Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér
Elküldve: 2004. 07. 27. 17:17
Ellenben az már a topik elején latinnevű barátunk [nem jut eszembe] által hangozatatott 'jobb megelozni mint utobb szivni' politikához képest is kib.szasnak értékelem, hogy a DVD lemezekre, és végképp a DVD RAM-okra is fizetni kelljen jogdijat. Miert is? Lássukcsak. A zenék magán célu másolása, ha jol értelmeztem, bizonyos keretek közt legális, ellenben a filmeké és szoftvereké nem. Mivel a DVD-re (HIFIben) lejátszható audió nem tud felkerulni [kvázi DVD=/= AudioCD], továbbá a filmek és a programok másolása törvénybe ütközik, ezért azokat fel sem akarom tenni a DVD-re, hiszen törvénytisztelő állampolgár vagyok, nem töltök le, stb. (legalábbis józan paraszti gondolkodás szerint, "hivatalosan", etc).
Ebből két dolog származhat. Az egyik, hogy a DVDre nem teszek fel semmit, tehát üres marad, akkor miert fizetek jogdijat [mert kifizetem a nyersanyagot+haszon mert mondjuk üres DVDket gyüjtök hobbibol]. A másik, hogy olyan dolgokat teszek fel a DVD-re, ami kizárolag az enyém, és semmi képpen nem jogdíjas, pl nyaralási fotók, házidolgozatok txt/doc formában, stb. Ez sem igényel jogdíjfizetést. Akkor miert fizettem jogdijjat a DVDre?
A DVD RAM lemezek egy kicsit árnyaltabbak, de mégis egyértelműbb kérdést vetnek fel. Egyrészt ugye DVD RAM lemez olvasására általában csak a Panasonic asztali olvasók/irók valamint Pana DVDRAM Handycamek alkamasak, ezért ezen anyagokra is csak jogtiszta [de nem jogdijas] anyag kerulhet. Továbbá, irhatok rájuk némely LG [és egyéb] írókkal, de mivel programot/filmet másolni tilos, zenét pedig DVDRAM-ra nem másolok, ezért megint visszakanyarodunk oda, amit eloszor irtam.
Summa: miert kell fizetnem jogdijat az üres DVD (RAM) lemere akkor, ha azokra szerzői jog alá eső dolgot csak akkor tehetek fel ha törvényt sértek, amit pedig a jo államolgár nem tesz meg. Mivel Magyarországon az ártalmatlanság vélelme alapjog, ezért az Artisjusnak nem áll jogában feltételezni, hogy a napi több ezer eladott üres DVD lemezen mindenki törvénysértést követ el (ami valoszinuleg nincs is igy) tehát nem jogos a jogdíj kiróvása.
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2004. 07. 27. 17:20
Szerkesztette: Wyco 2004. 07. 27. 17:20 -kor
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2004. 07. 27. 17:45
Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 16:17
Mivel a DVD-re (HIFIben) lejátszható audió nem tud felkerulni [kvázi DVD=/= AudioCD]...
És az mp3? Me' van olyan DVD-játékos ami azt is le tudja játszani DVD-ről.
Megpróbálunk kibújni a törvény alól, kis huncut?
(Szerk: ha nem lenne ilyen lejátszó, akkor is megindokolnák valahogy
Szerkesztette: INT21H 2004. 07. 27. 17:47 -kor
"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."
Elküldve: 2004. 07. 27. 17:55
Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 18:45
Megpróbálunk kibújni a törvény alól, kis huncut?
(Szerk: ha nem lenne ilyen lejátszó, akkor is megindokolnák valahogy
Igen, az igaz. De másolni AudioCD-t csak magánhasználatra szabad. Az én értelmezésemben azonban ha egy DVDt teleirok mp3akkal, akkor élég valoszinutlen hogy a tartalmuk egyező lesz. (DVD=/=AuCD)
Elküldve: 2004. 07. 27. 18:31
Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 18:17
Egyrészt számomra is egyértelmű az, hogy valóban kishazánk lakosainak anyagi jólétéhez képest drága megvenni bármit is.
...
Ellenben az már a topik elején latinnevű barátunk [nem jut eszembe] által hangozatatott 'jobb megelozni mint utobb szivni' politikához képest is kib.szasnak értékelem, hogy a DVD lemezekre, és végképp a DVD RAM-okra is fizetni kelljen jogdijat.
...
Summa: miert kell fizetnem jogdijat az üres DVD (RAM) lemere akkor, ha azokra szerzői jog alá eső dolgot csak akkor tehetek fel ha törvényt sértek, amit pedig a jo államolgár nem tesz meg.
Mivel Magyarországon az ártalmatlanság vélelme alapjog, ezért az Artisjusnak nem áll jogában feltételezni, hogy a napi több ezer eladott üres DVD lemezen mindenki törvénysértést követ el (ami valoszinuleg nincs is igy) tehát nem jogos a jogdíj kiróvása.
1./ Ez sajnos így van.
2./ FÉLREÉRTÉS NE ESSÉK: én nem a jelenlegi helyzetet pártolom, csak általában az a véleményem, hogy érdemes PONTOSAN ismerni - akár egyet értesz vele, akár nem - a jogszabályokat (különösen azokat, amit nem tart be az ember
Megj.: maguk a szerzők is tudnak/tudnának lépni ebben az ügyben, lásd bővebben fentebb, Hajós Andrásékkal kapcsolatos hozzászólásokat.
3./ Az ártatlanság vélelméről annyit: ez a BÜNTETŐJOG alapelve, ami csak annyit jelent, hogy senki sem tekinthető bűnösnek BÜNCSELEKMÉNY elkövetésében, amíg azt bíróság jogerősen meg nem állapította.
Viszont ez az elv ebben a formában nem érvényesül egyéb államigazgatásra, továbbá a polgári jogra (ide tartozik a szerzői jog is) vonatkozó szabályokban.
(A Ptk-ban több helyen is megfordul a bizonyítási terher - méltányosságból.)
Továbbá az üres adathordozó díját NEM BÜNTETÉS jogcímén (még ha annak érzed is
Üdv: "egy latinnevű barát"
Elküldve: 2004. 07. 27. 22:09
Elküldve: 2004. 07. 28. 08:53
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 23:09
Tehát nem építhetek a nyaralóm kertjében szélerőművet, hogy áramot termeljek? Vagy ha beborítom a tetőt napelemekkel, hogy spóroljak a villanyszámlán, akkor megadóztatnak? Erről még nem is hallottam.
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:14
Idézet: EV6 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 9:53
Errol en sem, de ha geotermikus eromuvet akarsz epiteni, akkor az abbol kinyert energiaert fizetned kell ha jol tudom...
Samott
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:33
Idézet: EV6 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 9:53
Szélerőművet nem építhetsz, konkrétan ezt hallottam, napenergiával nem tudom mi az állás, az után is kell e adózni.
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:36
Idézet

Ebbe a trendbe az a beruházás, amelyet Törökszentmiklós határában fognak végrehajtani. Az alföldi kisváros mellett kereken félmilliárd forint értékben építenek szélerőmű-parkot. A település polgármestere, Bakk Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az alföldi tájon látványosnak számító három, kereken 100 méter magas széltornyot a 46-os út mellett, egy 70 hektáros mezőgazdasági területen építik fel; egy-egy berendezés elhelyezése negyed hektárt igényel, a szükséges földdarabokat hosszú távra bérbe veszik majd a tulajdonosoktól, a többi területen a gazdák változatlanul folytathatják az agrártermelést.
A szélerőmű-park összteljesítményét 4,5 megawattra, élettartamát 35 évre tervezik. Ezzel a teljesítménnyel a város számára szükséges energia mintegy egyharmadát termelik meg, ezt Törökszentmiklós közvetlenül nem tudja megvásárolni, csak a területi áramszolgáltató hálózatán keresztül. A beruházó számításai szerint a széltornyok által termelt áram eladásából évente 220 millió forintos bevételre tehetnek szert, megvalósulás esetén az alternatív energiaforrást kínáló, környezetbarát szélerőmű-park üzemeltetője megközelítően ötmillió forint iparűzési adót fizet majd Törökszentmiklósnak - mondta a polgármester.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:49
Samott
Elküldve: 2004. 07. 29. 21:50
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:17
Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 22:50
Tévedsz, neked nem kötelező az Artisjusszal szerződni, én ilyen passzust nem találtam a törvényben. Az Artisjus automatikusan a "közös jogkezelő". Ezeket a szervezeteket azért találták ki, hogy pl. egy rádiónak ne kelljen egyenként leszerződni a zenészekkel. Így tehát, ha ki akarod hagyni az Artisjust, ami nagyjából a szerzői kiadás nevű akármit jelenti, akkor ne számíts rádiómegjelenésre, TV jelenlétre, a nagyobb boltoknak emiatt nem éri meg polchelyet pazarolni rád.
Az hogy az adott MP3 kié, az a szabályzatban nincs benne. Egyszerűen aki lehetővé teszi MP3 letöltését, az fizet.
Ki van ez találva, kérem.
Szerkesztette: bean 2004. 07. 29. 23:22 -kor
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:21
Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:17
Ki van ez találva, kérem.
Akkor is ha a saját cuccomat a saját lapomra teszem fel?
Eh..
[ps. hiszek neked, nem azzal van a gondom]
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:56
Szerkesztette: bean 2004. 07. 29. 23:58 -kor
Elküldve: 2004. 07. 30. 13:03
Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:56
Ugye nem elfelejtve, hogy a fordításhoz - legalábbis a magyar jog fő szabálya szerint - a jogosult engedélye szükséges?
Elküldve: 2004. 07. 30. 16:35
Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:56
Ez tenyleg egy nagyon jo iras... erdemes elolvasni.
Samott
Elküldve: 2004. 07. 30. 16:59
Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 14:03
Véletlenül se néztél rá a linkre, ugye? Ha megtetted volna, akkor tudnád, hogy megvan. Mindenre. Azt teszel vele, amit akarsz.
Elküldve: 2004. 07. 30. 17:29
Idézet
Caribbean from her. Bob will only buy Pirates of the Caribbean if
he can descramble the CSS-encrypted VOB -- video object -- on his
DVD player. Otherwise, the disc is only useful to Bob as a
drinks-coaster. So Alice has to provide Bob -- the attacker --
with the key, the cipher and the ciphertext.
Ez a rész nagyon tetszett.
Egyszerű, közérthető megfogalmazása, miért nem lehet sikeres egyetlen jogkezelő technológia sem.
Már csak az illetékes elvtársaknak kellene fölfogniuk, hogy jog mögé bújni meg nem alternatíva.
"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

Súgó
A téma zárva.