átlaga és ő ezt nem számolta ám ki kétszer, hanem felhasználta az előző számítás végeredményét! Némán elétoltam egy zsebszámológépet, de úgy nézett rá, mintha döglött hallal kínáltam volna. Szörnyű gyanú kezdett körvonalazódni bennem: L. tanár úr gyűlöli a zsebszámológépeket, ezért ahol tudja, pusztítja őket - valószínűleg ennek esett áldozatául szegény kis calc.exe. Gondolom valami gyermekkori trauma állhat a dolog hátterében, esetleg egy abakusz-affér...
(Ja igen, a statisztika ma éjjel, pár perccel ezelőtt elkészült. Saját bénaságomnak köszönhetően (elfelejtettem kiosztani a pedagógusoknak egy kérdőívet) 125 gyerek iskoláját, tanulmányi átlagát és évfolyamát kellett begyűjtögetnem a naplókból és bevinnem egy táblázatba, amelyből már meg tudtam csinálni a különböző szempontú lekérdezéseket. Meg is érdemeltem.)
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000