HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:25

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 19:15

Van egy olyan érzésem, hogy még azért is büntetnének, hisz a szoftverek 75 évig védettek.
És apropó, beszerzhetetlen programok. 5 vagy akár 4 évnél öregebb játékot szinte lehetetlen beszerezni. Néha lehet elvétve Tesco/Media Markt/Cora komplexumokban látni egy-egy darabot régi játékokból, de ha ez sincs akkor mi lesz? Mi van ha már a játék kiadója rég megszünt? Rengeteg ilyen van. Nekem is ott van a Cyberia, sikerült beszereznem, nem volt egy rövid mecs, de megérte. Vagy a régi C64-s Amigas játékok? Ha fogadnom kéne, még azért is fizettetnének a delikvenssel játékonként 2000-3000 forintot.

Csak nem birom ki...

Szóval egy dolog az, hogy szerzői jog védi a műveket 70 (és nem 75) évig, azaz ennyi ideig kell engedély/díj a felhasználáshoz, és
más dolog a büncselekményi szintet elérő jogsértés miatti büntethetőség.

A szerzői jogok megsértése megnevezésű büncselekmény ún. állapotbüncselekmény, ami azt jelenti, hogy az elévülése a jogsértő állapot megszűnésekor kezdődik.
Magyarul a 20 éve másolt és birtokodban lév ZX Spectrum-ra írt program vonatkozásában az elévülés még el sem kezdődött...

MÁS KÉRDÉS: hogy egy büncselekménynek egyik fogalmi eleme a (büntetőjogi értelembe vett) társadalomra veszélyesség, ami már lehet hogy az elkövetéskor nincs meg, vagy már akkor csekély volt, avagy az idők folyamán vált olyan csekéllyé vagy szünt meg, ami a büntethetőséget eleve kizárja, vagy megszüntetheti.
Hiszen értelmetlen vkit 2004-ben megbüntetni, monfjuk az 1985-ben másolt Grog's revenge programért, ellenben a Windows Longhorn op.rendszer forráskódjának nyilvánosságra hozása mondjuk talán érthetően büntetendő (volna)...

TOVÁBBÁ: a felhasználónak nem alanyi joga egy nyilvánosságra hozott műhöz való hozzáférés, tehát, ha nem tudod megszerezni legálisan, akkor nem szimplán nem nyertél...

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#82 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:25

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 19:16

Helló Daihelyon!

Pár hozzászolással fentebb már szó volt arról, hogy a letöltés, ha saját célra történik, akkor jelenleg nem minősül jogsértésnek.

:offtopic:

Egyben visszaolvasva a hozzászólásaimat, úgy tünhet, mintha én valami fő jogvédő "mittudoménmi" lennék, úgyhogy egy kicsit visszafogom magam...

ON

Éppen ez az, amit szerintem Mumia is feszeget, hogy elméletileg nem minősül jog/törvény-sértésnek, ennek ellenére mégis büntetik, ha valakinél találnak, még akkor is büntetik a delikvenst, ha még cd-írója sincs, hogy nagy üzembe tudjon dolgozni. Szerintem az egész szabályozás egy kaotikus rendszer, amit a jogászok úgy csűrnek-csavarnak, hogy a kiadóknak legyen jó, a kis embernek rossz.
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#83 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:30

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 19:25

TOVÁBBÁ: a felhasználónak nem alanyi joga egy nyilvánosságra hozott műhöz való hozzáférés, tehát, ha nem tudod megszerezni legálisan, akkor nem szimplán nem nyertél...

A meleg engem nagyon kikészít, testileg-lelkileg, ezért van az, hogy néha nagyon lassan gondolkozom (minap is elütött egy kocsi, amit két fickó tolt-ez már szakállas), de ezt a mondatot ha kibontanád jó lenne. Mert így úgy értelmezem, ha valamit kiadtak valahol, pl Burkinafasszóban (vagy hogyan kell leírni), és én tudomást szerzek arról a műről és szeretném beszerezni, de egyetlen lehetőségem az, hogy oda repülök és megveszem, akkor sem tehetem meg, hogy saját magamnak letölthetem, nem kereshetem meg.
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#84 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:32

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 19:25

Éppen ez az, amit szerintem Mumia is feszeget, hogy elméletileg nem minősül jog/törvény-sértésnek, ennek ellenére mégis büntetik
...
egy kaotikus rendszer
...

A rendszer nem kaotikus, csak 1990-ig a kutya nem foglalkozott vele, a szocializmusban a szerzői jogok érdemben nem számítottak.

1990 után azonban ez a szempont megváltozottt, a hatóságok viszont nem, így a jogalkalmazás (rendőrség, ügyészség, bíróság) nem igazán volt felkészülve, ahogy az újonann a Btk. került gazdasági büncselekményekkel sem tudtak mit kezdeni egy ideig.

Szóval idő kell, míg a hatóságoknak is letisztul minden - bár ez a szenvedő alanyt nem vigasztalja...

ÉS ITT JÖN a felhasználó és jogi képviselője: tessék küzdeni, fellebbezni, felülvizsgálati kérelmet írni, nemzetközi fórumokhoz fordulni...

#85 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:45

Idézet

A meleg engem nagyon kikészít, testileg-lelkileg

Engem is, úgyhogy csak ezért írom le mégegyszer.

Szóval tegyük fel megjelenik Sri Lankán 500 példányban egy CD, melyen A.C. Clarke tamil nyelven olvassa fel az Űrodüsszeia trilógiáját.

a) Senkinek nem kötelessége a világban közhírré tenni, hogy megjelent, tovább senki nem köteles neked Magyarországon beszerzési forrást biztosítnai, illetve 50 év múlva, ha ismét eszedbe jut, újból kiadni csak azért, hogy személyszerint Te hozzájuss.

Ezt jelenti, hogy NEM alanyi jog egy műhöz való hozzájutás.
Ha megkapod, jó, ha nem akkor is. :D

b) Lehetőségeid a beszerzésre:
- elutazol Sri Lankára és megveszed
- Sri Lankán élő barátaidat megkéred vegyék meg neked és küldjék el,
- megpóbálod on-line megrendelni a kiadótól
- e-mailban kérsz egy tiszteletpéldányt ACC-tól
- rákeresel a net-en és letöltöd

MIVEL jelenleg nem előírás, hogy, az a példány, amiről a másolat készült, jogszerű forrásból származzon.

Szerkesztette: scaurus 2004. 07. 24. 18:47 -kor

#86 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 18:46

Na, a magam részéről ezt a témát egyenlőre (mára) befejeztem.

#87 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 19:46

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 16:04

3./ Sehol. Fogjuk arra, hogy a közted és a szerző (kiadó) között - a vásárlás tényével - létrejött szerződés szerint a használati jogod addig tart, amíg a fizikai adathordozó megvan...
Pl. ha elég a könyved azt sem pótolja a kiadó, pedig ott sem a fizikai hordozért fizettél elsősorban, hanem a szellemi alkotásért.

Nekem pont ez a bajom!
Én használati jogot vettem a szellemi műalkotásra, amibe - az én felfogásom szerint - beletartozik az is, hogy szabadon eldönthetem, hogyan kívánom élvezni. Ha mp3-lejátszóban akarom meghallgatni a zenét v. a notebookom winchesteréről szeretném nézni a DVD-filmet, az a belfér a fair use kereteibe.
A tisztelt kiadók azt nem képesek felfogni, hogy nem a vacak műanyagkorongot veszem meg.
Az információ sokszorosításának költsége erősen közelít a nullához tehát semmi oka annak, tessék már megérteni. Ezt információt pedig sokszorosíthatom magam is, nincs szükségem rá hogy helyettem eldöntsék, milyen hordozót és milyen (információ)minőséget választok.
Ebből a szempontból sokkal előrébb jár a szoftverpiac, ahol -ahogyan írtad - kicserélik a megsérült hordozót. Egy DVD-filmet ki fog kicserélni?
Az iTunes és hasonlók mutaják a jövőt, mind értékesítés, mind a felhasználói jogok biztosítása terén.

Remélem az egész műanyagkorong értékesítő biznisz hamarosan becsukja a boltot!
(Még annyi, hogy a kiadók nevében nem sírnék az elmaradt profit miatt, hanem kicsit felülvizsgálnám az árképzést és az üzleti modellt.)
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#88 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 22:07

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 19:06

Lehet, de ez nem ok arra, hogy a felhasználó jogsértést kövessen el.

Nekem speciel egy sincs (igaz DVD lejátszóm se... :p )

Azt azért gondolom, hogy nem C-64-es programok voltak.

Üdv:scaurus

Nem sok program volt benne, a zene és a film tette ki a nagyobb részét, a büntetésnek.

#89 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 22:10

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 20:46

Az iTunes és hasonlók mutaják a jövőt, mind értékesítés, mind a felhasználói jogok biztosítása terén.

Ja meg a microsoft féle drm, szép jövő mondhatom. Erre írtam korábban, hogy majd olyan lesz a zenehallgatás, hogy majomketrecbe zár az adathordozó és saját magát játsza le, megérinthetetlenül.

#90 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 05:50

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 23:10

Ja meg a microsoft féle drm, szép jövő mondhatom. Erre írtam korábban, hogy majd olyan lesz a zenehallgatás, hogy majomketrecbe zár az adathordozó és saját magát játsza le, megérinthetetlenül.

Igen. De csak egyszer, majd megsemmisíti önmagát. Ha újra hallgatni szeretnéd, vásárold meg újra.
42

#91 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 08:27

Idézet: BigBear - Dátum: 2004. júl. 25., vasárnap - 6:50

Igen. De csak egyszer, majd megsemmisíti önmagát. Ha újra hallgatni szeretnéd, vásárold meg újra.

Olyan már van, felbontás után néhány óra alatt elpárolog az adat a cd-ről  :omg:

#92 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 08:35

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 21:10

Én ezt inkább úgy képzelem el, hogy ha egyszer megvetted, akkor annyiszor töltöd le a zenét, ahányszor akarod, és olyan minőségben ahogy akarod. A korlátozás csak abban nyilvánul meg, hogy max. x-szer másolhatod, és más nem tudja lejátszani.
Sajnálom hogy most nem így működik.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#93 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 25. 08:41

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 20:46

...
Én használati jogot vettem a szellemi műalkotásra, amibe - az én felfogásom szerint - beletartozik az is, hogy szabadon eldönthetem, hogyan kívánom élvezni.
...
...
(Még annyi, hogy a kiadók nevében nem sírnék az elmaradt profit miatt, hanem kicsit felülvizsgálnám az árképzést és az üzleti modellt.)

1./ Ebben tévedsz csak: egy művel kapcsolatban csak és kizárólag annyi jogosultságod van, amennyit a szerző és/vagy a jogszabály enged.
/Pl.: egy csomó 30 nap próbaidőt biztosító shareware a határidő után is működik, ettől még a 31. naptól már jogszerűtlen a használata, ha nem szerzel rá további használati jogot (pl.:regisztrációs kulcs, dobozos verzió megvétele, stb.)/

Ezen az sem változtat, hogy egy CD/DVD mellé nem mellékelnek 15 oldalas szerződést, de még eljöhet az ideje... :D  :D  :D

2./ Ebben tökéletesen igazad van.

És itt fog kijönni az, amit a további hozzászólásokban olvasható, hogy a különböző jogkezelő rendszerekkel (pl.:MS-féle drm) igenis jogszerűen - NEM azt MONDOM, hogy HELYESEN, MÉLTÁNYOSAN és IGAZSÁGOSAN, hanem a JELENLEGI JOGSZABÁLYOK alapján - korlátozzák/korlátozhatják pl.: hogy annyi pénzért hányszor játszhatod le, hányszor írhatód ki CD-re az adott zeneszámot.

/Mondhatnán kis pénz, kevés jog, sok pénz, több jog./

3./ Ebben tökéletesen igazad van: hosszabb távon sokkal nagyobb bevételt érnének el normális díjszabással és liszensz feltételekkel.

#94 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 10:34

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 15:22

DVD-RAM 150 Ft/db

Utolsó szemét mocsokság. A DVD-RAM számítógépes adatok tárolásán kívül ugyan mire jó? (Arra persze nagyon, kedvenc backup médiám.) A számítógépen kívül lejátszani se lehet.

#95 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 10:45

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 25., vasárnap - 9:35

Én ezt inkább úgy képzelem el, hogy ha egyszer megvetted, akkor annyiszor töltöd le a zenét, ahányszor akarod, és olyan minőségben ahogy akarod. A korlátozás csak abban nyilvánul meg, hogy max. x-szer másolhatod, és más nem tudja lejátszani.
Sajnálom hogy most nem így működik.

Pedig én nem így képzelem el a VÁSÁRLÁST. Amit megvettem azt úgy használom fel ahogy akarom, ez az én véleményem, ne legyen semmihez sem kötve, nethez számítógéphez, windowshoz, lófaszhoz. És miért kelljen állandóan letöltenem? Egyszer hadd töltsem le, és onnantól le vannak baszva, hadd csináljak vele amit akarok, nem ha legközelebb is látni akarom, akkor újra le kell töltenem, vagy online aktiválni.

#96 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 10:49

A legnagyobb mocsokság, ami az utóbbi időben előjött ez a drm, engem ne korlátozzanak semmiben. Kizárt dolog, hogy bármi ilyenbe belemenjek, ahol korlátozott számú lejátszást enged, vagy másolhatatlan. Nem moziban vagyok, hogy egyszer megnézhetem, hanem itthon, és itthon azt szeretnék csinálni azzal amiért fizetek, amit csak akarok. Már elvből sem fizetnék ilyenért, hacsak nem lenne meg a módja, hogy kijátszam.

Amikor először találkoztam vele, azt hittem agyvérzést kapok az idegtől, ez számomra elfogathatatlan, nem nem és nem. soha.

Szerkesztette: Mumia 2004. 07. 25. 10:50 -kor

#97 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 11:06

Igazat adok Mumiának. Ha egyszer megvásároltam valamit, nehogy már megszabják, hogy mit csinálok vele. Hiszen nem akarok semmi mást, csak saját magamnak ott és ahol én szeretném  lejátszani, amivel nem sértem se a szerző, se a kiadó jogait, hiszen nem üzletelek vele, nem adogatom oda fűnek fának, egész egyszerűen csak HASZNÁLNI szeretném azt, amiért nem kevés pénzt kiadtam.
42

#98 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 12:30

naja. másrészt pedig a jogalkotóknak azt kéne felfogniuk, hogy a hangnak / képnek valahogyan mindenképp ki kell jönnie a hordozóból, és amíg nem adják annyiért / olyan jogokkal, hogy érdemes legyen megvenni, addig le fogják másolni, ha teszik, ha nem. egyébként meg nézegettem az origo zeneáruházat, és arra jutottam, hogy ott az életben nem fogok vásárolni: egyrészt a 128kbites kódolás miatt, másrészt a wma formátum miatt, amit csak az adott gépen lehet hallgatni... :mad:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#99 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 14:14

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 25., vasárnap - 7:41

1./ Ebben tévedsz csak: egy művel kapcsolatban csak és kizárólag annyi jogosultságod van, amennyit a szerző és/vagy a jogszabály enged.
...

Lehet hogy tévedek, de a biztos sokan fogank igazat adni nekem, mikor azt hozom fel, hogy az igényeknek találkozni kellene.
Nem értem miért származna kára abból a szerzőknek, ha egyszer fizetek, és aztán izlésem szerint hallgatom meg CD-ről, memóriás lejátszóról vagy DVD-Audioról/SACD-ről.
Nagyon sokan nem lennének hajlandóak mindegyikért külön fizetni, ezért még talán jobban is járna a jogtuljdonos, ha mindegyiket egy, jutányos árú szerződéssel hozzáférhetővé tenné.

#100 Felhasználó inaktív   playback 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 14:52

Idézet: BigBear - Dátum: 2004. júl. 25., vasárnap - 12:06

Igazat adok Mumiának. Ha egyszer megvásároltam valamit, nehogy már megszabják, hogy mit csinálok vele. Hiszen nem akarok semmi mást, csak saját magamnak ott és ahol én szeretném  lejátszani, amivel nem sértem se a szerző, se a kiadó jogait, hiszen nem üzletelek vele, nem adogatom oda fűnek fának, egész egyszerűen csak HASZNÁLNI szeretném azt, amiért nem kevés pénzt kiadtam.

viszont ha olcsobb a korlatozottan hasznalhato?
- I beat the shit out of some kids today. [...] It made me feel good about myself. It was like I did something constructive with my life.

Postmodern cultural critique has fried my brain. I have no soul left. I am a sad, cold, evil, twisted person.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.